20 creatieve ideeën voor tuindecoratie aan de muur
02 februari 2019 
12 min. leestijd

20 creatieve ideeën voor tuindecoratie aan de muur

Met tuindecoratie voor aan de muur is het gezelliger om zo lang mogelijk te genieten van het buitenleven. Hecht jij ook veel waarde aan de tuinrichting? Hierbij wordt er een combinatie gemaakt van functionaliteit én uitstraling. We gaan je hierbij helpen door 20 ideeën voor tuindecoratie aan de muur met je te delen. Je zult merken dat je er een mooie “tuinkamer” van kunt maken.

Tuindecoratie is populairder dan ooit

Als je mij vraagt om een lijstje te maken van de opvallendste tuin ontwikkelingen van de laatste periode, komt het gebruik van de tuin zeker op dit lijstje voor. De tuin wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een verlengstuk van het huis. We willen zo veel mogelijk buiten in onze tuin zijn en hier lekker van genieten.

Dit zie je duidelijk terug in de inrichting van de tuin. Ik kan je een aantal voorbeelden geven, waar dit heel duidelijk uit blijkt:

 • De toename van het aantal terrasoverkappingen en de inrichting hiervan met faciliteiten die we ook in de huiskamer hebben.
 • De toename in de interesse in outdoor cooking dat een stap verder gaat dan het gebruiken van de “knutsel barbecue”.
 • Het veelvuldige gebruik van vuur (vuurtafels, vuurkorven, terrasheaters) om sfeer, warmte en gezelligheid te creëren.
 • De toegenomen behoefte om een lekkere wellness- of loungeplek te maken van de tuin.

Als je eens rondkijkt merk je dat we van onze “tuinkamer” een openlucht huiskamer maken. Je merkt dat we zoveel mogelijk buiten willen zijn, liefst het hele jaar door!

De kans is groot dat je deze “verandering van gedrag” herkent bij jezelf. Toch?

Steeds meer mensen organiseren een gezellige winterbarbecue en proberen alle mogelijkheden aan te grijpen om langer buiten te kunnen zitten.

Wat mij betreft is dat natuurlijk helemaal prima. Ik ben er uiteraard voorstander van om lekker het hele jaar door van je tuin te genieten.

Er zijn ook diverse mogelijkheden om van je tuin een heerlijke en mooie plek te maken waarvan je kunt genieten in de herfst en in de winter.

Muurdecoratie | Tuindecoratie voor aan de muur

Combinaties maken van functionaliteit én uitstraling bij het inrichten van de tuin

Het is heel grappig dat je ook een duidelijke beweging ziet bij de keuzes die we maken bij het inrichten van de tuin. In het verleden werd er vooral rekening gehouden met functionaliteit. Er moest een tuinset geplaatst worden van een degelijke kwaliteit waar je het (met een beetje geluk) een paar uur op kon volhouden. Hierbij werd het terras (de klapstoelen en de vouwtafel) weer afgebroken en in de schuur geplaatst.

Tegenwoordig kiezen we voor een duurzame inrichting met een luxere vormgeving.

Een paar uur zitten is loungen geworden.

Een terras wordt voor een langere tijd opgebouwd.

Genieten van de tuin is een beleving geworden.

Er worden nu combinaties gemaakt van functionaliteit én uitstraling bij het inrichten van de tuin. Een hele andere benadering dan vroeger.

Sfeer benadrukken in jouw ‘tuinkamer’ met tuindecoratie

Daarnaast is er een heel ander verschil tussen het heden en verleden:

Kijk maar eens naar oude foto’s van vroeger van de momenten dat hele families in de tuin zaten. Zie je tuindecoratie? De kans is groot dat dit niet het geval is.

Tegenwoordig vinden we het leuk om ook onze tuin te decoreren.

Dit versterkt immers een knus “tuinkamer-gevoel”.

Ik denk ook dat het heel leuk is om inderdaad veel aandacht aan tuindecoratie te besteden.

