Overkapping inrichten: 20 ideeën voor een gezellige inrichting van een overkapping
arrow_drop_up arrow_drop_down
23 november 2018 

Overkapping inrichten: 20 ideeën voor een gezellige inrichting van een overkapping

Wil je jouw overkapping gezellig inrichten? In diverse artikelen op deze website kun je lezen hoe fijn het is om een heerlijke overkapping in je tuin te hebben. Een overkapping biedt immers beschutting tegen veel weersinvloeden. Je kunt dus langer van het buitenleven genieten! Je kunt een overkapping gezellig inrichten, maar hoe doe je dit dan? In dit artikel vind je 20 ideeën en voorbeelden hiervoor. Ik weet zeker dat je hier veel inspiratie uit kunt halen!

Voordat ik verder ga over hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten, wil ik je er even op wijzen dat er diverse soorten overkappingen zijn. Niet iedere overkapping is natuurlijk geschikt om in te richten volgens de voorbeelden die ik verderop met je deel. Een carport of een kleine aanbouw aan je schuur zijn natuurlijk ook vormen van overkappingen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je hier je auto, je fiets, je tuinmeubels of eventueel je tuingereedschap in kunt zetten.

Terrasoverkapping

Ook de ruimte onder een pergola zul je natuurlijk niet op de onderstaande manieren inrichten. Een pergola maak je immers om er mooie begroeiing overheen te laten groeien en is een vorm van verticaal tuinieren. Je kunt hier wel onder zitten en een vaste stek van maken maar het is vaak niet verstandig om onder deze vaak wat meer open constructie je spullen het hele jaar door te laten staan. Het weer in ons land kan soms zeer onbestendig zijn. Een harde wind kan veel schade aanrichten. Toch kun je zeker een aantal van deze onderstaande ideeën ook onder een pergola toepassen.

Wil je weten welke overkappingen er allemaal zijn? Lees dan ook het artikel dat ik geschreven heb over de verschillende soorten overkappingen.

Ik richt mij in dit artikel dus verder op de veranda’s of vrijstaande overkappingen waar je eigenlijk het hele jaar door onder kunt zitten, zeker als je de overkapping dicht gemaakt hebt.

De basisregel voor de inrichting van een overkapping

Met een overkapping zit je eigenlijk een beetje binnen én een beetje buiten tegelijk. Een overkapping biedt je bescherming tegen diverse weersinvloeden zoals regen, harde wind en een felle zon. Ook het klimaat binnen (dus de temperatuur) kun je volledig zelf in de hand hebben. Hoe je dat doet laat ik je verderop in dit artikel zien.

Veel mensen vragen zich af wat de basisregel is voor het inrichten van je overkapping. Deze regel is eenvoudig: breng eerst in kaart waarvoor je de overkapping wilt gebruiken. Je kunt van de overkapping een:

 • Heerlijke living maken;
 • Wellness plek maken;
 • Beach house maken;
 • Werkplek maken.

In de meeste gevallen zul je je plannen al hebben gemaakt voordat je de overkapping ging bouwen. Je gebruikersbehoefte zal immers ook effect hebben gehad op de plaats waar je de overkapping hebt neergezet en de afmetingen hiervan.

Het leuke is dat eigenlijk niets te gek is en voor heel veel ideeën ook eigenlijk wel mogelijkheden zijn, maar daar kom je zeker wel achter als je je laat inspireren door de onderstaande mogelijkheden.

Houten overkapping

20 ideeën hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten

Laat ik eens beginnen met 20 ideeën met je te delen hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten:

 1. Een heerlijke tuinset met mooie passende kussens;
 2. Kies voor mooie (bijzettafels) die volledig passen in de stijl van je overkapping;
 3. Zet een mooie eettafel neer;
 4. Breng sfeer met stijlvolle kaarsen;
 5. Leg een paar mooie kleden neer;
 6. Hang een paar planken op om decoratieve spullen op te zetten;
 7. Plaats een TV kast om sport of je favoriete serie te kunnen kijken;
 8. Met een mooie buitenkeuken kun je outdoor cooking bijna letterlijk nemen;
 9. Mooie beplanting die je zelfs tegen de muren en plafond kunt laten groeien;
 10.  Plaats een terraskachel voor de wat frissere dagen;
 11.  Een multifunctionele open haard zorgt voor sfeer, warmte én wat lekkers op tafel;
 12.  Een airconditioning plaatsen voor klimaatbeheersing op de warmere dagen;
 13.  Een lekkere plek voor de kinderen inrichten (en vergeet de huisdieren uiteraard niet);
 14.  Voorzieningen maken voor een prettige werkplek;
 15.  Maak van je overkapping een prettige wellness plek;
 16.  Leg een mooie maar stijlvolle vloer neer;
 17.  Plaats een gezellige bar onder je overkapping;
 18.  Geniet van je overkapping in heerlijke ligstoelen;
 19.  Doe een lekkere powernap onder je overkapping en hang hiervoor een hangmat op;
 20.  Functionele- maar sfeervolle verlichting plaatsen.

Je ziet dat je overkapping voor ieder gezinslid en voor iedere doelstelling veel mogelijkheden biedt. De meeste ideeën spreken uiteraard voor zich, maar er zijn een aantal ideeën die ik nog even verder wil toelichten. Dat doe ik hieronder.

