Overkapping in tuin maken: waar moet je op letten voordat je begint?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Overkapping in tuin maken: waar moet je op letten voordat je begint?

Een overkapping in de tuin is tegenwoordig erg gewild om te maken of om te laten plaatsen. Voor veel mensen is dit een verstandige keuze. Door een overkapping te laten plaatsen kun je veel meer uit je tuin halen. Een overkapping beschut je namelijk iets als het weer het net niet toelaat om ‘helemaal’ buiten te zitten, maar geeft ook juist schaduw als de zon fel brandt. Met een overkapping kun je langer van het buitenleven genieten en heb je niet of nauwelijks last van wind of regen! 

In dit artikel ga ik in op de verschillende soorten overkappingen en een aantal voordelen wanneer je een tuin met een overkapping hebt. Daarnaast ga ik in op een aantal praktische zaken waar je op moet letten als je van plan bent om voor een overkapping te kiezen. Met dit artikel wil ik je zoveel mogelijk prikkelen om het maximale uit je tuin te halen. Misschien is een overkapping in de tuin voor jou een manier om het meeste rendement uit je tuin te halen, misschien ook niet. In ieder geval hoop ik dat dit artikel en deze hele site eraan bijdraagt dat je optimaal van je tuin kunt genieten.  

Inhoudsopgave 

  1. Terrasoverkapping of veranda
  2. Tuinhuis met overkapping
  3. Prieel
  4. Pergola
  5. Voordelen van een overkapping in de tuin
  6. Waar moet je op letten?

Soorten overkappingen:

Wanneer je een tuin met een overkapping wilt, is het verstandig om eerst alle verschillende opties te overwegen. Overkappingen zijn er in alle soorten en maten. In principe bestaan er 4 soorten overkappingen voor in je tuin en kun je kiezen uit een:

Hieronder leg ik kort uit wat elke overkapping kenmerkt, zodat je hiervan op de hoogte bent. Met behulp van inspirerende afbeeldingen krijg je hier nog een beter beeld van.

1. Terrasoverkapping of veranda

Een terrasoverkapping wordt ook wel een veranda genoemd. Dit is een aanbouw aan je huis, wat steunt op palen. Je kunt kiezen voor een houten overkapping aan huis , maar je kan ook kiezen voor een overkapping van aluminium.

De trend van de afgelopen jaren is dat tuinen steeds belangrijker worden. Huizen worden aangepast en krijgen langere ramen, waardoor er meer zicht ontstaat op de tuin. Steeds meer mensen kiezen voor openslaande tuindeuren of schuifdeuren. Mensen hebben steeds meer de neiging om naar buiten te gaan. Levensstijl speelt hier een belangrijke rol in. Met een terrasoverkapping of veranda kun je heel mooi binnen en buiten met elkaar verbinden. Dit nodigt je ook veel sneller uit om naar buiten te gaan, want een overkapping aan huis geldt vaak als een verlengstuk van je keuken of woonkamer.

Overkapping aan huis

2. Tuinhuis met overkapping 

Een tuinhuis met overkapping combineert het praktische met het aangename. Enerzijds kun je een tuinhuis gebruiken als opbergruimte om bijvoorbeeld tuingereedschap en fietsen op te slaan. Anderzijds kun je heerlijk ontspannen onder een overdekt terras, zodat je optimaal kunt genieten van lekkere zomeravonden.

Een tuinhuis met overkapping bestaat uit allerlei soorten en maten. Vaak zie ik dat mensen kiezen voor een tuinhuis met een houten overkapping.
Echter heb ik zelf een moderne tuin ontworpen en aangelegd met een modern uitziende overkapping, zoals hieronder is te zien. In de zomer kun je dan prima de barbecue aanzetten! Ideaal toch?

Overkapping moderne tuin

Terrasoverkapping

Houten overkapping

Houten overkapping

Houten overkapping

3. Prieel

Een prieel is ook een optie om te plaatsen, want dit simpelweg een overkapping die ergens op een vrije ruimte in de tuin wordt gezet. Een prieel komt het beste tot zijn recht als het op een prominent plek in de tuin wordt gezet. Vaak kiest men voor een houten prieel zoals hieronder te zien is, want dit levert een sfeervolle uitstraling op.

Houten overkapping

4. Pergola

Met een pergola kun je een deel van je tuin overkappen op een betaalbare manier. Bovendien geeft het een bepaalde mate van gezelligheid aan elke tuin. Vaak zie ik dat er een houten pergola wordt geplaatst in een tuin. De houten constructie van palen en dwarsbalken zijn ideaal voor extra beplanting, zoals klimplanten. Verder kun je ook een pergola met een doek voorzien, zodat je jezelf op een goedkope manier kan bedekken tegen de regen of felle zon.

Hieronder wordt getoond wat een pergola is, zodat je hier een beeld bij hebt.

Houten pergola

Pergola met beplanting

Pergola met beplanting

Voordelen van een overkapping in je tuin

Een van de meest belangrijke voordelen van een overkapping is al genoemd. Een overkapping maakt je minder afhankelijk van het weer. Het maakt dan niet uit of het heel mooi weer is (waarbij de temperatuur hoog is) of dat het minder weer is, waarbij je een beetje beschutting nodig hebt. Een overkapping biedt immers zowel verkoeling als beschutting. 

