Mediterrane tuin aanleggen? Met deze 10 ideeën maak je een sfeervolle mediterrane tuin
11 december 2017 
10 min. leestijd

Mediterrane tuin aanleggen? Met deze 10 ideeën maak je een sfeervolle mediterrane tuin

Wil je een mediterrane tuin? In Nederland wil je natuurlijk ook kunnen genieten van een mediterrane tuin met volop sfeer, waar je lekker kunt ontspannen in een heerlijke omgeving en volledig de tijd hebt aan jezelf. Hierdoor voelt het net alsof je op vakantie bent in een zonnig land. Als we lekker op vakantie zijn, voelen we ons op ons best. Het grootste nadeel van een vakantie: de tijd gaat veel te snel voorbij. Het liefst zouden we óf de tijd even stilzetten óf die mooie en fijne omgeving mee naar huis nemen. Nu is dit laatste gedeeltelijk mogelijk door met een mediterrane tuin de zomervakantie naar huis te halen.

In dit artikel beschrijf ik hoe je een mediterrane tuin kunt aanleggen. Verder komen er 10 ideeën ter sprake, die je ter inspiratie kunt gebruiken bij het ontwerpen en inrichten van jouw mediterrane tuin. Hierbij vertel ik bijvoorbeeld welke tegels en planten je kunt gebruiken in een mediterrane tuin, zodat je het vakantiegevoel optimaal kunt ervaren. Tot slot heb ik nog een leuk cadeautje voor je!

Wat is een mediterrane tuin?

Een mediterrane tuin is een tuin stijl die de exotische sfeer uitstraalt die ook veelvuldig terug te vinden is in de mediterrane landen, de landen aan de Middellandse zee zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland, etc. Deze tuinstijl kenmerkt zich door een vrolijke uitstraling, die gerealiseerd wordt door ronde vormen, vrolijke kleuren en asymmetrische lijnen. Je brengt dus als het ware de Méditerranée naar je eigen achtertuin.

Mediterrane tuin

Laat ik je wél meteen even uit de zonnige droom helpen……Je kunt niet klakkeloos kopiëren wat er elders groeit. Het is de kunst om een mooie mediterrane tuinstijl af te gaan stemmen op het Nederlandse klimaat en de grondsoort waarover jij de beschikking hebt. Laat ik je niet direct teleurstellen en je de indruk geven dat deze tuinstijl niet mogelijk is in ons klimaat. Niets is minder waar! Er zijn nog voldoende mooie exotische planten en bomen die het perfect doen in ons zeeklimaat, zodat je zeker wel een mediterrane tuin kunt creëren.

Hoe groot moet een mediterrane tuin zijn?

Het leuke van een mediterrane stijl is dat je deze in ieder formaat tuin kunt integreren. Zelfs een kleine stadstuin kun je een leuke zonnige tuin stijl geven. Natuurlijk moet je ervoor oppassen dat je de tuin niet omvormt tot een kitscherig geheel, maar als je de kleur en het materiaal met zorg kiest, kun je hier echt iets moois van maken. Je kunt zelfs een balkon van een mediterrane sfeer voorzien! Een mediterrane tuin is perfect om op een exotische manier tot rust te komen in je eigen tuin.

Hoe ziet een mediterrane tuin eruit?

De mediterrane tuin kenmerkt zich door een aantal kenmerkende aspecten:

 • Afgeronde vormen;
 • Asymmetrische opstelling;
 • Geïntegreerde waterelementen;
 • Grof behandelde materialen;
 • Hoge tuinafscheiding;
 • Vrolijke kleuren;
 • Plantenbakken met exotische planten;
 • Passende (lounge) tuinmeubels;
 • Leuke vrolijke accessoires;

Zoals je ziet zijn in een tuinstijl als een mediterrane veel elementen uit andere tuinstijlen te ontdekken. Denk hierbij aan de lounge tuin en wellicht de wellness tuin. Je wilt immers optimaal relaxen in de mediterrane tuin, net als op je vakantie.

