25 planten tegen muggen om ze te verjagen (anti muggen planten)
05 september 2017 
10 min. leestijd

25 planten tegen muggen om ze te verjagen (anti muggen planten)

Je kunt allerlei planten tegen muggen in je tuin plaatsen om muggen te verjagen. In de zomer wil je graag naar buiten toe om te genieten van het weer, maar helaas heb je dan ook regelmatig last van muggen in de tuin. Muggen komen op licht af en tegenwoordig is het verleidelijker dan ooit om in de woonkamer of in de tuin een smartphone te gebruiken, waar helaas muggen op af komen.

Wil je muggen verjagen en succesvol weghouden, zodat ze op afstand blijven? In dit artikel leg ik uit wat helpt tegen muggen, zodat je weet wat je moet doen. Hieronder heb ik namelijk voor je een lijst met anti muggen planten opgesteld, zodat je muggen kan verjagen.

25 planten tegen muggen

 1. Monarda Didyma
 2. Cadaga Boom
 3. Ceder
 4. Kruidnagel
 5. Citroentijm
 6. Mexicaanse Goudsbloem
 7. Eucalyptus
 8. Mint
 9. Nicotiana
 10. Kruikplant
 11. Rozemarijn
 12. Snowbrush
 13. Tea Tree
 14. Polei
 15. Steenwortel
 16. Koekoeksbloem
 17. Citroenmelisse
 18. Marigolds
 19. Allium Cernuum
 20. Basilicum
 21. Lavendel
 22. Knoflook
 23. Vanilla-leaf
 24. Geranium

Hoe combineer je deze planten met andere planten?

Voordat je verder leest heb ik een handige tip voor je! Wil je weten hoe je de planten uit dit blog kunt combineren met andere planten in je tuin? Hier heb ik een e-book over geschreven die je gratis kunt downloaden. Download het gratis e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ hier.

Beplantingsplan maken

1.   Monarda Didyma

De Monarda Didyma, is familie van de bergamot en groeit in het noorden van Amerika. In de bloei geeft de plant zeer mooie bloemen. De mug blijft bij het ruiken van de aroma’s van de plant op een afstand. De plant trekt wel bijen en vogels aan. Desondanks is het een ideale plant voor in de tuin of op het terras!

Monarda didyma

Bron afbeelding

2.   Cadaga Boom

De Cadaga boom (Corymbia Torelliana) komt in het wild voor in Australië. De cadaga boom is ook een familie van de Eucalyptus. De boom kan zo’n 12 meter worden. De cadaga is ontdekt in het regenwoud namelijk de sclerophyll in Australië. De boom wordt tegenwoordig vaak geplant in een omgeving waar men geen muggen of insecten wenst.

Corymbia Torelliana | Anti muggen plant

Bron afbeelding

3.   Ceder

De ceder is een boom die behoord tot de dennenfamilie en groeit van oorsprong in het Himalaya maar ook het Middellandse Zeegebied. De ceder is een grote boom en kan tot 40-50 meter hoog worden. Er zijn twee soorten van de ceder namelijk de himalaya ceder en de libanon ceder, de libanon ceder is zeer zeldzaam. De ceder wordt veel gebruikt in producten om muggen maar ook ander ongedierte op een afstand te houden.

4.   Kruidnagel

De kruidnagel is bekend doordat het regelmatig gebruikt wordt in de Nederlandse of Franse keuken. De kruidnagel komt van een boom namelijk de kruidnagelboom en is in het wild te vinden in de Molukken, in delen van Afrika zoals Tanzania, Kenia, Madagaskar en China. De geur van de kruidnagel staat de mug niet aan en zal uit de buurt blijven.

Kruidnagelboom | Anti muggen plant

Bron afbeelding

5.   Citroentijm

De citroentijm is een familie van de lipbloem. In het wild groeit de citroentijm in het zuiden van Europa, het mediterrane gebied en in het zuiden van Italië. De citroentijm heeft een kruidige en citroenachtige geur. Deze anti muggen plant  is super geschikt voor een kruidentuin en wordt zon 20-30 cm hoog. De citroentijm stoot muggen af maar trekt helaas wel andere insecten aan, zoals hommels.

Citroentijm | Anti muggen plant

Bron afbeelding

6.   Mexicaanse Goudsbloem

De Mexicaanse goudsbloem wordt ook wel de grote afrikaan genoemd en wordt tussen 50cm en één meter hoog. De plant groeit in het wild in Mexico en delen van Amerika. De Mexicaanse Goudsbloem zie je veel in siertuinen. Daarnaast wordt de plant verwerkt als kleurstof en is te vinden onder E-nummer E161b. De Mexicaanse goudsbloem is een vrolijke oranjekleurige bloem en is geschikt om muggen op een afstand te houden.

