5 tips om een gezellige wintertuin te maken
02 januari 2019 
9 min. leestijd

5 tips om een gezellige wintertuin te maken

Met een wintertuin creëer je ook in de winter een comfortabele plek om te ontspannen en genieten. Maar waarom heeft niet iedereen een wintertuin? Veel mensen zitten in de wintermaanden lekker warm binnen met de gordijnen dicht. Dit is wel knus, maar je mist wel veel moois wat er deze periode buiten gebeurt in je tuin. In deze blog lees je 5 tips om een gezellige wintertuin te maken én geef ik je een aantal goede redenen om de gordijnen open te houden of lekker zelf even naar buiten te gaan. Dat is niet alleen even lekker, maar soms ook noodzakelijk zoals je in deze blog zult ontdekken.

Je tuin in de winter: een onbewoonbaar gebied of privé paradijs?

Een tuin wordt voornamelijk gezien als een heerlijk privé paradijs voor de zomermaanden. We komen er graag als de zon schijnt, maar als de zonnestralen wat minder krachtig worden, rennen we graag naar binnen. Het is eigenlijk zonde dat de tuin in de herfst en in de winter tot een soort van onbewoonbaar gebied verklaard wordt. In veel gevallen wordt er letterlijk niet meer omgekeken naar dit stukje natuur en schuiven we zoveel mogelijk de gordijnen dicht.

Ik zie dit als een gemiste kans. Je kunt er immers voor zorgen dat je tuin er het hele jaar door leuk uit ziet en er echt iets moois van maken. In de lente en zomer lukt ons dat meestal wel. In de herfst en winter kost ons dat meer moeite of willen we er geen moeite voor doen?!

In dit laatste geval wil ik je voor één keer uitdagen om er dit jaar een mooie en sfeervolle wintertuin van te maken. Dit kost helemaal niet zoveel inspanning. Met een aantal eenvoudige stappen kun je dit realiseren. Hieronder geef ik je een aantal handige tips hoe je een gezellige volle wintertuin kunt maken. Ik weet zeker dat ik je het volgend jaar niet meer hoef te vragen en je dit uit jezelf gaat doen. Je hebt dan ontdekt dat de natuur je ook in de wintermaanden veel te bieden heeft.

Tuinmeubels winterklaar maken is belangrijk om de levens duur van jouw tuinmeubels met aanzienlijke tijd te verlengen. ook jouw tuinmeubels 'winterproof'?

5 tips om een gezellige wintertuin te maken

Er zijn diverse mogelijkheden om een sfeervolle wintertuin te maken. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Om een mooie wintertuin te maken moet je eigenlijk aan drie zaken denken:

 • De beplanting die je kiest;
 • Je voorzieningen waarmee je het voor jezelf comfortabel en gezellig maakt;
 • Je inrichting waarmee je een bepaalde sfeer schept.

Ik zal je dit verder uitleggen met een paar eenvoudige tips. Een aantal tips zijn vrij makkelijk toepasbaar, andere tips zijn misschien iets moeilijker te realiseren maar zijn zeker wel de moeite waard om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooie tuin:

1) Zet winterplanten en groenblijvende bodembedekkers in de tuin 

Mijn eerste tip heeft betrekking op de beplanting in je tuin.Waarom sluiten de mensen hun gordijnen in de winter? Omdat het in de winter een kaal geheel is in hun tuin. Er is niets te zien!

Als dit bij jou ook het geval is, moet je eens kijken naar je beplanting. De kans is groot dat je mix van planten niet op elkaar is afgestemd.

Het beste is dan ook om planten in je tuin te plaatsen die groen blijven in de winter. Dit worden ook wel winterplanten genoemd. Je kunt hierbij denken aan de Buxus (deze plant blijft zelfs het hele jaar mooi groen), maar ook aan de Skimmia, Hulst, Conifeer of de Sierkers.

Buxus als erfafscheiding

Naast winterplanten kun je jouw tuin ook voorzien van groenblijvende bodembedekkers, waarvan ik in een andere blog de beste 7 groenblijvende bodembedekkers voor je op een rijtje heb gezet. Hiermee kun je een wintertuin kleurrijker maken!

