Hoe je zelf een houten overkapping kunt maken in 7 stappen
arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe je zelf een houten overkapping kunt maken in 7 stappen

Een houten overkapping in de tuin geeft je een heerlijke beschutting als je in je tuin wilt zitten, ondanks dat het misschien te koud, te nat of te warm is. Je kunt deze constructie zelf plaatsen. Ik laat je zien hoe je zelf een houten overkapping kunt maken in 7 stappen. Door het lezen van dit artikel zul je tot de conclusie komen dat je geen ervaren doe-het-zelver hoeft te zijn om een mooi resultaat neer te kunnen zetten.

Ik kan niets anders zeggen, een houten overkapping is een echte verrijking voor je tuin. Een overkapping geeft je veel bescherming tegen weersinvloeden én heeft een mooie uitstraling. Je kunt er een heerlijke buitenruimte van maken als je het terras op een mooie manier kunt inrichten. Je zult er ongetwijfeld lang van kunnen genieten.

Heb ik je enthousiast gemaakt?

Dan kun je lekker aan de gang wat mij betreft!

Is het mogelijk om zelf een overkapping te maken?

Wellicht zul je van deze laatste opmerking schrikken, maar voor het maken van een terrasoverkapping hoef je géén ervaren vakman met een vergaande expertise in de bouwtechniek te zijn. Het is goed mogelijk om zelf een overkapping te maken.

Je zult niet alleen veel voldoening hebben na het voltooien van je klus, maar je kunt er ook vele euro’s mee besparen! Goede reden om zelf de handen uit de mouwen te steken lijkt mij zo.

Je kunt het bouwen van een overkapping prima zelf doen, mits je de beschikking hebt over een goed stappenplan. Dit stappenplan vind je hieronder.

Zelf een houten overkapping maken in 7 stappen

Ik laat je hieronder zien hoe je zelf een houten overkapping kunt maken in 7 stappen.

De volgende stappen komen hierin terug:

De uitdrukking “eerst plannen dan rennen” is zeker van toepassing bij het maken van overkapping. Je kunt de meest fantastische resultaten neerzetten als je eerst een goed plan maakt.

Daarnaast is het goed om vooraf de noodzakelijke materialen en wat hulp te verzamelen. Ook dit laatste is wel even belangrijk. Hout, dit kan hardhout zijn maar ook Douglas, Eiken, Grenen, lariks of geïmpregneerd vuren, is vaak behoorlijk aan gewicht. Als je daarnaast ook gebruik maakt van gelaagde glasplaten kun je wel wat handjes gebruiken als je een overkapping gaat maken.

Stap 1: Het maken van een planning en bouwtekening

Voordat je de noodzakelijke materialen en hulptroepen gaat verzamelen, moet je stap 1 voor het zelf maken van een houten overkapping uitvoeren: het maken van plannen.

Kijk als eerste waar je de overkapping wilt gaan plaatsen. Hou hierbij rekening met alle praktische zaken die je maar kunt bedenken. Wat is voor jou handig, wat is de stand van de zon en welke effecten heeft de overkapping op de omgeving?

Als je dit in kaart hebt, kun je verder gaan nadenken over de vormgeving van de overkapping. Denk aan zaken zoals welke afmeting de overkapping moet hebben en hoe je de overkapping verder vormgegeven wilt zien. Denk bijvoorbeeld ook aan het dak van de overkapping. Je kunt kiezen uit glas, polycarbonaat (kunststof), een dak met dakpannen of andere dakbedekking aansluitend op de stijl van de woning of juist een natuurlijk dak waarop planten en bloemen kunnen groeien.

Houten overkapping in tuin

Bouwtekening van een houten overkapping voor in de tuin

Op basis van het bovenstaande kun je een bouwtekening gaan maken. Let hierbij op dat je de bouwtekening zo gedetailleerd mogelijk maakt. Je kunt deze bouwtekening dan ook het beste op schaal tekenen om werkelijk niets aan het toeval over te laten.

Vind je het moeilijk om zelf een bouwtekening te maken?

