10 houten vlonder ideeën voor in de tuin  
arrow_drop_up arrow_drop_down
7 januari 2019 

10 houten vlonder ideeën voor in de tuin  

Wil je je tuin een mooie natuurlijke uitstraling geven? Dan is het misschien wel een leuk idee om een houten vlonder hiervoor te gebruiken. Je hebt hiervoor talloze mooie mogelijkheden. Ik zal je inspireren met 10 houten vlonder ideeën voor in de tuin. Daarnaast is er veel meer hierover te vertellen. Ik zal je wat vlonder inspiratie geven!

Heb je interesse om houten vlonders in je tuin neer te leggen?

Dan heb je wel even wat te kiezen!

Verderop in dit artikel deel ik 10 houten vlonder ideeën voor in de tuin met je.

Laten we beginnen met waarom je even een bewuste keuze moet maken voor een specifieke vlonder, de ene vlonder is de andere niet.

Welke houten vlonders zijn er?

Heb je plannen om morgen naar een tuincentrum of een houthandel te rijden om houten vlonders aan te schaffen? Laat ik je direct uit de droom helpen of misschien even waarschuwen: er zijn een grote hoeveelheid houten vlonders verkrijgbaar.

Het is misschien goed om je er even in te verdiepen om een keuze te maken waar je echt blij van wordt. En gemiddeld tuincentrum of bouwmarkt heeft misschien een beperkte keuzemogelijkheid maar laat je hierin niet beperken. Kijk vooral even rond. Het zou zonde zijn als je achteraf iets ziet wat veel beter bij je past, zeker als je de vlonders al geplaatst hebt.

Je kunt ook dit artikel gebruiken als leidraad en even verder zoeken naar de houtsoorten die ik verderop noem. Het zou je zomaar een ritje naar het eerste de beste tuincentrum of bouwmarkt kunnen besparen.

Houten vlonder voor terras(overkapping)

Het verschil tussen de houten vlonders zit in een aantal factoren:

 • De houtsoort;
 • De bewerking;
 • De maatvoering;
 • De kleurstelling;
 • De onderhoudsbehoefte.

Deze zaken hebben betrekking op zowel de uitstraling als op het aantal keren dat je op je knieën zit om je vlonders te schuren en te lakken. Er zijn weinig mensen die deze klus in hun favorietenlijstje hebben staan. Alleen die gedachte al zal je motiveren om je te verdiepen in het maken van de juiste keuze.

Houten vlonder ideeën voor in de tuin

Het integreren van houten vlonders in de tuin

Door het gebruik van houten vlonders, creëer je een magische plek in je tuin.

Vlonders stralen een specifieke sfeer uit van luxe en warmte zonder op enige manier inbreuk te doen op de uitstraling van je tuin.

Een houten vlonder past dan ook bij de meeste tuinstijlen.

Je kunt een houten vlonder integreren in onder andere:

Creatief omgaan met de ruimte met behulp van houten vlonders

Het leuke van het gebruik van houten vlonders is dat je er alle kanten mee op kunt.

De meeste mensen denken bij het gebruik van houten vlonders meteen aan het maken van een terras. Deze toepassing zie je dan ook verreweg het meest.

Je kunt houten vlonders ook gebruiken voor het maken van een steiger, het vervaardigen van een zwembadrand of er een gedeeltelijke overkapping van de vijver van maken. Het is dan ook zeker niet zo dat je houten vlonders alleen op de vloer kunt neerleggen. Je kunt er hele zithoeken van maken of speelgelegenheden voor de kinderen. Je kunt met behulp van houten vlonders heel creatief omgaan met de ruime door er hoogteverschillen mee te creëren. Dit is ideaal als je een tuin met een kleinere afmeting hebt. Je tuin lijkt hierdoor optisch groter.

Je kunt houten vlonders ook gebruiken om bijvoorbeeld je kliko op een nette manier weg te werken. Is dit je nooit opgevallen? Dan heeft dit idee zijn doel bereikt!

