Zo kun je zelf een houten veranda bouwen in 10 stappen
30 december 2018 
10 min. leestijd

Zo kun je zelf een houten veranda bouwen in 10 stappen

Wil je heerlijk genieten van het buitenleven, maar toch ook beschut zitten? Dan is een veranda aan huis een goede optie. Als je een beetje handig bent met klussen, kun je een veranda zelf plaatsen. Ik laat je de 10 stappen zien die je moet volgen om een houten veranda te bouwen. Je zult zien dat het wel even wat werk is, maar zeker niet de moeilijkste klus!

Laat ik beginnen met een misverstand weg te nemen tussen een overkapping en een veranda. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar dat is zeker niet het geval! Een veranda is een overkapping dat voor een deel aan een huis of schuur vast zit. Dit hoeft niet het geval te zijn bij een overkapping. Een prieel of een carport is immers ook een overkapping, maar géén veranda. Lees meer over alle verschillen in dit artikel.

Voordelen van een veranda aan huis

Als je een echte liefhebber bent van het buitenleven, zul je zeker heel veel plezier hebben van je veranda. Het maakt je immers een stuk minder afhankelijk van het weer. Een veranda biedt een prettige beschutting tegen regen en wind, maar ook tegen een hele felle zon. Daarnaast heeft een veranda nog meer heerlijke voordelen:

  • Een veranda heeft een mooie luxueuze uitstraling;
  • Een veranda zorgt voor een mooie overgang naar de tuin;
  • Je kunt er een mooie (tuin)woonkamer van maken. Je ervaart de luxe van binnen ook “buiten”.
  • Een veranda zorgt voor een waardevermeerdering van je woning;
  • Een veranda heeft een sterk isolerende werking;

Genoeg redenen dus om een veranda te overwegen. Wanneer je liever eerst nog inspiratie wil opdoen voor je veranda, download dan hier eens mijn e-book over overdekt buitenleven

Overkapping

Een voordeel dat ik nog niet in het rijtje heb genoemd, is dat het niet echt moeilijk is om een veranda te bouwen. Je hoeft dit niet aan een professional over te laten en hiervoor diep in de buidel te tasten. Een doe-het-zelver kan dit zeker ook, mits je beschikt over een goed stappenplan én over een paar helpende handjes. Voor een stappenplan hoef je niet ver te zoeken. Die staat hieronder.

Veranda aan huis in een vijvertuin

Materiaal van een veranda, wat is de beste keuze?

Voordat je van start gaat met het bouwen van je veranda is het goed te weten dat je zeker wel wat hulp kunt gebruiken. Je moet je alles goed uitmeten en waterpas zetten en ook dat is soms niet eenvoudig als je er alleen voor staat. Daarnaast ga je immers werken met platen van grote afmeting en palen die behoorlijk zwaar kunnen zijn. Dit is zeker van toepassing als je zelf een houten veranda gaat maken.

Als je plannen hebt om een veranda te bouwen is het misschien handig wat hulptroepen in te schakelen. Je moet dan misschien een barbecue organiseren als tegen prestatie maar neem van mij aan….dat is een goede deal!

Op de materiaalkeuze wil ik even verder ingaan want dat is zeker een belangrijke.

Als je een veranda gaat bouwen heb je (met betrekking tot de constructie) keuze uit diverse materialen die je kunt gebruiken: hout, aluminium of kunststof. Wat de beste keuze is om te gebruiken hangt een beetje af van je smaak en wensen.

Wat kwaliteit betreft doen de materialen niet veel voor elkaar onder.

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en aluminium juist een modernere.

Ik ga in dit artikel verder in op het bouwen van een houten veranda, maar als je de voordelen van het gebruik van aluminium wilt weten, neem dan dit artikel over een aluminium overkapping zeker eens door.

