Vrijstaande overkapping plaatsen: wat is de beste plek in de tuin?
05 november 2018 
7 min. leestijd

Vrijstaande overkapping plaatsen: wat is de beste plek in de tuin?

Wil je een mooie vrijstaande overkapping in je tuin? Dan zijn er verschillende dingen waar je goed op moet letten voordat je deze plaatst. Een vrijstaande overkapping plaats je relatief eenvoudig, maar verplaats je niet zomaar! Naar mijn mening is een vrijstaande terrasoverkapping echt een verrijking van je tuin. Echter, zijn er wel een aantal keuzes die je moet maken voordat je aan de slag gaat. Waar ga je de overkapping plaatsen? Wil je een vrijstaande overkapping van hout of van aluminium? Hoe integreer je een vrijstaande terrasoverkapping in je tuinontwerp?

Als je een mooie overkapping in je tuin wil plaatsen, heb je zeer veel mogelijkheden. Je kunt een vrijstaande overkapping maken (of laten maken natuurlijk) die volledig aansluit op jouw smaak en wensen. In dit artikel vertel ik je alles over een vrijstaande terrasoverkapping.

Alles over een vrijstaande overkapping

In dit artikel ga ik je een antwoord geven op de belangrijkste vragen die bij het proces van een vrijstaande overkapping plaatsen naar boven komen:

Vrijstaande terrasoverkapping hout | Vrijstaande overkapping

Waar ga je de vrijstaande overkapping plaatsen?

Naast het maken van je keuze over de vormgeving en het materiaal waarvan je de overkapping maakt, is het bepalen van de plaats van de overkapping ook wel even iets waar je bij stil moet staan.

Nogmaals: het plaatsen van een overkapping is relatief eenvoudig en zou je dus gemakkelijk zelf kunnen doen. Maar je zit er natuurlijk niet op te wachten om je overkapping een korte tijd later te moeten verplaatsen! Een overkapping plaats je om hier jarenlang (op dezelfde plek) plezier van te hebben.

Als je kiest om een overkapping aan je woning te bevestigen, zul je relatief beperkt zijn in je mogelijkheden en zul je hier niet lang over hoeven nadenken. Dit is echter anders als je kiest voor een vrijstaande constructie. Waar plaats je een vrijstaande overkapping in je tuin? Hier moet je zeker goed over nadenken!

Deze keuzes zullen vooral afhangen van waarvoor je de vrijstaande overkapping wil gebruiken. Je hebt immers diverse mogelijkheden! Ik zal een aantal voorbeelden noemen:

 • Geniet van een heerlijke overkapping waar je kunt zitten en maak er een luxueus buitenverblijf van.
 • Gebruik een mooie pergola om deze te laten begroeien door mooie beplanting (verticaal tuinieren).
 • Berg je (tuin)spullen op een nette manier onder de overkapping op.
 • Leg een bloeiende moestuin aan onder de overkapping.
 • Laat je overkapping functioneren als een carport, waar je jouw auto onder kunt parkeren.

Er zijn dus diverse soorten overkappingen. Wil je hier meer over lezen?

Lees dan het artikel dat ik geschreven heb over de verschillende soorten overkappingen.

Vrijstaande overkapping hout | Vrijstaande overkapping

Eerst even een misverstand over een vrijstaande overkapping wegnemen

Laat ik allereerst even één groot misverstand wegnemen met betrekking tot het plaatsen van een vrijstaande overkapping in je tuin: veel mensen denken dat een vrijstaande overkapping plaatsen alleen maar kan in een tuin met een behoorlijke afmeting. Dat is zeker niet waar!

Ook een tuin met een kleine afmeting of een stadstuin is uitstekend geschikt om een vrijstaande overkapping in te plaatsen! Hoe dat precies zit lees je hier.

Waar moet je verder op letten bij een vrijstaande overkapping?

Er zijn een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden bij het bepalen van de beste plek voor vrijstaande overkappingen. Ik heb deze punten voor je op een rijtje gezet:

 • Waarvoor ga je de overkapping gebruiken?
 • Hoe groot is de overkapping?
 • Hoe ziet het ontwerp eruit?
 • Wat is de meest praktische mogelijkheid?
 • Hoe is de stand van de zon?
 • Wat heeft het plaatsen van de overkapping voor effect op de rest van de tuin?

TIP: als je de zes bovenstaande punten bekijkt, zie je direct dat de keuze die je maakt af zal hangen van het gebruik van je overkapping!

Wanneer je de overkapping gebruikt als opslag of carport kun je deze het beste plaatsen aan de rand van je tuin.

Als je de vrijstaande overkapping gebruikt om er lekker onder te zitten, zul je er misschien sneller voor kiezen om deze in het midden van je tuin te plaatsen. Dit kan ook het geval zijn als je de overkapping gebruikt als ‘natuurlijke eyecatcher’ en er mooie beplanting overheen wilt laten groeien. Dan wil je immers juist dat de overkapping opvalt!

Welke materialen kun je gebruiken voor je vrijstaande overkapping?

Wanneer je gaat nadenken over het ontwerp van je vrijstaande overkapping, zul je er al snel achter komen dat je een aantal keuzes moet maken. Één van deze keuzes zal gaan over het materiaal van je overkapping. Je kunt namelijk verschillende materialen gebruiken en combineren. Denk bijvoorbeeld aan een vrijstaande overkapping van hout, aluminium of een combinatie van een van deze materialen met doek.

