Overkapping inrichten: 20 ideeën voor een gezellige inrichting van een overkapping
23 november 2018 
8 min. leestijd

Overkapping inrichten: 20 ideeën voor een gezellige inrichting van een overkapping

Wil je jouw overkapping gezellig inrichten? In diverse artikelen op deze website kun je lezen hoe fijn het is om een heerlijke overkapping in je tuin te hebben. Een overkapping biedt immers beschutting tegen veel weersinvloeden en daardoor kun je langer van het buitenleven genieten. Als je op zoek gaat naar inspiratie voor je overkapping, zie je dat de terrasoverkappingen op de plaatjes gezellig ingericht zijn. Hoe kun jij dit zelf ook doen? In dit artikel vind je 20 ideeën en voorbeelden hiervoor. Ik weet zeker dat je hier veel inspiratie uit kunt halen!

Voordat ik verder ga over hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten, wil ik je er even op wijzen dat er diverse soorten overkappingen zijn. Niet iedere overkapping is natuurlijk geschikt om in te richten volgens de voorbeelden die ik verderop met je deel. Een carport of een kleine aanbouw aan je schuur zijn ook vormen van overkappingen. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je hier je auto, je fiets, je tuinmeubels of eventueel je tuingereedschap in kunt zetten.

Overkapping inrichten

Ook de ruimte onder een pergola zul je natuurlijk niet op de onderstaande manieren inrichten. Een pergola maak je immers om er mooie begroeiing overheen te laten groeien en is een vorm van verticaal tuinieren. Je kunt hier wel onder zitten en een vaste stek van maken maar het is vaak niet verstandig om onder deze vaak wat meer open constructie je spullen het hele jaar door te laten staan. Het weer in ons land kan soms zeer onbestendig zijn. Een harde wind kan veel schade aanrichten. Toch kun je zeker een aantal van deze onderstaande ideeën ook onder een pergola toepassen.

Wil je weten welke overkappingen er allemaal zijn? Lees dan ook het artikel dat ik geschreven heb over de verschillende soorten overkappingen. Bekijk daarnaast ook eens mijn gratis Tuinideeën Gids, waarin ook voorbeelden staan van terrasoverkappingen. 

Overkapping

Ik richt mij in dit artikel dus op de veranda’s of vrijstaande overkappingen waar je eigenlijk het hele jaar door onder kunt zitten, zeker als je de overkapping dicht gemaakt hebt.

Alles over een gezellige inrichting van een overkapping

 1. De basisregel voor de inrichting van een overkapping
 2. 20 ideeën hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten
 3. Eisen aan de verlichting voor onder een overkapping
 4. Je overkapping inrichten als een heerlijke tuinkamer
 5. Je overkapping inrichten als een heerlijke werkplek
 6. Je overkapping inrichten als een heerlijke wellness plek
 7. Je overkapping inrichten als een echt beach house
 8. Hoe ziet de inrichting van jouw overkapping eruit?

De basisregel voor de inrichting van een overkapping

Met een overkapping zit je eigenlijk een beetje binnen én een beetje buiten tegelijk. Een overkapping biedt je bescherming tegen diverse weersinvloeden zoals regen, harde wind en een felle zon. Ook het klimaat binnen (dus de temperatuur) kun je volledig zelf in de hand hebben. Hoe je dat doet laat ik je verderop in dit artikel zien.

Veel mensen vragen zich af wat de basisregel is voor het inrichten van je overkapping. Deze regel is eenvoudig: breng eerst in kaart waarvoor je de overkapping wil gebruiken. Je kunt van de overkapping een:

 • heerlijke living maken;
 • wellness plek maken;
 • beach house maken;
 • werkplek maken.

In de meeste gevallen zul je je plannen al hebben gemaakt voordat je de overkapping ging bouwen. Je gebruikersbehoefte zal immers ook effect hebben gehad op de plaats waar je de overkapping hebt neergezet en de afmetingen hiervan.

