20 ideeën om kerstversiering voor buiten te maken
16 december 2018 
8 min. leestijd

20 ideeën om kerstversiering voor buiten te maken

De meeste mensen vinden het leuk om hun huis in kerstsfeer te brengen. Er zijn zeer veel mogelijkheden hiervoor. Het is leuk om ook de buitenzijde van je huis en je tuin hier in mee te nemen. Ik help je op weg met 20 ideeën om kerstversiering voor buiten te maken. Ik weet zeker dat je hier heel veel inspiratie uit kunt halen om ook dit jaar je huis in een heerlijke kerstsfeer te brengen.

Als je je woning in kerstsfeer gaat brengen, zul je misschien in eerste instantie denken aan de mogelijkheden binnenshuis. Dat is eigenlijk ook wel logisch. Je bent in deze periode het grootste deel van de tijd binnen. Toch is het erg leuk om ook wat versieringen buiten aan te brengen zoals aan je gevel, je voordeur, in je tuin of aan het balkon. Ik zal je hieronder inspireren met een opsomming van 20 ideeën om kerstversiering voor buiten te maken. Ik weet zeker dat hier een aantal leuke ideeën voor je tussen zullen zitten die op een eenvoudige manier toe te passen zijn. Je kunt het immers zo gek (en zo duur) maken als je zelf wilt. Lees snel deze blog en kom alvast in de kerststemming.

Overigens, mocht je na het lezen van deze blog zelf nog leuke ideeën of aanvullingen hebben, laat het me dan gerust weten. Ik weet zeker dat er zeer veel andere leuke mogelijkheden zijn dan de opties die ik hier heb weergegeven. Je kunt een aanvulling op deze blog geven door een reactie achter te laten onderaan dit artikel.

Waar je zeker rekening mee moet houden bij het maken van kerstversiering voor buiten

Als je kerstversiering voor buiten gaat maken of plaatsen (je kunt immers niet alles zelf maken en misschien vind je wel iets leuks op de kerstmarkt) moet je altijd met één aspect rekening houden en dat is de invloed van het weer.

Let op dat je kerstversiering altijd bestand is tegen de weersinvloeden.

In deze periode kan het goed stormen en soms echt vochtig zijn.

Het is belangrijk dat je kerstversiering daar wel bestand tegen is, ook al hang je (of plaats je) dit onder je tuinoverkapping. Een veranda zal bijvoorbeeld heus wel waterdicht zijn, maar is vaak wel vochtig. Als jouw versiering daar niet tegen bestand is, gaat het snel stuk.

De meeste kerstversiering is speciaal voor buiten- of binnen toepassingen.

Je hebt bijvoorbeeld speciale kerstverlichting voor binnen of de volledig waterdichte opties voor het gebruik buiten. Het is dus belangrijk om daar wel rekening mee te houden.

20 ideeën om kerstversiering voor buiten te maken

De kerst is een feest van licht, warmte en gezelligheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in veel kerstversiering licht verwerkt zit. Als je het leuk vindt om met licht te werken verwijs ik je ook graag door naar een artikel dat je elders op deze website vindt, waarin ik een flink aantal ideeën met je deel voor kerstverlichting buiten. In deze opsomming vind je een aantal van deze punten terug, maar er zijn ook veel andere leuke tips om kerstversiering te maken voor buiten. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om hier juist géén verlichting in te doen omdat je rond deze tijd al veel verlichting hebt. Je moet immers voorkomen dat het te veel wordt.

Maak van je tuin een sfeervolle kerst tuin. Kijk snel verder hoe je dit kunt doen en laat je inspireren door de onderstaande 20 ideeën om kerstversiering te maken voor buiten:

1. Kerstboom met lampjes, kerstballen en slingers

Als eerste wil ik de meest eenvoudige manier om je tuin of balkon in een kerstsfeer te brengen met je delen. Zet ook daar gewoon een kerstboom neer en versier deze. Je zult merken dat je alleen al met lampjes een leuk en vooral sfeervol effect kunt creëren maar ook slingers of wat kerstballen geven het gewenste effect.