Het voordeel hiervan is dat je een groter gedeelte van het jaar in de tuin kunt doorbrengen. Het weer is immers niet altijd even goed om buiten te zitten. Een overkapping kan je net die beschutting bieden waardoor het buiten toch aangenaam is. Zo kom je toch even buiten, dat kan voor (bijna) niemand kwaad! 

Overkappingen kunnen ook zo ingericht worden dat je er gemakkelijk de kussens van het tuinmeubilair in kunt laten liggen. Zo wordt het extra makkelijk gemaakt om even buiten te gaan zitten. In Nederland zijn er veel dagen waarin je twijfelt of je buiten kunt gaan zitten. Het naar buiten halen van de tuinkussens kan dan al een (onwillekeurige) barrière zijn om daadwerkelijk naar buiten te gaan. Zonde. Ook al ben je maar even buiten, dan heeft dit nog steeds een goede invloed op de gezondheid.  

Waardestijging van de woning 

Een wat uitgebreidere overkapping kan de waarde van je woning laten stijgen. De meeste mensen zullen een overkapping niet laten plaatsen, omdat ze de waarde van hun woning willen laten stijgen, maar het is uiteraard wel mooi meegenomen. Op dit moment is de rente nog bijzonder laag. Mocht je overwegen om een overkapping te laten plaatsen, dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om een overkapping vanuit je hypotheek te financieren.  

overkapping aan huis in de achtertuin

Waar moet je letten als je een overkapping gaat plaatsen? 

Als je overweegt om een overkapping te laten plaatsen, dan zijn er een aantal mogelijke valkuilen. Graag geef ik je in dit artikel een aantal tips waar je op moet letten als je overweegt om een overkapping te plaatsen.  

Heb je een vergunning nodig om een overkapping te plaatsen? 

Gemeenten zijn redelijk vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping, of niet. Concreet betekent dit dat je in je eigen gemeente moet controleren of je een vergunning nodig hebt. 

Als je een vergunning nodig hebt moet je die zorgvuldig aanvragen. Dat houdt in de meeste gevallen in dat je specifieke informatie over je plannen moet verstrekken en eventueel een tekening in moet dienen. Het aanvragen van een vergunning is over het algemeen niet gratis. Doe het daarom zorgvuldig. Zo voorkom je dat je geld verspilt en bespaar je jezelf een hoop ergernis. 

Hoeveel onderhoud moet je aan een overkapping plegen? 

Uiteraard bouw je (of laat je) een overkapping niet voor een kortere periode bouwen. Je wilt er zo lang mogelijk plezier van hebben. De materialen die gebruikt worden om een overkapping te plaatsen, zijn van grote invloed op de hoeveelheid onderhoud die je aan een overkapping moet besteden. 

Met name de kwaliteit van het hout heeft invloed op de hoeveelheid onderhoud die je aan een overkapping moet besteden. Door bewust te kiezen voor bepaalde materialen voorkom je dat je jaarlijks (veel) onderhoud aan een overkapping moet besteden, omdat je bijvoorbeeld de overkapping moet verven. 

Hoeveel ruimte is er voor maatwerk? 

Er zijn maar weinig tuinen die identiek zullen zijn. Zelfs al zou je twee identieke tuinen vinden, dan zullen er nog maar weinig mensen zijn die exact dezelfde wensen hebben. Uiteindelijk ben jij echter wel degene die gebruik moet gaan maken van de overkapping. Daarom is het goed om bij het uitzoeken van een overkapping te kijken hoeveel maatwerk er mogelijk is.  

Een overkapping die is afgestemd op jouw persoonlijke wensen zorgt er immers voor dat jij maximaal gebruik kunt maken van je overkapping en dat je de voordelen die een overkapping je biedt, maximaal kunt benutten. 

Tot slot: haal het maximale uit je tuin 

Tot slot zou ik graag de volgende opmerking maken. Of je een overkapping neemt of niet, ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om het maximale uit je tuin te halen. Daarmee bedoel ik: zoveel als mogelijk van je tuin genieten.  

Genieten onder de overkapping

De ene persoon is de andere niet. Voor de een is een overkapping een manier om meer buiten te komen en zo meer tijd in zijn of haar tuin door te brengen. Een ander heeft misschien meer oog voor een serre, of voor een compleet tuinhuis. Hoe het ook zij: probeer zoveel mogelijk van je tuin te genieten.  

Naast een overkapping in de tuin zijn er nog tal van mogelijkheden om jouw droomtuin te realiseren. Speciaal voor jou heb ik een gratis e-book geschreven, waar je nog meer inspiratie en informatie kan opdoen. In onderstaande e-book heb ik maar liefst 25 tuinideeën voor je op een rijtje gezet.
Ik wens je alvast veel leesplezier en ik ben benieuwd wat je van het e-book vindt.

25 ideeën voor in de tuin

Marie de Jonge

Door

Marie de Jonge

op 20 June 2019

Wij hebben ook plannen om binnenkort een veranda te bouwen. We weten precies waar we deze willen plaatsen en welke afmetingen deze zal gaan hebben. We zijn alleen nog niet helemaal uit over het materiaal. Hout vind ik erg mooi, maar aluminium lijkt mij duurzamer en makkelijker te onderhouden. Ik ga hier nog even goed over nadenken.

Reactie plaatsen