15 tips om een gezellige winterbarbecue te organiseren
07 december 2018 
7 min. leestijd

15 tips om een gezellige winterbarbecue te organiseren

Laat ik direct even een verkeerde aanname definitief uit de wereld helpen: een barbecue is niet gebonden aan een periode. Integendeel zelfs, je kunt wat mij betreft het hele jaar door barbecueën. Gelukkig wel! In deze blog lees je 15 tips om een gezellige winterbarbecue te organiseren. Ik zal je laten zien waarom de barbecue het hele jaar binnen handbereik moet blijven.

Als je in de herfst -of winterperiode mensen zou uitnodigen om te komen barbecueën, zullen ze wellicht gek opkijken, maar achteraf zullen ze het een leuk idee gevonden hebben. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de winterbarbecue goed organiseert. Je zult ervaren dat de voorbereiding op een winterbarbecue net even anders gaat dan het organiseren van een zomerbarbecue. De enige overeenkomst tussen deze twee edities is het eten wat je op de grill legt. De “brrrrrrest” gaat nét even anders.

Waarom je het hele jaar door kunt barbecueën

Als je mij vraagt waar mijn voorkeur naar uitgaat, barbecueën in de zomer of in de winter, dan moet ik je het antwoord eerlijk gezegd schuldig blijven. Het barbecueën in de winter heeft ook een hele leuke sfeer. Je zou zeggen dat dit een koude opgave is en dat het flink behelpen is, maar dat is eigenlijk helemaal niet waar! Wat mij betreft kun je ook gewoon in de winter lekker barbecueën. Er zijn voldoende voorzieningen die je kunt trekken om het comfortabel te hebben ook al vriest het 10 graden en ligt er een pak sneeuw van een meter hoog!

Hieronder vind je maar liefst 15 tips om een gezellige winterbarbecue te organiseren. Ik laat je zien hoe je je voorbereidingen kunt treffen voor deze gezellige avond maar ook hoe je deze avond zelf kunt organiseren. Mocht je aanvullingen hierop hebben, lijkt het me leuk om dit van je te horen. Laat ze gerust achter onderaan dit artikel!

15 tips om een gezellige winterbarbecue te organiseren

1. Houd een winterbarbecue onder de overkapping

Je hebt misschien al een uitnodiging voor een winterbarbecue verstuurd, maar waar ga je je gasten ontvangen? Sta jij alleen buiten en zitten je gasten lekker binnen? Dat is helemaal niet nodig als je je winterbarbecue organiseert onder je tuinoverkapping. Hierdoor ben je niet afhankelijk van weersinvloeden en kan je winterbarbecue altijd doorgaan. Wil je alles weten over tuinoverkappingen? Lees dan dit artikel.

Zelf een houten overkapping maken

Aluminium overkapping

Wil je meer inspiratie opdoen voor onder andere een overkapping? Download dan ook eens mijn gratis Tuinideeën Gids, waarin meer dan 80 tuinideeën staan. 

Tuinideeën

2. Bereid het eten niet voor in de schuur of bijkeuken

Kies een plaats uit waar het 100% veilig is om te barbecueën. Kies er niet voor om in de schuur of in een bijkeuken je eten te bereiden. Een ongeluk zit in een klein hoekje.  Daarnaast loert ook altijd het koolmonoxide gevaar.

3. Draag warme kleding

Natuurlijk, het kan flink koud zijn in de winter. Gelukkig kan je je hierop kleden. Vertel aan je gasten wat je plannen zijn en vraag ze om een warme trui, jas, trui, sjaal of muts mee te nemen.

4. Bepaal zelf het klimaat met een terrasheater

Past winterkleding niet helemaal bij de gelegenheid? Geen probleem! Met een terrasheater kun je zelf het klimaat bepalen. Die winterkleding is dan overbodig (en gewoon ook veel te warm).

5. Creëer warmte en sfeer

Wil je een passende sfeer, warmte en gezelligheid creëren? Kijk eens naar de mogelijkheden van vuur. Zweedse fakkels (een in een boomstam uitgevoerde fakkel) en de vuurkorven zullen de tuin sfeervol verlichten en er een mooie wintertuin van maken. Ook vuurschalen of een vuurtafel (een tafel met een ingebouwde gashaard dat voorzien is van met keramische houtblokken en lavastenen en aangesloten is op een gastoevoer) geven voldoende warmte en comfort. Overigens, kaarsen mogen op tafel natuurlijk ook niet ontbreken!

6. Zorg voor ijs- en sneeuwvrije tuinpaden

Ga je onoverdekt barbecueën als er sneeuw en ijs ligt? Zorg wel dat de paden en de ruimte om de barbecue echt vrij zijn van ijs en sneeuw om geen gevaarlijke situaties te creëren.

Gazon winterklaar maken doe je doormiddel van de tips and tricks in dit artikel. TIP: Als het vriest wordt het aangeraden om niet over het gazon te lopen

7. Gebruik een krachtige barbecue

Als de setting compleet is, is het belangrijk om naar de barbecue zelf te kijken. Kies wel voor een barbecue van een goede kwaliteit. Een eenvoudige (vaak goedkope) barbecue zal heel veel moeite hebben om zijn taak te volbrengen onder deze lage temperaturen.