Tuindecoratie versterkt immers een sfeer in je tuin.

Dit kun je soms realiseren met enkele details.

Muurdecoratie | Tuindecoratie voor aan de muur

Tuindecoratie zelf maken? Zeker een optie!

Daarnaast is het goed te weten dat je voor tuindecoratie voor aan de muur helemaal niet diep in de buidel hoeft te tasten. Natuurlijk, je kunt naar de winkel rennen en de meest mooie (en vooral dure) tuindecoratie aanschaffen, maar je kunt het ook simpel en eenvoudig maken om hetzelfde resultaat te krijgen.

Je kunt ook lekker creatief zijn en je tuindecoratie gewoon zelf maken.

Als je dit overigens zelf in je tuin doet is deze plek niet alleen je openlucht huiskamer, keuken, wellnessruimte of kantoor, maar ook je outdoor hobbykamer.

Het zelf maken van tuindecoratie is niet alleen voordeliger, maar je zult er ook nog heel veel voldoening uithalen. Ik wil je hiervoor graag doorverwijzen naar een artikel wat ik eerder over dit onderwerp geschreven heb. Hierin staan maar liefst 20 ideeën van tuindecoratie die je zelf kunt maken.

De muren van de tuin decoreren

Omdat ik best wel veel enthousiaste reacties heb op gekregen op het bovengenoemde artikel, heb ik besloten om je verder te inspireren met mogelijkheden in tuindecoratie. In deze blog richt ik me op tuindecoratie aan de muur en deel ik 20 ideeën met je. Wil je daarna nog meer inspiratie opdoen? Download dan mijn gratis Tuinideeën Gids, waarin ik je 80 tuinideeën laat zien die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. 

Tuinideeën

Laten we eerlijk zijn….

Een muur in de tuin is vaak niet het mooiste onderdeel van een tuin, een muur heeft niet altijd de natuurlijke uitstraling die je wenst. Dus het is tijd voor muurdecoratie, want hiermee kan je de muur goed camoufleren.

Daarnaast is een muur ook een opvallend verticaal element in je tuin.

Dit klinkt eenvoudig maar je kunt op deze manier een leuke sfeer in je tuin creëren zonder dat het je veel ruimte kost. Veel mensen beseffen dit niet, maar dit is zeker een interessante optie als je een tuin hebt, van een kleine afmeting.

Ik zal je dit met een zeer eenvoudig voorbeeld uitleggen:

Wil je wat groen in je tuin integreren en plantenbakken plaatsen?

Je kunt deze plantenbakken neerzetten, maar dan moet je ruimte maken als dit er niet is. Als je kiest om deze aan de muur te plaatsen, heb je vaak een veel kleinere “uitdaging”.

Met tuindecoratie die je aan de muur plaatst, maak je op een efficiënte manier gebruik van je beschikbare ruimte. The Sky is the limit! Profiteer hiervan.

Tuindecoratie voor aan de muur | Muurdecoratie

20 ideeën voor tuindecoratie aan de muur

1: Greenwall

Het eerste idee heb ik al hierboven verklapt en dat heeft betrekking op groen aan de muur. Hang mooie plantenpotten op aan de muur en maak er een “greenwall” van. Je kunt de potten hangen in een rek, met steunen of op één of meer mooie houten planken zetten.

Groene beplanting aan muur | Tuindecoratie voor aan de muur

2: Tuinverlichting aan muur

Als we het hebben over de combinatie van functionaliteit én uitstraling moet je zeker denken aan verlichting. Tuinverlichting is eigenlijk onmisbaar als je van je tuin een heerlijk paradijs wilt maken. In veel gevallen komt verlichting ook voor in decoratie.  Een mooie string van lichtjes aan de muur geeft een mooi effect.

Tuinverlichting aan muur

Muurverlichting in moderne tuin

3: Combinatie van tuinverlichting en glazen pot

Je kunt deze eerste twee ideeën ook prima combineren. Je kunt een mooie dikke glazen pot op een plank plaatsen en hier een lijn van lichtjes in plaatsen. Dit geeft een mooi effect.

