21 ideeën voor kerstverlichting buiten
19 december 2018 
8 min. leestijd

21 ideeën voor kerstverlichting buiten

Met kerstverlichting voor buiten maken veel mensen letterlijk iets moois van kerst en vinden het leuk om hun huis niet alleen aan de binnenkant maar ook aan de buitenzijde te versieren. Er zijn hiervoor volop mogelijkheden! Ik help je hier graag mee op weg door je te inspireren met 21 ideeën voor kerstverlichting buiten. We kijken hierbij natuurlijk niet alleen naar je gevel zelf maar nemen ook de tuin hierin mee. Uiteraard vergeten we het balkon hierbij niet!

Bij kerst (en oud- en nieuw) hoort natuurlijk sfeer en gezelligheid. Ook in en om je huis mag je gerust laten zien dat het kerst is. Veel mensen maken hier echt wat moois van en nemen hierin ook de buitenkant van hun huis mee. Je ziet de meest originele creaties zoals je ook veel in Amerika ziet. Hierbij zie je dat kerst echt een lichtjesfeest is geworden. Ik wil je in dit opzicht ook het licht laten zien door 21 ideeën voor kerstverlichting buiten met je te delen.

Je zult zien dat je kerstverlichting best een blikvanger kan zijn, zonder een te overheersende factor te worden. Daarnaast is het zeker mogelijk om hier wat creativiteit in aan te brengen en even wat verder te gaan dan het neerzetten van een kerstboom met kaarsvormige lampjes. Ik zal je laten zien hoe je de buitenkant van je huis, je tuin of je balkon kan versieren op de traditionele manier, maar ook hoe je je buiten de gebaande paden kunt begeven en creatief kunt zijn.

Welke kerstverlichting is geschikt voor buiten?

Laten we eens doorgaan op de verlichting die je gaat gebruiken om de buitenkant van je huis te versieren. Niet alle kerstverlichting is geschikt voor buiten. Vrijwel alle moderne kerstverlichting is tegenwoordig LED verlichting. Dit is een duurzame vorm van verlichting, die erg energiezuinig is.

Het is natuurlijk belangrijk dat de verlichting bestand is tegen alle weersinvloeden. Je weet het nooit, misschien krijgen we wel de gedroomde witte kerst! De kerstverlichting die je binnen gebruikt is vaak niet waterdicht en dus niet geschikt om buiten te gebruiken. De kerstverlichting die geschikt is om buitenshuis te gebruiken is natuurlijk wel waterdicht en vaak ook koppelbaar. Hierdoor kun jij je lichtsnoer zo lang maken als je zelfs wilt.

Tot slot (last but not least) is het wel belangrijk dat je de veiligheid niet uit het oog verliest. Als je kiest voor kerstverlichting met een KEMA keurmerk kun je er gerust van uitgaan dat deze voldoet aan de gestelde veiligheidsnormen. Daarnaast moet je natuurlijk ook wel even kijken of je de beschikking hebt over een veilig stroompunt.

Verschillende soorten kerstlampjes

Voordat we de ideeën wat meer vorm gaan geven, denk ik dat het goed is om de verschillende soorten kerstlampjes te benoemen en de belangrijkste opties even op een rijtje te zetten:

 • Clusterverlichting is een grote hoeveelheid lichtjes aan één snoer. Dit geeft een heel mooi, maar vooral speciaal effect. Deze verlichting is verkrijgbaar in diverse maatvoeringen en kleurstellingen. Deze verlichting is uitstekend geschikt om grote oppervlakten (zoals bomen en struiken) mee te verlichten.
 • IJspegelverlichting geeft je tuin een mooie winterse uitstraling, ook als het niet vriest. Als je de vormgeving van deze verlichting ziet, weet je waar de naam vandaan komt. Ook deze verlichting is te koppelen. Daarnaast is er volop keuze in de kleurstellingen van deze verlichting. Zo kun je kiezen voor een warm wit licht maar ook voor het meer ijzige effect van helder witte lampjes. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor zeer veel andere kleuren als je (dit jaar) juist géén witte kerstverlichting wilt hebben.
 • Netverlichting biedt mogelijkheden om een struik of boom in één keer helemaal te verlichten. Zoals de naam al aangeeft is dit een soort net met lampjes die je over je beplanting kan spreiden. Ook netverlichting kun je krijgen in alle maatvoeringen.
 • Vorm verlichting geeft een mooi en speciaal effect aan je tuin. Hier kom ik later in dit artikel nog even op terug maar deze opties hoort eigenlijk ook in dit rijtje thuis. Vandaar dat ik het even benoem.
 • Lichtslangen zijn lange waterdichte buizen waarin verlichting is verwerkt. Deze optie biedt zeer veel mogelijkheden om je tuin op een creatieve wijze met verlichting te versieren.
 • Heb je een klassiek ingerichte tuin? Dan is het misschien niet passend om hier hypermoderne LED verlichting in te plaatsen. Er is ook LED verlichting in vorm van de authentieke gloeilampen verkrijgbaar. Hiermee versier je je tuin in stijl en doe je geen inbreuk op het karakter van je tuin.