2. Cluster-, ijs- en netverlichting

Er zijn diverse mogelijkheden om verlichting te integreren in je kerstversiering. Je kunt kiezen uit diverse vormen van clusterverlichting, ijspegel verlichting en netverlichting. Je kunt hiermee je huis en je woning leuk versieren. Denk aan ijspegel verlichting ophangen voor de ramen, met clusterverlichting je bomen versieren en met netverlichting een mooie buxus bol verlichten. Daarnaast kun je denken aan het verlichten van je muren en decoratiestukken.

Kerstversiering voor buiten

3. Vorm verlichting

Je kunt ook kiezen voor vorm verlichting. Deze verlichting is kant-en-klaar te koop maar je kunt ook zelf aan de gang. Je kunt zelf een mooie vorm maken van een weerbestendig materiaal (zoals hout) en hier omheen verlichting draaien of je lichtpunten aan je constructie bevestigen. Je kunt je vorm verlichting in je tuin neerzetten maar ook in de grond steken om omvallen te voorkomen.

4. Lichtgevende kerstballen of sterren

Even aansluitend aan het vorige punt, kun je er ook voor kiezen om mooie lichtgevende ballen of sterren te maken en deze aan de takken van je bomen op te hangen. Dit geeft net even een ander effect dan het versieren van deze takken met een lichtslang.

5. Verlichte kerstboom

Als je een vlaggenmast hebt, kun je hier uitstekend een mooie kerstboom van maken door hier verlichting aan te hangen. Je verlichte kerstboom zal het stralende middelpunt van je tuin vormen.

6. Kerstverlichting om alle tuindecoratie heen

Heb je zelf mooie tuindecoratie gemaakt? Dan kun je er nu een mooie kerstdecoratie van maken door kerstverlichting om je plantenbakken, je ladder met kruidenpotjes of in je oude decoratieve gieter te doen.

7. Kersttakken of guirlandes

Als je je tuin en buitenaanzicht van je huis op een meer traditionele manier wilt decoreren voor de feestdagen kun je ook gebruik maken van kersttakken of guirlandes. Deze kun je rondom je venster of voordeur plaatsen of hangen en hier wat kerstversiering in doen. Dat kunnen lichtjes zijn maar ook een aantal kerstballen. Dit hoeven er nog niet eens zoveel te zijn om het stijlvolle effect van het kerstgroen niet te verliezen.

8. Kerststukje

Je kunt ook kiezen voor kerststukken in je tuin. Deze kun je voorzien van een kaars (of verlichting wat lijkt op een kaars) maar dat hoeft natuurlijk niet. Een mooi kerststukje op je tuintafel draagt bij een mooie kerstsfeer in je tuin. Dit kerststuk kun je prima zelf maken. Je zou je materialen zelfs uit het bos kunnen halen. Het mooiste “bord” voor een kerststuk is eigenlijk een boomstamschijf.

Kerststukje maken stap voor stap

9. Kerstkrans

Aansluitend op het vorige punt wil ik ook even de kerstkrans benoemen. Ook deze kun je zelf maken. Veel mensen denken dat dit ouderwets is maar dat is natuurlijk niet zo. Je kunt deze zelf immers naar eigen wens vormgeven!

10. Glazen pot

Als je het maken van een kerststuk even wat teveel werk vindt, kun je er ook voor kiezen om wat passende materialen in een mooie glazen pot te stoppen en die neer te zetten in je tuin. Je kunt hierbij denken aan materialen als dennenappels, cranberry’s, kersthulst, besjes, wat mooi vormgegeven takjes, heide, mos en een paar kleinere kerstballen.

11. Kerst kandelaar

Als je een beschutte overkapping hebt, heb je meer mogelijkheden omdat je daarmee iets minder afhankelijk bent van weersinvloeden. Je zou bijvoorbeeld een mooie doorzichtige fles kunnen schoonmaken en ontdoen van het etiket. Hierin zou je wat dennentakken kunnen doen en er een kaars in vastzetten. Zo maak je een mooie kerst kandelaar die je onder je afdak kunt neerzetten.

12. Kersttakken

Met Pasen worden er vaak paastakken versierd maar dit kan natuurlijk ook met kerst. In plaats van paaseitjes hang je er nu kerstballen, sterren en klokjes aan. Ook dit kan prima buiten in je tuin of op het balkon komen te staan.

13. Houten kerstboom

Heb je op je balkon weinig ruimte en kun je géén kerstboom kwijt? Ik denk dat er wel mogelijkheden zijn voor een platte kerstboom. Neem een plank hout van de gewenste afmeting en schilder hierop met witte verf een mooie kerstboom. Dit staat super modern en neemt géén ruimte in beslag.