Zelf een houten overkapping maken

Aluminium overkapping

Eisen aan de verlichting voor onder een overkapping

Op dit laatste idee, de verlichting, wil ik als eerste even wat dieper op ingaan. De verlichting voor onder een overkapping is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Je hebt diverse mogelijkheden om sfeer- en functionaliteit op geraffineerde wijze te combineren met verlichting.

Let er wel even op dat de verlichting waterdicht én vochtbestendig is. Je zult je overkapping uiteraard waterdicht gemaakt hebben en je spullen komen niet direct in contact met water maar besef wel dat verlichting en andere spullen kunnen worden aangetast door vochtige lucht!

Lees hier mijn artikel dat ik geschreven heb over welke verlichting geschikt is voor onder een overkapping en laat je inspireren door de zes tips die ik in dit artikel met je deel.

Verlichting onder onderkapping in de tuin

Je overkapping inrichten als een heerlijke tuinkamer

Zoals je uit de ideeën kunt opmaken zijn er zoveel mogelijkheden om de ruimte onder je overkapping in te richten als een heerlijke tuinkamer. Alle meubels en spullen die het voor jouw binnenshuis comfortabel maken, kun je natuurlijk ook gebruiken onder je overkapping.

Natuurlijk moet je ook nu rekening houden met je keuze van je materialen met betrekking tot de vochtige lucht, maar er zijn diverse mooie materialen die geschikt zijn voor een omgeving die het letterlijk het midden houdt tussen een beetje binnen én een beetje buiten.

Een open haard past natuurlijk uitstekend in een gezellige tuinkamer, want een open haard brengt sfeer, warmte én gezelligheid. Daarnaast kun je ook kiezen voor een combinatie van een open haard en een barbecue.

Als je lekker gegeten hebt, kunnen de roosters boven het vuur vandaan en maak je er een gezellig haardvuurtje van. Je moet bij deze optie wel zorgen voor een goed rookkanaal en dat je een houtopslag (het houthok dus) binnen handbereik hebt.

Ben je een liefhebber van outdoor cooking?

Er zijn tegenwoordig veel luxe buitenkeukens beschikbaar die bijna net zo veel mogelijkheden bieden als je keuken binnen. Ideaal om heerlijke maaltijden te maken, zonder echt naar binnen te moeten.

Tuinontwerp met overkapping

Je overkapping inrichten als een heerlijke werkplek

Werk je veel vanuit huis? Waarom overweeg je dan niet om je overkapping dusdanig in te richten dat je er een heerlijke werkplek van maakt?

Natuurlijk kan dat niet bij ieder beroep en kun je misschien geen klanten of patiënten onder je veranda ontvangen (als zou ook dat zelfs mogelijk gemaakt kunnen worden), maar administratieve werkzaamheden kunnen uitstekend onder de overkapping plaatsvinden.

Zorg voor voorzieningen (tafel, stoel, voldoende stroompunten) en voldoende verlichting om van je overkapping een lekkere werkplek te maken.

Tuintrends 2019

Je overkapping inrichten als een heerlijke wellness plek

Wil je juist even niet aan werken denken en ben je een echte liefhebber van wellness? Je kunt van je tuin een heerlijke wellness plek maken! Je overkapping kan hier een mooie onderdeel van vormen. Wat dacht je ervan om een heerlijke tuindouche, jacuzzi of zelfs een sauna aan te leggen?

Je maakt er een heerlijke luxueuze setting van waar je uitstekend in tot rust kunt komen. Ik heb eerder een artikel geschreven over deze tuinstijl.
Lees meer over het inrichten van een wellnesstuin in dit artikel.

Jacuzzi in de tuin

Je overkapping inrichten als een echte beach house

Als je een echte strandliefhebber bent neem je het liefst deze heerlijke plek mee naar huis.

Dat kan ook gewoon als je je overkapping kunt inrichten als een echte beach house.

Je kunt dit doen door de meubels en de setting hier volledig op af te stemmen.

Hoe je onder je overkapping een strandgevoel kunt creëren:

 • Maak géén terras van stenen, vlonders of kunstgras maar gebruik gewoon zand hiervoor. Een beter strandgevoel kun je niet creëren!
 • Plaats een gezellige bar om met familie of vrienden een lekkere cocktail te kunnen drinken;
 • Zet lekkere ligstoelen neer voor dat heerlijke beach gevoel;
 • Wil je echt relaxen onder je overkapping? Dan mag een hangmat niet ontbreken!

Weer of géén weer, jij kunt genieten van een lekker strand gevoel in je beach house.

Hoe ziet de inrichting van jouw overkapping eruit? 

Deze blog heb ik voor jou geschreven ter inspiratie. Kun je wat met de bovenstaande ideeën hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten?
Je ziet dat je van je overkapping een heerlijke extra (buiten) kamer kunt maken.

Waarvoor je deze ruimte ook maar wilt gebruiken, je kunt er het gehele jaar door van genieten. Er zijn hiervoor natuurlijk nog veel meer ideeën te bedenken. Wil je er een aantal leuke ideeën aan toevoegen? Plaats ze dan gerust hieronder in de reacties, want dit vind ik tof! Zo kunnen we elkaar helpen en inspireren.

Loungetuin / tuinontwerp met overkapping

Marie de Jonge

Door

Marie de Jonge

op 26 June 2019

Bedankt voor deze tips om een open ruimte zo leuk mogelijk in te richten. Wij hebben pas geleden een huis gekocht met veranda. Omdat dit deel open is, vind ik het lastig om dit in te richten. Het moet natuurlijk wel bestand zijn tegen wat regen. Ik ga in ieder geval meubels kopen die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Reactie plaatsen