8. Plaats de barbecue uit de wind

Let zeker op de plaats van de barbecue. Je kunt je beste vriend het beste uit de wind zetten. De reden hiervoor is eenvoudig uit te leggen: als de barbecue beschut staat zal deze minder moeite hebben om op temperatuur te komen. Een barbecue heeft een bepaalde temperatuur nodig om te functioneren. In de zomer is het verschil van buitentemperatuur met de benodigde temperatuur veel kleiner. Nu zal de barbecue er meer moeite mee hebben.

Je maakt het net even makkelijker door de barbecue beschut neer te zetten. Een winterbarbecue duurt ook dubbel zo lang als een zomerbarbecue. Pas ook zeker op als je gebruik maakt van een gasbarbecue. Probeer te voorkomen dat deze uit kan waaien en hierdoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

9. Zorg voor voldoende tuinverlichting

In de winter wordt het altijd vroeg donker. Daar moet je natuurlijk wel even rekening mee houden. Zorg voor voldoende verlichting. Je hoeft hiervoor zeker géén sfeerloze bouwlampen neer te zetten hoor, als je de beschikking hebt over een goede hoofdlamp kun je ook zien of je vlees klaar is. Laat je niet verrassen en hou een set reservebatterijen binnen handbereik.

Tuinverlichting ideeën

Verlichting onder overkapping

10. Gebruik een elektrische barbecue

Over laat je niet verrassen gesproken……. Het duurt natuurlijk langer voordat de barbecue op temperatuur is. Je zult meer houtskool of gas nodig hebben. Het zal toch niet gebeuren dat je zonder brandstof komt te zitten? Dan wordt er zeker jaren nagepraat over jouw winterbarbecue, maar dan ben jij het lijdend voorwerp……Als je gaat barbecueën met een goede elektrische barbecue sluit je deze risico’s overigens uit.

11. Wees geduldig

Nog even iets over de langere tijd dat de barbecue deze periode nodig heeft om op temperatuur te komen. Begin op tijd en wordt niet te ongeduldig. Begin desnoods met een voorafje voordat het hoofdgerecht klaar moet zijn. Leg niet het vlees of de vis te vroeg op de barbecue omdat je ongeduldig bent. Stook eerst de barbecue op totdat deze echt op bedrijfstemperatuur is. Je timing is op deze fase van de avond belangrijk!

12. Houd de klep van de barbecue dicht

De belangrijkste tip wat betreft de opbouw van de temperatuur van je barbecue: hou (zoveel mogelijk) je klep dicht! In de zomer kun je hier wat makkelijker in zijn, in deze periode even niet.

13. Leg dunne stukken vlees op de barbecue

Ik schreef eerder dat er eigenlijk géén verschil tussen het eten wat je in de zomer op de barbecue legt en wat je tijdens de winterbarbecue op de grill legt. Dit klopt in de regel ook wel, maar toch is er een klein verschil hiertussen. Het duurt in de winter wat langer voordat je eten klaar is. Wil je voorkomen dat je gasten naar een fastfood keten rennen? Leg dan wat dunnere stukken of voorgegaard vlees op de gril. Hou het wat dat betreft simpel.

14. Hou de tijd in de gaten

Even aansluitend op het voorgaande. Hou er even rekening mee dat je nu misschien géén salade klaar maakt, maar ook wat groente op de grill gaat bereiden. Ook nu komt timing om de hoek kijken en misschien is het ook handig dat je zorgt voor een barbecue van een grote afmeting.

15. Zet chocolademelk, slagroom en marshmallows op je boodschappenlijstje

Als we het dan toch even over de inwendige mens hebben, het kan zomaar zijn dat je gasten iets anders drinken dan in de zomer en dat er in plaats van bier misschien wel glühwein op tafel moet komen. Even handig om hier rekening mee te houden bij het doen van de boodschappen. Overigens, zet je ook chocolademelk, slagroom en marshmallows op je lijstje? Dit lekkers is natuurlijk uitstekend geschikt als een mooi passend dessert!

Origineel zijn in de winter? Organiseer een winterbarbecue!

Ik denk dat het organiseren van een winterbarbecue zeker een leuk idee is als je eens wat anders en wat origineels wilt. Al moet je snel zijn, steeds meer mensen komen op het idee. Het organiseren van een winterbarbecue wordt steeds populairder. Dat komt omdat er zoveel mogelijk is.

Je kunt het allemaal zeer gezellig en comfortabel voor jezelf maken. Ik denk dat je met deze 15 tips om een gezellige winterbarbecue te organiseren aardig op weg bent om een gezellige maar vooral onvergetelijke avond te organiseren.

Daarnaast kun je ook veel variatie bedenken hoe je de winterbarbecue gaat organiseren en wat je te eten aanbiedt. Daarmee blijf je natuurlijk wel origineel en is iedere winterbarbecue toch weer anders. Wat mij betreft is een nieuwe traditie geboren!

Meer tuininspiratie opdoen voor een mooie tuin waarin je in de winter en zomer kan barbecueën? Blader eens door mijn gratis Tuinideeën Gids.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!