Het is wel van belang om op een gestructureerde wijze het ontwerpen van een mediterrane tuin aan te pakken. Hiervoor kun je het beste mijn stappenplan voor het ontwerpen van de tuin te gebruiken, die ik hiervoor speciaal geschreven heb. Zo voorkom je dat je iets vergeet of ergens niet aan denkt waar je later eigenlijk best spijt van hebt. Daarnaast vind je op mijn website diverse tuintips met handige tips en weetjes over tuinen. Er komen regelmatig nieuwe artikelen bij, dus hou dit in de gaten. Wil je meer inspiratie opdoen voor je tuin? Dan raad ik je aan mijn Tuinideeën Gids te downloaden met daarin 80 tuinideeën die je kunt toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Breng warmte in de mediterrane tuin

Als je geen genoeg kunt krijgen van het heerlijke vakantiegevoel, kun je deze omgeving natuurlijk altijd naar je toe halen. De uitstraling en sfeer van het mediterrane oogt warm en sfeervol. Hiervoor ben je niet alleen afhankelijk van de zon en een warme temperatuur. Als de dag wat minder mooi is, zou je deze elementen zelfs kunnen vervangen met een vuurkorf of een terrasheater. Ook deze elementen passen prima in deze stijl.

Zet je favoriete planten en bomen in je tuin en creëer een heerlijke sfeer zoals je die normaal alleen vindt in het Middellands zeegebied. Je zult heerlijk tot rust komen in jouw tuin, die dagelijks een vakantiesfeer zal uitstralen. Fiesta in de lage landen!

Tip! Heb je bijzondere elementen die je herinneren aan een specifieke vakantie? Laat deze terugkomen in de mediterrane tuin.

Mediterrane tuin beplanting

10 Ideeën voor in de mediterrane tuin

Om je te ondersteunen bij het bedenken en ontwerpen van jouw droomtuin, heb ik een aantal tips en ideeën opgesteld. Zie dit zeker niet als regels waaraan je je moet houden maar als handvatten bij het maken van tuinplannen voor een mediterrane tuin. Je kunt de tuin vanzelfsprekend naar jouw smaak inrichten!

 • Maak een dynamische indeling

Zoals eerder vermeld in dit artikel, gaat het in een mediterrane omgeving niet om netheid en strakke vormen. Juist de natuurlijke, ronde lijnen en frivoliteit geven jouw tuin die mediterrane sfeer. Het hoeft geen perfecte indeling te worden, je kunt vrij te werk gaan. Kijk wat wel en niet goed voelt. Je hoeft dus niet met een waterpas de strakke lijnen te gaan controleren. Een mediterrane tuin is immers géén klassieke tuin! Rechte vormen zijn ook helemaal niet nodig. Om hier leuk mee om te gaan, kun je je misschien laten inspireren door foto’s of afbeeldingen van eerdere reisjes naar een mediterraans gebied. Je hebt de mooiste plekjes misschien wel vastgelegd!

 • Creëer de mediterrane sfeer

Om de dynamiek te behouden, kun je beter ook strakke materialen proberen te vermijden. Je zult begrijpen dat strakke opsluitbandjes en gladgestreken stucwerk eigenlijk niet past bij een mediterrane stijl en ruw, onbewerkt hout weer wel. Laat je creativiteit de vrije hand en gebruik allerlei materialen met een grove afwerking om de mooiste creaties te maken. Je kunt allerlei vormen maken en hierbij losjes te werk gaan. Probeer wel ronde vormen te behouden, asymmetrische lijnen zijn daarbij zeker welkom.

 • Decoratieve objecten toepassen

Je zult merken dat decoratie een mediterrane sfeer in je tuin kan versterken. Met deze eyecatchers benadruk je immers de sfeer die je wilt ervaren in je tuin. Ook hierbij kun je volledig los gaan. Allerlei potten, vazen, kleedjes en kussentjes bij elkaar in verschillende kleuren en van verschillende materialen gemaakt. Je kunt er alle kanten mee uit! Als je dit ff teveel vindt hoef je hier natuurlijk niet voor te kiezen. Als je iets meer rust en eenheid wilt in je mediterrane tuin, kun je ook een aantal objecten neerzetten van dezelfde materialen en kleurtinten.

