De beste 7 groenblijvende bodembedekkers voor je op een rijtje
21 september 2018 
5 min. leestijd

De beste 7 groenblijvende bodembedekkers voor je op een rijtje

Een droomtuin beschikt in de ideale situatie in alle seizoenen over kleurrijke beplanting, dus dit geldt ook voor de winter. Met groenblijvende bodembedekkers kun je voorkomen dat jouw tuin in de winter grauw en kaal wordt, zodat jouw tuin sfeer blijft uitstralen in vergelijking met andere tuinen van buurtgenoten.

Ontdek in dit artikel wat de beste 7 groenblijvende bodembedekkers zijn, zodat je ter voorbereiding op de winter ervoor kunt zorgen dat jouw tuin er netjes en verzorgd bij ligt.

Soorten bodembedekkers

In dit blog heb ik zeven soorten bodembedekkers voor je op een rijtje gezet. Ik vertel wat hun kenmerken zijn en hoe jij de planten kunt toepassen in je eigen tuin. Lees snel verder en kom alles te weten over de volgende bodembedekkers:

 1. Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana)
 2. Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum)
 3. Blauwkussen (Aubrieta)
 4. Hertshooi (Hypericum Calycinum)
 5. Maagdenpalm (Vinca minor)
 6. Labradorviooltje (Viola labradorica)
 7. Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)

Hoe maak ik een border met bodembedekkers?

Voordat je verder leest heb ik een handige tip voor je! Wil je weten hoe je een border maakt met bodembedekkers? Of wil je graag meer weten over hoe en wanneer je bodembedekkers moet planten? Hier heb ik een e-book over geschreven die je gratis kunt downloaden. Download het e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ hier helemaal gratis.

Beplantingsplan maken

Zeven groenblijvende bodembedekkers

1. Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana)

Deze sterke bloem kan temperaturen tot -30 graden weerstaan en blijft de hele winter groen, supersterk plantje dus! Dat komt omdat deze plant oorspronkelijk uit de bergen komt. Hierdoor heeft de klokjesbloem weinig vocht nodig en hoeft de grond niet heel voedzaam te zijn. De vaste plant van de klokjesbloem wordt ongeveer 20 centimeter hoog en de bladeren (het bedekkende deel) ongeveer 10 centimeter. Deze groene bodembedekker krijgt van juni tot en met augustus mooie witte bloempjes.

Omdat de klokjesbloem uit de bergen komt is deze ook uitermate geschikt voor in een rotstuin of rond grote keien. Er wordt een plantafstand van 30 centimeter (8-11 stuks per m2) geadviseerd.

Klokjesbloem bodembedekker | Bodembedekkende planten

2. Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum)

Niet alle planten zijn zo sterk als de Klokjesbloem, maar -30 graden is ook wel erg extreem voor een Nederlandse winter. De Ooievaarsbek blijft wel groen tijdens milde winters, dus als het echt koud zal deze plant minder groen worden. Het leuke aan de Ooievaarsbek is dat deze plant lekker lang bloeit! Deze bodembedekker krijgt van begin zomer tot de herfst mooie paarse bloemen.

De Ooievaarsbek groeit vrij breed uit, dus aan ongeveer 5-7 planten per m2 heb je voldoende. De hoogte van de bodembedekker komt op ongeveer 30 centimeter uit.

Ooievaarsbek bodembedekker | Bodembedekkende planten

3. Blauwkussen (Aubrieta)

Weer een sterk plantje die het in de winter tot maximaal -25 graden uithoudt. Deze plant bloeit van april tot en met mei en krijgt mooie lavendelblauwe bloemetjes. De hoogte van deze plant is 10 centimeter en hij staat graag in de zon.

Ook dit is weer een bergplant die het dus ook goed doet in rotstuintjes of naast keien. Het verschil met de klokjesbloem is dat het blauwkussen liever in de zon staat. Er worden zo’n 8-11 stuks per m2 geadviseerd om een goede dekking te krijgen.

Blauwkussen bodembedekker | Bodembedekkende planten

4. Hertshooi (Hypericum calycinum)

De volgende groenblijver is Hertshooi! Geweldig sterk plantje dat temperaturen tot -20 graden kan verdragen en daardoor ook de extreme winters in Nederland makkelijk kan overleven. Waar je wel op moet letten is dat deze plant niet goed tegen teveel vocht kan, dus extra goed opletten als er een flink pak sneeuw valt. Deze bodembedekker houdt van zonnige plekjes  en is het meest geschikt voor grote open ruimtes.

De plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog en bloeit van juli tot en met september. Hertshooi krijgt mooie gele bloemetjes en het plantadvies is ongeveer 9-22 stuks per m2. In het voorjaar moet de plant kort gesnoeid worden om ziektes te voorkomen en dat klinkt als veel werk, maar je kan er gewoon met je grasmaaier overheen gaan! Lekker makkelijk plantje dus!

Hertshooi bodembedekker | Bodembedekkende planten

5. Maagdenpalm (Vinca Minor)

Deze sterke groeier breidt zich uit als een tapijt en is daarom uitermate geschikt voor grote stukken grond. De Maagdenpalm doet het goed in zon én schaduw en krijgt ook nog eens mooie bloemetjes in april tot juni. Je kan deze bodembedekker ook heel goed leiden, bijvoorbeeld in vakken of als onderbeplanting bij bomen, omdat de Maagdenpalm met wortelende stengels uitbreidt.

De hoogte van de plant is ongeveer 25 centimeter en het wordt geadviseerd rond de 9 planten per m2 te planten. Door de wortelende stengels werkt deze bodembedekker ook goed tegen onkruid, mooi meegenomen toch!

Maagdenpalm bodembedekker | Bodembedekkende planten

6. Labradorviooltje (Viola Labradorica)

Dit is een wintergroene bodembedekker die ook echt hele leuke, grote bloemen heeft. De plant zelf wordt slechts 15 centimeter hoog en krijgt paarse bloemetjes. De labradorviool bloeit van april tot en met mei en heeft mooie donkergroene bladeren. De plant heeft wel een voedselrijke bodem nodig, dus houdt daar rekening mee! Plant ongeveer 9 plantjes per m2 voor een goede dekking.

Labradorviooltje bodembedekker | Bodembedekkende planten

7. Schaduwkruid (Pachysandra Terminalis)

Heb je een stukje tuin dat altijd in de schaduw ligt en wil je daar toch een bodembedekker planten die ook groen blijft in de winter? Dan is deze schaduwkruid de plant die je zoekt! Deze plant wordt 15 tot 20 centimeter hoog en groeit het best op een niet te vochtige grond. Schaduwkruid vormt een mooi dicht tapijt en doet het ondanks weinig zon heel erg goed onder struiken, waar andere bodembedekkers liever weg blijven.

Schaduwkruid bodembedekker | Bodembedekkende planten

Wat is de beste plaats voor bodembedekkers in de tuin?

Nu je hebt gelezen over deze soorten bodembedekkers, wil je misschien ook wel weten hoe je deze kunt toepassen in je eigen tuin. In mijn gratis e-book over beplantingsplannen vertel ik je hier alles over. Download hier het gratis e-book. 

Daarnaast zou ik het erg leuk vinden als je tips met ons wil delen in de reacties. Wat is jouw favoriete bodembedekker en hoe onderhoud jij deze?

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
simone
Door

simone

op 14 Mar 2019

hoeveel Pachysandra terminalis moet op de m2 planten om een mooi dik tapijt te krijgen

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 18 Mar 2019

Het gemiddelde is 9 stuks. Maar je kunt er ook meer planten dan gaat het sneller. Minder kan natuurlijk ook maar dan zal het langer duren voor het langer duren voordat het een blok gaat vormen.

Miek Timmermans
Door

Miek Timmermans

op 27 May 2019

Wij moeten onze buxusstruikjes (heg) wegdoen. Is de Pachysandra Terminales een alternatief? Er is veel schaduw door de eikenbomen. Het is bedoeld als afscheiding tussen trottoir en onze tuin. We streven ook naar minder onderhoud gezien onze leeftijd. Dus geen snoeiwerk etc.

Judith
Door

Judith

op 20 Jun 2020

Lievevrouwebedstro is prachtig. Weinig onderhoud. Alleen af en toe uitgebloeide witte bloemetjes wegtrekken. Functioneert in halfschaduw, halfzon het beste. Wordt maar 20 cm hoog. Fris groen.

margreet
Door

margreet

op 01 Mar 2021

onze pachysandra is op sommige plekken verstikt door het onkruid wat kan ik hier nog aandoen,wat er nog van over is kan ik dat het beste stekken of scheuren of verplanten?

Marieke
Door

Marieke

op 26 Apr 2024

Pachysandra zou ook worden aangetast. Beter niet meer planten dus

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!