Wespenplaag op komst: zo kun je wespen bestrijden en verjagen!
09 juli 2018 
3 min. leestijd

Wespenplaag op komst: zo kun je wespen bestrijden en verjagen!

Wespen zorgen naar verwachting deze zomer voor een enorme overlast, want er is weer een wespenplaag op komst door het warme weer. Het viel mij op dat er al heel vroeg wespen op de appeltaart zaten of de jam van mijn croissantje probeerden te eten. De eerste wespen waren me al heel vroeg aan het irriteren! In dit artikel leg ik daarom uit hoe je wespen eenvoudig kan bestrijden, zodat je in staat bent om de wespen succesvol te verjagen en ze op afstand te houden.

Wanneer je weet wat je moet doen tegen wespen, voorkom je allerlei onnodige frustraties. Met mijn verjaardag in augustus heb ik ieder jaar weer te maken met wespenoverlast. Je wilt niet weten hoe vaak die beesten probeerden de hapjes op te peuzelen, ik kan de tel niet meer bijhouden. Lekker picknicken kan niet meer, of gezellig met z’n allen naar een pretpark. Ze zitten echt overal! Toch lukt het mij telkens om de wespen te bestrijden en verjagen dankzij een gemakkelijk trucje.

Inhoudsopgave

 1. Het mooie weer heeft gevolgen
 2. Wanneer begint die wespenplaag?
 3. Deze soort wesp komt steeds vaker voor in Nederland?
 4. Hoe kun je wespen bestrijden en verjagen? Maak een wespenval in 3 stappen!

Het mooie weer heeft gevolgen…

Het was in de winter niet al te koud en heeft het nauwelijks gevroren. Hierdoor hebben veel wespen koninginnen de winter overleefd en zijn ze in april en mei weer begonnen aan het bouwen van een wespen nest.

Ook door het heerlijke weer  van de laatste tijd kunnen de wespenkolonies heel goed groeien, waardoor we eerder dan normaal last van deze irritante beesten kunnen hebben. Als het deze maand flink had geregend en gewaaid, dan had het allemaal wel meegevallen. Helaas is het tegendeel waar; de zomer is beter begonnen dan we ons hadden kunnen voorstellen. Hierdoor groeien de larven als kool, waardoor een kolonie steeds meer werksters krijgt die dan weer de kolonie verder uit kunnen breiden. Dit geeft een versneld effect aan de groei, zodat binnen korte tijd er ineens heel veel wespen kunnen zijn.

De zomer van 2018 is echt een zomer van extremen, we gaan van de ene plaag naar de andere! Al die nare beestjes die we liever kwijt zijn dan rijk, groeien als kolen en laten zich maar wat graag zien.

Wanneer begint die wespenplaag?

Dat weet niemand precies, maar als het weer zo blijft dan kan het al snel beginnen. Iedere dag zie ik er meer en op het moment dat ik dit aan het typen ben heb ik er al een stuk of 5 weggeslagen. Als het zo doorgaat gok ik dat we voor 20 juli al flink wat overlast kunnen verwachten en de verwachting is dat we ze zelfs tot in de herfst kunnen tegenkomen.

Deze soort wesp komt steeds vaker voor in Nederland

De wespsoort die steeds vaker in Nederland voorkomt, is de Franse veldwesp. Iedereen die in Frankrijk op vakantie is geweest is bekend met dit beestje. Door de warmere lentes en zomers trekt deze soort wesp, net als andere Zuid-Europese insecten verder naar het noorden. Het positieve van deze migratie is dat deze Franse veldwesp minder snel steekt dan zijn Nederlandse broertje! Mooi meegenomen toch?

Hoe kun je wespen bestrijden en verjagen? Maak een wespenval in 3 stappen!

Tja, wat moet je eigenlijk doen tegen wespen? De nesten die rond je huis worden gebouwd kun je weg laten halen, maar dan nog lijkt het alsof ze uit alle hoeken en gaten komen. Zorg ervoor dat je zoet eten en drinken niet langer dan nodig open op tafel laat staan. Kijk goed uit met blikjes en drinkflesjes en check de inhoud voordat je een slok neemt!

De beste oplossing: leid ze af van jouw maaltijd door een wespenval te maken, dit simpele valletje werkt altijd!

Je kunt een wespenval kun je snel en gemakkelijk maken in de volgende drie stappen:

 • Knip het bovenste deel van een plastic fles af
 • Giet een laagje limonade of suikerwater (als het maar heel zoet is) in de fles
 • Zet het gedeelte wat je eraf hebt geknipt op de kop terug (wel de dop eraf halen hè!)

Wespen bestrijden en vangen

Wespen bestrijden en vangen

Wespen bestrijden en vangen

Heb je nog meer vragen over het bestrijden van wespen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Daarnaast heb ik nog een leuke tip voor tuininspiratie: download hier mijn gratis Tuinideeën Gids en laat je inspireren met prachtige tuinen.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!