Op deze 5 manieren kun je een overkapping dichtmaken
16 november 2018 
7 min. leestijd

Op deze 5 manieren kun je een overkapping dichtmaken

Wil je jouw overkapping dichtmaken zodat je lekker warm en comfortabel buiten kunt zitten onder een overkapping? Een terrasoverkapping is een heerlijke verrijking van je tuin. Hier kun je zelfs het hele jaar door van genieten, maar dan moet je wel goed nadenken over je comfort gedurende de frissere periode. Je kunt jouw overkapping dichtmaken op vijf simpele manieren, die ik met je ga delen in dit artikel.

Heb je géén mogelijkheden om je overkapping dicht te maken? Geen probleem, er zijn ook andere uitstekende oplossingen waarvoor je in de herfst en winter kunt kiezen. Ook deze oplossingen vind je in dit artikel.

Inhoudsopgave

 1. Overkapping dichtmaken
 2. Waarom je zeker moet overwegen om een overkapping dicht te maken
 3. Op deze vijf manieren kun je een overkapping dichtmaken
 4. Zijkant van een overkapping gedeeltelijk of volledig dichtmaken?
 5. Met welk materiaal kun je een overkapping dichtmaken?
 6. Vier oplossingen als je géén mogelijkheden hebt om je overkapping dicht te maken
 7. Meer informatie over terrasoverkappingen

Overkapping dichtmaken

Als je mogelijkheden hebt om een overkapping in je tuin te plaatsen, is dit zeker een overweging waard. Een overkapping is in diverse opzichten een fijne toevoeging aan je tuin. Een overkapping kun je gebruiken om spullen droog onder op te bergen, je auto onder te parkeren of mooie beplanting tegenop te laten groeien, maar de meeste mensen denken bij een overkapping in de tuin aan een heerlijke plek om onder te kunnen zitten.

Dat laatste is ook wel logisch, als je de beschikking hebt over een terrasoverkapping, zul je veel langer van je tuin kunnen genieten. Een terrasoverkapping biedt immers veel bescherming tegen weersinvloeden zoals een bui regen, harde wind of een te felle zon. Je zou het hele jaar door kunnen genieten van een terrasoverkapping, maar dan moet je wel over een paar aspecten goed nadenken zoals:

 • de plaats waar je de overkapping het beste kan neerzetten;
 • het ontwerp van de overkapping;
 • en de voorzieningen aan en in de overkapping

Overkapping avond | Overkapping dicht maken

Waarom je zeker moet overwegen om een overkapping dicht te maken

Als je de beschikking hebt over een terrasoverkapping zul je veel langer buiten kunnen blijven zitten. Zoals ik al aangaf, geeft dit een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden en zul je merken dat je een langere tijd én een langere periode buiten kunt blijven.

Wil je de mogelijkheid hebben om het hele jaar door buiten te blijven zitten?

Dat kan wel, maar dan moet je wel overwegen om je overkapping dicht te maken.

Het is natuurlijk heerlijk om onder een overkapping met een open structuur te zitten, maar ook daaronder wordt het op een gegeven moment wat frisser. Daar is geen ontkomen aan.

Op deze vijf manieren kun je een overkapping dichtmaken

Je hebt diverse mogelijkheden om een overkapping dicht te maken en je kunt hier ook diverse materialen voor gebruiken. Laat ik eerst de mogelijkheden met je doornemen voordat ik de mogelijkheden verder zal uitleggen. Daarna zal ik de diverse materialen die je kunt gebruiken met je doornemen. Ik denk dat je op basis van deze informatie een goede keuze kunt maken:

 • Maak gebruik van een zijspie
 • Schuttingdelen plaatsen
 • Zijwanden plaatsen
 • Het dichtmaken met schuifwanden
 • Het gebruik van screens

Zijkant van een overkapping gedeeltelijk of volledig dichtmaken? 

Als je de zijkant van een overkapping wilt afsluiten, heb je diverse opties. Je kunt de zijkant van een overkapping immers gedeeltelijk of volledig afsluiten. Zelfs een zijspie kan al zeer veel effect hebben.

Een zijspie is de kleinste en voordeligste optie om de zijkant van een overkapping gedeeltelijk af te sluiten. Het is een (driehoekig) zijwandje die je in de bovenhoek van de overkapping plaatst. Hiermee houd je de wind die via de bovenhoek naar binnen komt tegen.

Je kunt kiezen voor een zijspie als de overkapping op een beschutte plaats staat, zoals in de buurt van een erfafscheiding. In dat geval zal de zijspie nét die wind tegenhouden die via de bovenhoek naar binnen waait. Je dekt nét dat vervelende tochthoekje af. Als de overkapping volledig vrij staat, zal een zijspie natuurlijk geen effect hebben. Dan zul je moeten kiezen om een groter oppervlak af te sluiten.

Houten overkapping dichtmaken | Overkapping dicht maken

Als je overkapping vrij staat kun je ervoor kiezen om schuttingdelen te plaatsen. Deze schuttingdelen zorgen ervoor dat je uit de wind zit. Een schuttingdeel is een solide constructie die je aan de zijkant van je overkapping op de grond plaatst.