Klokjesbloem | Groenblijvende bodembekker voor in de winter

2) Deel voedsel en water voor dieren 

Dieren zijn een belangrijk onderdeel van een gezellige wintertuin. Hiervoor hoef je niet je hond of je kat die heerlijk voor de verwarming liggen te slapen naar buiten te gooien. Als je gastvrij bent voor de andere dieren uit de omgeving komen deze vanzelf in de tuin en zorgen voor leven in de brouwerij.

Als jij zorgt voor een voederplek, een pindakrans of bollen met vet en voer, komen er vanzelf diverse diersoorten jouw tuin bezoeken.Je kunt ook een waterbak neerzetten om meer vogels in de tuin te lokken. De dieren zullen dankbaar gebruik maken van jouw gastvrijheid, zij hebben het al zwaar genoeg deze periode.

Overigens kom ik op dit onderwerp even verderop in deze blog terug.

Vogelhuisjes en drinkbakken winter klaarmaken. Elke winter opnieuw moeten vogels een ware beproeving doorstaan. Wij kunnen de vogels hierbij helpen

Koolmees drinkt water uit een waterbak | Diervriendelijke tuin

3) Zit langer buiten met een terrasoverkapping

Als we het toch even over de inrichting hebben, is het misschien leuk om eens na te denken over voorzieningen waardoor je veel langer buiten kunt zitten en zelfs het hele jaar door buiten kunt zitten.

Denk aan mooie houten tuinmeubels die je onder een terrasoverkapping neerzet. Een terrasoverkapping geeft je mogelijkheden om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten. Met een terrasheater kun je zelf je leefklimaat bepalen. Het is een investering waar je lang plezier van zult hebben, iedere maand opnieuw.

Overkapping inrichten

4) Gebruik tuindecoratie voor meer gezelligheid en sfeer

Met tuindecoratie kun je een hele mooie sfeer in je tuin creëren. Met dit ene punt probeer ik je creatieve geest wat te activeren. Er zijn talloze ideeën voor. Je kunt hiervoor naar de winkel rijden, maar de kans is groot dat je dan hetzelfde hebt staan als je buurman. Je kunt ook zelf aan de gang gaan.

Eigenlijk is niets fout hierin. Je kunt diverse materialen gebruiken en kan het zo eenvoudig maken als je zelf wilt. Het hoeft ook niet duur te zijn. Je kunt diverse materialen een tweede leven geven en andere materialen gewoon uit je tuin of uit het bos halen.

Het is leuk om in de winterperiode vooral wat kleur te integreren. Een mooie gekleurde pot tussen wat kale takken geven al direct het gewenste effect. Een vaas met wintergroene takken met rode besjes is een ander idee. Daarnaast kun je denken aan het gebruik van rieten mandjes, oude gieters, gele klompen of pompoenen.

In dit kader wil ik graag een artikel met je delen die ik eerder geschreven heb, waarin ik 20 tuindecoratie ideeën met je deel. Deze tuindecoratie kun je zelf maken en dat maakt het extra leuk! Neem van mij aan, je hebt niet hetzelfde als je buurman.

Tuindecoratie

5) Verdrijf de winterkou

Je kunt van je wintertuin een echte droomplek maken. Dit doe je door fakkels of vuurkorven in je tuin te plaatsen. Het gebruik van vuur geeft warmte, gezelligheid en een heerlijke sfeer. Je verdrijft hiermee de winterkou. De glühwein of warme chocolademelk doet de rest.

Je kunt ook gebruik maken van een stenen buitenhaard. Je zult merken dat zelfs steen veel warmte afgeeft! Je kunt een buitenhaard kopen, maar ook zelf los stapelen van een hoeveelheid bakstenen. Als je er maar een stevig geheel van maakt. Het mooie daarvan is dat de constructie makkelijk te verplaatsen is als de lente zich aandient.

Tuinontwerp met overkapping

Nog meer ideeën voor je tuin?

In mijn gratis e-book deel ik 80 tuinideeën, die ook hele geschikte aspecten hebben voor een wintertuin. 

