Kliko wegwerken? Werk jouw afvalcontainer uit het zicht met deze 9 creatieve manieren
27 december 2018 
5 min. leestijd

Kliko wegwerken? Werk jouw afvalcontainer uit het zicht met deze 9 creatieve manieren

Als je je tuin mooi hebt ingericht, kan die afvalcontainer nét een storende factor zijn. Gelukkig kun je een kliko wegwerken op allerlei creatieve manieren, zodat de afvalcontainer uit het zicht staat. Moet je er alleen wél even aan denken om de kliko op tijd aan de straat te zetten…

Als je aan een aantal tuinbezitters vraagt om een lijstje te maken van de vijf grootste ergernissen van een tuin is de kans groot dat de in het zicht staande kliko’s prominent op het lijstje voorkomt. Dat we tegenwoordig in veel gebieden een aantal aparte bakken hebben voor het groenafval, glas, papier, kunststof én ons overige afval helpt natuurlijk niet. Het wordt bijna een milieustraat in je tuin! Dat is natuurlijk goed voor onze toekomst, maar niet voor het aanzien in de tuin. Voor veel mensen is dit echt een doorn in het oog.

Hoogste tijd om meer te vertellen over hoe je je kliko kunt wegwerken! 

Gelukkig kun je met wat creativiteit heel gemakkelijk je kliko wegwerken. Ik laat je zien hoe je je afvalcontainer weg kunt werken, zonder inbreuk te doen op de uitstraling van je tuin. Wil je nog meer inspiratie opdoen voor je tuin? 

Download hier het inspiratiepakket >>>


Kliko wegwerken in de tuin op 9 creatieve manieren 

 1. Kliko ombouw maken
 2. Kliko ombouw zonder luik aan de bovenzijde
 3. Afvalcontainer uit het zicht in de schuur of het tuinhuis
 4. Houten schutting
 5. Hoge beplanting
 6. Schutting in terrasoverkapping
 7. Verstoppen in een tuinkast of onder de trap
 8. Plaats een hek om de afvalcontainers heen
 9. Onder de carport of in garage

1. Kliko ombouw maken

Je kunt een mooie houten ombouw maken waarin je de afvalcontainers kunt wegwerken. Je maakt een luik aan de bovenzijde zodat je je afval kunt weggooien en een deur aan de voorzijde om de bak uit de ombouw te halen. Dit is een mooie natuurlijke oplossing die zeker niet zal misstaan in je tuin. Wanneer je een ombouw voor je kliko gaat maken, raad ik je aan om duurzaam hout te kiezen zoals douglashout. In dit artikel schreef ik over dit hout voor een terrasoverkapping, maar deze is ook zeker bruikbaar wanneer je douglashout wil gebruiken voor het wegwerken van je kliko. 

Kliko ombouw maken

2. Kliko ombouw zonder luik aan de bovenzijde

Je kunt ook kiezen voor een ombouw zonder luik aan de bovenzijde. Deze optie heeft als nadeel dat je de container naar buiten moet rijden om iets weg te gooien, maar als voordeel dat je er een beplanting op kunt laten begroeien. Deze creatieve oplossing geeft een leuk en speels effect en is zeker toepasbaar in een kleine tuin, waarin je niet zoveel ruimte hebt.

3. Afvalcontainer uit het zicht in de schuur of het tuinhuis

Je zou de afvalcontainers ook in je schuur of in een tuinhuis kunnen plaatsen om deze uit je zicht weg te werken. Houd er wel rekening mee dat dit eventuele nare geurtjes met zich mee kan brengen. Toch denk ik dat er in en rondom je tuinhuis of schuur genoeg geschikte plekjes zijn om je afvalcontainer over kliko weg te werken.

4. Houten schutting

Je kunt ook kiezen voor een houten schutting om de bakken uit het zicht neer te kunnen zetten. Dit hoeft natuurlijk géén schutting te zijn die meters hoog is. Hierdoor zal deze schutting ook zeker niet de uitstraling van je tuin beïnvloeden. Je kunt idee makkelijk integreren in je tuin wanneer je toch al een nieuwe schutting ging plaatsen. Waarom dan ook niet mooi de kliko wegwerken? In dit blog deel ik tien ideeën voor de schutting met je, om je te inspireren voordat je echt aan de slag gaat met de schutting. 