4. Schommelbank

Heb je een mooie stevige muur waar je wel wat gewicht aan kunt hangen? Dan kun je er een heerlijke relaxplek van maken door aan een paar stevige steunen een lekkere schommelbank te maken. Schommelbanken zijn weer helemaal in tegenwoordig en passen uitstekend in een loungetuin. Dit relax decoratiestuk zou je zelfs zelf kunnen maken van oude pallets. Je kunt hier uiteraard ook een relaxbank van maken en aan de muur ophangen.

Schommelbank

5: Pallets met beplanting en/of kruiden

Je kunt de oude pallets ook een mooie kleur geven en aan de muur hangen. Dit is natuurlijk ook een mooi rek om plantenpotten aan te hangen. Je kunt van de pallet ook een kruidenrek maken. Hang hiervoor de pallet in verticale richting aan de muur. Sluit de lepel ingangen aan de onderkant af met hout en vul dit op met aarde. Hier kun je bijvoorbeeld basilicum, peterselie, kamille, munt, oregano, tijm, koriander of eventueel lavendel in planten. Je hebt zes vakken tot je beschikking. Hierin kun je zeker wel twee soorten in planten. Pallet met beplanting aan muur

6: Oude stoel of tafeldeel

Even aansluitend op het vorige punt zou je hiervoor ook een zitting van een oude (mooi vormgegeven) stoel of een tafeldeel kunnen gebruiken.

7: Oude sinaasappel kistjes

Heb je oude (sinaas) appelkistjes in je schuur staan? Deze kun je natuurlijk ook aan de muur hangen en hier plantenpotten inzetten. Dit is een mooi “deco-alternatief” voor de planken aan de muur.

8: Klimop

In je tuin vorm je een eenheid met de natuur. Waarom laat je de natuur dan niet een handje helpen om een muur een mooie passende uitstraling te geven? Met een raster kun je een klimop keurig laten groeien volgens een route die jij aangeeft. Binnen dit raster kun je bloempotten, spiegels of andere decoratiestukken ophangen.

Raster klimop | Tuindecoratie voor aan de muur

9: Oud tuingereedschap

Heb je een klassieke tuin? Deze vintage uitstraling kun je versterken door oud tuingereedschap op te hangen. Hiermee versterk je zowel de klassieke uitstraling als het echte tuingevoel. Op deze manier geef je deze spullen een tweede leven en bewijs je dat tuindecoratie tijdloos kan zijn.

10: Spiegels

Ik heb het idee om “spiegels” aan de wand te plaatsen al even aangehaald, maar ik denk dat het goed is om dit idee even nogmaals onder de aandacht te brengen door het als apart idee aan te halen. Door het gebruik van spiegels maak je een ruimte optisch groter. Heb je een relatief kleine tuin? Dan is dit misschien een goed idee.

Spiegel aan de muur | Tuindecoratie voor aan de muur

11: Voederplaats voor dieren

Wil je een levend schilderij aan de muur? Decoreer dan je muur met voederplaatsen voor dieren. Vogelhuisjes, voederplaatsen of drinkvoorzieningen trekken altijd beestjes aan. Dit is altijd leuk om naar te kijken en lekker van te genieten. Je zou zelfs een soort insectenhotel kunnen bouwen.

Koolmees drinkt water uit een waterbak | Diervriendelijke tuin

12: Bamboe

Zoals je merkt kun je diverse bovenstaande opties met elkaar combineren. Je leest over het maken van een raster, het ophangen van bloempotten en het kiezen voor mooie natuurlijke materialen. Met betrekking tot het laatste wil ik graag een optie onder je aandacht brengen. Bamboe is een mooi materiaal dat een natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast is het goed te bewerken en dus zeker iets om te overwegen.