21 ideeën voor kerstverlichting buiten

Je kunt je tuin en je huis omtoveren tot een hele mooie magische plek en gedurende de kerstperiode echt laten stralen. Ontdek hieronder hoe je dat kunt doen met mijn 21 ideeën voor de kerstverlichting voor buiten.

1. Kerstboom in de tuin of op balkon plaatsen

Laat ik beginnen met de meest eenvoudige manier hoe je je tuin of balkon in een kerstsfeer kan brengen. Zet ook daar gewoon een kerstboom neer en versier deze. Je zult merken dat je alleen al met lampjes een leuk en vooral sfeervol effect kunt creëren.

2. Netverlichting

De netverlichting heb ik hierboven al even aangestipt, maar deze klassieker mag niet ontbreken in dit rijtje: waarom zou je deze verlichting niet gebruiken om bijvoorbeeld je buxusbol letterlijk in de spotlights te zetten?

Je kunt de netverlichting ook gebruiken om eens een letterlijke zee van licht te maken en uit te spreiden over je gazon. Je hoeft je gras in deze periode toch even niet te maaien.

Of ga je een sfeervolle winterbarbecue organiseren met kerst? Dan zou je je netverlichting ook kunnen ophangen boven je tuinpad of aan het plafond van je veranda. Dit is dan een mooi sfeerelement. Kies hierbij wel voor een niet te felle verlichting om te voorkomen dat deze verlichting te overheersend zal zijn.

Als je een licht gordijn langs je schutting maakt, lijkt dit net een waterval van licht. Dit geeft een heel mooi effect, ook als het géén kerst is overigens. Ook kun je van je huis een echt lighthouse maken door netverlichting langs je gevel te hangen.

3. Kleurencombinaties toepassen

Als je je tuin gaat verlichten kun je spelen met kleuren. Je hoeft er géén outdoor discotheek van te maken maar je kunt wel afwijken van de traditionele witte kerst kleur. Je maakt hiervan een mooi en vooral vrolijk effect.

4. Kale bomen verlichten

Veel bomen zijn op dit moment kaal en lenen zich uitstekend om hier wat verlichting in te hangen. Je zult merken dat dit een heel leuk effect geeft, zeker als je de verlichting keurig langs de takken laat lopen. Het is misschien wat werk (op grote hoogte) maar wel de moeite waard. Jouw boom geeft hierdoor licht in het donker.

5. Lichtgevende bollen

Je kunt er ook voor kiezen om je boom te voorzien van lichtgevende bollen of sterren. Als je deze bollen op verschillende hoogtes hangt, krijg je een heel leuk (rustig) effect en zul je merken dat het helemaal niet nodig is om je hele boom te versieren als je dat niet wilt.

6. Dakrand of dakgoot

Als je toch op grote hoogte bezig bent en wellicht op de trap staat, dan is het misschien ook wel leuk om je dakrand of dakgoot van verlichting te voorzien. Ook dit geeft een leuk effect.

7. Lichtfiguren in de tuin

Er zijn diverse mooie lichtfiguren verkrijgbaar die je in je tuin kunt zetten. Denk aan een lichtfiguur in vorm van een kerstman, een rendier met slee, eekhoorns of sneeuwpoppen. Hiermee geef je je tuin een echte winterse uitstraling of juist een kerstuitstraling.

8. Slangverlichting

Aansluitend wil ik de slangverlichting ook hier even onder je aandacht brengen. Deze verlichting kun je op een zeer eenvoudige manier overal langs laten lopen, zoals langs je buitenmuur, de reling van je balkon, je tuinhek en ga zo maar door. Je kunt hiermee afwisselen en deze slang ieder jaar anders neerleggen.

9. Verlichte tuinstekers

Je kunt er ook voor kiezen om verlichte tuinstekers in je tuin te plaatsen. Deze tuinstekers hebben een vorm van bijvoorbeeld een kerstboom, sneeuwvlok of een kerstster en zijn uiteraard voorzien van verlichting. Het mooie van deze optie is dat ze niet snel zullen omvallen. Zoals de naam al aangeeft staak je deze immers in je tuin.

10. Fairybells in de vlaggenmast

Je kunt van je vlaggenmast een mooie grote kerstboom maken door hier een mooie verlichting in die vorm aan te maken. Vaak zijn er kant en klare constructies in kerstboom vorm die al voorzien zijn van verlichting. Deze fairybells zijn verkrijgbaar in diverse vormgevingen en maatvoeringen, van 2 tot wel 10 meter en met 200 tot wel 2000 lampjes.

