Bloemschikken in de herfst: 7 voorbeelden om een herfststukje te maken
01 november 2018 
7 min. leestijd

Bloemschikken in de herfst: 7 voorbeelden om een herfststukje te maken

Het is inmiddels echt herfst geworden en tijd om binnen te verblijven. Vind je dit jammer? Neem gewoon de sfeer van buiten mee naar binnen! Laat je creativiteit gaan en ga lekker bloemschikken in de herfst. In deze blog deel ik 7 voorbeelden om de mooiste herfst stukjes te maken.

Voor veel mensen kan de lekkere warme zomerperiode niet lang genoeg duren! Deze mensen blijven het liefst het hele jaar buiten, maar op zo’n echte herfstdag met veel regen en wind is dit misschien niet zo aantrekkelijk. Tijd om het binnen gezellig en sfeervol te maken. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden.

Hoe je de herfst in huis kunt halen

Het is natuurlijk erg leuk om je huis volledig in herfststijl in te richten. Met een paar kleine aanpassingen zorg je voor een sfeer in huis, die helemaal past bij de herfst. Hoe je dit doet, laat ik je zien. Het is immers helemaal niet nodig om hier een grote verbouwing voor uit te voeren.

De kunst is om je huis mee te laten bewegen met de verandering van jaargetijde.

Als je naar buiten kijkt zie je dat de herfst een paar opvallende specifieke kenmerken heeft zoals vallende bladeren en een kleurstelling die van fris geel en groen naar rood en oranje gaat. Daarnaast zijn de dagen voor je gevoel korter want het is later licht en eerder donker.

Hier pas je je woning op aan. Ik zal je een paar voorbeelden geven hoe je dit kunt doen:

 • Lekkere kleden op de bank;
 • Je lichte textiel vervangen in textiel in wat donkere (aard)kleuren;
 • Lekkere warme dekens op je bed;
 • Je sfeervolle verlichting tevoorschijn halen;
 • Het plaatsen van een mooie kaarsenstandaard (of meerdere natuurlijk);
 • Werken met geurpotten en kaarsen (kruidige geuren zoals de geur van kaneel, hout, vanille en rozen zijn echte herfstgeuren);
 • Een gezellige ruimte maken rond de open haard;
 • En…..natuurlijk een grote voorraad haardblokken binnen handbereik!

Ik heb een belangrijke tip nog niet met je gedeeld en dat is het maken van mooie decoratiestukken die volledig passen in de stijl van de herfst. Hiermee zal je de charme van de herfst nét dat beetje meer accent geven. Een goede reden om hier in deze blog wat dieper op in te gaan.

Bloemschikken in de herfst

Eigenlijk is iedere periode geschikt om te bloemschikken, maar vooral de herfst is echt een perfecte tijd. Je kunt je helemaal laten gaan in je creativiteit en de mooiste creaties maken.

Je hebt ongetwijfeld al gezien dat veel winkels deze decoratiestukken in hun etalage hebben staan, maar waarom zou je hier geld aan uitgeven?

Het is erg leuk om deze stukken lekker zelf te maken.

Niets is leuker dan je materiaal te verzamelen tijdens een heerlijke boswandeling en als je terugkomt in je lekkere warme huis er een mooi herfst decoratiestuk van te maken. Dit is dan ook de reden dat veel mensen graag bloemschikken in de herfst.

Het leuke is dat je op een eenvoudige manier voor veel afwisseling kan zorgen. Ieder stuk zal er immers weer anders uit zien.

Schaal van herfst bladeren | Herfst decoratie ideeën

Wat je nodig hebt om een mooi herfststuk te maken

Het leuke is dat er eigenlijk geen regels zijn aan het maken van een herfststuk.

Daarom kan ik geen lijstje voor je opstellen wat je nodig hebt om een mooi herfststuk te maken. Er zou maar één ding op dat lijstje staan en dat is creativiteit. Er zijn geen beperkingen op het gebruik van materialen voor herfststukjes. Je kunt eigenlijk alles gebruiken wat jij mooi en passend vindt bij deze periode.

Natuurlijk kun je even een aantal winkels bezoeken om ideeën op te doen en zul je je op internet (Pinterest) heel goed kunnen laten inspireren, maar het leukste is om het bos of het park in te gaan. Wil je niet zo ver van huis? Geen probleem! Ook in je eigen tuin vind je prima materiaal om de mooiste herfst decoratie stukken te maken.

Eventueel zou je in de winkel wat zaken als gedroogde bloemen, pompoenen of zaden kunnen aanschaffen. Daarnaast heb je natuurlijk wel een mooie glazen vaas, mand of schaal nodig en oasis (eventueel klei) maar verder zal de natuur jouw leverancier zijn.

Neem gerust een tas mee want de natuur heeft heel veel moois te bieden.

Denk aan de volgende materialen:

 • Takken;
 • Gekleurde bladeren;
 • Bessen;
 • Kastanjes;
 • Dennenappels.

Ik benoem bewust géén paddenstoelen in dit rijtje. Natuurlijk zijn paddenstoelen absoluut gerelateerd met de herfst, maar de meeste paddenstoelen zijn niet te gebruiken als je een herfststuk gaat maken. De meeste paddenstoelsoorten zullen immers vrij snel gaan rotten en dan moet je je hele stuk weggooien. Dat betekent niets anders dan dat je opnieuw moet beginnen. Bloemschikken in de herfst is erg leuk, maar dát zal net niet de bedoeling zijn!