7.   Eucalyptus

Eucalyptus een geslacht uit de mirtefamilie en komt van oorsprong uit Australië. Alsnog zijn er 600 verschillende soorten van de Eucalyptus. De boom komt ook voor in Zuid-Afrika, Brazilië en Nieuw-Zeeland. De eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu dat (mooi) betekent en kalyptos (muts). Dit laatste omdat de bloemen een beetje op een muts lijken. Eucalyptusbomen houden op de natuurlijke wijze de malariamug op een afstand. Onze Nederlandse mug zal dan helemaal niet snel in de buurt van de eucalyptusboom komen. Daarnaast is de boom zeer belangrijk voor onze luchtwegen en helpt namelijk tegen verkoudheden en bronchitis.

Wist je dat de naam Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu dat mooi betekent en kalyptos (muts).

Eucalyptus | Anti muggen plant

Bron afbeelding

8.   Mint

De natuurlijke geur van mint vinden we vaak lekker ruiken maar insecten en muggen absoluut niet. De mintplant zorgt ervoor dat muggen en andere insecten niet in de buurt komen. De mintplant is ideaal voor in huis en ruikt een stuk aangenamer dan bijvoorbeeld een knoflookplant.

9.   Nicotiana

De Nicotiana een familie van de Solanaceae en groeit in het wild in Zuid- en Noord-Amerika. Er zijn vele soorten van de plant, de meest bekende is de Nicotiana tabacum de tabaksplant.  De bloemen van de plant hebben een sterke geur en dat is een reden is dat muggen liever op afstand blijven.

Nicotiana | Anti muggen plant

Bron afbeelding

10.                Kruikplant

De Kruikplant, groeit in het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika en delen van Noord-Amerika. Er zijn verschillende soorten van de kruikplant maar ze hebben allemaal één ding gemeen. De kruikplant is een vleesetende plant en trekt insecten aan. De kruikplant is dus ideaal tegen muggen maar ook insecten.

Pitcherplant (kruikplant) | Anti muggen plant

Bron afbeelding

11.                Rozemarijn

Rozemarijn, een kruid die heerlijk is in gerechten maar muggen vinden het kruid helemaal niets. Een rozemarijn plant in huis of op het terras houd muggen op een veilige afstand. In geval als u gaat barbecueën kunt u een aantal takjes rozemarijn op de grill leggen. Naast muggen verjaagt de geur van rozemarijn ook wespen.

12.                Snowbrush

De snowbrush wordt ook wel Ceanothus Velutinus genoemd is familie van de buckthorn. De plant groeit in het wild in het Noorden van Amerika. Indiaanse oude tribes gebruikte de plant tegen verkoudheid, keelontsteking en verhoging. De plant heeft witte bloemetjes en van nature jaagt de snowbrush insecten en muggen weg.

Ceanothus velutinus (snowbrush) | Anti muggen plant

Bron afbeelding

13.                Tea Tree

Tea Tree heeft van nature een ontsmettende en antibacteriële werking. De boom komt in het wild voor in Australië. De oorspronkelijke bewoners van Australië ontdekte zelf dat de bladeren een heilzame werking hadden. Zowel tegen huidaandoeningen maar ook tegen de muggen en ongedierte.

Tea Tree | Anti muggen plant

Bron afbeelding

14.                Polei

De polei, een zeldzame plant en staat zelfs op de rode lijst van Nederlandse planten. De rode lijst houdt in dat de plant met uitsterven is bedreigd in Nederland. De plant heeft een aparte bloem. De Polei is een natuurlijke muggenbestrijder maar is ook een gevaarlijke plant. De polei is een verre familie van de munt (Mentha) maar toch zijn er grote verschillen. Vlooien leggen meteen het loodje bij het in de buurt komen van de Polei. Een essentiële olie van de Polei is zelfs extreem giftig. Een gevaarlijk gifplantje dus en niet alleen tegen de muggen.

Polei | Anti muggen plant

Bron afbeelding

15.                Steenwortel

De steenwortel (Collinsonia) met een herkomst uit Canada. De plant heeft zoals de benaming zegt hele harde wortelstokken. De plant groeit gemakkelijk en is een familie van de Lipbloemigen. De steenwortel is ook een natuurlijke plant die muggen weghoudt.

Steenwortel | Anti muggen wortel

Bron afbeelding

16.                Koekoeksbloem

De koekoeksbloem oftewel Silene flos-cuculi is een plant uit de anjerfamilie. De bloem groeit in bepaalde streken ook in Nederland en België. De plant komt veel voor in veengebieden en bossen. De plant bevat saponine en dat is een giftige stof. De muggen en andere ongedierte zijn er in ieder geval niet zo dol op!

Koekoesbloem | Anti muggen plant

Bron afbeelding

17.                Citroenmelisse

Citroenmelisse ruikt van nature naar citroen. De Citroenmelisse (Melissa officinalis) is familie van de lipbloemenfamilie en groeit in Zuid-Europa. Tegenwoordig is de plant in bepaalde streken ook te vinden in Nederland en België. De plant staat erom bekend dat het effectief is tegen muggen. Helaas verjaagt de citroenmelisse muggen maar trekt bijen aan.

‘’Wist je dat de naam citroenmelisse komt van het Oudgrieks Melissa dat honingbij betekent’’.