Wellicht kun je een mooie rotsblok op de kop tikken…..Deze past natuurlijk perfect bij deze tuinstijl.

 • Beplanting in je tuin

Je hebt natuurlijk geen mediterrane tuin zonder mediterrane planten en exotische bloemen om je heen. Ook hierbij kun je heel vrij te werk gaan, je kunt van alles door elkaar heen plaatsen als in een echt natuurgebied. De olijfboom is waarschijnlijk de meest geziene mediterrane plant in Nederlandse tuinen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ook de vijgenboom is een leuke toevoeging of de kurkeik, johannesbroodboom en eucalyptus.

Het is wel belangrijk dat je voor winterharde beplanting kiest. Mediterrane planten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld: lavendel, albizia, granaatappel en citrus.

Kies voor geurende planten zoals de jasmijn of de hyacint, ook de rozemarijn past hier goed tussen. Voeg nog meer leven toe in je achtertuin door ook wat bloempotten (in die exotische kleuren) neer te zetten. Vul deze met verschillende planten en bloemen en zet ze op een mooie plek. Het voordeel van het gebruik van bloempotten is dat je ze altijd kunt verplaatsen.

Een ander leuk idee voor je mediterrane tuin is het plaatsen van druivenranken. Je kunt deze tegen de muur plaatsen, maar ook als een natuurlijk afdak gebruiken tegen de felle zon als je de druif laat groeien op een mooie houten constructie. Een druif zal de juiste stijl aan een tuin geven en een lekkere beloning bieden als het oogsttijd is!

 • Welke bestrating kun je gebruiken?

Om de mediterrane look en feel nog meer te benadrukken, is het leuk om een typische bestrating te leggen die je in deze gebieden veel tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan boomgaarden of lange wandelpaden. Een verharding welke eruit ziet als zand is heel toepasselijk voor je tuin. Daarnaast staan grote terrastegels ook heel mooi. Een terracotta uiterlijk werkt ook goed. Probeer sobere kleuren, zoals grijs en zwart, te vermijden in je bestrating. Een mediterrane tuin heeft een warme uitstraling en deze koude kleuren kun je hierbij beter niet toevoegen. Ga voor tegels in een warme aardetint om het mediterrane gevoel te benadrukken. Als je géén tegels wilt, is grind ook een prima optie.

 • Decoratieve tuinverlichting

Om de warmte van je tuin te benadrukken, en ook nog te versterken, is het een goed idee om warme tuinverlichting aan te brengen. Natuurlijk kun je altijd een fel, kouder licht aan de gevel hangen voor praktische zaken, maar probeer je verlichting verder vooral zacht en warm te houden. Waar je deze lampen plaatst en wat voor lampen je kiest is verder volledig aan jou. Kijk welke stukken in je tuin jij graag verlicht wilt zien en wat voor vormgeving de lampen moeten hebben. Hierin is veel keuze. Verdeel de lampen goed over de tuin, zo lijkt het net alsof het zonnetje overal goed zijn werk doet. Dit kun je overigens prima realiseren met 12V verlichting.

Verder heb ik ook een ander artikel geschreven over hoe je met tuinverlichting sfeer en functionaliteit kunt combineren.

 • Maak een loungehoek

Om helemaal bij te komen in je gezellige, mediterrane tuin is een loungehoek een echte aanrader. Eigenlijk mag die wat mij betreft niet ontbreken. Je kunt hier best voor een relaxte, “rommelige” hoek kiezen, waarin je een lekkere loungebank plaatst. Een strakke opstelling past immers niet bij het karakter van je tuin. Mijn tip: maak een leuke hoekbank van steigerhout en leg er allerlei gave kussens en plaids in. Teakhout is ook een uitstekende optie. Je krijgt al zin om erin te liggen wanneer je ernaar kijkt! Je kunt dan ultiem relaxen in je eigen tuin.

