De beste 5 bodembedekkers voor in de schaduw
16 september 2018 
4 min. leestijd

De beste 5 bodembedekkers voor in de schaduw

Hele stukken zand in je tuin zijn niet mooi en laat het geheel al gauw minder groen lijken. Je kan deze kale plekken opvullen met tegels, maar dat is niet mooi en slecht voor de afwatering. Je kunt bodembedekkers tegen onkruid gebruiken, maar wat zijn de beste bodembedekkers voor in de schaduw?

Er zijn namelijk vele soorten bodembedekkers, zoveel zelfs dat je door de bodembedekkers het bos niet meer kan zien. Er zijn zelfs nog winterharde en onderhoudsvriendelijke bodembedekkers, maar welke bodembedekkers functioneren goed wanneer er geen volle zon is?

Bodembekkers voor in de schaduw

 1. Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis)
 2. Kruipend Zenegroen (Ajuga Reptans)
 3. Mansoor (Asarum Europaeum)
 4. Schoenlappersplant (Bergenia Cordofolia)
 5. Klimop (Hedera Helix)

Hoe combineer je deze planten met andere planten?

Voordat je verder leest heb ik een handige tip voor je! Wil je weten hoe je de bodembedekkers uit dit blog kunt combineren met andere planten in je tuin? Hier heb ik een e-book over geschreven die je gratis kunt downloaden. Download het e-book hier helemaal gratis.

Beplantingsplan maken

1 Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis)

Dit kruid komt van nature uit bossen in China en Japan en is een wintergroene plant die tot 30 centimeter hoog wordt. De plant komt uit de buxusfamilie en staat vooral bekend om de getande, eivormige bladeren die aan de top van de tak bij elkaar staan. Hierdoor dekt deze plant de tuin goed af, waardoor je de ondergrond nauwelijks kan zien. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de plant geen ruimte biedt aan onkruid of andere planten, waardoor je tuin als extra pluspunt onderhoudsarmer wordt. En als kers op de taart krijg je in maart en april ook nog mooie witte bloempjes!

Let op: Deze plant komt uit de buxusfamilie en dus giftig is. Heb je dieren die weleens een hapje groen willen nemen, kijk dan verder! Er zijn nog genoeg andere bodembedekkers!

Kruipend Zenegroen bodembedekker

2 Kruipend Zenegroen (Ajuga Reptans)

Deze plant komt bij ons gewoon in het wild voor langs de waterkant of in vochtige bossen, maar doet het ook goed in schaduwrijke tuinen. Deze plant wordt maximaal 10 centimeter hoog en de blaadjes houden de hele winter hun groene kleur. Van april tot en met juni groeien mooie paarse bloemen aan de plant die bijen en vlinders aantrekken.

De plant houdt van een licht vochtige grond om goed te kunnen groeien. Het is daarom wel belangrijk dit goed in de gaten te houden om in een korte tijd de bodem van je tuin te bedekken. Om verspreiding naar plekken in je tuin waar je het Kruipend Zenegroen niet wilt hebben te voorkomen, is het beter om de oude bloemen weg te knippen.

Dikkemanskruid bodembedekker

3 Mansoor (Asarum Europaeum)

Mansoor is bekend om de echt knalgroene kleur met een mooi glanzend laagje. De plant bloeit in april en mei, maar de roodbruine bloemetjes vallen nauwelijks op tussen al het glanzende groen. De bladeren blijven het hele jaar door mooi groen en naast het vochtig houden van de grond heeft de Mansoor nauwelijks verzorging nodig. Lekker makkelijk dus!

Mansoor bodembedekker

4 Schoenlappersplant (Bergenia Cordifolia)

Daar is ‘ie eindelijk! De bodembedekker die het goed doet in de schaduw én mooie bloemen heeft! De bloemen zijn mooi roze van kleur en groeien heel dicht bij elkaar, zodat je ze goed kan zien tussen al het groen. De bloemen steken er ook mooi bovenuit, omdat ze tot 40 centimeter hoogte komen waar de bladeren niet hoger dan 30 centimeter komen.

De Schoenlappersplant is een net zo onderhoudsvriendelijke bodembedekker als de Mansoor. Je hoeft alleen af en toe de grond wat vochtig te houden, verder doet de plant het goed op zowat iedere ondergrond.

Bodembedekker voor in de schaduw

5 Klimop (Hedera Helix)

Een oude bekende bedekker van alles is natuurlijk de klimop. Deze groene plant is natuurlijk vooral bekend als klimplant en laten we vaak tegen schuttingen of muren aan groeien. Wat we vaak vergeten is dat de klimop ook een goede bodembedekker is die zo dicht groeit dat onkruid geen plek meer heeft om te groeien.

De klimop is wel een snelle groeier en je moet ‘m echt goed in de gaten houden! Als je de klimop niet regelmatig terugsnoeit, groeit hij binnen de kortste keren over andere planten in je tuin heen. Let bij het terugsnoeien goed op dat je de hoofdtakken niet afsnoeit, want dan zal de klimop niet meer verder groeien.

klimop als bodembedekker

Meer weten over bodembedekkende planten in de schaduw? 

In mijn gratis e-book over beplantingsplannen vertel ik je alles over het selecteren van de juiste bodembedekkende planten in jouw border. Download hier het gratis e-book. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Jan Sney
Door

Jan Sney

op 29 May 2019

Best interessant

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!