Je kunt deze schuttingdelen zo hoog maken als je wilt. Hoe hoger het schuttingdeel, hoe meer bescherming je hebt, maar ook hoe minder zicht je hebt. Je kunt een aluminium of houten schuttingdeel ook combineren met een glazen of kunststof (polycarbonaat) plaat waar je doorheen kunt kijken. Als je kiest voor deze optie kun je de zijkant van de wand volledig dichtmaken maar wel de mogelijkheid houden om er doorheen te kijken.

Overkapping dichtmaken met zijwanden of schuifwanden

Als je kiest voor het plaatsen van zijwanden in je overkapping maak je er eigenlijk een soort serre van. Je zit dan eigenlijk binnen, maar kunt wel volop blijven genieten van het buitenleven. De zijwanden worden in de meeste gevallen van glas of kunststof gemaakt. Het grote voordeel van deze optie is dat je heerlijk beschut zit, maar wel een volledige lichtinval hebt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schuttingdelen.

Terrasoverkapping die open en dicht kan | Overkapping dichtmaken

Het nadeel van het plaatsen zijwanden in een overkapping is dat deze niet, of slechts beperkt open kunnen. Als dit niet aansluit op je wensen heb je nog een andere (wat mij betreft mooie) mogelijkheid: het plaatsen van schuifwanden.

Er zijn diverse constructies in schuifwanden verkrijgbaar. In veel gevallen kun je de schuifwanden voor het grootste gedeelte openzetten. Dit komt omdat de panelen vaak op kleine wieltjes staan en makkelijk open te schuiven zijn. Als je kiest voor een schuifwand creëer je een combinatie van een veranda en een serre en zult iedere jaargetijde van je tuin kunnen genieten.

Maak gebruik van screens (zonneschermen) om een overkapping dicht te maken

Tot slot is het ook mogelijk om zonneschermen te gebruiken om een overkapping dicht te maken. Je kunt verandazeilen gebruiken als flexibele afscherming van je overkapping. In de praktijk werkt dit eenvoudig: je zit heerlijk beschut achter de screens als het regenachtig of winderig weer is, maar je kunt deze oprollen bij warm weer. Deze zonneschermen zijn ook te bevestigen met ritsen of zeilogen. Uiteraard zijn deze zonneschermen waterdicht.

Met welk materiaal kun je een overkapping dichtmaken?

In deze tekst heb je al diverse materialen voorbij zien komen waarmee je een overkapping dicht kunt maken. Ik zal voor het gemak de vijf meest gekozen opties nog even voor je op een rijtje zetten:

 • de veelzijdige mogelijkheden van verandazeilen of screens;
 • de natuurlijke uitstraling van hout;
 • de moderne looks van aluminium;
 • het tijdloze karakter van kunststof;
 • en de prachtige lichtinval van glas.

Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadeel, maar dat zul je begrijpen.

Zijkant overkapping dichtmaken | Overkapping dichtmaken

Het is belangrijk om te kijken naar de combinatie van functionaliteit en de gewenste uitstraling. Als je kiest voor een schuttingdeel zul je wellicht kiezen voor hout en aluminium maar bij de keuze voor een volledige wand zul je snel uitkomen op glas of kunststof omdat je waarschijnlijk wel je lichtinval wilt behouden.

En weet je wat nu jouw keuze nóg lastiger zal maken? Je kunt deze materialen ook nog met elkaar combineren! Je kunt dus diverse keuzes maken om je overkapping dicht te maken.

Vier oplossingen als je geen mogelijkheden hebt om je overkapping dicht te maken

Heb je geen mogelijkheden om je overkapping dicht te maken of vind je dit gewoon geen mooie oplossing? Er zijn genoeg manieren om lekker warm en comfortabel het hele jaar door van je overkapping te blijven genieten. Denk maar aan de volgende mogelijkheden:

 • maak gebruik van een terrasheater;
 • plaats een vuurkorf of vuurtafel;
 • kijk eens naar de nieuwste outdoor gadget: de verwarmde kussens of een verwarmde bank;
 • en tot slot ligt die warme trui ook nog op je te wachten in de kast.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om het hele jaar door lekker (comfortabel) van het buitenleven te genieten onder een open óf een dichte overkapping van het terras.

Gesloten overkapping | Overkapping dichtmaken

Zo zie je maar weer hoeveel mogelijkheden er zijn voor je terrasoverkapping. Je kunt de overkapping volledig dichtmaken, gedeeltelijk dichtmaken of zelfs een overkapping maken die open en dicht kan. Voor dit laatste zijn heel veel mogelijkheden zoals screens of schuifwanden. Heb je zelf nog meer ideeën voor een overkapping die open en dicht kan? Laat het dan weten in de reacties, zodat anderen hier ook weer profijt van hebben!

Meer informatie over terrasoverkappingen?

Ik wil je er graag op wijzen dat ik nog meer artikelen over terrasoverkappingen heb geschreven waar je baat bij kunt hebben. Zo vermeld ik in andere artikelen:

Daarnaast wil ik je graag wijzen op mijn gratis gids over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven. Ik raad je aan om hier eens doorheen te bladeren voor inspiratie en handige tips. Download de gids hier helemaal gratis. 

Overdekt buitenleven gids

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!