Geen probleem, er zijn diverse kant-en-klare bouwtekeningen te vinden op het internet.

Je kunt ook diverse pakketten aanschaffen waarmee je zelf een overkapping voor in de tuin kunt maken. Dit is vaak wel handig. Deze pakketten worden op maat voor je gezaagd en voorzien van de nodige schroefgaten en dergelijke. Let wel op, hoe meer voorbereidend werk je uitbesteedt, hoe duurder het wordt.

Je zult begrijpen dat deze keuzes betrekking hebben op de invulling je boodschappenlijstje.

Je boodschappenlijstje zal er ongeveer als volgt uit komen te zien:

  • Houten palen die dienen als ondersteuning voor de constructie (staanders);
  • Houten balken die gebruikt worden als ondersteuning van de dakbedekking;
  • Profielen voor het vastzetten van de dakbedekking;
  • Dakbedekking in vorm van glas, kunststof of ander materiaal;
  • Betonnen sokkels (betonpoeren) voor de bevestiging in de grond;
  • Eventueel bevestigingsbeugels voor aan de wand van de woning;
  • PVC goot voor regenwater;
  • Rubber slabben ter bescherming van profielen;
  • Lange RVS pluggen en schroeven;
  • Gereedschap om de constructie te bouwen (denk ook aan stabiele trappen en een lift om je materiaal op te heffen).

Stap 2: Het plaatsen van betonpoeren

Als je al deze voorbereidingen hebt uitgevoerd, kun je eindelijk gaan starten met de werkzaamheden. De eerste stap is het plaatsen van betonpoeren. Een betonpoer is een heel belangrijk onderdeel van je fundering. Deze betonnen sokkels zorgen er immers voor dat je bouwwerk niet wegzakt in de grond of wegwaait tijdens een storm. Je bouwwerk moet een code oranje of rood kunnen doorstaan.

Betonpoeren zorgen er ook voor dat de kracht die je overkapping uitoefent wordt verdeeld en de druk verlegd wordt. Op deze betonpoeren zul je dan ook je constructiebalken bevestigen. Hiermee voorkom je dat het vocht uit de grond in kan werken op je houten balken. Je voorkomt dus het rotten van je houten constructie.

Hoe groter de afmeting van de betonpoer, hoe meer kracht deze betonnen sokkel kan dragen. De hoeveelheid betonpoeren die je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid staanders. Je plaatst dus een betonpoer op de plek waar de constructiebalk komt te staan. Deze moet diep en stabiel in de grond zijn geplaatst om verzakking te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat de betonpoeren in een rechte lijn van elkaar geplaatst zijn en op dezelfde hoogte. Let ook op dat de betonpoeren volledig waterpas staan. Een betonpoer die geplaatst is, is bijna niet meer te corrigeren! Je kunt een zak snel beton gebruiken om ervoor te zorgen dat de betonpoer stabiel staat.

Stap 3: Het plaatsen van staanders

Als de fundering staat, kun je starten met het plaatsen van de staanders, de constructiebalken. Hiervoor moet je aan de onderkant van de staander een beslag set monteren. Dit is de schroef waarmee je de paal in de betonpoer kunt vastzetten. Op het moment dat de palen stevig op de betonvoet zijn vastgedraaid, kun je verder gaan met de opbouw.

Houten overkapping in tuin

Ook hierbij is het belangrijk dat de staanders waterpas komen te staan. Ieder klein verschil zie je terug in je constructie, dit is dus wel erg belangrijk. Daarnaast is het van belang dat iedere constructiebalk dezelfde hoogte heeft.

Je hebt dus zeker wel je waterpas nodig!

Meten is weten!

Stap 4: Het bevestigen van beugels aan de woning

Als je een vrijstaande overkapping maakt, mag je deze stap overslaan. Als je een overkapping maakt die je aan een woning of schuur bevestigd (een veranda dus), mag je deze stap zeker niet overslaan!

De vierde stap is het bevestigen van beugels aan de woning of schuur. Je kunt de constructie immers niet rechtstreeks aan de muur plaatsen. Door het gebruik van sterke wandbeugels maak je een stabiele constructie. Je maakt hierbij ook gebruik van de stevigheid van je woning of schuur. Je houten draagbalken voor het dak kunnen rusten op deze wandbeugels en aan deze beugels worden vastgezet.