Bamboo in tuin | Tuindecoratie voor aan de muur

13: Mozaïek

Heb je als kind wel eens een mozaïek gemaakt? Dit zou je nu kunnen doen met allemaal kleine steentjes met diverse kleurstellingen. Dit zou je in het cement vast kunnen zetten. Voor een echt beach gevoel kun je dit ook doen met schelpjes of andere spullen die je op het strand gevonden hebt. Uiteraard kunnen deze “schilderijen” aan de muur van je tuin worden opgehangen.

Mozaïek aan muur in de tuin

14: Houtopslag

Veel mensen vinden een materiaal als hout goed bij hun tuin passen en kijken graag naar de tekening van hout. Je kunt hier creatief mee omgaan en het nuttige met het aangename combineren en je houtopslag voor je houtkachel aan de muur bevestigen. Hier zou je zelfs stevige fruitkistjes voor kunnen gebruiken.

Hout drogen

15: Verticaal grasveld

Veel mensen denken bij een grasveld aan een horizontale vlakte maar je kunt ook creatief zijn met gazon. Je kunt het ook tegen de muur aanleggen en er een gras schutting van maken. Dit geeft een mooie warme uitstraling. Let op, als je kiest voor een echte grasmat moet je met de hand knippen. Zelfs een robotmaaier kan dit niet voor je doen.

16: Steigerhout

Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met steigerhout in de tuin. Dit hout heeft dan ook een mooie robuuste uitstraling. Je kunt steigerhout ook prima als tuindecoratie aan de muur gebruiken als dit hout een andere kleurstelling heeft. Als je het steigerhout in een mooi figuur zaagt en ophangt, maak je op een geraffineerde manier gebruik van de spanning in het contrast van de materialen.

Steigerhout | Tuindecoratie voor aan de muur

17: Steigerhout met kunst

Je merkt dat ik heel enthousiast ben over hout. Zoals je weet, en uit de diverse bovenstaande voorbeelden is op te maken, kun je hout goed bewerken en als decoratie gebruiken. Je kunt het vormgeven in figuren, maar er ook een mooie kast van maken en hier planten, beelden of andere decoratiestukken in zetten.

Steigerhout met schilderij | Tuindecoratie voor aan de muur

18: Kaarsen

Nog even een ideetje met licht, nu zonder je energierekening aan te spreken. Je kunt een mooie lijn maken van hangpotten waar je kaarsen in kunt branden. Hang hiervoor een balk op aan de muur. Hang aan een aantal haken van deze balk een aantal hangpotten op. Hiervoor kun je kettingen gebruiken. De potten kun je voor een deel opvullen met kleine steentjes, zand of schelpen. Hierin kun je kaarsen steken en deze op een mooie avond branden als sfeervolle decoratie.

19: Schilderij

Wil je een mooie mediterrane sfeer creëren in je tuin? Dit kun je doen met de inrichting van je tuin, maar ook met de tuindecoratie aan de muur of met de muur zelf. Hang een mooi schilderij (met een mooi zomers tafereel) op of schilder de muur zelf.

20: Stenen muur

Tot slot wil ik je even wijzen op de schoonheid van steen. Je kunt een mooie stenen muur maken van natuursteen, een soort schilderij maken van steen of zelfs een waterval van natuursteen maken tegen de muur.

Waterval in moderne tuin

Heb jij nog leuke tuindecoratie ideeën voor aan de muur?

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met de bovenstaande 20 ideeën voor tuindecoratie aan de muur. Dit zijn uiteraard voorbeelden. Er zijn uiteraard nog heel veel andere mogelijkheden om de muren in je tuin te decoreren.

Heb jij nog leuke aanvullingen? Deel jouw tuindecoratie ideeën hieronder, vind ik tof!

Tuindecoratie

Meer inspiratie opdoen voor je tuin? Bekijk dan eens mijn Tuinideeën Gids. Je kunt hem hier helemaal gratis downloaden. Bekijk 80 tuinideeën die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!