15 kerstdecoratie ideeën die je zelf kunt maken
21 december 2018 
8 min. leestijd

15 kerstdecoratie ideeën die je zelf kunt maken

De kersttijd is een periode waarin je het lekker gezellig kunt maken in en om het huis. Het versieren van het huis hoort daar natuurlijk zeker bij. Je kunt hiervoor naar de winkels rennen, maar je kunt je kerstdecoratie ook zelf maken. Ik zal je inspireren met 15 kerstdecoratie ideeën waarmee je lekker aan de gang kunt. Je kunt er ook dit jaar iets heel moois van maken!

Als je in december eens om je heen kijkt, zie je zowel binnen als buiten de meest fantastische kerstdecoratie. Het lijkt wel of veel mensen hier steeds meer aandacht aan besteden en dat is natuurlijk erg leuk. De vraag is echter of mensen veel meer aandacht besteden aan het kopen van de kerstdecoratie of juist zelf wat creatiever zijn.

Wat mij betreft is dit laatste zeker mogelijk. Je kunt de meest creatieve kerstdecoraties zelf maken. Het grote voordeel hiervan is dat je wat anders hebt dan je buren, maar ook dat je veel voordeliger uit bent! Het is dus zeker de moeite waard om je creatieve geest lekker te laten gaan! Vind je het moeilijk om te bedenken welke kerstdecoratie je kunt maken? Lees dan zeker verder, hieronder vind je 15 kerstdecoratie ideeën die je zelf kunt maken.

Waaraan je zeker moet denken bij het maken van kerstdecoratie

Voordat ik je ga inspireren met maar liefst 15 kerstdecoratie ideeën denk ik dat het even belangrijk is om een tweetal zaken met je door te nemen waar je zeker aan moet denken bij het maken van kerstdecoratie:

 • Als je kerstdecoratie gaat maken die je buitenshuis gaat ophangen, let er dan op dat je materialen gebruikt die bestand zijn tegen de weersinvloeden die we in ons land kennen. Denk hierbij aan regen, wind en misschien wel sneeuw als we de gedroomde “White Christmas” krijgen. Dit is ook van toepassing voor de kerstdecoratie die je onder je afgesloten terrasoverkapping wilt ophangen. Deze ruimte is misschien wel waterdicht, maar heeft wel een hoge luchtvochtigheid. Als je verlichting in je kerstdecoratie wilt integreren kies dan voor verlichting, die geschikt is voor buiten.
 • Denk bij het maken van kerstdecoratie zeker aan de veiligheid. Helaas verliezen veel mensen dit aspect in hun enthousiasme nog wel eens uit het oog. Een verkeerd geplaatste dennentak in een kerststuk met een brandende kaars kan voor veel ellende zorgen. Even opletten dus.

15 kerstdecoratie ideeën die je zelf kunt maken

Het kerstfeest is een tegenwoordig een echt lichtjesfeest geworden. Dit zie je ook terug in heel veel kerstdecoratie. Dit is eigenlijk wel logisch. Er is een grote variatie in LED verlichting verkrijgbaar. Je hebt dus alle mogelijkheden om er iets moois van te maken. Ik neem een aantal van deze leuke ideeën zeker mee in mijn onderstaande lijst met kerstdecoratie inspiratie, maar zal je ook laten zien dat er leuke decoratie te maken is waarin juist géén verlichting is verwerkt. Je moet immers voorkomen dat je huis in december één grote zee van licht wordt en je het net even gaat overdrijven.

Maak je géén zorgen: volgend jaar is het weer kerst.

Je kunt afwisselen en zorgen dat je iedere keer weer wat anders hebt staan.

Daarnaast ga ik in deze blog juist even de creatieve geest in ons kietelen. Natuurlijk is het leuk om ijspegel verlichting op te hangen voor de ramen, met clusterverlichting je bomen te versieren, met netverlichting een mooie buxus bol te verlichten, een kerstboom te maken van je vlaggenmast en met diverse verlichte vorm figuren een kersttafereel in je tuin neer te zetten. Maar voor die ideeën verwijs ik je graag door naar andere artikelen die je elders op mijn website kunt vinden.

