15 ideeën voor houten tuinmeubelen ter inspiratie
15 februari 2019 
6 min. leestijd

15 ideeën voor houten tuinmeubelen ter inspiratie

Houten tuinmeubels geven een nóg natuurlijker accent aan je tuin. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden. Laat je door dit artikel hierin inspireren. Ik neem 15 ideeën voor houten tuinmeubelen met je door en vertel je alles wat je hierover moet weten.

Als op zoek gaat naar tuinmeubelen, zul je direct merken dat deze voorzieningen verkrijgbaar zijn in diverse materialen. Veel mensen kiezen echter voor houten tuinmeubels en willen eigenlijk niets anders. De reden hiervoor is eenvoudig, deze meubels versterken het natuurlijke karakter van je tuin. Dit is logischerwijs veel minder het geval met een materiaal als kunststof.

Waarom kiezen voor houten tuinmeubelen?

Het grote voordeel van houten tuinmeubelen is dat deze meubels in iedere tuinstijl passen. Hout matcht eigenlijk overal en altijd. Het is een tijdloos en neutraal materiaal dat veelzijdig toepasbaar is. Je zult merken dat comfortabele houten tuinmeubelen het gevoel van warmte, rust en sfeer in een tuin of balkon uitstralen. Daarnaast is hout duurzaam en milieuvriendelijk. Wat mij betreft is het dan ook een prima keuze.

Houten tuinmeubels zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Je hebt hierin zeer veel keuzemogelijkheden. De kans dat je hierin voor hetzelfde kiest als je buurman is dus niet zo groot maar dat zul je later in dit artikel zeker merken.

Loungetuin / tuinontwerp met overkapping

Nadeel = houten tuinmeubelen schoonmaken

Zoals je merkt ben ik erg positief over houten tuinmeubels maar ik wil je ook even wijzen op het grote nadeel van hout en dat is de onderhoudsbehoefte. Hout is immers een natuurproduct en hout werkt dus. Hoewel de onderhoudsbehoefte verschillend is per houtsoort, zul je je houten tuinmeubelen wel periodiek moeten onderhouden. Je zult deze tuinmeubels af en toe moeten oliën, beitsen of in de grondverf moeten zetten. Dit is niet het leukste werk maar hiermee zorg je er wel voor dat je meubels lang mee zullen gaan. Op deze manier kun je de levensduur van je houten tuinmeubels immers aanzienlijk verlengen.

Daarnaast is het verstandig om je houten tuinmeubelen schoon te houden. Dit kun je op een eenvoudige manier doen met een zachte borstel en een doek. Het is belangrijk dat je dit met zachte materialen doet. Hiermee blijft een eventuele waslaag intact. Door het regelmatig schoonhouden, voorkom je dat vuil tot diep in het hout doordringt. Dit is ook de reden dat je de tuinmeubels het beste binnen kunt zetten als je deze een lange tijd niet gebruikt zoals in de winter. Als dat niet kan, kun je de meubels het beste afdekken.

Let op dat je de houten tuinmeubelen niet met behulp van een hogedrukspuit moet schoonmaken. In de poriën van het hout van je loungeset zitten namelijk stoffen die voor een natuurlijke bescherming zorgen. Deze stoffen zou je verwijderen door die hoge waterdruk die je op je hout loslaat. Dat is uiteraard dus niet goed voor het hout! Je verschaft jezelf alleen maar meer werk!

Houten bank om boom

Houten tuinmeubelen zelf maken

Je kunt je houten tuinmeubelen natuurlijk kopen, maar je kunt de inrichting van je tuin natuurlijk ook zelf maken! Hout is immers prima te bewerken. Dit is niet alleen leuk, maar soms ook wel handig. Je kunt bijvoorbeeld een houten tuinkast precies op de gewenste maat en naar jouw smaak vervaardigen.

Het is alleen wel belangrijk dat je voor de juiste houtsoort kiest. De combinatie van kwaliteit, functionaliteit én natuurlijk de uitstraling zal bepalend zijn voor je keuze. Daarnaast moet de houtsoort waarvoor je kiest bestand zijn tegen de weersinvloeden zoals we in dit land kennen. Houtsoorten als MDF, spaanplaat of de binnenhuis versie van multiplex zijn dus niet geschikt om tuinmeubels van te maken. Gelukkig blijft er genoeg te kiezen over. De meeste gangbare houtsoorten zijn hier zeker tegen bestand, mits je zorgt voor het juiste onderhoud.