Kliko wegwerken

10 houten vlonder ideeën voor in de tuin

Laat ik verder gaan door nu 10 houten vlonder ideeën voor in de tuin met je te delen. Ik richt me hierbij vooral even op de houtsoorten die je kunt gebruiken. Hierin is immers dusdanig veel variatie in te vinden, dat ik het belangrijk vind om hier even mijn licht over te laten schijnen:

 1. Composiet geeft een strakke uitstraling. Deze planken zijn allemaal hetzelfde vormgegeven en hebben geen noesten en kwasten. Deze planken geven een moderne uitstraling. Je kunt composiet op dezelfde manier bewerken als hout.
 2. Eiken hoef je niet alleen binnen te gebruiken maar is ook uitstekend geschikt als vlonder. Dit hout heeft een authentieke uitstraling en heeft noesten, scheuren en tekeningen. Heel gaaf voor een tuin met een klassieke uitstraling.
 3. Tigerwood hout heeft een karakteristieke uitstraling. Deze planken zijn zeer smal en geven hierdoor een mooi effect, zeker als je een wat ruime tuin hebt. Deze hardhouten planken moeten wel regelmatig behandeld worden met olie.
 4. Als je een terras aan het water hebt, is Mukulungu misschien wel een mooie optie. Dit is Afrikaans hardhout van een brede afmeting. De planken zijn rondom glad geschaafd en hebben géén V groeven.
 5. Voor een chique maar toch stoere uitstraling van een terras is Bankirai wel een mooie optie. Dit zijn wat bredere hardhouten planken die rondom geschaafd zijn. Dit is zeer duurzaam hout dat makkelijk schoon te houden is. Als je zware meubels op je vlonder wilt plaatsen is dit een goede keuze.
 6. Veel mensen zien Padouk als één van de beste houtsoorten ter wereld. Dit hardhout is ook zeker geschikt als vlonder. Het is duurzaam hout met een luxe uitstraling. Hou er wel rekening mee dat dit hout op den duur zal verkleuren. Als je de vlonders neerlegt hebben deze een mooie rode kleur. Na verloop van tijd zullen de planken vergrijzen (misschien herkenbaar).
 7. Ipe hardhout is een zeer sterke hardhoutsoort uit Brazilië. Dit hout is duurzaam en mooi. Dit hout heeft een zeer fijne nerf. Je creëert hiermee een rustige uitstraling in je tuin. Ideaal als je terras niet te overheersend mag zijn in het geheel. Deze houtsoort hoef je bijna niet te onderhouden.
 8. Wil je eens wat anders dan anders? Ook dit is natuurlijk mogelijk. Voor een industriële uitstraling kun je ervoor kiezen om steenschotten te gebruiken. Dit zijn platen van hardhout of grenen met een stalen rand. Je zult begrijpen dat dit een mooi stoer uiterlijk geeft. Deze toepassing zie je dan ook veel terug in bijvoorbeeld strandtenten.
 9. Laten van het ene uiterste naar het andere uiterste gaan: je kunt natuurlijk ook kiezen voor korte vlonderplankjes en deze in verstek te plaatsen. Je kunt deze afzagen in een hoek van 45 of 30 graden en er een mooi figuur van maken. Je krijgt hiermee een uniek terras dat niemand anders heeft liggen.
 10. Ook de welbekende terrastegels mogen niet in dit rijtje ontbreken. Deze zijn natuurlijk voordeliger in aanschaf en volop verkrijgbaar. Deze terrastegels zijn in diverse maten verkrijgbaar en eenvoudig te plaatsen. Let er wel op dat je deze op een stevige ondergrond plaatst. Deze tegels hebben af en toe wel wat onderhoud nodig maar ook hiervan zul je uiteraard veel plezier hebben.

Ik hoop dat ik je met deze 10 houten vlonder ideeën voor in de tuin wat verder heb geholpen. Om het je even makkelijker te maken wil ik je meegeven dat je natuurlijk niet voor één houtsoort hoeft te kiezen maar ook kunt combineren…….

Heb je een leuke aanvulling op deze lijst?

Ik zou het leuk vinden als je dit met me wilt delen.

Laat hiervoor gerust een reactie achter onderaan dit artikel!

Reactie plaatsen