Hieronder mijn lijst van 15 kerstdecoratie ideeën die je zelf kunt maken:

1. Kerstboom optuigen

Laat ik beginnen met de meest gebruikte kerstdecoratie die we kennen en dat is natuurlijk de kerstboom. Je kunt een boom natuurlijk aanschaffen en optuigen, maar je kunt een boom natuurlijk ook zelf maken! Als je kinderen hebt kun je een kerstboom uit groen vilt knippen en deze ophangen aan een kamerdeur. De kinderen kunnen vilten ballen en andere versiering uit vilt knippen en deze in de boom “ophangen” (plakken).

2. Kerstboom van kleine plankjes in piramidevorm

Ik ga even door op het maken van een kerstboom, je kunt ook een kerstboom maken door diverse kleine plankjes in een piramidevorm aan elkaar te bevestigen. De planken met een grotere afmeting dus aan de onderzijde en de kleinere aan de bovenzijde. De planken kunnen alle kanten uitsteken zoals de takken van een dennenboom. Deze takken kun je versieren met ballen, slingers, klokjes en alles wat je verder maar wilt gebruiken.

3. Marionet in kerstboomvorm

Een ander idee is om met takken een soort van marionet in kerstboomvorm te maken. Ook hier doe je weer de brede takken onderop en de kleinere takken bovenin. Je hoeft alleen maar voor je touw even naar de winkel, maar de rest van het materiaal haal je gewoon uit het bos.

4. Paastakken in kerstuitvoering

Tot slot een ander leuk idee voor het maken van een creatieve kerstboom. Dit idee is een beetje gebaseerd op de paastakken, maar dan in de kerstuitvoering. Wist je dat je van een mooie tak uit het bos een fantastische moderne kerstboom kunt maken? Als je deze kunt versieren met een aantal lampjes en wat ballen kun je er iets heel moois van maken. Deze tak kun je in een glazen pot met zand zetten. Als je een grote tak hebt gevonden moet je er aan de onderkant wel even een soort houten kerstboom kruis onder schroeven ter voorkoming dat de tak kan omvallen.

Kerstdecoratie ideeën die je zelf kan maken

Je kunt je kerstballen ook op een creatieve manier zelf maken. Je moet hiervoor wel even naar de winkel om ballen van piepschuim te kopen. Deze kun je insmeren met lijm en decoreren met glitters. Je kunt er ook een Rudolph figuurtje van maken met kralen en ijzerdraad als gewei. Hiermee maak je ook je haakje voor je kerstballen.

6. Kleurrijke kerstslinger van pastavlinders

Als we het toch over boom decoratie hebben: heb je wel eens gedacht wat je met rauwe vlinderpasta kunt doen? Je kunt deze vlinders met lijm insmeren en bestrooien met glitters. Als de pasta droog is kun je er in het midden een dun touwtje omheen doen en een aantal (zoveel je wilt) pastavlinders met een touw aan elkaar verbinden. Je krijgt dan een mooie kleurrijke kerstslinger die een uitstekend zal passen in je kerstboom.

7. Kleurenklaren

Wil je kleurrijke kleinere slingers maken? Dit kan met kleurenkralen en stukjes ijzerdraad. Als je het uiteinde van het ijzerdraad ombuigt, kun je de kralen rijgen aan het draad. Je kunt het draad in iedere gewenste vorm buigen en er iets moois van maken.

8. Kersttakken of guirlandes

Als je je woning op een meer traditionele manier wilt versieren, kun je kiezen om kersttakken of guirlandes te gebruiken. Deze kun je rondom je venster of voordeur plaatsen maar ook gewoon in je vensterbank. Een paar lichtjes en kerstballen geeft dit kerstgroen een mooi effect.

9. Kerststukje

Als we het hebben over kerstgroen komen we bijna automatisch op het maken van kerststukjes. Ook hiermee kun je alle kanten op. Je kunt een kerststukje maken op een schaal, in een vaas, op een krans en zelfs op een boomstronk. Het mooiste is dat je de materialen zoals van een Conifeer, Hulst, Hedera, Skimmia, Liguster, Taxus, Buxus, Dennentakken en Mos gewoon uit het bos halen of gewoon uit jouw tuin of (stiekem) van de buurman te knippen (als het donker is). Je kunt kaarsen in een kerststuk verwerken maar ook kiezen voor waxinelichtjes. Zelfs een stuk zonder kaarslicht kan enorm mooi worden.