Aluminium overkapping

Overigens, ook met betrekking tot het dak van je veranda heb je meer keuzemogelijkheden dan je zelf denkt. De meeste mensen kiezen voor glas doordat het kwalitatief uitstekende materiaal een perfecte lichtinval heeft. Ook het voordeligere kunststof is een veelgemaakte keuze, maar er zijn nog diverse andere mooie mogelijkheden. Ontdek je keuzes voor dakbedekking in dit artikel.

Kun je een houten veranda vergunningsvrij bouwen?

Er is nóg een ding waar je zeker rekening mee moet houden voordat je een houten veranda gaat bouwen en dat is de aanvraag van een eventuele vergunning. Je moet je afvragen of je een houten veranda vergunningsvrij kunt bouwen.

Ik zal je niet laten schrikken. In de meeste gemeenten kan dit wel.

De plicht om een omgevingsvergunning (dit is de nieuwe term voor het woord “bouwvergunning”) aan te vragen hangt af van de afmetingen van je constructie.

Lees hier meer over in het artikel wat ik hier geschreven heb over het aanvragen van vergunningen. Dat is wel even de moeite waard om je achteraf niet onaangenaam te laten verrassen.

Zelf een houten veranda bouwen in 10 stappen

Hoogste tijd om de handjes uit de mouwen te steken en aan de gang te gaan.

Hieronder vind je 10 stappen die je moet volgen om zelf een houten veranda te bouwen.

Je kunt overigens een veranda volledig zelf ontwerpen, maar ook één van de vele bouwtekeningen gebruiken die je op het internet vindt. Ook met betrekking tot je materialen kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een soort bouwpakket die je in elkaar kunt zetten, maar ook materialen die je volledig zelf op maat moet zagen. Je begrijpt dat deze laatste optie wat voordeliger is in aanschaf, maar wel wat arbeidsintensiever.

Stap 1Maak een bouwtekening en een boodschappenlijstje

De voorbereidende werkzaamheden gaan van start. Als je tijdens je klus even lekker wilt opschieten, moet je even goed nadenken bij het zetten van deze eerste stap. Ik kan hier verschillende clichés aan hangen zoals “eerst plannen dan rennen” of “een goed begin is het halve werk” maar je weet wat ik bedoel.

Meet eerst exact uit waar je veranda moet komen. Maak op basis hiervan een bouwtekening en stel een boodschappenlijstje op. Denk hierbij aan de materialen die je nodig hebt en het gereedschap die je gaat gebruiken. Met betrekking tot je materialen is het verstandig dat je echt alles in huis hebt, voordat je gaat beginnen (tot op de laatste schroef of kitspuit aan toe).

Je gereedschap moet je misschien kopen of huren. Een heel simpel voorbeeld is een lift als je glasplaten op je dak van je veranda wilt plaatsen. Heb je er wel eens over nagedacht hoe zwaar gelaagde glasplaten zijn en hoe moeilijk het is om deze op hoogte in een juiste positie neer te leggen?

Stap 2Afmetingen uittekenen

Teken de afmetingen uit op je muur en op je terras. Je krijgt zo een indicatie hoe groot je veranda gaat worden. Op basis hiervan kun je een goede fundering aan gaan leggen. Je kunt hiervoor beton storten maar een goede stabiele tegelvloer kan ook volstaan. Let erop dat een verandaconstructie erg zwaar wordt en dat verzakken het allerlaatste is wat je wilt.

Daarnaast is het goed om te beseffen dat je werkt met hout en dit heeft zeker betrekking op je pilaren. Hout en vocht gaan slecht samen. Je moet optrekkend vocht dan ook zeker voorkomen. Je houten pilaren mogen daarom niet direct op de grond staan. Hou hiermee rekening bij het uitwerken van je plan. Je hebt een aantal opties om dit te voorkomen:

  • Je kunt de palen van de veranda vastzetten met paalhouders die je vastzet in het midden van een tegel.
  • Je kunt de palen van de veranda met snelcement vastzetten.
  • Je kunt gebruik maken van betonpoeren, een betonnen sokkel waarop je bouwwerk rust. Je staanders van de veranda worden hierop bevestigd. Deze staanders worden immers voorzien van een grote sterke schroef, de sokkels van schroefdraad. Hiermee voorkom je dus dat de staanders in contact komen met de grond. Als je een houten terrasoverkapping maakt is het gebruik van betonpoeren dan ook zeker aan te raden.