Houten tuinmeubels

Houten tuinset in moderne tuin

Het meest geschikte hout om tuinmeubelen te maken

Zoals je uit de woorden hierboven kunt opmaken zijn er veel houtsoorten die je kunt gebruiken om een mooi tuinmeubel van te maken. Ik zal een paar soorten bij je onder de aandacht brengen zodat je wat ideeën op kunt doen:

 • Afrormosia
 • Eiken
 • Robinia
 • Tamme Kastanje
 • Jatoba
 • Teak

Afrormosia

Afrormosia behoort zeker in het rijtje van het beste hout voor tuinbanken. Het hout lijkt veel op teak. Dit hardhout komt uit West-Afrikaanse landen als Ghana, Congo, Zaïre, Nigeria en Ivoorkust komen. Als je voor Afrormosia hout kiest, let er dan op dat dit hout is voorzien van het CITES keurmerk. Je weet dan zeker dat dit geelbruine hout op legale wijze is gekapt. De kleur van Afrormosia is (net als overigens Balau of Bankirai hout) geelbruin, maar zal in de loop van de tijd donkerder worden en een donkerbruine kleur aannemen. Ik benoem dit hout omdat het goed te bewerken is en uitstekend geschikt is voor het gebruik buiten. Het grote voordeel van dit hout is dat het niet scheurt door vocht.

Eiken

Een houtsoort als Eiken is goed te behandelen en daarmee uitstekend geschikt om tuinmeubels van te maken. Eiken heeft met z’n geel tot goudbruine tint een karakteristieke kleurstelling. Eiken is een zeer duurzame houtsoort, mits het regelmatig onderhouden wordt. Om het verkleuren van dit hout te voorkomen, moet je het behandelen met middelen als beits.

Robinia

Robinia is een andere houtsoort uit Europa dat veel wordt toegepast voor het maken van tuinmeubelen. Dit hout heeft een lichtbruine kleur waarin een groene glans zichtbaar is. Ook dit is een zeer duurzame houtsoort dat prima te bewerken is.

Tamme Kastanje

Ook een houtsoort als Tamme Kastanje is zeer geschikt om tuinmeubels van te maken. Dit duurzame hout komt veelvuldig in Europa voor. Het heeft een lichte kleur. De frisse tint heeft een kleurstelling die ergens tussen geel en bruin in valt. Kastanje is een duurzame houtsoort die goed te bewerken is. Het is wel belangrijk dat je dit hout regelmatig behandelt om de oorspronkelijke kleur vast te houden.

Jatoba

Als je tuinmeubels wilt maken die een elegante en stijlvolle uitstraling hebben, is een houtsoort als Jatoba misschien wel een interessante optie. Deze Zuid-Amerikaanse houtsoort heeft een oranje rode tot roodbruine kleurstelling. Ook dit is een duurzame houtsoort dat zich makkelijk laat bewerken. Het hout droogt langzaam op, waardoor de kans op scheuren en vervormen klein is.

Teak

Tot slot vind ik dat Teak niet in dit rijtje mag ontbreken. Het hout heeft zijn oorsprong in Zuidoost-Azië maar wordt tegenwoordig op zeer veel plaatsen in de wereld aangeplant. Teak heeft een karakteristieke goudbruine kleur, is duurzaam en uiteraard goed te bewerken. Het hout is uitstekend geschikt voor tuinmeubels. Het hout zal niet vervormen of scheuren na een regenbui.

Als je meer houtsoorten wilt ontdekken die misschien in aanmerking komen om houten tuinmeubels van te maken wil ik je even wijzen op het artikel over 10 houten vlonder ideeën. Ook in dit artikel worden diverse houtsoorten beschreven.

Tot slot wil ik je er even op wijzen dat het beste kunt kiezen voor hout met een FSC-keurmerk. Op deze manier ben je er zeker van dat het hout op een verantwoorde, legale en duurzame manier is gekapt.

Laat je inspireren met deze 15 ideeën voor houten tuinmeubelen

Tot slot een aantal ideeën voor houten tuinmeubelen. Als je denkt aan houten tuinmeubelen denk je al snel aan stoelen, tafels en kasten maar er zijn veel meer soorten houten tuinmeubelen verkrijgbaar. Tuinmeubels die je dus kunt kopen én zelf kunt maken. Ik zet de 15 ideeën voor houten tuinmeubelen voor je even op een rijtje:

 • Tuinstoelen;
 • Schommelstoelen;
 • Eettafels;
 • Salontafels;
 • Barkrukken;
 • Bijzettafels;
 • Terraskasten;
 • Ligbedden;
 • Loungesets;
 • Statafels;
 • Voetenbanken;
 • Kookeilanden;
 • Picknicksets;
 • Schommelbanken.

Houten tuinmeubelen | Loungetuin met terrasoverkapping

Houten tuinmeubelen | Loungetuin met terras

Houten vlonder aan zwembad

Houten vlonder met witte muur en schutting als erfafscheiding

Wil je nog meer tuininspiratie opdoen? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik vele ideeën, van overzicht tot details, die jij ook kunt gebruiken voor je eigen tuin. Download hier de gratis gids.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!