Kerstdecoratie ideeën die je zelf kan maken

10. Glazen pot met materialen

Als je geen gelegenheid hebt om een kerststuk te maken, kun je ook kiezen om een glazen pot te decoreren en hier materialen als dennenappels, cranberries, kerst-hulst, besjes, wat mooi vormgegeven takjes, heide, mos en een paar kleinere kerstballen.

Waxinelichthouder | Herfst decoratie ideeën

11. Kerstslinger

Een kerstslinger geeft altijd een mooi effect aan je tuin. Je kunt hiervoor een lange stok gebruiken die je in het bos of in je tuin vindt. Hieraan kun je diverse touwtjes hangen waaraan je kerstballen, klokjes of sterren aan bevestigd. Maak hier een speels geheel van door de touwtjes niet even lang te maken.

12. Kaarsenstandaard

Wil je een mooie stijlvolle kaarsenstandaard op tafel neerzetten? Misschien is een boomstam kandelaar een leuke optie. Ook hiervoor moet je het bos in om een boomstronk te zoeken die de gewenste afmeting heeft. Het is de bedoeling dat je de boomstronk neer kunt zetten zodat deze niet omrolt. Je moet er misschien voor kiezen om de onderkant (de lelijkste kant) een stukje af te zagen zodat de stronk stabiel staat en niet kan omrollen. Aan de bovenkant boor je gaten die dusdanig groot zijn dat je er (diner)kaarsen of waxinelichtjes in kunt vastzetten.

Kerstdecoratie ideeën die je zelf kan maken

13. Houten kaarsenstandaard

Als je géén kaarsen wilt gebruiken maar wel een leuke kaarsenstandaard wilt maken kun je deze ook volledig van hout maken. Hiervoor heb je een paar mooie boomstammetjes nodig. Deze moeten van verschillende afmetingen zijn. Je kunt uit een dun stukje triplex een paar mooie vlammetjes figuurzagen en aan een stokje op de stammetjes bevestigen. Je kunt de stammetjes decoreren om je “kaarsen” een mooie kerststijl te geven.

14. Kerstboompje van een dennenappel

Je kunt van een grote openstaande dennenappel ook een leuk kerstboompje maken. Deze dennenappel kun je in een klein potje zetten in een bedje van mos en met kleine rode of jachtwetten kraaltjes decoreren. Deze kraaltjes kun je met lijm aan de uiteinden van de dennenappel bevestigen. Als je een iets grotere kerstbal op de bovenkant kunt leggen heb je een mooie piek. Het wordt echt een kleine eyecatcher op je vensterbank.

15. Houten kersthangertjes

Vind je het leuk om houten kersthangertjes te maken? Dan moet je in het bos juist op zoek naar een wat dikkere tak die je in plakjes van 1 of 2 centimeter dikte kunt zagen. Aan de bovenkant van de plakjes boor je een klein gaatje waardoor een lint komt. Hieraan kun je je hanger ophangen. Aan de voor- en achterzijde van het hout kun je in iedere gewenste kleur een figuur verven, tekenen of spuiten. Hierbij kun je natuurlijk (stiekem) gebruik maken van een sjabloon. Je decoreert je boomstammetjes in een echte kerststijl.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze 15 kerstdecoratie ideeën. Je merkt dat je natuurlijk naar iedere winkel kunt rijden om heel veel geld uit te geven aan kerstdecoratie maar dat het ook leuk (en voordelig) is om zelf aan de gang te gaan. Je kunt heel veel materialen immers uit de natuur halen!

Natuurlijk zijn er nog véél meer leuke ideeën te bedenken, misschien heb je al het een en ander zelf bedacht. Ik zou het leuk vinden als je deze inspiratie met me wilt delen. Mocht je na het lezen van deze blog zelf nog leuke ideeën of aanvullingen hebben, laat dan gerust onderaan dit artikel een reactie achter.

Ik wens je prettige en sfeervolle kerstdagen toe en …… 

maak er (letterlijk) iets moois van!

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!