Zelf tuinmeubels maken? Zo doe je dat!
19 februari 2019 
4 min. leestijd

Zelf tuinmeubels maken? Zo doe je dat!

Wil je een nieuwe set tuinmeubels aanschaffen? Dan kun je in zeer veel winkels terecht voor een ruime keuze. Hiermee maak je het dan jezelf gemakkelijk, of juist niet….want vind je echt de meubels die volledig naar je wens zijn? Je kunt ook zelf tuinmeubels maken. Hoe je dat doet, lees je hier. Je zult merken dat het leuk is om houten tuinmeubelen te maken en dat je een resultaat krijgt dat aansluit op jouw wensen.

Waarom zelf tuinmeubels maken geen slecht idee is

Als je naar de winkel gaat, zie je zeer veel verschillende soorten tuinmeubels. veel mensen zien dit als luxe probleem, maar in sommige gevallen maak je het jezelf juist moeilijker. Welke tuinmeubels sluiten immers volledig aan op jouw wensen? Om in tuinstijl te blijven: soms zie je door de bomen het bos niet meer!

Daarnaast vind je in veel winkels alleen de standaard modellen. Dit zijn inderdaad de modellen die je ook in de tuin van de (over) buurman ziet staan en bij de mensen op de hoek en ook daar in de aangrenzende straat tot aan de andere kant van het dorp aan toe!

Tot slot zul je je misschien afvragen waarom de tuinmeubels tegenwoordig zo duur moeten zijn. Natuurlijk is een goede kwaliteit belangrijk, maar voor sommige items betaal je de absolute hoofdprijs!

Als je dus niet vindt wat je zoekt als je in de winkel op zoek gaat naar tuinmeubels zit er één ding op en dat is zelf je tuinmeubels maken! Dat lijkt héél lastig maar dat is het niet.

Terrasoverkapping met tuinmeubelen

Laat je inspireren om zelf een mooi tuinmeubel te maken

Er zijn diverse tuinmeubels die je zelf kunt maken.

Je zit natuurlijk wel aan houten tuinmeubels vast maar dat is uiteraard géén probleem.

Hout is immers een duurzaam materiaal dat goed te bewerken is.

Heb je wel eens gedacht aan de mogelijkheden die je hebt als je zelf een tuinmeubel gaat maken? Ik zal je even helpen met wat ideeën om je te inspireren.

 • Maak een mooie, moderne lounge bank met opbergmogelijkheden.
 • Maak een design stoel die je in geen enkele winkel kunt vinden.
 • Maak een lekkere schommelstoel of schommelbank die volledig past bij jouw tuinstijl.
 • Maak een lekkere tuinbank waarop je samen op comfortabele wijze van de natuur kunt genieten.
 • Maak een lekkere picknick set waar je hele familie aan kan schuiven.

Houten bank | Kantoortuin

Houten tuinmeubels

Houten tuinmeubelen | Loungetuin met terrasoverkapping

Houten vlonder aan zwembad

Het beste hout voor tuinmeubels

Je kunt diverse soorten hout gebruiken om je tuinmeubels te maken.

Je kunt steigerhout, pallets of zelfs schuttingplanken gebruiken.

Het is belangrijk om wel te kiezen voor hardhout of geïmpregneerd hout. Dit hout is uitstekend bestand tegen de weersinvloeden zoals we die in dit land kennen. Hout dat niet aan deze voorwaarden voldoet is immers slecht bestand tegen vocht.

Soorten die in aanmerking komen zijn onder andere lariks, douglas of cederhout.

Wil je meer weten over de opties waaruit je kunt kiezen? Lees dan mijn artikel over houten vlonders waar ik diverse geschikte houtsoorten toelicht.

Reinhout overkapping

Het belang van het FSC keurmerk op hout

Als je hout voor je tuinmeubels gaat kopen, is het wat mij betreft verstandig om te kiezen voor hout FSC keurmerk. De letters FSC staan voor: Forest Stewardship Council. Het FSC keurmerk is in leven geroepen door het Wereld Natuur Fonds om de wereld te beschermen tegen “ons” eigen gedrag.

Hout met dit keurmerk voldoet aan strenge regels die betrekking hebben op legale houtkap, bescherming van de natuur en over het welzijn van lokale bevolking. Kort gezegd komt het erop neer dat dit keurmerk in het leven is geroepen om iedereen ook in de toekomst de mogelijkheid te bieden om te profiteren van al het moois en de nuttige eigenschappen dat de natuur te bieden heeft. Jij kunt hier op een makkelijke manier een bijdrage aan leveren door hout met dit keurmerk te kopen.

Zo maak je zelf houten tuinmeubels en heb je veel DIY-voldoening hiervan

Het is natuurlijk lastig om hier voor het maken van ieder tuinmeubel een stappenplan weer te geven. Je maakt immers zelf houten tuinmeubels om er een persoonlijke touch aan te geven.

Het is uiteraard het beste om eerst een goede bouwtekening te maken.

Dat is natuurlijk best wel even lastig en je zult misschien veel moeten strepen, gummen of krassen, maar als je je idee hebt kunnen visualiseren, zal dit een uitstekende basis zijn om een boodschappenlijstje te maken. Overigens, als je moeite hebt om een bouwtekening te maken moet je even op internet gaan snuffelen. Je vindt hier diverse handige schetsen waarmee je zeker verder komt. De term “DIY” is duidelijk digitaal doorgedrongen.

Ook het maken van een boodschappenlijstje is wel even iets waar je goed aandacht moet besteden. Niets is zo vervelend als dat je tijdens je klus terug moet naar de bouwmarkt omdat je iets vergeten bent. Dan gaat de lol er snel af!

Dat laatste is wel belangrijk.

Zorg dat je er plezier in hebt en vooral blijft houden.

Je zult wellicht geen professional zijn die dit dagelijks doet (waardoor jouw collectie bij het tuincentrum staat), je zult wel eens wat vaker wat moeten opmeten en een overweging maken of iets goed gaat of niet. Je zult er misschien langer over doen, maar ook dat maakt niet uit. Niemand die gebruik maakt van jouw zelfgemaakte tuinmeubels zal hier iets van merken. Voor jou zal de “DIY-voldoening” (laat ik deze term maar introduceren), alleen maar groter zijn……

Wil je eerst nog wat inspiratie opdoen voordat je echt aan de slag gaat? In mijn Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën met onder andere tuinmeubels. Download de gratis gids en laat je inspireren. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!