Het leuke is dat eigenlijk niets te gek is en dat voor heel veel ideeën mogelijkheden zijn, maar daar kom je zeker wel achter als je je laat inspireren door de onderstaande mogelijkheden.

Houten overkapping | Overkapping inrichten

20 ideeën hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten

Laat ik eens beginnen met 20 ideeën met je te delen hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten:

 1. Plaats een heerlijke tuinset met mooie passende kussens.
 2. Kies voor mooie (bijzettafels) die volledig passen in de stijl van je overkapping.
 3. Zet een mooie eettafel neer.
 4. Breng sfeer met stijlvolle kaarsen.
 5. Leg een paar mooie kleden neer.
 6. Hang een paar planken op om decoratieve spullen op te zetten.
 7. Plaats een TV-kast om sport of je favoriete serie te kunnen kijken.
 8. Installeer een mooie buitenkeuken en geniet van outdoor cooking.
 9. Plaats mooie beplanting die je tegen de muren en het plafond kunt laten groeien.
 10.  Plaats een terraskachel voor de wat frissere dagen.
 11.  Kies een multifunctionele open haard die zorgt voor sfeer, warmte én wat lekkers op tafel.
 12.  Plaats airconditioning voor klimaatbeheersing op de warmere dagen.
 13.  Richt een lekkere plek in voor de kinderen (en vergeet de huisdieren uiteraard niet).
 14.  Maak voorzieningen voor een prettige werkplek.
 15.  Maak van je overkapping een prettige wellness plek.
 16.  Leg een mooie, maar stijlvolle vloer neer.
 17.  Plaats een gezellige bar onder je overkapping.
 18.  Geniet van je overkapping in heerlijke ligstoelen.
 19.  Hang een hangmat op onder je overkapping en doe een heerlijke powernap.
 20.  Plaats functionele, maar sfeervolle verlichting.

Je ziet dat je overkapping voor ieder gezinslid en voor iedere doelstelling veel mogelijkheden biedt. De meeste ideeën spreken uiteraard voor zich, maar er zijn een aantal ideeën die ik nog even verder wil toelichten. Dat doe ik hieronder.

Houten terrasoverkapping | Overkapping inrichten

Aluminium overkapping | Overkapping inrichten

Eisen aan de verlichting voor onder een overkapping

Allereerst wil ik wat dieper ingaan op het laatste idee: de functionele, maar ook sfeervolle verlichting. De verlichting voor onder een overkapping is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Je hebt diverse mogelijkheden om sfeer- en functionaliteit op geraffineerde wijze te combineren met verlichting.

Let er wel even op dat de verlichting waterdicht én vochtbestendig is. Je zult je overkapping uiteraard waterdicht gemaakt hebben en je spullen komen niet direct in contact met water, maar besef wel dat verlichting en andere spullen aangetast kunnen worden door vochtige lucht!

Lees hier mijn artikel dat ik geschreven heb over welke verlichting geschikt is voor onder een overkapping en laat je inspireren door de zes tips die ik daar met je deel.

Verlichting onder terrasonderkapping | Overkapping inrichten

Je overkapping inrichten als een heerlijke tuinkamer

Zoals je uit de ideeën kunt opmaken, zijn er zoveel mogelijkheden om de ruimte onder je overkapping in te richten als een heerlijke tuinkamer. Alle meubels en spullen die het voor jouw binnenshuis comfortabel maken, kun je natuurlijk ook gebruiken onder je overkapping.

Natuurlijk moet je ook nu rekening houden met je keuze van je materialen met betrekking tot de vochtige lucht, maar er zijn diverse mooie materialen die geschikt zijn voor een terrasoverkapping. Een open haard past natuurlijk uitstekend in een gezellige tuinkamer, want een open haard brengt sfeer, warmte én gezelligheid. Daarnaast kun je ook kiezen voor een combinatie van een open haard en een barbecue. Als je lekker gegeten hebt, kunnen de roosters boven het vuur vandaan en maak je er een gezellig haardvuurtje van. Je moet bij deze optie wel zorgen voor een goed rookkanaal en een houtopslag (het houthok dus) binnen handbereik.