 • Geïntegreerde waterelementen

Als je de ruimte hebt……. zou ik kiezen voor een waterelement. Water past natuurlijk perfect bij loungen in een mediterrane sfeer. Je kunt dit zo gek en uitgebreid maken als je wilt. Als je iets van een zwembadje of waterpoeltje kan plaatsen, zou dat volledig in stijl zijn. De combinatie van zon, water en loungen geeft een mediterrane stijl. Zelfs een eenvoudige waterbak zou al perfect in de stijl passen.

 • Hoge erfafscheiding

In mijn lijstje van kenmerken van een mediterrane tuin, staat ook een hoge erfafscheiding. Dit zal je misschien verbaasd hebben, maar niet als ik je uitleg waarom: in deze tuinstijl probeer je, net als bij veel andere tuinstijlen overigens, een specifieke sfeer te creëren. Dit zul je veel lastiger voor elkaar krijgen als je in je tuin een mediterrane sfeer probeert te krijgen, terwijl je buiten je tuin druk verkeer voorbij ziet razen. Met deze erfafscheiding zul je overigens je sfeer kunnen versterken door je muren een juiste kleurstelling te geven of er mooie plantenbakken aan te hangen.

 • Kleuren in een mediterrane tuin

Tot slot even nog wat over je kleurstelling in je mediterrane tuin. Zoals je uit dit artikel kunt opmaken, speelt de kleurstelling een belangrijke rol in een mediterrane tuin. Daarom is het goed om hier nog even aandacht aan te geven, al is dit natuurlijk wel een smaakkwestie.

Je kunt het beste kiezen voor twee hoofdkleuren:

Als je denkt aan een mediterrane tuin, denk je aan blauw, de kleur van het water. Blauw werkt ontspannend en verlaagt je bloeddruk. Denk maar wat een mooie blauwe Middellandse zee of een mooi zwembad met je doet.

Groen werkt ontspannend, evenwichtig en harmonieus. Door de verzachtende en kalmerende uitstraling werkt de groene kleur stressverlagend en geeft het een sterke associatie met de natuur. Deze kleur integreer je eigenlijk automatisch door je beplanting.

Als je voor je accessoires kiest voor kleuren als paars, geel, bruin en oranje krijg je bijna automatisch de gewenste mediterrane stijl in jouw tuin!

Over de gewenste stijl in je tuin gesproken…….

Kun je verder met deze tips en inspiratie om je gewenste stijl in je tuin te realiseren?

Ik hoor het graag van je en ben benieuwd naar het resultaat.

Vind je het leuk om meer te lezen over het inrichten en onderhouden van tuinen?

Ik heb diverse e-boeken geschreven, waarin ik mijn kennis, inzichten en ideeën deel over het inrichten en onderhouden van diverse tuinstijlen. Je mag deze e-boeken GRATIS van me downloaden. Dit kun je doen via deze link. Daarnaast mag je altijd contact met me opnemen voor persoonlijk advies bij het inrichten van je tuin.

Mediterrane tuin beplanting

Siergras

 

Mediterrane tuin met keramische buitentegels

Beplanting

Mediterraanse vaas

Houten pergola

Wil je nog meer gratis inspiratiemateriaal? Download dan hier mijn Tuinideeën Gids en ontvang 80 gratis tuinideeën die je ook kunt toepassen op jouw tuin. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Diny Frank
Door

Diny Frank

op 17 Oct 2018

Leuke ideetjes opgedaan voor mijn tuin. De tuin ligt aan de voorkant van een vierkant modern huis kan ik dan toch met ronde vormen werken ?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 18 Oct 2018

Goed om te horen. Dat kan zeker. Ik vind de vormgeving van ondergeschikt belang aan jullie persoonlijke smaak en wensen. Als je de keuze voor rond zelf goed kunt motiveren ben ik er van overtuigd dat je een goede keuze maakt voor de lange termijn. De waarom is veel belangrijker dan het wat...

Frans Mulder
Door

Frans Mulder

op 23 Jul 2020

sedum mix mat in een mediterrane tuin?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Aug 2020

Waarom zou dit niet kunnen?

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!