Page content

Erfafscheidingen – welke mogelijkheden zijn er?

Erfafscheidingen – welke mogelijkheden zijn er?

Als de grond globaal op de juiste hoogte ligt kun je de erfafscheidingen gaan plaatsen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Schutting
  • Wanden
  • Hedera (klimop) wand
  • Schanskorven
  • Kokos matten
  • Groene hagen

Ik raad je aan om hier al in de ontwerpfase goed over na te denken. In veel gevallen gaat het toch om een fors aantal meters en is het een behoorlijke post in de totaalsom.

Erfafscheidingen

Daarnaast is het handig dat je vooraf met de buren kunt overleggen en het samen eens gaat worden over de erfafscheiding. Wellicht dat je samen de kosten kunt delen.

Een ander woord voor erfafscheiding?

Waar ik je graag voor wil uitdagen is om niet in een tunnelvisie te gaan denken. De laatste jaren is ‘schutting’ een ander woord geworden voor erfafscheiding en wordt deze keuze veelal gemaakt omdat men zich niet bewust is van het feit dat er veel meer mooie mogelijkheden zijn.

Je wil niet weten wat voor verschil het maakt als je variatie (met groen) aanbrengt in de erfafscheiding. Het gevoel van ruimte wordt totaal anders dan wanneer je tuin omringt is door enkel schuttingen. Dat maakt optisch en gevoelsmatig een stuk kleiner. Ik noem dat zelf altijd een ‘gevangenis gevoel’.

Dat laatste is deels wel weer op te vangen door een goed beplantingsplan maar, ik wil je uitdagen om eerst andere opties te overwegen en dat je een weloverwogen beslissing maakt voor een nieuwe erfafscheiding.

Verticaal tuinieren

Een mooie trend die wat langzaam opgang komt maar waar ik razend enthousiast over ben is verticaal tuinieren. Dit is een perfecte manier om ‘saaie’ wanden op te fleuren met groen.

Dit kun je doen met plantgroepen die in de borders terugkomen maar je kunt er ook een moestuintje van maken met kruiden en/ of groentes. Goed idee toch?

Het is niet per se heel ingewikkeld maar je moet er maar aan denken. En daarom benoem ik het vast om je op goede ideeën te brengen.

Comment Section

2 reacties op “Erfafscheidingen – welke mogelijkheden zijn er?


Door theo Mientjes op 23 oktober 2018

goedemiddag. graag zou ik van U willen weten of een aardewal ook gezien kan worden als erf afscheiding. Onze buren hebben over de totale lengte van het perceel een aardewal van .180 cm aangebracht en betitelen dit als erfafscheiding. Er is geen overleg geweest met de buren en ik vraag mij af of dit zo maar kan.


Door Peter Mecklenfeld op 23 oktober 2018

Het is per gemeente afhankelijk of dit mag of niet. Deze regels en richtlijnen zijn vrij op te vragen. In dit geval kan ik niet inschatten of het volgens de regels is of niet. Ik raad je daarom aan om dit even te checken bij de gemeente.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.