Houten schutting | Kliko wegwerken

5. Hoge beplanting

Je kunt ook de natuur aan het werk zetten om je containers weg te werken. Een wat hogere beplanting doet wonderen. Als je bijvoorbeeld een hedera tegen een frame laat groeien, zal jouw afvalcontainer binnen een relatief korte tijd niet meer te zien zijn. Je kunt natuurlijk ook een stenen of houten muur maken en hier eventueel een klimop tegen laten groeien. In dit artikel leg ik meer uit over een natuurlijke erfafscheiding, wat je ook kunt gebruiken voor het wegwerken van een kliko.

Schutting | Kliko wegwerken

6. Schutting in terrasoverkapping

Je kunt de schutting ook in je terrasoverkapping wegwerken, met daarin een aparte plek voor je kliko’s. Als jij een aparte ruimte maakt in je pergola, tuinhuis of paviljoen moet je maar nét weten waar de afvalcontainer staat, anders ga je deze niet vinden. Je kunt bijvoorbeeld een hoekje creëren met bij je terrasoverkapping en schutting waardoor je een speciale plek voor je afvalcontainers creëert.

7. Verstoppen in een tuinkast of onder een trap

Je kunt je afvalcontainers ook ‘verstoppen’ in een tuinkast of onder een trap als je daar de beschikking over hebt. Je containers staan dan vaak ook nog eens mooi dichtbij de straat. Misschien denk je nu: een trap? Sommige huizen of panden hebben buiten een trap naar de eerste verdieping of naar een terras. Onder deze trap ontstaat een loze ruimte waar je de kliko weg kunt werken.

8. Plaats een hek om de afvalcontainers heen

Een nette en zeer elegante oplossing is om je afvalcontainers weg te werken. Als je een mooi relatief hoog hek kunt plaatsen om je containers en deze laat begroeien, heb je een keurig nette oplossing om je containers weg te werken. Als je er een pergola overheen maakt heb je een mooie droge oplossing. Er zijn veel verschillende mogelijkheden waarop je dit kunt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een schutting, zoals hierboven beschreven. Ook kun je een speciaal hek aanschaffen of maken die precies om je kliko’s heen passen.

9. Onder de carport of in garage

Heb je nog wat ruimte over onder je carport of je garage? Dan is dat misschien een hele eenvoudige oplossing voor je containers. Het is een makkelijk bereikbare plek en de containers staan dan ook dicht bij de weg. Het nadeel van deze oplossing is wel dat de afvalcontainer nog steeds redelijk zichtbaar is. Ook hier is een oplossing voor. Zo kun je de kliko’s nog extra wegwerken door een ombouw of hek. Soms denken we heel moeilijk over iets wat we heel eenvoudig kunnen oplossen!

Kliko wegwerken onder carport of in garage

Hoe werk jij jouw afvalcontainer weg?

Ik heb hierboven negen creatieve manieren met je gedeeld om die lelijke afvalcontainer of afvalcontainers weg te werken in de tuin. Er zijn natuurlijk nog wel een aantal specifieke manieren om je afvalcontainers weg te werken maar dit hangt natuurlijk wel af van je tuinontwerp en je beschikbare ruimte. Er zijn soms hele creatieve oplossingen te bedenken waar je zelf in eerste instantie niet aan zou denken. Vind je het nog lastig om een oplossing te bedenken om je kliko weg te werken?

Download het gratis inspiratiepakket >>>Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Robbert
Door

Robbert

op 02 Aug 2019

Ondergronds kun je je kliko ook wegwerken. Hij staat dan niet alleen uit het zicht, maar ook koel tijdens een hittegolf. Geen stank meer. Leverancier voor het ondergronds opslaan van je kliko's is SUBYARD.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!