Hout kloven met een elektrische kettingzaag

14. Kerstboom van takken

Je kunt ook een kerstboom maken van takken en een stuk touw. Als je diverse takken uit je tuin verzamelt, kun je deze op maat zagen of breken en deze op de grond boven elkaar in een kerstboomvorm leggen. De langere takken onder, de kortere boven. Hierdoor krijg je een kerstboomvorm. Deze takken kun je dan met touw aan elkaar binden en in je tuin of op je balkon ophangen. Je kunt deze kerstboom van takken natuurlijk prima versieren met slingers en ballen.

15. Steigerhout

Als je meer ruimte hebt in jouw tuin, kun je een kerstboom maken van steigerhout. De planken moet je dan op verschillende afmetingen (schuin) afzagen. Deze kun je dan bevestigen aan een plant zodat het één geheel wordt. Als je gaten in de planken boort en er verlichting achter plaatst krijg je een mooie verlichte kerstboom die je in je tuin kunt zetten.

16. Boomstam met kaarsen

Kun jij een aantal mooie boomstammetjes en een stukje dun hout op de kop tikken? Dan kun je hier een mooie set kaarsen van maken. Je kunt uit het stukje dun hout de vlammetjes zagen en aan een stok (de lont) op de stammetjes bevestigen. Als je diverse stammetjes (met vlammetjes) bij elkaar zet, krijg je een mooi geheel. Je kunt de stam decoreren met toepasselijke versiering. Je kunt je set gerust buiten neer zetten, de kaarsen zullen immers niet uitgaan door regen of wind.

17. Etagère

Heb je toevallig nog een mooie etagère staan? Deze kan ook uitstekend dienen als kerstboom (eventueel op je tuintafel). Decoreer deze etagère met de eerder genoemde decoratie materialen, kerstballen en waxinelichthouders om er een mooie moderne kerstboom van te maken.

18. Kerstslinger

Een kerstslinger zal zeker de gewenste sfeer geven in je tuin. Gebruik hiervoor een lange tak en hang hier decoratie materialen als kerstballen, kerststerren of kerstklokken aan. Als je deze tak ophangt zul je merken dat dit een stijlvol effect geeft. De materialen hoeven nog niet eens op dezelfde hoogte te hangen, ik zou het zelfs niet doen als je juist een speels effect wilt hebben.

19. Boomstam kandelaar

Ook een boomstam kandelaar op je tuintafel past uitstekend in een kerstsetting. Ook deze is eenvoudig te maken. Hiervoor moet je een stuk van een boom hebben, die je neer kunt leggen en niet kan omrollen (je kunt aan de onderkant ook een stuk afzagen om stabiliteit te krijgen). Aan de bovenkant boor je gaten die dusdanig groot zijn dat je er (diner)kaarsen in kunt vastzetten. Dit is een mooie optie als je een overkapping hebt. Anders moet je wel heel veel geluk hebben met het weer.

20. Oude houten planken

Heb je een aantal oude houten planken over? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om deze planken in verschillende afmetingen te zagen en de stukken aan elkaar (boven elkaar is beter) te bevestigen. De hele korte stukjes vormen de stam en de langere stukken de takken. Deze houten boom kun je zo hoog maken als je zelf wilt, mits het wel een stabiele constructie blijft. Vanzelfsprekend kun je deze boom optuigen met slingers en ballen zodat het een echte kerstboom wordt.

Ik hoop dat ik je flink verder heb geholpen met deze 20 ideeën om kerstversiering voor buiten te maken. Er is natuurlijk veel te koop maar misschien is het zelfs leuker om lekker zélf aan de gang te gaan en er wat moois van te maken. Deze opties zijn daarnaast vaak goedkoper ook! Veel materialen kun je gewoon uit de natuur halen! Geniet er lekker van.

Ik wens je prettige en sfeervolle kerstdagen toe!

Wil je graag inspiratie opdoen voor je tuin voor de andere seizoenen? Bekijk dan eens mijn gratis Tuinideeën Gids. Download de gids hier helemaal gratis. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Isa
Door

Isa

op 27 Dec 2018

Ik lees deze blog helaas net te laat! Volgend jaar ga ik mijn tuin ook mooi versieren.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!