De beste 7 groenblijvende bodembedekkers voor je op een rijtje
arrow_drop_up arrow_drop_down
21 september 2018 

De beste 7 groenblijvende bodembedekkers voor je op een rijtje

Een droomtuin beschikt in de ideale situatie in alle seizoenen over kleurrijke beplanting, dus dit geldt ook voor de winter. Met groenblijvende bodembedekkers kun je voorkomen dat jouw tuin in de winter grauw en kaal wordt, zodat jouw tuin sfeer blijft uitstralen in vergelijking met andere tuinen van buurtgenoten.

Ontdek in dit artikel wat de beste 7 groenblijvende bodembedekkers zijn, zodat je ter voorbereiding op de winter ervoor kunt zorgen dat jouw tuin er netjes en verzorgd bij ligt.

7 Groenblijvende bodembedekkers

  1. Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana)
  2. Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum)
  3. Blauwkussen (Aubrieta)
  4. Hertshooi (Hypericum Calycinum)
  5. Maagdenpalm (Vinca minor)
  6. Labradorviooltje (Viola labradorica)
  7. Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)

1. Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana)

Deze sterke bloem kan temperaturen tot -30 graden weerstaan en blijft de hele winter groen, supersterk plantje dus! Dat komt omdat deze plant oorspronkelijk uit de bergen komt. Hierdoor heeft de klokjesbloem weinig vocht nodig en hoeft de grond niet heel voedzaam te zijn. De vaste plant van de klokjesbloem wordt ongeveer 20 centimeter hoog en de bladeren (het bedekkende deel) ongeveer 10 centimeter. Deze groene bodembedekker krijgt van juni tot en met augustus mooie witte bloempjes.

Omdat de klokjesbloem uit de bergen komt is deze ook uitermate geschikt voor in een rotstuin of rond grote keien. Er wordt een plantafstand van 30 centimeter (8-11 stuks per m2) geadviseerd.

klokjesbloem bodembedekker

2. Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum)

Niet alle planten zijn zo sterk als de Klokjesbloem, maar -30 graden is ook wel erg extreem voor een Nederlandse winter. De Ooievaarsbek blijft wel groen tijdens milde winters, dus als het echt koud zal deze plant minder groen worden. Het leuke aan de Ooievaarsbek is dat deze plant lekker lang bloeit! Deze bodembedekker krijgt van begin zomer tot de herfst mooie paarse bloemen.

De Ooievaarsbek groeit vrij breed uit, dus aan ongeveer 5-7 planten per m2 heb je voldoende. De hoogte van de bodembedekker komt op ongeveer 30 centimeter uit.

ooievaarsbek bodembedekker

3. Blauwkussen (Aubrieta)

Weer een sterk plantje die het in de winter tot maximaal -25 graden uithoudt. Deze plant bloeit van april tot en met mei en krijgt mooie lavendelblauwe bloemetjes. De hoogte van deze plant is 10 centimeter en hij staat graag in de zon.

Ook dit is weer een bergplant die het dus ook goed doet in rotstuintjes of naast keien. Het verschil met de klokjesbloem is dat het blauwkussen liever in de zon staat. Er worden zo’n 8-11 stuks per m2 geadviseerd om een goede dekking te krijgen.

blauwkussen bodembedekker

4. Hertshooi (Hypericum calycinum)

De volgende groenblijver is Hertshooi! Geweldig sterk plantje dat temperaturen tot -20 graden kan verdragen en daardoor ook de extreme winters in Nederland makkelijk kan overleven. Waar je wel op moet letten is dat deze plant niet goed tegen teveel vocht kan, dus extra goed opletten als er een flink pak sneeuw valt. Deze bodembedekker houdt van zonnige plekjes  en is het meest geschikt voor grote open ruimtes.

De plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog en bloeit van juli tot en met september. Hertshooi krijgt mooie gele bloemetjes en het plantadvies is ongeveer 9-22 stuks per m2. In het voorjaar moet de plant kort gesnoeid worden om ziektes te voorkomen en dat klinkt als veel werk, maar je kan er gewoon met je grasmaaier overheen gaan! Lekker makkelijk plantje dus!

hertshooi bodembedekker

5. Maagdenpalm (Vinca Minor)

Deze sterke groeier breidt zich uit als een tapijt en is daarom uitermate geschikt voor grote stukken grond. De Maagdenpalm doet het goed in zon én schaduw en krijgt ook nog eens mooie bloemetjes in april tot juni. Je kan deze bodembedekker ook heel goed leiden, bijvoorbeeld in vakken of als onderbeplanting bij bomen, omdat de Maagdenpalm met wortelende stengels uitbreidt.

De hoogte van de plant is ongeveer 25 centimeter en het wordt geadviseerd rond de 9 planten per m2 te planten. Door de wortelende stengels werkt deze bodembedekker ook goed tegen onkruid, mooi meegenomen toch!

maagdenpalm bodembedekker

6. Labradorviooltje (Viola Labradorica)

Dit is een wintergroene bodembedekker die ook echt hele leuke, grote bloemen heeft. De plant zelf wordt slechts 15 centimeter hoog en krijgt paarse bloemetjes. De labradorviool bloeit van april tot en met mei en heeft mooie donkergroene bladeren. De plant heeft wel een voedselrijke bodem nodig, dus houdt daar rekening mee! Plant ongeveer 9 plantjes per m2 voor een goede dekking.

labradorviooltje bodembedekker

7. Schaduwkruid (Pachysandra Terminalis)

Heb je een stukje tuin dat altijd in de schaduw ligt en wil je daar toch een bodembedekker planten die ook groen blijft in de winter? Dan is deze schaduwkruid de plant die je zoekt! Deze plant wordt 15 tot 20 centimeter hoog en groeit het best op een niet te vochtige grond. Schaduwkruid vormt een mooi dicht tapijt en doet het ondanks weinig zon heel erg goed onder struiken, waar andere bodembedekkers liever weg blijven.

schaduwkruid bodembedekker

Wat vind je van het artikel of heb je nog vragen? Laat het mij weten hieronder in de reacties, want dit vind ik tof!

simone

Door

simone

op 14 March 2019

hoeveel Pachysandra terminalis moet op de m2 planten om een mooi dik tapijt te krijgen

Peter Mecklenfeld

Door

Peter Mecklenfeld

op 18 March 2019

Het gemiddelde is 9 stuks. Maar je kunt er ook meer planten dan gaat het sneller. Minder kan natuurlijk ook maar dan zal het langer duren voor het langer duren voordat het een blok gaat vormen.

Miek Timmermans

Door

Miek Timmermans

op 27 May 2019

Wij moeten onze buxusstruikjes (heg) wegdoen. Is de Pachysandra Terminales een alternatief? Er is veel schaduw door de eikenbomen. Het is bedoeld als afscheiding tussen trottoir en onze tuin. We streven ook naar minder onderhoud gezien onze leeftijd. Dus geen snoeiwerk etc.

Reactie plaatsen