Kleine tuin ontwerpen? Denk in mogelijkheden met deze voorbeelden
arrow_drop_up arrow_drop_down
29 augustus 2018 

Kleine tuin ontwerpen? Denk in mogelijkheden met deze voorbeelden

Als je een tuinontwerp maakt voor een kleine tuin, heb je diverse mogelijkheden. Veel mensen denken dat de kleine ruimte die hun tuin heeft, een beperking geeft in hun creatieve ideeën om hier een mooi paradijs van te maken. Niets is echter minder waar! In dit artikel deel ik ideeën en inspiratie hoe je een kleine tuin kunt ontwerpen en vormgeven. Daarnaast deel ik een link waarin je alle gratis informatie kunt vinden die je nodig hebt bij een tuinontwerp voor een kleine tuin.

Een kleine tuin hoeft jou zeker niet te beperken in je mogelijkheden. Als jij slim omgaat met de beschikbare ruimte, zal de natuur jou zeker helpen met grootse daden. Je moet alleen even goed beseffen hoe je jouw ruimte optimaal kunt benutten. Hiermee wil ik je graag helpen.

Inhoudsopgave

 1. Aspecten waar je zeker rekening mee moet houden bij het tuinontwerp van een kleine achtertuin
 2. De gedachtegang bij een tuinontwerp voor een kleine tuin
 3. Tuinontwerp lange smalle tuin
 4. Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt
 5. Tuinontwerp van een kleine tuin met vijver
 6. Kleine tuin ontwerpen? Download mijn gratis e-book!


Aspecten waar je zeker rekening mee moet houden bij het tuinontwerp van een kleine achtertuin

Wat enorm belangrijk is bij het tuinontwerp van een kleine achtertuin is het gebruik van de tuin en de situatie.

Dit kan ik het makkelijkste uitleggen met een paar simpele voorbeelden:

 • Als je een zonaanbidder bent, moet je rekening houden op welke plek in je tuin het langst de zon kan komen.
 • Als je kleine kinderen hebt is de keuze voor een siertuin met waterelementen misschien niet de beste keuze.
 • Bij een zeer schaduwrijke tuin zul je moeten kiezen voor schaduwplanten, die goed groeien op schaduwrijke en de wat koelere plaatsen.

Kleine tuin ideeën


De gedachtegang bij een tuinontwerp voor een kleine tuin

Het is verstandig om eerst een wensenlijstje voor jezelf op papier te zetten en op basis hiervan te kijken wat je mogelijkheden zijn. Hierbij kom ik meteen uit op de gedachtegang die je hierbij moet hebben:

Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden.

Met betrekking tot een kleine tuin, waarin je dus beperkte ruimte hebt, moet je deze ruimte niet horizontaal zoeken maar verticaal!

Dit denkpatroon is de een belangrijkste tip bij het ontwerpen van een kleine tuin. Als je een beperkte ruimte hebt, kun je met verticale elementen immers ruimte winnen. Door het werken met hoogteverschillen kun je de (vaak) hokkerige uitstraling van de kleine oppervlakte behoorlijk wegnemen. Daarnaast geeft dit je tuin een speels en verrassend karakter.

Denk maar eens aan de volgende mogelijkheden:

 • Een gezellige verdiepte zitkuil of terras;
 • Een verhoogde zitgelegenheid op vlonders;
 • Een hoger gelegen plantvak of vijver;
 • Een trap of afstapje;
 • Beplanting in een mooi verticaal frame.

Moderne tuin met vlonder

Trap in moderne tuin


Tuinontwerp lange smalle tuin

Bij een tuinontwerp voor een lange en smalle tuin zijn rust en eenvoud van groot belang. Daarom is het goed om te kiezen voor enkele soorten beplanting en kun je er het beste voor kiezen om de tuin niet té vol te zetten. Daarnaast zul je dit beeld versterken als je kiest voor mooie, juist grote tegels of voor een planken constructie.

Grote elementen passen prima in een kleine tuin, hoewel je dit in eerste instantie wellicht niet zou denken. Het is wel verstandig om te kiezen voor een neutrale kleurstelling van je vaste tuinelementen om die rust en eenvoud te bewaren. Met kleurrijke accessoires kun je de frisse kleurstelling in je tuin integreren.


Hoe je een tuinontwerp maakt waarbij een kleine tuin groter lijkt

Veel mensen die een kleine tuin bezitten, zouden graag willen dat hun tuin wat groter zou zijn. Dit is natuurlijk niet mogelijk, maar je kunt wel een tuinontwerp maken waarbij een kleine tuin optisch groter lijkt.

Denk eens aan de volgende mogelijkheden:

 • Gebruik van langwerpige terrastegels of planken;
 • Speel met het effect van licht en donker. Maak de achterkant van de tuin wat donkerder dan de rest van de tuin. Hiermee creëer je een effect van diepte. Als je de achterkant wat lichter maakt, creëer je een effect van breedte;
 • Denk ook verticaal in je plantenkeuze. Door te kiezen voor een mooie afwisseling in de afmeting van de planten geef je je tuin een rustige, maar tevens ook een ruimere uitstraling. Daarnaast is het goed om te kiezen voor planten met een rustige en zachte kleurstelling.

Keramische buitentegels | voor- en nadelen

Kleine tuin ideeën / kleine tuin ontwerpen


Tuinontwerp van een kleine tuin met vijver

Tot slot is het goed om in het kader van “het denken in mogelijkheden” even te benoemen dat het geen probleem is om bij een tuinontwerp van een kleine tuin ook een vijver te integreren. Een mooie waterpartij geeft een natuurlijke uitstraling aan een tuin.

Veel mensen die een ontwerp voor een kleine tuin willen maken, zien een vijver niet als optie omdat deze waterpartij teveel ruimte in beslag zou nemen. Wel eens gedacht aan de mogelijkheden om de vijver gedeeltelijk te overkappen met vlonders? Deze vlonders kun je weer gebruiken als een mooi en sfeervol terras. Ook dit is weer een vorm van het verticale denken waar ik eerder aan refereerde.

Vijver met vijverplanten


Kleine tuin ontwerpen? Download mijn gratis e-book!

Zoals je hier lees heb je diverse mogelijkheden om een tuinontwerp voor een kleine tuin leuk vorm te geven. Als je al die ideeën op een rijtje hebt, weet je dan hoe je dit verder moet aanpakken om het ontwerp en de aanleg van de tuin daadwerkelijk vorm te geven?

Voor veel mensen is dit niet dagelijks werk. Dat is geen probleem als je over de juiste informatie beschikt. Deze informatie vind je in het e-book dat ik op basis van mijn lange ervaring in het ontwerpen van tuinen heb samengesteld.

In dit e-book vind je niet alleen een handig stappenplan hoe je een kleine tuin kunt ontwerpen en vormgeven maar ook tips en inzichten hierover. Daarnaast kun je hier ook alles lezen over de keuzes die je net niet moet maken en de veelgemaakte fouten die worden gemaakt bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin.

Dit is dus een waardevol document die je zeker niet mag missen bij het maken van je tuinplannen!

Tuinplannen maken | Tuinontwerp

Tuinontwerp tips nodig?

Sinds 2009 specialiseer ik mij als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik ook onderstaande blogs geschreven over:

Julien

Door

Julien

op 9 October 2018

Goed bericht. Interessant voor mensen met een kleine tuin maar denk ook eens aan Dutch Wave tuinontwerp

Reactie plaatsen