12 herfst decoratie ideeën die je zelf kan maken!
04 oktober 2017 
7 min. leestijd

12 herfst decoratie ideeën die je zelf kan maken!

Heb je herfst decoratie ideeën nodig die je zelf kan maken? Wanneer de herfst begint is het weer tijd om te knutselen en het interieur in huis en in de tuin te versieren met herfst decoratie. Met herfst bladeren ben je in staat om je woning op te vrolijken, zodat je meer kan genieten van de herfst.
In dit artikel deel ik graag 12 herfst decoratie ideeën die je zelf kan maken. Hieronder vind je allerlei tips en inspiratie om meer uit de herfst te halen door lekker te knutselen in je vrije tijd.

12 herfst decoratie ideeën die je zelf kan maken

 1. Herfstkrans
 2. Herfst bladeren decoratie
 3. Kussens in herfststijl
 4. Kaars omringd met herfstversiering
 5. Waxinelichtje van appels
 6. Tafel in herfststijl
 7. Schaal van herfstbladeren
 8. Tuintak versierd met appels en kastanjes
 9. Herfstbloemen
 10. Bezem met herfstversiering
 11. Waxinelicht van boomstronk of takjes
 12. Hangende waxinelichtjes

1.    Herfstkrans

Een herfstkrans aan de deur geeft vaak een verwelkomend gevoel als je thuis komt. Er zijn diverse kransen in de winkel te koop maar het leukste is natuurlijk om ze zelf te maken. Als je de herfstkrans zelf maakt kun je deze helemaal naar je eigen stijl en wensen maken. De band waar je de krans mee maakt kun je in het tuincentrum kopen. Er zijn ook kransen die je van lange takken kunt maken.

De herfstkrans versier je met bladeren, bloemen, versieringen, appels en nog veel meer. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.

Herfstkrans | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

2.    Herfstbladeren decoratie

Het leuke van de herfst is dat het altijd de moeite waard is even door een park te wandelen. Mooie bladeren die van de boom gevallen zijn kun je verzamelen en een mooie herfstslinger van maken. Alleen, met familie, vrienden of met het gezin het is een leuke bezigheid. Je kunt de bladeren bijvoorbeeld dopen in glitterverf of spuiten met verf. Zo geef je de herfstbladeren een iets chique en feestelijke uitstraling.

Glitter herfst bladeren | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

Maak je eigen herfstslinger in vijf stappen, zie onderstaand foto.

Herfstbladeren decoreren in 5 stappen

Bron Afbeelding

3.    Kussens in herfststijl

Er zijn leuke kussens te koop voor de herfst maar het leukste is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan. Je kunt gestoffeerde herfstbladeren uit stof knippen en als je handig bent met de naaimachine aan de kussen naaien. Als je niet goed overweg kunt met de naaimachine, kun je ook herfstbladeren of figuren haken en deze aan de kussen pinnen. Onderstaand enkele voorbeelden.

Herfstkussentjes maken | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

Herfstkussens | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

4.    Kaars omringd met herfstversiering

Een leuk decoratie idee voor op tafel, kaarsen omringd met herfstkrans. Wellicht ook bij het tuincentra te koop, maar ook prima om zelf te maken. Je kunt de herfstversiering zelf maken met oranje, zilveren of gouden bladeren en bloemen. Een ander alternatief is glazen potten versieren met herfstbladeren. Als je waxinelichtjes in de potten doet en deze in de avond aansteekt krijg je een oranje warme kleur door de bladeren. Je creëert een extra warme sfeer in de ruimte.

Herfst waxinelichthouder | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

5.    Waxinelichtje van appels

Het herfstgevoel komt pas echt naar boven met de waxinelichtjes van appel. Deze appel uit de natuur kun je niet eten maar wel als decoratie gebruiken. De plek waar de waxinelichtjes moeten komen kun je een stuk uit de appel snijden en daarna de lichtjes erin plaatsen. Als je de kleur van de appel niet mooi vind en houdt van een iets chique uitstraling. Zou je de appel ook goud, zilver of wit kunnen verven of spuiten met een spray.