11. Wikkel kerstverlichting om de vlaggenmast heen

Je kunt je vlaggenmast ook gebruiken om hier kerstverlichting om heen te wikkelen als je al één of meer kerstbomen hebt of juist iets anders wilt.

12. Verlicht de trapleuningen richting de voordeur

Heb je een huis met een trap naar je voordeur? Dan is het natuurlijk enorm leuk om de leuningen te verlichten. Dit geeft een heel gezellig en gastvrij effect.

13. Tuindecoratie

Even aansluitend op het vorige punt wil ik je tuindecoratie onder je aandacht brengen. Je tuindecoratie kun je prima in een kerstsfeer brengen met verlichting. Denk bijvoorbeeld aan het mooie effect dat je krijgt als je verlichting plaatst in een decoratieve gieter. Een heel eenvoudige en niet te felle verlichting geeft een mooi effect.

14. IJspegel verlichting

IJspegel verlichting voor de ramen geeft het effect dat het erop lijkt dat er buiten een ijsregen langs de ramen dwarrelt. Als je het binnen lekker gezellig maakt, misschien met wat kaarsen of zelfs de houtkachel aansteekt, geeft dit een extra knus effect!

15. Creëer een sneeuwvlok effect met knipperende verlichting

Dit idee sluit aan op het vorige. Er is kerstverlichting dat een vallend sneeuwvlok effect geeft. Als je deze knipperende verlichting in het zicht hangt is het niet de vraag of je een witte kerst hebt, maar je bent er gewoon zeker van! Maak het binnen warm, knus en gezellig en laat de kou lekker buiten.

16. Gebruik een lichtgordijn

Je kunt ook een lichtgordijn spannen tussen twee bomen, op je terras, veranda of op je balkon. Je krijgt hiermee een heel speciaal effect, zeker als je kiest voor verschillende soorten verlichting.

17. Kersttaken of guirlandes met kerstlampjes

Even een mooi stijlvol idee dat perfect past bij de kerst: als je kersttakken of guirlandes rondom je vensters of voordeur plaatst, breng je het buitenaanzicht van je woning in een echte kerststijl. Je kunt hierin wat lampjes of eventueel kerstballen hangen, maar niet te veel om het effect van het kerstgroen niet tekort te doen.

18. Kerststukje

Aansluitend op het vorige punt wil ik even het kerststukje (of een kerstkrans) benoemen. Je kunt natuurlijk een mooi kerststuk voor buiten (laten) maken waar je een kaars in kunt steken of een lampje. Dit kerststuk kun je overal plaatsen of hangen aan je voordeur (dan zonder kaars natuurlijk). Dit geeft een mooie traditionele kerst uitstraling.

19. Leg verlichte kerststal, kerststad of treinbaan aan

Wil je er echt iets speciaals van maken? Je kunt natuurlijk ook een verlichte kerststal, kerst stad of treinbaan in je tuin aanleggen. Dit komt een beetje in de Amerikaanse stijl, maar er zijn een aantal echte liefhebbers die dit leuk vinden om te doen.

20. Grote verlichte kerstballen

Ook op dit vorige punt wil ik even aansluiten. Er zijn tegenwoordig mooie grote verlichte kerstballen te koop. Het geeft een heel leuk effect om deze verlichte ballen over je tuin te verspreiden en er een moderne kerst-tint aan te geven.

21. Kerstverlichting zonder elektriciteit

Tot slot wil ik je er ook nog even op wijzen dat je kerstverlichting niet altijd op elektriciteit hoeft te lopen. Kijk maar eens naar de mogelijkheden van vuur om sfeer, warmte, gezelligheid en verlichting te creëren. Denk hierbij aan je mogelijkheden met tuin fakkels, vuurkorven of Zweedse kaarsen. Ook deze opties zorgen voor een heerlijke sfeer, die uitstekend past bij kerst.

Je ziet het, kerst is een mooi en gezellig feest waarin licht en warmte een belangrijke rol spelen. Ik hoop dat je met deze 21 ideeën voor kerstverlichting buiten er iets moois van kunt maken maar dat zal vast wel lukken. Ik wens je in ieder geval prettige en sfeervolle kerstdagen toe!

Uiteraard kun je deze ideeën gebruiken in combinatie met je huidige tuinverlichting, maar misschien vind je het leuk om eens af te wisselen en in deze periode eens gebruik te maken van andere verlichting.

Je kunt het zo moeilijk en ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Weet je wat het leuke is?

Je kunt zelfs combinaties maken! Je bestaande voorzieningen bieden immers veel mogelijkheden om er echt iets moois van te maken!

Ik hoop dat je door dit artikel een beter idee hebt over kerstverlichting in jouw eigen tuin. Kun je ook wel een flinke dosis inspiratie gebruiken voor je tuin in andere seizoenen? Bekijk dan eens mijn gratis Tuinideeën gids. Download de gids met 80 ideeën hier helemaal gratis. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!