Een vrijstaande overkapping van hout

Hout is een zeer geschikt materiaal voor je vrijstaande overkapping. Je kunt verschillende soorten hout gebruiken, maar ik denk dat douglas- of larikshout allebei een zeer goede keuze is. Beide houtsoorten zijn erg duurzaam en erg geschikt voor buitengebruik. Dit komt door de grote hoeveelheid hars die van nature in deze houtsoorten aanwezig is. Wil je meer lezen over (vrijstaande) overkappingen van hout? In dit artikel heb ik alle voordelen van douglas- en larikshout voor je op een rijtje gezet. Daarnaast leg ik in dit artikel uit hoe je in zeven stappen een houten terrasoverkapping maakt.

 Vrijstaande terrasoverkapping hout | Vrijstaande overkapping

Een vrijstaande overkapping van aluminium

Je kunt ook kiezen voor een vrijstaande overkapping van aluminium. Dit materiaal geeft een mooie en strakke uitstraling aan je overkapping en past uitstekend bij een moderne tuin. Daarnaast is het materiaal duurzaam en vergt het weinig onderhoud. Je kunt een aluminium overkapping ook combineren met hout. Op deze manier creëer je een moderne, maar ook natuurlijke uitstraling. Alle voor- en nadelen van aluminium heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Vrijstaande terrasoverkapping aluminium | Vrijstaande overkapping

Een vrijstaande overkapping met doek

Natuurlijk kun je bovenstaande overkapping ook combineren met doek. Dit is een goede manier om een overkapping toch net iets dichter te maken. Hierdoor kun je tot in de late avonduren genieten van je tuin. Je hebt doeken in allerlei vormen, maten en kleuren. In dit artikel leg ik nog meer uit over het dichtmaken van je overkapping, met onder andere doeken.

Integreer je vrijstaande overkapping in je tuinontwerp

De meest effectieve manier om de beste plek voor je vrijstaande overkapping te bepalen is door je tuinontwerp erbij te pakken.

Heb je deze niet voorhanden? Géén probleem, maar in dat geval kun je het beste wel een potlood en papier erbij pakken.

Maak dan een schets van je tuin en teken de overkapping op verschillende plekken in. Op deze manier heb je voor jezelf visueel wat je opties zijn en kun je vrij eenvoudig de beste optie kiezen.

Denk hierbij vooral aan de meest praktische zaken. Ik zal je een aantal voorbeelden geven:

 • Gebruik je een vrijstaande overkapping om lekker onder te zitten? Dan moet je zeker kijken naar de stand van de zon!
 • Gebruik je de vrijstaande overkapping als carport of opslag? Dan moet je zeker zorgen dat er paden naartoe lopen!
 • Gebruik je de vrijstaande overkapping als mooie natuurlijke eyecatcher? Dan moet je zeker rekening houden met je zichtlijnen!
 • Gebruik je de vrijstaande overkapping om een moestuin onder aan te leggen? Dan moet je zeker rekening houden met alle weersinvloeden!

Tuinontwerp met overkapping | Vrijstaande overkapping

Wat zijn de gevolgen van je keuze waar je de vrijstaande overkapping plaatst?

Heb je de beste plek voor het gebruik van je overkapping bepaald? Dan ben je er helaas nog niet…

Denk even na over de gevolgen als je de constructie op die bewuste plek gaat bouwen. Doe je hiermee concessies en zo ja, welke zijn dat?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door het bouwen van een vrijstaande overkapping een schaduwplek in je tuin creëert waar je dat eigenlijk niet wil hebben. Als op deze plek je meest mooie planten staan die volop zon nodig hebben, moet je hiervoor wél een andere plek creëren.

Daarnaast moet je ook even rekening houden met de wijdere omgeving. Hoe zit het bijvoorbeeld met eventuele overlast voor de buren? De terrasoverkapping kun je niet zomaar even verplaatsen, dus het is handig om hier rekening mee te houden om problemen te voorkomen.

Losstaande overkapping | Vrijstaande overkapping

Hulp nodig bij het plaatsen van een vrijstaande overkapping?

Het bepalen van de beste plek voor een vrijstaande overkapping in de tuin is soms net een legpuzzel. Het is vaak niet eenvoudig en soms zijn er meerdere opties mogelijk. Het is verstandig om hier even wat tijd in te investeren. Als je echter de meest gunstige oplossing gevonden hebt, zul je er ook volop van genieten. Dat is deze tijdsinvestering zeker waard!

Je ziet dus dat de beste plek voor je vrijstaande overkapping af zal hangen van jouw situatie.

Dit maakt het eigenlijk ook wel leuk. Er zijn geen vastgestelde regels waarin voorgeschreven staat waar je een vrijstaande overkapping wel of niet mag plaatsen. Je kunt dus volledig zelf de plaats bepalen.

Kom je er niet uit? Neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag verder! Daarnaast raad ik je aan om eens door mijn nieuwste gratis ebook over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven te bladeren. Het ebook staat vol inspiratie en handige tips. Download hem hier helemaal gratis. 

Overkapping

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Bert
Door

Bert

op 15 Jun 2020

Hallo, Ik heb een tuin op het zuiden en wil in mijn tuin een overkapping plaatsen op de erfscheiding van mijn tuin. Naar welke kant kan ik het beste zorgen dat de openkapt van de overkapping komt? Alvast bedankt. Gr, Bert

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Aug 2020

Als je hem richting het westen plaatst kun je de avondzon meepakken!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!