Waxinelichthouder appels | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

6.      Tafel in herfststijl

Servetten versierd in herfststijl, leuk idee voor het tafelen. De servetten kun je in elke kleur kopen en de decoratie ook. Als je een etentje thuis organiseert is het zeker iets dat in de smaak zal vallen. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op en geheel aanpassen aan de stijl van de rest van de tafel.

Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding 

7.    Schaal van herfstbladeren

Nog een trend qua decoratie is om een schaal te maken van herfstbladeren. In slechts vier stappen kun je de schaal samen met familie, broers of zusjes maken. De eerste stap is om in de natuur bladeren te verzamelen die net van de boom zijn gevallen. De tweede stap is om de bladeren op een ballon vast te lijmen daarna te laten drogen. Als de bladeren aan de ballon zijn gedroogd kun je met een punaise een gaatje in de ballon prikken. Daarna blijft een schaaltje van herfstbladeren over.

Schaal van herfst bladeren | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

8.    Tuintak versierd met appels en kastanjes

De tuin kun je iets opfleuren met versieringen. Als de temperatuur nog lekker is overdag is het leuk om nog gezellig met vrienden of familie in de tuin te zitten. Een versierde tak in de tuin geeft net dat beetje extra sfeer. Als je leuke linten thuis hebt liggen of koord kun je hier wat appeltjes of kastanjes aan laten hangen. Zie onderstaand voorbeeld voor inspiratie.

Herfst bladeren slinger | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

9.    Herfstbloemen

In mijn vorige artikel schreef ik over planten die in de herfst groeien. Er zijn genoeg planten en bloemen die blijkbaar in de herfst groeien. Zelf hou ik van bloemen en heb ik wat leuke ideeën verzameld voor in huis maar ook in de tuin of balkon.  Zie onderstaand foto, tja en je kunt ook kunstbloemen gebruiken alleen zijn echte bloemen veel mooier.

Herfst bloempotten | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

10.                      Bezem met herfstversiering

Heb je een oude bezem in de tuin die je weg wilt gooien? Zo ja, doe die dan niet weg want je kunt het gebruiken als een leuke versiering.  Zie onderstaand foto hoe jij je bezem kunt opfleuren tot een ware herfstversiering.

Herfst deurdecoratie | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

11.                     Waxinelichtjes van boomstronk of takjes

Waxinelichthouder in boomstam | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

Je haalt de natuur in huis door deze waxinelichtjes, sfeervol en chique. Waxinelichtjes van boomstronk, zelf maken is redelijk lastig maar niet onmogelijk. Vaak zijn dit soort waxinelichtjes te koop bij tuincentra. De tweede variant is een waxinelichtjes omhuld met takken. Deze zijn wel makkelijk zelf te maken en je kunt hiervoor potten, glazen kaarshouders voor gebruiken. De takken zijn eenvoudig eromheen te binden en met een oranje strik helemaal af. Een derde variant is om de takken te vervangen door kaneelstokjes.

Bloempot takjes | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

12.                      Hangende waxinelichtjes

Als je niet zoveel decoratie op tafel wilt kun je altijd nog wat lichtjes ophangen. Dit idee is erg eenvoudig en je kunt er veel kanten mee op. Je kunt de pot vullen met waxinelichtjes en daar bijvoorbeeld eikeltjes in doen. Je kunt ook de pot in de kleur oranje verven of bordeaux zodat het hele interieur een warme uitstraling krijgt. Het enige dat niet verstandig is om de pot te vullen met herfstbladeren want dat is nogal brandgevaarlijk.

Waxinelichthouder | Herfst decoratie ideeën

Bron Afbeelding

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Chris
Door

Chris

op 18 Oct 2018

Wat een leuke ideeën!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!