Wat is de beste plek voor een vrijstaande overkapping in de tuin?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is de beste plek voor een vrijstaande overkapping in de tuin?

Wil je een mooie vrijstaande overkapping in je tuin plaatsen? Dan moet je er wel even goed over nadenken wat de beste plek hiervoor is. Een overkapping plaats je relatief eenvoudig maar verplaats je niet zomaar! Een overkapping is een echte verrijking van je tuin. Een stijlvolle overkapping geeft een mooie uitstraling aan je tuin en is op zeer veel manieren te gebruiken.

Als je een mooie overkapping in je tuin wilt plaatsen, heb je zeer veel mogelijkheden. Je kunt een overkapping maken (of laten maken natuurlijk) die volledig aansluit op jouw smaak en wensen. Denk alleen maar aan de vormgeving, het materiaal waarvan de overkapping gemaakt wordt en de afmeting.

Waar plaats je een vrijstaande overkapping in je tuin?

Naast het maken van je keuze over de vormgeving en het materiaal waarvan je de overkapping maakt, is het bepalen van de plaats van de overkapping ook wel even iets waar je bij stil moet staan.

Nogmaals: het plaatsen van een overkapping is relatief eenvoudig en zou je dus gemakkelijk zelf kunnen doen. Maar je zit er natuurlijk niet op te wachten om je overkapping een korte tijd later te moeten verplaatsen! Een overkapping plaats je om hier jarenlang (op dezelfde plek) plezier van te hebben.

Als je kiest om een overkapping aan je woning te bevestigen, zul je relatief beperkt zijn in je mogelijkheden en zul je hier niet lang over hoeven nadenken. Dit is echter anders als je kiest voor een vrijstaande constructie. Waar plaats je een vrijstaande overkapping in je tuin? Hier moet je zeker even goed over nadenken!

Deze keuzes zullen vooral afhangen van waarvoor je de overkapping wilt gebruiken. Je hebt immers diverse mogelijkheden! Ik zal je een aantal voorbeelden noemen:

 • Heerlijk onder je overkapping zitten en er een luxueus buitenverblijf van maken;
 • Gebruik een mooie pergola om deze te laten begroeien door mooie beplanting (verticaal tuinieren);
 • Berg je (tuin)spullen op een nette manier onder de overkapping op;
 • Leg een bloeiende moestuin aan onder de overkapping;
 • Laat je overkapping functioneren als een carport, waar je jouw auto onder kunt parkeren.

Er zijn dus diverse soorten overkappingen. Wil je hier mee over lezen?

Lees dan het artikel dat ik geschreven heb over de verschillende soorten overkappingen.

Houten overkapping

Eerst even een misverstand wegnemen

Laat ik allereerst even één groot misverstand wegnemen met betrekking tot het plaatsen van een vrijstaande overkapping in je tuin: veel mensen denken dat een vrijstaande overkapping alleen maar geplaatst kan worden in een tuin met een behoorlijke afmeting. Dat is zeker niet waar!

Ook een tuin met een kleine afmeting of een stadstuin is uitstekend geschikt om een vrijstaande overkapping in te plaatsen! Hoe dat precies zit lees je hier.

Beste plek voor vrijstaande overkapping bepalen: waar moet je op letten?

Er zijn een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden bij het bepalen van de beste plek voor vrijstaande overkappingen. Ik heb deze punten voor je op een rijtje gezet:

 • Waarvoor ga je de overkapping gebruiken?
 • Hoe groot is de overkapping?
 • Hoe ziet het ontwerp eruit?
 • Wat is de meest praktische mogelijkheid?
 • Hoe is de stand van de zon?
 • Wat heeft het plaatsen van de overkapping voor effect op de rest van de tuin?

Als je de zes bovenstaande punten bekijkt, zie je direct dat de keuze die je maakt af zal hangen van het gebruik van je overkapping. Wanneer je de overkapping gebruikt als opslag of als carport kun je deze het beste plaatsen aan de rand van je tuin.

Als je de vrijstaande overkapping gebruikt om er lekker onder te zitten, zul je er misschien sneller voor kiezen om deze in het midden van je tuin te plaatsen. Dit kan ook het geval zijn als je de overkapping gebruikt als “natuurlijke eyecatcher” en er mooie beplanting overheen wilt laten groeien. Dan wil je immers juist dat de overkapping opvalt!

Integreer je vrijstaande overkapping in je tuinontwerp

De meest effectieve manier om de beste plek voor je vrijstaande overkapping te bepalen is door je tuinontwerp erbij te pakken.

Heb je deze niet voorhanden?

Géén probleem maar in dat geval kun je het beste wel een potlood en papier erbij pakken.

Maak dan een schets van je tuin en teken de overkapping op verschillende plekken in. Op deze manier heb je voor jezelf visueel wat je opties zijn en kun je vrij eenvoudig de beste optie kiezen.

Denk hierbij vooral aan de meest praktische zaken.Ik zal je een aantal voorbeelden geven:

 • Gebruik je een vrijstaande overkapping om lekker onder te zitten?

Dan moet je zeker kijken naar de stand van de zon!

 • Gebruik je de vrijstaande overkapping als carport of opslag?

Dan moet je zeker zorgen dat er paden naartoe lopen!

 • Gebruik je de vrijstaande overkapping als mooie natuurlijke eyecatcher?

Dan moet je zeker rekening houden met je zichtlijnen!

 • Gebruik je de vrijstaande overkapping om een moestuin onder aan te leggen?

Dan moet je zeker rekening houden met alle weersinvloeden!

Tuinontwerp met overkapping

De beste plek voor een vrijstaande overkapping in de tuin

Heb je de beste plek voor het gebruik van je overkapping bepaald? Dan ben je er helaas nog niet..……

Denk even na over de gevolgen als je de constructie op die bewuste plek gaat bouwen. Doe je hiermee concessies en zo ja, welke zijn dat?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door het bouwen van een vrijstaande overkapping een schaduwplek in je tuin creëert waar je dat eigenlijk niet wilt hebben. Als op deze plek je meest mooie planten staan die volop zon nodig hebben, moet je hiervoor wél een andere plek creëren.

Daarnaast moet je ook even rekening houden met de wijdere omgeving.

Hoe zit het bijvoorbeeld met eventuele overlast voor de buren. Deze kun je niet zomaar even verplaatsen dus is het handig om hier rekening mee te houden om problemen te voorkomen.

Moderne overkapping

Hulp nodig bij het plaatsen van een vrijstaande overkapping?

Het bepalen van de beste plek voor een vrijstaande overkapping in de tuin is soms net een legpuzzel. Het is vaak niet eenvoudig en soms zijn er meerdere opties mogelijk. Het is verstandig om hier even wat tijd in te investeren. Als je echter de meest gunstige oplossing gevonden hebt, zul je er ook volop van genieten. Dat is deze tijdsinvestering zeker waard!

Je ziet dus dat de beste plek voor je vrijstaande overkapping af zal hangen van jouw situatie.

Dit maakt het eigenlijk ook wel leuk. Er zijn géén vastgestelde regels waarin voorgeschreven staat waar je een overkapping wel of niet mag plaatsen. Je kunt dus volledig zelf je plaats bepalen.

Kom je er niet uit? Neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag verder!

Reactie plaatsen