Harde wind in Nederland: zo kan je stormschade voorkomen
11 november 2018 
7 min. leestijd

Harde wind in Nederland: zo kan je stormschade voorkomen

Harde wind in Nederland kan niet voorkomen, want niemand heeft invloed op het klimaat. Echter kunnen we wel invloed hebben op de gevolgen van deze harde wind en kunnen we zoveel mogelijk stormschade voorkomen. In dit artikel lees je hoe stormschade kan voorkomen en vind je belangrijke bijzaken:

  1. Wanneer spreken we van een storm?
  2. Waarom we juist in de herfst, winter en het voorjaar vaak last hebben van harde wind
  3. Het effect van harde wind op onze samenleving
  4. De impact van harde wind op bomen
  5. Het effect van harde wind op beplanting
  6. Harde wind in Nederland? 5 tips om stormschade te voorkomen
  7. Wat dekt de verzekering in geval van stormschade door harde wind?
  8. Hoort beplanting tot de opstal- of inboedelverzekering?

Een storm is overigens wel een ruim begrip. Wat iemand ziet als een harde wind, ziet een ander als een stevig briesje. Het hangt er natuurlijk net vanaf waar je bent en waarmee je bezig bent. Als je op de fiets zit en je hebt wind tegen, praat je sneller over een harde wind dan op het moment dat je wind mee hebt. Dan vind je het een lekker briesje!

Wanneer spreken we van een storm?

Voor veel meteorologen is een storm wél een interessant verschijnsel. Er wordt gesproken van een storm als er sprake is van een zeer harde wind binnen een grootschalig weersysteem (een depressie). Meteorologen spreken over een stormveld als ze spreken over het gebied binnen een depressie waarin een stormkracht heerst. Er wordt gesproken van een storm bij een windkracht van negen of meer op de schaal van Beaufort (0 – 12).

De schaal van Beaufort wordt overigens al sinds 1805 toegepast. Deze verdeling werd toegespitst op de praktijk namelijk hoeveel zeil een groot schip op volle zee kon voeren als de wind zwak, stormachtig of orkaankracht was. De verdeling is samengesteld op basis van winddruk, uitgedrukt in kilogram per vierkante meter.

Voor ons is het volgende staatje juist interessant:

  • Harde wind – windkracht 7 – windsnelheid minimaal 50 km/uur;
  • Stormachtig – windkracht 8 – windsnelheid minimaal 62 km/ uur;
  • Storm – windkracht 9 – windsnelheid minimaal 75 km/uur;
  • Zware storm – windkracht 10 – windsnelheid minimaal 89 km/uur;
  • Zeer zware storm – windkracht 11 – windsnelheid minimaal 103 km/uur;
  • Orkaan – windkracht 12 – windsnelheid minimaal 117 km/uur;

Er wordt hierbij gekeken naar de gemiddelde windsnelheid over een periode van 10 minuten.

Een windstoot van meer dan 75 km/uur is dus nog geen storm, al kan dit een stormachtige schade aanbrengen.

Waarom we juist in de herfst, winter en het voorjaar vaak last hebben van harde wind

Zonder mijzelf als meteoroloog voor te doen, is het in dit kader wel interessant om een beeld te geven waarom we juist in de herfst, winter en het voorjaar vaak last hebben van harde wind. Dit komt omdat op het Noordelijk Halfrond vanaf de maand september de temperatuurverschillen tussen de tropen en de Noordpool zullen toenemen. Hierdoor ontstaan er actieve depressies door de toestroom van warme- en koude luchtstromen boven de Atlantische Oceaan. Op kilometers hoogte vindt dan een proces plaats waarbij warme en koude lucht zich verplaatsen. Dit proces zorgt voor luchtdrukverschillen, wat resulteert in een toename van wind.

Meteorologen zien een storm aankomen aan de hand van isobaren. Dit zijn lijnen die punten met een gelijke luchtdruk verbinden. Hoe dichter deze lijnen op elkaar staan, hoe groter de luchtdrukverschillen. Als een meteoroloog een harde wind aankondigt, is het voor ons tijd om onze voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hoe kun je stormschade voorkomen in geval van harde wind?

Daar ga ik me nu op richten.

Het effect van harde wind op onze samenleving

Wij zijn in Nederland best wel wat gewend met betrekking tot wind. Van een zwakke, matige of krachtige wind raken we niet in paniek. Een harde wind (windkracht 7) heeft meer effect op onze samenleving. Op dat moment wordt het wat lastiger om tegen de wind in te fietsen.

Bij windkracht negen heb je kans dat er takken van bomen naar beneden komen en moet je hopen dat je dakpannen blijven liggen. Een zware storm kan voor behoorlijke stormschade zorgen aan gebouwen. Een windkracht 11 kan een enorme schade aan bossen veroorzaken om maar niet te spreken over de verwoesting die een orkaan kan veroorzaken.

De impact van harde wind op bomen

De schade aan de bomen in het bos of in je tuin is afhankelijk van de sterkte van de boom. Een gezonde boom kan een behoorlijke windvlaag hebben. De worteldiepte en de leeftijd van de boom zullen hierbij wel van invloed zijn. Een diepgewortelde boom zal natuurlijk veel makkelijker stand kunnen houden. Daarnaast spelen de buigzaamheid van de boom en de boomsoort natuurlijk een rol.

Vaak zijn het de forse buien (in combinatie met de die harde wind) die ervoor zorgen dat de boom omwaait of er takken afbreken. Dit gebeurt meestal op het moment dat de boom zich na een windvlaag niet kan herstellen en niet meer de oorspronkelijke stand kan aannemen.