Stap 5: Het bouwen van de houten constructie

Als vijfde stap heb ik staan dat je nu je houten constructie verder kunt bouwen. Hiermee bedoel ik dat je de staanders met elkaar kunt verbinden met dwarsbalken. Daarna kun je de houten balken die gebruikt worden als ondersteuning van de dakbedekking plaatsen tussen de muurbeugels. Deze balken bevestig je aan de buitenste constructie zodat het één geheel wordt. Hierbij kun je gebruik maken van verbindingshoeken.

Houten overkapping in tuin | Staanders / constructiebalken

Voordat je dit doet, is het handig om even te kijken (en goed na te denken) wat in de praktijk het beste werkt. Het is even tijd voor een korte pauze dus.

Ik zal je uitleggen waarom: op het moment dat je nu het volledige skelet in elkaar zet, merk je direct dat je bouwwerk een stevige constructie wordt. Je moet je alleen afvragen of dit nu handig is. Je beperkt je immers in je beschikbare ruimte. Hiermee kun je jezelf belemmeren in je bewegingsvrijheid als je de platen op je overkapping wilt plaatsen, zeker als je gaat werken met zware glasplaten. De houten constructie kan je dan in de weg komen te staan omdat je eenvoudigweg bijna niet meer kan draaien en bewegen met de platen.

Als dit laatste het geval is, ga dan “horizontaal” werken. Werk stap 5 (het bouwen van de houten constructie) en stap 6 ( het plaatsen van dakbedekking) tegelijk af. Hierbij maak je de houten constructie voor het deel waar je de plaat op gaat leggen, inclusief profielen. Hier leg je de plaat op en daarna werk je dit gedeelte van de overkapping zover mogelijk af. Je kunt dan overal nog relatief makkelijk bij.

Houten overkapping in tuin | Staanders / constructiebalken

Stap 6: Het plaatsen van dakbedekking

Als de volledige constructie staat, kun je de profielen eraan bevestigen. Daarna kun je de dakbedekking plaatsen en afwerken. Je bouwwerk wordt nu een hele stevige en stabiele constructie die je volledig waterdicht kunt maken met behulp van rubber slabben. Het is nog steeds zeer belangrijk om voortdurend je waterpas in de buurt te houden. Je kunt nu nog de laatste (kleine) correcties doorvoeren.

Stap 7: Zorgen voor de afvoer van regenwater

Je houten overkapping voor in je tuin staat nu en is bijna klaar om er lekker van te genieten (dat is wat mij betreft stap 8). Wat wel even belangrijk is, is dat je zorgt voor de afvoer van regenwater. Het beste is om te kiezen voor een aflopend dak. Hiermee voorkom je dat het regenwater te lang op je dak blijft staan. De hoek hiervoor moet minimaal 15 graden zijn.

Met een eenvoudige PVC constructie kun je op een eenvoudige wijze ervoor zorgen dat het water op de gewenste plek terecht komt. Je regengoot kun je op een eenvoudige manier bevestigen aan het dak materiaal of aan de houten constructie.

Als je stap 7 hebt gedaan zul je misschien nog een beetje moeten afwerken, maar wat mij betreft kun je daarna beginnen met stap 8: het genieten van je resultaat, onder je houten overkapping uiteraard!

Terrasoverkapping maken van hout, doe het gewoon zelf!

Zoals je ziet kun je een terrasoverkapping zeker zelf maken. Het project is niet binnen een uurtje klaar, maar je zult er ook vele uurtjes van genieten. Als het weer juist héél goed of juist wat minder is zul je de overkapping zien als een verrijking van je tuin.

Daarnaast zul je veel euro’s in je zak houden. Als je dit laat doen, ben je vele duizenden euro’s kwijt. Met deze besparing kun je weer veel leuke andere dingen doen. Mijn advies is dan ook: maak zelf een houten terrasoverkapping!

Reactie plaatsen