Download hier de gratis Tuinideeën Gids als onderdeel van het inspiratiepakket >>>


Moet een wintertuin netjes opgeruimd zijn of niet?

Veel mensen vragen zich af of de ideale wintertuin netjes opgeruimd is of niet. De herfst is net voorbij en er zullen her en der wel wat bladeren liggen. Het is natuurlijk verstandig om je gazon vrij te maken van de meeste bladeren om verstikking te voorkomen.

Voor de rest van je tuin hoef je wat mij betreft minder moeite te doen, en niet alleen wat mij betreft maar ook voor veel dieren. Een bladeren dek in je tuin vormt een uitstekende bescherming voor veel dieren. Daarnaast geef je de dieren die een winterslaap houden een heerlijke deken.

Egels gebruiken bijvoorbeeld een stapel bladeren of compost om er diep in weg te kruipen voor hun winterslaap. Vogels weten dat er in een stapel bladeren veel insecten verschuilen en vinden hier hun wintermaal. Daarnaast vinden eekhoorns het wel fijn als je niet zo zorgvuldig bent in het opruimen van eikels.

Hoe minder netjes en opgeruimd je wintertuin is, hoe meer bedrijvigheid je in je tuin hebt! Genoeg reden dus om wat dit betreft rustig aan te doen. Daarnaast zullen de bladeren op den duur een natuurlijke compost worden voor je tuin, een win-win situatie dus!

Deze keuze is dus snel gemaakt. 

Je kunt genieten van het nuttige door je tuin deze periode rommelig te laten!

Hoe je écht kunt genieten van je wintertuin

Ik denk dat je met de bovenstaande tips zeker verder kunt komen. Ik weet zeker dat je een sfeervolle wintertuin kunt maken waar je lang van kunt genieten. Zoals je wellicht ontdekt hebt, hoef je hiervoor niet eens naar binnen, je kunt gewoon buiten blijven.

Dit sluit een beetje aan op twee artikelen die ik eerder geschreven heb en gerelateerd zijn aan hoe je echt kunt genieten van je wintertuin. Op deze website vind je immers ook een artikel over de vijf manieren waardoor je langer buiten kunt zitten en de trend van het moment: het organiseren van een winterbarbecue. Als jij een mooie wintertuin hebt, heb je natuurlijk de perfecte setting om zo’n winters tuinfeest te geven!

Buitenkeuken met barbecue

Klusjes in de tuin deze winter

Het is natuurlijk prima om lekker van je tuin te genieten deze winter, maar er zijn misschien ook wel een aantal klusjes die je in je tuin moet uitvoeren deze periode.

Ik wil je natuurlijk niet opjagen of aan het werk zetten, maar ik denk dat het goed is om van de gelegenheid gebruik te maken om je er even op te attenderen dat je tuin wel wat aandacht nodig heeft deze periode:

De winterperiode is een vrij zware periode voor je tuin. Je kunt je vaste planten wat bescherming bieden tegen deze periode door wat compost langs de stammen neer te leggen. Hiermee geef je ze een warme deken van voedingsstoffen.

Geven de voorspellingen aan dat het echt gaat vriezen? Dan is het zeker belangrijk om je beplanting te beschermen tegen de vorst. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je hier.

Aanvullingen op mijn 5 tips om een sfeervolle wintertuin te maken?

Zoals je hierboven leest zijn er genoeg redenen om je gordijnen open te houden om te genieten van een sfeervolle wintertuin. Je tuin hoeft in de winterperiode niet tot een onbewoonbaar gebied verklaard te worden en kun je ook dan zien als een privé paradijs.

Dit zijn zomaar 5 tips om een gezellige wintertuin te maken. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Wellicht heb jij leuke ideeën hierover. Ik zou het leuk vinden als je deze met mij zou willen delen. Laat hiervoor gerust een reactie achter onderaan dit artikel. Daarnaast heb ik een leuke weggever voor je. In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marja
Door

Marja

op 15 Jan 2019

Genoeg mooie groene planten zorgt inderdaad voor een prachtige tuin. Ook dieren in de tuin vind ik altijd fantastisch.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!