Herfstkrans | Herfst decoratie ideeën

Hoe je een herfststuk maakt

Bij het maken van een herfststuk kun je het beste gebruik maken van oasis. Dit is het groene schuim dat ook veelvuldig voor kerststukjes wordt gebruikt. Oasis is verkrijgbaar in diverse vormen en maten. Je kunt het materiaal ook makkelijk op maat snijden als je een te groot stuk hebt. Oasis is in veel winkels te verkrijgen en zeker niet duur.

De oasis leg je op de bodem van je schaal. Er zijn ook schalen die speciaal gemaakt zijn voor het bloemschikken. Hierin kun je het oasis vastklemmen. Je kunt op een eenvoudige manier je takken in de oasis prikken en je herfststuk vormgeven.

Het voordeel van oasis is dat het water opneemt. Dit is ideaal als je verse bloemen in je stukje gebruikt. Deze blijven dan langer goed. Mocht je niet aan oasis kunnen komen, kun je ervoor kiezen om klei te gebruiken.

Herfst waxinelichthouder | Herfst decoratie ideeën

5 handige adviezen voor bloemschikken in de herfst

Als je je schaal, vaas of rieten mand van oasis hebt voorzien kun je je eigen inspiratie en creativiteit volgen om een mooi stuk te maken. Als je gaat bloemschikken in de herfst heb je volop mogelijkheden om de mooiste stukken te maken.

Wil je een paar handige adviezen?

 • Gebruik takken om wat body aan je herfststuk te geven. Met dunne takken kun je de hoogte in, dikkere takken zijn ideaal te gebruiken als ondergrond voor een laag stuk. Hiervoor kun je ook schors gebruiken.
 • Integreer kaarsen in je herfststuk. Hiermee kun je een mooi kleurenspel én warmte creëren, elementen die goed passen bij het karakter van de herfst. Let natuurlijk wel op de veiligheid!
 • Herfst is het kleurrijke jaargetijde. Het is leuk om dit ook in je herfststuk terug te laten komen. Gebruik hiervoor bladeren, takjes met besjes of fruit.
 • Als je het leuk vind om bloemen en planten in je herfststuk te integreren heb je volop mogelijkheden. Ondanks dat je wellicht oasis gebruikt, moet je wel voor soorten kiezen die lang zonder water kunnen. Een hortensia of buxus zijn hiervoor uitstekend geschikt.
 • Je kunt ervoor kiezen om wat decoratieve materialen en zelfs mooie stenen in je stuk te verwerken om er een speciaal karakter aan te geven.

Waxinelichthouder appels | Herfst decoratie ideeën

7 voorbeelden om creatieve herfststukjes te maken

Om je een beetje op gang te helpen wil ik 7 voorbeelden met je delen om herfststukjes te maken:

 • Voor de herfstschaal heb je zelfs geen oases nodig. je neemt hiervoor een platte schaal en legt hier materialen op die jij met de herfst associeert zoals fruit, kastanjes en bessen. Eenvoudiger kan het niet.
 • Je kunt ook een verzameling flessen bij elkaar binden en op schaal zetten. Hier kun je herfsttakken in doen. Je krijgt zo een mooie hoge herfst presentatie.
 • Een mooi houten dienblad biedt ruimte voor één of meer hoge kaarsenstandaards in combinatie met takken, bladeren of andere herfstattributen. Het geeft een mooi sfeervol geheel.
 • Je kunt van een grote tak ook een mooi herfst gordijn maken. Dit kun je doen door touwtjes aan de tak te bevestigen en hier herfstdecoratie zoals vruchtjes en blaadjes aan te hangen. Ook de terracotta potjes mogen uiteraard niet ontbreken.
 • De herfsttijd is dé tijd voor de pompoen. Het is een leuk idee om een pompoen uit te hollen en hier mooie herfst decoratie in te stoppen. De pompoen kan lang meegaan, je kunt je herfststuk dan ook steeds een ander karakter geven.
 • Een herfststuk hoeft natuurlijk niet te staan maar kan ook hangen. Er zijn verschillende kransen verkrijgbaar waarin oasis is verwerkt. Hiervan kun je een prachtige herfstkrans maken met spullen die jij in het bos of park gevonden hebt.
 • Willen de kinderen ook een mooie herfst decoratie maken? Laat ze gekleurde bladeren verzamelen en hier een mooi figuur van maken. Dit figuur kunnen ze op een vel papier plakken en ophangen.

Je merkt dat je alle kanten op kunt als je gaat bloemschikken in de herfst.

Je zult je huis op een leuke manier in een herfst stijl brengen en binnenshuis genieten van deze knusse periode. Laat je lekker gaan in je creativiteit en maak er iets gezelligs van!

Ben je op zoek naar nog meer herfst decoratie-ideeën en voorbeelden? Vergeet dan niet mijn andere blog over herfstdecoratie te lezen!

Herfst bloempotten | Herfst decoratie ideeën

Herfstkussens | Herfst decoratie ideeën

Voor de haard nieuwe inspiratie opdoen voor je tuin?

In mijn Tuinideeën Gids toon ik 80 tuinideeën die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. Blader de gids eens lekker door terwijl je lekker op de bank zit met een kleedje. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om inspiratie op te doen voor het aankomende voorjaar. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!