18.                Marigolds

Marigolds ook wel bekend in het Nederlands als het Afrikaantje. Er zijn verschillende soorten die effectief zijn tegen muggen. Zo is er de Afrikaanse Marigold, de franse marigold, de signet marigold en de mule marigold.

19.                Allium Cernuum

De Allium cernuum ook wel bekend onder de naam nodding onion. De plant heeft mooie bloemetjes in verschillende kleuren namelijk paars, roze of wit. In het wild groeit de plant in delen van Amerika maar ook in Canada en Colombia. De plant heeft een sterke ui geur, ideaal en het houdt hierdoor de muggen ook op een afstand.

Allium Cernuum | Anti muggen plant

Bron afbeelding

20.                Basilicum

Basilicum een heerlijk kruid over een broodje mozzarella kaas of pizza. De basilicumplant houdt muggen ook op een afstand. Het is bewezen dat de geur van de plant verschillende rassen muggen niet aanstaat. Het is aan te raden om zelfs de soort Peruaanse Basilicum te kopen die zou het sterkst zijn in het weghouden van muggen.

21.                Lavendel

De meeste mensen vinden de geur van lavendel heerlijk maar de plant houdt muggen op een veilige afstand. Al een klein beetje lavendel op de huid houd muggen weg. Niet alleen muggen vinden de lavendel plant niets ook motten, vliegen en mieren worden op een afstand gehouden bij aanwezigheid van de lavendelplant.

22.                Knoflook

Knoflook staat erom bekend dat het insecten weghoudt en vooral ook muggen. Er zijn veel verschillende sprays te koop in de winkel om muggen weg te jagen. Het is nog niet bewezen waardoor de knoflook muggen weghoudt. Eén van de reden zou kunnen zijn dat knoflook een enorme sterke geur geeft die de mug overdonderd. In geval van een muggenbeet is het aan te raden niet zelf te knutselen en bladeren van de knoflook op de beet te smeren. Onze huid kan namelijk niet zo goed tegen knoflook en zal snel allergische reacties veroorzaken.

23.                Vanilla-leaf

De vanilla-leaf (Achlys triphylla) is een plant die oorspronkelijk groeit in de bergen van Noord-Amerika. In de bloei geeft de plant kleine witte bloemetjes. Verschillende tribes weten dat de plant tropische mosquitoes op een afstand houdt. Sterker nog ze gebruiken de gedroogde bladeren van de Achlys en plaatsen ze rondom hun huis.

Vanilla-leaf | Anti muggen plant

Bron afbeelding

24.                Geranium

Achter de geraniums zitten? Genoeg reden want muggen komen niet graag in de buurt van deze planten. De geranium plant is fleurig voor op het terras of in de tuin en vaak te koop in verschillende kleuren. De geranium is een geslacht uit de ooievaarsbekfamilie.

‘’ wist je dat de naam geranium afgeleid is van het Grieks geranos en betekent kraanvogel’’.

25.                Kattenkruid

Kattenkruid (Nepeta) is een plant die naar wetenschap is bewezen 10 keer sterker is als het middel DEET. Er zijn verschillende soorten kattenkruid op de markt gekomen. De Kattenkruid plant is niet giftig. Of het aan de naam ligt weten we niet maar katten vinden het blad van de plant vaak erg lekker of gaan in de plant liggen. Om een muggenbult te behandelen kunt u ook een aantal blaadjes van het kattenkruid op de huid smeren. De plant is goed om muggen weg te houden.

Kattenkruid | Anti muggen plant

Bron afbeelding

Wil je weten hoe je deze planten kunt combineren met andere planten in je tuin? 

Download hier het gratis e-book ‘Beplantingsplan Maken’. Hierin vertel ik je alles wat je moet weten over het combineren van planten in jouw tuin. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
jer
Door

jer

op 24 May 2019

maak er 26 plantjes van. Pyrethrum uit Kenia. gaan mugjes zelf op hun ruggetje liggen..

Maja
Door

Maja

op 08 May 2020

Ik vind er zeer vreemde teksten tussen staan. Zoals: ''De plant trekt wel bijen en vogels aan. Desondanks is het een ideale plant''. Hoezo desondanks? Bijen en vogels aantrekken is juist iets positiefs.En: ''Helaas verjaagt de citroenmelisse muggen maar trekt bijen aan.'' Hoezo 'helaas' trekt het bijen aan?Ik raad u aan om deze bewoordingen aan te passen, het geeft mij op deze manier geen positieve indruk van uw kijk op een gezond milieu.

Wim
Door

Wim

op 17 Nov 2020

Inderdaad, muggen zijn vervelend net als dat de gele wesp uiterst irritant kan zijn. Maar "werk" bijen zijn aan het werk en hebben geen tijd om jou te vervelen, die zijn met andere dingen bezig. Bestuiven en zorgen voor het nageslacht.

Frank van Beek
Door

Frank van Beek

op 26 Jun 2021

volgens mij is het ook wel duidelijk dat muggen niet op licht af komen !!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!