Ben je een liefhebber van outdoor cooking?

Er zijn tegenwoordig veel luxe buitenkeukens beschikbaar die bijna net zo veel mogelijkheden bieden als je keuken binnen. Ideaal om heerlijke maaltijden te maken, zonder echt naar binnen te moeten.

Overkapping als tuinkamer | Overkapping inrichten

Je overkapping inrichten als een heerlijke werkplek

Werk je veel vanuit huis? Waarom overweeg je dan niet om je overkapping dusdanig in te richten dat je er een heerlijke werkplek van maakt?

Natuurlijk kan dat niet bij ieder beroep en misschien kun je geen klanten of patiënten onder je veranda ontvangen (al zou ook dat zelfs mogelijk gemaakt kunnen worden), maar administratieve werkzaamheden kunnen uitstekend onder de overkapping plaatsvinden.

Zorg voor voorzieningen (tafel, stoel, voldoende stroompunten) en voldoende verlichting om van je overkapping een lekkere werkplek te maken.

Overkapping met kantoor | Overkapping inrichten

Je overkapping inrichten als een heerlijke wellness plek

Wil je juist even niet aan werken denken en ben je een echte liefhebber van wellness? Je kunt van je tuin een heerlijke wellness plek maken! Je overkapping kan hier een mooie onderdeel van vormen. Wat dacht je ervan om een heerlijke tuindouche, jacuzzi of zelfs een sauna aan te leggen?

Je maakt er een heerlijke luxueuze setting van waar je uitstekend in tot rust kunt komen. Ik heb eerder een artikel geschreven over deze tuinstijl. Lees meer over het inrichten van een wellnesstuin in dit artikel.

Jacuzzi in de tuin | Overkapping inrichten

Je overkapping inrichten als een echt beach house

Als je een echte strandliefhebber bent neem je het liefst deze heerlijke plek mee naar huis. Dat kan ook gewoon als je je overkapping kunt inrichten als een echte beach house. Je kunt dit doen door de meubels en de setting hier volledig op af te stemmen.

Hoe je onder je overkapping een strandgevoel kunt creëren:

 • Maak géén terras van stenen, vlonders of kunstgras maar gebruik gewoon zand hiervoor. Een beter strandgevoel kun je niet creëren!
 • Plaats een gezellige bar om met familie of vrienden een lekkere cocktail te kunnen drinken.
 • Zet lekkere ligstoelen neer voor dat heerlijke beach gevoel.
 • Wil je echt relaxen onder je overkapping? Dan mag een hangmat niet ontbreken!

Weer of geen weer, jij kunt genieten van een lekker strand gevoel in je beach house.

Hoe ziet de inrichting van jouw overkapping eruit?

Deze blog heb ik voor jou geschreven ter inspiratie. Kun je wat met de bovenstaande ideeën hoe je jouw overkapping gezellig kunt inrichten?
Je ziet dat je van je overkapping een heerlijke extra (buiten)kamer kunt maken. Mocht je meer willen weten over terrasoverkappingen, schuren en buitenverblijven, raad ik je aan om mijn ebook over overdekt buitenleven eens te lezen. Download hier de gratis gids. 

Overdekt buitenleven gids

Waarvoor je deze ruimte ook maar wilt gebruiken, je kunt er het hele jaar door van genieten. Er zijn hiervoor natuurlijk nog veel meer ideeën te bedenken. Wil je er een aantal leuke ideeën aan toevoegen? Plaats ze dan gerust hieronder in de reacties, want dit vind ik tof! Zo kunnen we elkaar helpen en inspireren.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 26 Jun 2019

Bedankt voor deze tips om een open ruimte zo leuk mogelijk in te richten. Wij hebben pas geleden een huis gekocht met veranda. Omdat dit deel open is, vind ik het lastig om dit in te richten. Het moet natuurlijk wel bestand zijn tegen wat regen. Ik ga in ieder geval meubels kopen die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!