Stap 3: Gevelbalk uitmeten en plaatsen

Als alle plannen zijn gemaakt, je gereedschap en materialen zijn aangeschaft en je hulptroepen gemobiliseerd, kun je echt van start. Je kunt nu de gevelbalk gaan uitmeten en plaatsen. Deze kun je met slagpluggen aan de gevel vastzetten (beter een aantal te veel dan te weinig). De gevelbalk moet uiteraard waterpas staan. Let op: de dikte van de gevelbalk moet gelijk zijn aan die van je draagbalken!

Hierbij moet je direct al rekening houden met je afwatering. Je moet wel een hellingshoek creëren om het hemelwater de mogelijkheid te bieden om van je veranda af te lopen. De gevelbalk moet minimaal 40 cm hoger komen te hangen dan de uiteinden van je steunbalken. Daarnaast moet je wel opletten dat het laagste punt van je steunbalken niet té laag wordt zodat ook lange mensen hieronder door kunnen lopen zonder het risico om hun hoofd te stoten. Ik vermeld dit, maar als het goed is heb je hier in je bouwtekening al rekening mee gehouden.

Stap 4: Pilaren plaatsen

Het is nu tijd om de pilaren te plaatsen. Het kan zijn dat je dit al als tweede stap hebt gedaan, maar het kan ook als vierde stap. Als je gebruik maakt van betonpoeren kun je de pilaren erin draaien. Het schroefdraad is sterk genoeg om het gewicht van de pilaren te houden.

Het is belangrijk dat alle pilaren op dezelfde hoogte komen. Dit kun je het eenvoudigst meten door een touw te spannen om de twee buitenste pilaren en de pilaren op met behulp van dit eenvoudige maar (doeltreffende) gereedschap te positioneren.

Pilaren plaatsen bij houten veranda aan huis

Stap 5: Bevestig de dwarsbalk op de pilaren

Je kunt nu een dwarsbalk op de pilaren bevestigen. De losse staanders worden nu met elkaar verbonden. Ook deze losse balk moet exact dezelfde afmetingen hebben als de pilaren.

Om de constructie steviger te maken kun je ervoor kiezen om schoren te plaatsen. Schoren zijn schuine balken die de staander met de legger verbindt. De schoren worden geplaatst in een hoek van 45 graden.

Houten overkapping in tuin | Staanders / constructiebalken

Stap 6: Maak het geraamte van het dak

Je kunt nu het geraamte van je dak maken door balken te plaatsen van je gevelbalk naar je dwarsbalk die op de pilaren ligt. Er zijn speciale houders verkrijgbaar om deze balken goed te bevestigen zodat er een stevige constructie gevormd kan worden. De hoeveelheid dwarsbalken je plaatst, hangt af van de dakbedekking waarvoor je gekomen hebt. Hoe meer balken je gebruikt, hoe stabieler de constructie wordt.

Als je hebt gekozen voor een dak van polycarbonaat (kunststof) of glas zul je de balken moeten voorzien van profielen. Deze heb je nodig om je overkapping vast te zetten.

Zelf een houten veranda bouwen aan huis

Stap 7: Overkapping dichtmaken

Je kunt nu je dak van je overkapping dichtmaken. Dit een stap waarbij je aan meerdere zaken tegelijk moet denken. Je gaat de glas- of kunststof platen nu één voor één op je veranda plaatsen en vastzetten met behulp van je profielen. Je hebt een profiel waar de plaat op rust en een profiel die je op de verbinding tussen twee platen legt en het geheel mee vastzet.