Het effect van harde wind op beplanting

In Nederland hebben we vaak last van zeewind. Deze wind bevat vaak veel zout. Dit zout zal vooral de bladeren van de beplanting beschadigen. Het zout onttrekt mede hierdoor het vocht uit een plant, wat uitdrogingsverschijnselen als gevolg kan hebben. Ook kan het wortelstelsel van een plant worden aangetast. Het is dus verstandig om je beplanting te beschermen tegen harde wind. Vooral de kwetsbare planten hebben deze bescherming hard nodig. Dit kun je onder andere doen door te werken met hoogteverschillen in je tuin of met keien of stenen een mooie stijlvolle windvanger te creëren. Hiermee combineer je functionaliteit met een leuke uitstraling.

Vijvertrap

Verhoogde border op terras

Harde wind in Nederland? 5 tips om stormschade te voorkomen

Moet je iedere schade van een harde wind in Nederland zien als domme pech? Als ik eerlijk ben denk ik dat het niet zo is, je kunt vaak best wel wat stormschade voorkomen.

Begrijp me in dit geval niet verkeerd, je kunt zeker niet alle stormschade voorkomen maar een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen als de meteorologen dit onheil voorspellen:

  • Haal de losstaande meubels uit de tuin of keten ze goed vast; Denk hierbij ook aan je barbecue, trampoline, bloempotten of vuilnisbak.
  • Let op waar je je auto parkeert (dus niet onder een boom en niet onder een dak met dakpannen);
  • Hou alle ramen en deuren dicht, ook niet op een kiertje;
  • Als je zelf niet naar buiten hoeft, blijf dan ook lekker binnen. Waarom zou je de ellende opzoeken? Hoe het er buiten op straat eruit ziet zie je wel op internet of TV;
  • Loop een aantal keer per jaar eens een rondje door je huis en tuin en voorkom stormschade. Je zult hierdoor van te voren het gevaar ontdekken. Denk aan loszittende dakbedekking of takken die kunnen afbreken. Met onderhoud voorkom je vaak veel schade.

Overigens met betrekking tot de dakpannen even een interessant weetje: veel mensen denken dat de dakpannen naar beneden komen aan de kant waarop de wind staat. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Door de zuigende kracht van de wind komt het juist regelmatig voor dat de dakpannen niet aan de windzijde naar beneden komen maar juist aan de andere kant.

Wat dekt de verzekering in geval van stormschade door harde wind?     

Mocht je pech hebben en toch stormschade hebben door de harde wind is het goed om te weten wat de verzekering wel en niet dekt. Een tuin valt onder de inboedel- en opstalverzekering.

  • Een inboedelverzekering dekt de spullen die verplaatsbaar zijn zoals je tuinset en je spullen in de schuur.
  • Een opstalverzekering dekt de vaste elementen zoals je schuur zelf en je schutting.

Een inboedelverzekering dekt overigens niet alle schade. De verzekeraar zal bijvoorbeeld niet uitkeren als een partytent door de wind is weggewaaid en stukgegaan. Ook voor de gevallen bloempot zal je geen vergoeding krijgen. Dit is wel het geval als de omgevallen boom van de buren deze schade heeft veroorzaakt.

De schutting die je geplaatst hebt als erfafscheiding valt dus onder je opstalverzekering. Als deze omwaait door harde storm zal je maximaal 50% van de waarde vergoedt kunnen krijgen.

Geen 100%? Nee, helaas niet.

Je buren zijn immers ook voor een deel eigenaar van de schutting.

Zij krijgen ook 50% van de verzekering uitgekeerd.

Hoort beplanting tot de opstal- of inboedelverzekering?

Tot slot een veelgestelde vraag: hoort beplanting tot de opstal- of inboedelverzekering?

Het antwoord op deze vraag hangt af hoe je de beplanting gebruikt.

In principe behoort je beplanting tot je inboedel, er is alleen één uitzondering op: als je beplanting gebruikt als erfafscheiding (zoals een rij coniferen) valt dit stukje natuur onder je opstal. Je beplanting wordt in dat geval gezien als een “groene”schutting.

Tot slot die omgewaaide bomen die je vaak op de diverse media ziet als ze beelden laten zien over stormschade als gevolg van een harde wind. Als dit jou gebeurt, kun je je beroepen op je opstalverzekering. Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning bij stormschade als gevolg van stormschade aan bomen of takken die op je huis vallen. Hier vallen overigens ook waterschades onder als je kelder onderloopt.

Harde wind is volgens de verzekering een storm

Zoals aangegeven wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm. Bij de meeste verzekeraars wordt windkracht 7 al gezien als een storm. Een harde wind is dus volgens de verzekering al een storm. Om te bepalen of er sprake is van stormschade of andere schade gaan de verzekeraars overigens af op de metingen van het KNMI.

Ook zij luisteren dus goed naar de meteorologen. Jij toch ook?

Dat is wel verstandig. Hierdoor kun je immers vaak overbodige stormschade voorkomen.

Vragen?

Wil je meer weten over harde wind, het voorkomen van stormschade of de verzekering? Plaats hieronder je vraag, want ik help je graag!

Daarnaast heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Download hier de gratis gids.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
r.lispet
Door

r.lispet

op 10 Mar 2019

de wieken van mijn tuin molen zijn kapot gewaaid worden deze ook vergoed door mijn opstal verzekering?

Peter
Door

Peter

op 11 Mar 2019

Ik zou er in ieder geval foto's van maken en het melden bij de opstal verzekering. Ik schat de kans groot in dat het (deels) vergoed zal worden.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!