Welke verlichting is geschikt voor onder een overkapping? (6 tips)
14 november 2018 
5 min. leestijd

Welke verlichting is geschikt voor onder een overkapping? (6 tips)

Functionele en sfeervolle verlichting is een must voor een overkapping waar je ook ’s avonds van kan genieten. Door goede tuinverlichting kun je niet alleen overdag maar ook tot in de late uurtjes genieten van het buitenleven. Maar hoe zorg je dan voor deze verlichting? Wat voor soort lampen moet je kiezen voor je overkapping? En hoe zorg je voor sfeervol licht? In dit artikel leg ik je van alles uit over buitenverlichting voor onder je overkapping.

Alles over verlichting onder een overkapping

 1. 24/7 genieten met verlichting onder de overkapping
 2. Welke verlichting is geschikt onder een overkapping?
 3. Halogeen- of led verlichting onder overkapping?
 4. Belangrijkste tip voor verlichting onder overkapping
 5. Zes tips voor het uitkiezen van verlichting voor onder een overkapping
 6. Welke verlichting is geschikt onder een overkapping?

Ik heb de laatste tijd diverse artikelen geschreven over overkappingen. Hierin zijn onder andere de verschillende soorten overkappingen, de plaats van een overkapping, hoe je een overkapping zelf kunt maken en de keuze tussen diverse materialen uitgebreid voorbij gekomen. In al deze artikelen worden heel duidelijk de voordelen van een overkapping belicht. Over licht gesproken, daar gaan we nu verder op in.

Buitenverlichting overkapping | Verlichting overkapping

24/7 genieten met verlichting onder de overkapping

Een overkapping is de ideale plek om samen met een goed gezelschap (of even lekker alleen) te ontspannen en heerlijk te genieten van het buitenleven. Je kunt deze plek volledig naar wens inrichten en er een heerlijk buitenparadijs van maken.

Wat mij betreft kun je dan ook op ieder gewenst moment genieten van je overkapping. Hiermee bedoel ik ieder tijdstip van het jaar en ieder moment van de dag, zelfs als het donker is. Wanneer je ’s avonds onder je overkapping wil zitten, moet je wel zorgen dat je beschikking hebt over mooie verlichting. Je kunt immers wel kaarsen, een vuurtafel of een vuurkorf aansteken, maar dat is niet altijd even praktisch.

Welke verlichting is geschikt onder een overkapping?

Voordat ik je vertel welke verlichting geschikt is voor onder een overkapping, denk ik dat het goed is om de functie van de verlichting te bekijken. Met verlichting onder je overkapping is het de kunst om sfeer en functionaliteit op geraffineerde wijze met elkaar combineren. Je moet hiervan een mooi functioneel, maar sfeervol geheel maken. Dit lijkt heel ingewikkeld, maar is het niet. Je hebt immers een ruime keuze. Er is veel mooie verlichting die niet alleen sfeervol is, maar ook het gewenste lichtniveau geeft.

De keuze voor een passende verlichting hangt af van je smaak en wensen. Daarnaast hangt dit ook af van de plaats van de overkapping. Als je een veranda hebt, zal deze vaak een donkerdere uitstraling hebben dan een vrijstaande overkapping. Een veranda is immers voor een deel aan de muur van een woning of schuur bevestigd. Hier zal je rekening mee moeten houden met je verlichting. Ook de vormgeving van je overkapping zal een rol spelen. Op het moment dat je hier bijvoorbeeld een lichtstraat in hebt geïntegreerd, zal je ongetwijfeld een andere keuze maken met betrekking tot je verlichting. De keuze voor verlichting is dus erg afhankelijk van het soort overkapping dat jij in je tuin hebt.

Verlichting in overkapping | Verlichting overkapping

Halogeen- of led verlichting onder overkapping?

Als je de verlichting gaat uitkiezen die je onder je overkapping gaat plaatsen, heb je de keuze uit led- en halogeen verlichting. Steeds meer mensen kiezen voor led en dat is niet vreemd, want led-verlichting:

 • heeft een langere levensduur en is dus duurzamer;
 • heeft een lager energieverbruik en is dus milieuvriendelijker;
 • en is duurder in aanschaf, maar uiteindelijk wél goedkoper.

De investering in led-verlichting kan wat duurder zijn, maar zal zich wel terug verdienen. Er is een ruime keuze in led-verlichting in zowel kleur als lichtsterkte.

Belangrijkste tip voor verlichting onder overkapping

Er is één ding waar je zeker rekening mee moet houden bij de aankoop van verlichting voor onder de overkapping. Dit is de allerbelangrijkste tip uit deze blog:

Let op dat je verlichting waterdicht en vochtbestendig is!

Natuurlijk is je overkapping waterdicht en komt je verlichting niet direct in contact met water, maar besef je wel dat verlichting kan worden aangetast door vochtige lucht! Het is dan ook heel belangrijk om hiermee rekening te houden om lang plezier te hebben van je verlichting.

Dit is eigenlijk de enige beperking die er is met betrekking tot de verlichting voor onder je overkapping. Je kunt verder je smaak en wensen volledig volgen!

Lamp overkapping | | Verlichting overkapping

Zes tips voor het uitkiezen van verlichting voor onder een overkapping

Het uitkiezen van verlichting is vaak iets heel persoonlijks en niet altijd even makkelijk. Om je een beetje op weg te helpen staan hieronder wat tips die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van verlichting voor onder je overkapping:

 • Integreer je verlichting van je overkapping in het lichtplan van je tuin en maak een mooi geheel.
 • Pas je verlichting aan op de inrichting die je voor ogen hebt onder je overkapping. Je kunt met gerichte spots naar boven en beneden een specifieke plek goed belichten. Hiermee kun je specifieke plekken letterlijk uitlichten.
 • De stelregel voor verlichting: een warm indirect licht geeft een gele kleur en een romantische sfeer. Koud wit licht geeft meer een functionele uitstraling.
 • Warme verlichting geeft een meer gezellige sfeer.
 • Zorg ervoor dat je niet té veel verlichting plaatst. Dit gaat vaak ten koste van de uitstraling, je overkapping is geen sporthal. Plaats lampen die veel licht geven verder uit elkaar. Lampen die minder licht geven kunnen dichter bij elkaar geplaatst worden.
 • Met licht kun je voor mooie contrasten zorgen. Je krijgt een sfeervoller geheel als je niet de volledige tuin en overkapping verlicht maar ervoor kiest om een aantal gebieden te accentueren.

In dit artikel heb ik me vooral gericht op de verlichting die je gebruikt als je de overkapping gebruikt als gezellige zithoek. Deze keuze zal natuurlijk anders zijn als je de overkapping gebruikt voor opslag van spullen of als carport voor je auto. In dat geval zul je waarschijnlijk kiezen voor een meer functionele verlichting met een sterkere lichtsterkte.

Verlichting onder overkapping | Verlichting overkapping

Kom je er op basis van deze informatie uit?

Ik denk dat je door deze informatie er wel uitkomt met wat voor verlichting je moet hebben, maar dan praat ik over het type verlichting. Als je hiervoor op pad gaat of eens rondkijkt op het internet wacht je de grootste uitdaging, er is immers volop keuze en dat maakt het net weer lastig!

Wil je nog meer weten over terrasoverkappingen, buitenverblijven of schuren? Download dan gratis mijn ebook over overdekt buitenleven en lees over de meestgestelde vragen en de antwoorden daarop. 

Overdekt buitenleven gids

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!