Daarnaast heb je rubberen slabben die je aan je gevel en over je profielen plaatst om je constructie goed te beschermen tegen weersinvloeden. Het zijn allemaal zaken waar je even goed (en allemaal tegelijk) aan moet denken! Het kan zelfs zijn dat je stap 6 en 7 moet combineren als je te weinig ruimte hebt om je zware glazen platen omhoog te hijsen.

Stap 8Helemaal of gedeeltelijk beschut zitten

Deze stap is optioneel. Je kunt er namelijk voor kiezen om je veranda helemaal of gedeeltelijk dicht te maken zodat je nóg beschutter kunt zitten. Je hebt dan nóg minder last van weersinvloeden en kunt hierdoor eigenlijk het hele jaar door wel buiten zitten!

Door het geheel afsluiten van je veranda maak je er meer een serre van, maar het is zeker een optie om te overwegen. Als je ervoor kiest om de veranda direct dicht te maken, is dit het moment!

Stap 9: Bevestig een afwateringssysteem aan de dakconstructie

Helaas, het is niet altijd mooi weer in ons land. Misschien is dit wel dé reden dat je een veranda gaat bouwen. Een goede waterafvoer is dus wel belangrijk. Dit is één van de laatste stappen als je een veranda gaat bouwen, maar niet de meest onbelangrijke stap om wateroverlast te voorkomen. Je kunt nu een afwateringssysteem bevestigen aan je dakconstructie zodat het hemelwater precies komt op de plek waar jij wenst. Ik zou kiezen voor een regenton zodat je dit water bijvoorbeeld nog nuttig kan gebruiken voor de irrigatie van je tuin.

Stap 10: Richt de veranda in

Dit is hét moment om je ruimte onder je veranda in te richten. Ook hierin heb je diverse mogelijkheden. Je kunt er een heerlijke tuinkamer van maken waarin je lekker kunt relaxen. Het is geen probleem om er bijvoorbeeld elektriciteit in aan te leggen zodat je de beschikking hebt over verlichting.

Als je dit wilt, wil ik je wel even doorverwijzen naar een artikel dat ik geschreven heb over het gebruik van verlichting onder een overkapping en met name over welke verlichting geschikt is. In dit artikel staan een paar belangrijke punten waar je zeker rekening mee moet houden.

Houten veranda aan huis

Zelf een houten veranda maken in 10 stappen? Gewoon doen!

Je ziet het, je kunt prima zelf een houten veranda maken in 10 relatief eenvoudige stappen. Natuurlijk zul je er veel langer overdoen dan een professioneel bedrijf en alle 10 stappen die je zet wel 10 keer nameten maar het resultaat en je voldoening van het eindresultaat zal zeker groot zijn als je lekker met z’n allen onder de veranda aan het genieten bent van een barbecue.

Wil je liever eerst nog wat inspiratie opdoen voordat je echt aan de slag gaat met je veranda? Bekijk dan eens mijn e-book over overkappingen en veranda’s. Download hier de gratis gids. 

Overkapping

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Klus inspiratie tijdens lockdown - Dit zijn onze tips - Bouwgarantlid
Door

Klus inspiratie tijdens lockdown - Dit zijn onze tips - Bouwgarantlid

op 12 May 2021

[…] Nog een leuke klus om helemaal zelf uit te voeren is het bouwen van je eigen veranda. Ook dit is namelijk een klus die heel goed zelf uit te voeren is. Er kan ook niet snel wat verkeerd gaan wat vervolgens schade oplevert aan je eigen huis en hele grote problemen van kunt krijgen. Bij het werken aan het leidingwerk bijvoorbeeld wil je zeker zijn dat dit helemaal op de juiste manier gaat en daarom wil je er graag iemand bij hebben. Bij het maken van een veranda zul je minder snel externe hulp nodig hebben. Zie hier ook nog 10 stappen om zelf een veranda te bouwen. […]

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!