Kleine tuin ontwerpen? Zo ontwerp je eenvoudig jouw droomtuin (incl. tuinontwerp voorbeelden)
29 augustus 2018 
5 min. leestijd

Kleine tuin ontwerpen? Zo ontwerp je eenvoudig jouw droomtuin (incl. tuinontwerp voorbeelden)

Een kleine tuin ontwerpen biedt je diverse mogelijkheden. Veel mensen denken dat de kleine ruimte die hun tuin heeft, een beperking geeft in hun creatieve ideeën om hier een mooi paradijs van te maken. Niets is echter minder waar! In dit artikel deel ik ideeën en inspiratie hoe je een kleine tuin kunt ontwerpen en vormgeven. Daarnaast deel ik een link waarin je alle gratis informatie kunt vinden die je nodig hebt bij een tuinontwerp voor een kleine tuin.

Een kleine tuin hoeft jou zeker niet te beperken in je mogelijkheden. Als jij slim omgaat met de beschikbare ruimte, zal de natuur jou zeker helpen met grootse daden. Je moet alleen even goed beseffen hoe je jouw ruimte optimaal kunt benutten. Daarom help je graag bij het ontwerpen van een kleine tuin!

Alles over kleine tuin ontwerpen

 1. Kleine tuin ontwerpen? Hou rekening hiermee!
 2. Tuinontwerp voor een kleine tuin: denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden
 3. Tuinontwerp lange smalle tuin
 4. Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt
 5. Tuinontwerp van een kleine tuin met vijver
 6. Tuinontwerp Gids met de 9 meeste gemaakte tuinontwerp fouten en hoe jij deze voorkomt 

Kleine tuin ontwerpen? Hou rekening hiermee! 

Wat enorm belangrijk is bij het tuinontwerp van een kleine achtertuin is het gebruik van de tuin en de situatie.

Dit kan ik het makkelijkste uitleggen met een paar simpele voorbeelden:

 • Als je een zonaanbidder bent, moet je rekening houden op welke plek in je tuin het langst de zon kan komen.
 • Als je kleine kinderen hebt is de keuze voor een siertuin met waterelementen misschien niet de beste keuze.
 • Bij een zeer schaduwrijke tuin zul je moeten kiezen voor schaduwplanten, die goed groeien op schaduwrijke en de wat koelere plaatsen.

Kleine tuin ideeën


Kleine tuin ontwerpen: denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden

Het is verstandig om eerst een wensenlijstje voor jezelf op papier te zetten en op basis hiervan te kijken wat je mogelijkheden zijn. Hierbij kom ik meteen uit op de gedachtegang die je hierbij moet hebben:

Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden.

Met betrekking tot een kleine tuin, waarin je dus beperkte ruimte hebt, moet je deze ruimte niet horizontaal zoeken maar verticaal!

Dit denkpatroon is de een belangrijkste tip bij het ontwerpen van een kleine tuin. Als je een beperkte ruimte hebt, kun je met verticale elementen immers ruimte winnen. Door het werken met hoogteverschillen kun je de (vaak) hokkerige uitstraling van de kleine oppervlakte behoorlijk wegnemen. Daarnaast geeft dit je tuin een speels en verrassend karakter.

Denk maar eens aan de volgende mogelijkheden:

 • Een gezellige verdiepte zitkuil of terras;
 • Een verhoogde zitgelegenheid op vlonders;
 • Een hoger gelegen plantvak of vijver;
 • Een trap of afstapje;
 • Beplanting in een mooi verticaal frame.

Moderne tuin met vlonder

Trap in moderne tuin

Tips over het maken van een tuinontwerp ontvangen?

Download hier mijn gratis e-book Tuinontwerp Gids waarin ik je vertel waar je op moet letten bij het maken van een tuinontwerp. 

Tuinontwerp


Tuinontwerp lange smalle tuin

Bij een tuinontwerp voor een lange en smalle tuin zijn rust en eenvoud van groot belang. Daarom is het goed om te kiezen voor enkele soorten beplanting en kun je er het beste voor kiezen om de tuin niet té vol te zetten. Daarnaast zul je dit beeld versterken als je kiest voor mooie, juist grote tegels of voor een planken constructie.

Grote elementen passen prima in een kleine tuin, hoewel je dit in eerste instantie wellicht niet zou denken. Het is wel verstandig om te kiezen voor een neutrale kleurstelling van je vaste tuinelementen om die rust en eenvoud te bewaren. Met kleurrijke accessoires kun je de frisse kleurstelling in je tuin integreren.


Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt

Veel mensen die een kleine tuin bezitten, zouden graag willen dat hun tuin wat groter zou zijn. Dit is natuurlijk niet mogelijk, maar je kunt wel een tuinontwerp maken waarbij een kleine tuin optisch groter lijkt.

Denk eens aan de volgende mogelijkheden:

 • Gebruik van langwerpige terrastegels of planken;
 • Speel met het effect van licht en donker. Maak de achterkant van de tuin wat donkerder dan de rest van de tuin. Hiermee creëer je een effect van diepte. Als je de achterkant wat lichter maakt, creëer je een effect van breedte;
 • Denk ook verticaal in je plantenkeuze. Door te kiezen voor een mooie afwisseling in de afmeting van de planten geef je je tuin een rustige, maar tevens ook een ruimere uitstraling. Daarnaast is het goed om te kiezen voor planten met een rustige en zachte kleurstelling.

Keramische buitentegels | voor- en nadelen

Kleine tuin ideeën / kleine tuin ontwerpen


Tuinontwerp van een kleine tuin met vijver

Tot slot is het goed om in het kader van “het denken in mogelijkheden” even te benoemen dat het geen probleem is om bij een tuinontwerp van een kleine tuin ook een vijver te integreren. Een mooie waterpartij geeft een natuurlijke uitstraling aan een tuin.

Veel mensen die een ontwerp voor een kleine tuin willen maken, zien een vijver niet als optie omdat deze waterpartij teveel ruimte in beslag zou nemen. Wel eens gedacht aan de mogelijkheden om de vijver gedeeltelijk te overkappen met vlonders? Deze vlonders kun je weer gebruiken als een mooi en sfeervol terras. Ook dit is weer een vorm van het verticale denken waar ik eerder aan refereerde.

Vijver met vijverplanten

Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinontwerp?

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Julien
Door

Julien

op 09 Oct 2018

Goed bericht. Interessant voor mensen met een kleine tuin maar denk ook eens aan Dutch Wave tuinontwerp

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!