Welke verlichting is geschikt voor onder een overkapping? (6 tips)
arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke verlichting is geschikt voor onder een overkapping? (6 tips)

Als je een mooie overkapping hebt, kun je op ieder moment van de dag genieten van het buitenleven, maar op een gegeven moment wordt het echt donker. Een beetje licht in de duisternis kan dan géén kwaad. Welke verlichting is geschikt voor onder een overkapping? In dit artikel vertel ik je er meer over en deel ik een aantal mooie ideeën.

Ik heb de laatste tijd diverse artikelen geschreven over overkappingen. Hierin zijn onder andere de verschillende soorten overkappingen, de plaats van een overkapping, hoe je een overkapping zelf kunt maken en de keuze tussen diverse materialen uitgebreid voorbij gekomen. In al deze artikelen worden heel duidelijk de voordelen van een overkapping belicht. Over licht gesproken, daar gaan we nu verder op in.

24/7 genieten met verlichting onder overkapping

Een overkapping is een ideale plek om samen met een goed gezelschap (of even lekker alleen) te ontspannen en heerlijk te genieten van het buitenleven. Je kunt van deze plek een heerlijk buitenparadijs maken en volledig naar wens inrichten.

Wat mij betreft kun je dan ook op ieder gewenst moment genieten van je overkapping. Hiermee bedoel ik ieder tijdstip van het jaar en ieder moment van de dag, zelfs als het donker is. Dan moet je wel zorgen dat je de beschikking hebt over een mooie verlichting. Je kunt immers wel kaarsen, een vuurtafel of een vuurkorf aansteken, maar dat is niet altijd even praktisch.

Welke verlichting is geschikt onder een overkapping?

Voordat ik je vertel welke verlichting geschikt is voor onder een overkapping denk ik dat het goed is om de functie van de verlichting te bekijken. Met de verlichting onder je overkapping is het de kunst om sfeer en functionaliteit op geraffineerde wijze met elkaar combineren. Je moet hiervan een mooi functioneel maar sfeervol geheel maken. Dit lijkt heel ingewikkeld maar is het niet. Je hebt immers ruim voldoende keuze. Er is veel mooie verlichting die niet alleen sfeervol is maar ook het gewenste lichtniveau geeft.

De keuze voor een passende verlichting hangt af van je smaak en je wensen. Daarnaast hangt dit ook af van de plaats van de overkapping. Als je een veranda hebt, zal deze vaak een donkerdere uitstraling hebben dan een vrijstaande overkapping. Een veranda is immers voor een deel aan de muur van een woning of schuur bevestigd. Hier zal je rekening mee moeten houden met je verlichting. Ook de vormgeving van je overkapping zal een rol spelen. Op het moment dat je hier bijvoorbeeld een lichtstraat in hebt geïntegreerd, zal je ongetwijfeld een andere keuze maken met betrekking tot je verlichting. De keuze voor verlichting is dus erg persoonlijk.

Verlichting onder overkapping in de tuin

Halogeen- of led verlichting onder overkapping?

Als je je verlichting gaat uitkiezen die je onder je overkapping gaat plaatsen, heb je de keuze uit led- en halogeen verlichting. Steeds meer mensen kiezen voor led en dat is niet verwonderlijk, want led-verlichting:

  • heeft een langere levensduur en is dus duurzamer;
  • heeft een lager energieverbruik en is dus milieuvriendelijker;
  • is duurder in aanschaf, maar uiteindelijk wél goedkoper.

De investering in led-verlichting kán wat duurder zijn, maar zal zich wél terug verdienen. Er is een ruime keuze in led verlichting in zowel kleur als lichtsterkte.

Belangrijkste tip voor verlichting onder overkapping

Er is één ding waar je zeker rekening mee moet houden bij de aankoop van verlichting voor onder de overkapping. Dit is de allerbelangrijkste tip uit deze blog:

Let op dat je verlichting waterdicht en vochtbestendig is!

Natuurlijk is je overkapping waterdicht en komt je verlichting niet direct in contact met water, maar besef je wel dat verlichting kan worden aangetast door vochtige lucht! Het is dan ook heel belangrijk om hiermee rekening te houden om lang plezier te hebben van je verlichting.

Dit is eigenlijk de enige beperking die er is met betrekking tot de verlichting voor onder je overkapping. Je kunt verder je smaak en wensen volledig volgen!

Verlichting onder overkapping

6 Tips voor het uitkiezen van verlichting voor onder een overkapping

Het uitkiezen van verlichting is vaak iets heel persoonlijks en niet altijd even makkelijk. Om je een beetje op weg te helpen staan hieronder wat tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van verlichting voor onder je overkapping:

  • Integreer je verlichting van je overkapping in het lichtplan van je tuin en maak een mooi geheel.
  • Pas je verlichting aan op de inrichting die je voor ogen hebt onder je overkapping. Je kunt met gerichte spots naar boven en beneden een specifieke plek goed belichten. Hiermee kun je specifieke plekken letterlijk uitlichten.
  • De stelregel voor verlichting: een warm indirect licht geeft een gele kleur en een romantische sfeer. Koud wit licht geeft meer een functionele uitstraling.
  • Warme verlichting geeft een meer gezellige sfeer.
  • Zorg ervoor dat je niet té veel verlichting plaatst. Dit gaat vaak ten koste van de uitstraling, je overkapping is géén sporthal. Plaats lampen die veel licht geven verder uit elkaar. Lampen die minder licht geven kunnen dichter bij elkaar geplaatst worden.
  • Met licht kun je voor mooie contrasten zorgen. Je krijgt een sfeervoller geheel als je niet de volledige tuin en overkapping verlicht maar ervoor kiest om een aantal gebieden te accentueren.

In dit artikel heb ik me vooral gericht op de verlichting die je gebruikt als je de overkapping gebruikt als gezellige zithoek. Deze keuze zal natuurlijk anders zijn als je de overkapping gebruikt voor opslag van spullen of als carport voor je auto. In dat geval zul je waarschijnlijk kiezen voor een meer functionele verlichting met een sterkere lichtsterkte.

Kom je er op basis van deze informatie uit?

Ik denk dat je op basis van deze informatie er wel uitkomt wat voor verlichting je moet hebben, maar dan praat ik over het type verlichting. Als je hiervoor op pad gaat of eens rondkijkt op het internet wacht je de grootste uitdaging, er is immers volop keuze en dat maakt het net weer lastig!

Reactie plaatsen