Krokussen planten in het gazon: wanneer en hoe moet dit?  
21 februari 2019 
6 min. leestijd

Krokussen planten in het gazon: wanneer en hoe moet dit?

Wil je dat de lente op een kleurrijke manier wordt aangekondigd? Dan moet je zorgen dat je krokussen in je tuin hebt staan. Zodra de zon zich laat zien, zullen de bloemen kronen zich volledig openen en kun je genieten van een bloemenpracht. Krokussen planten in het gazon: wanneer en hoe moet dit? Ik vertel je er in dit artikel alles over.

Een krokus zal al vroeg in het voorjaar voor een mooie kleurrijke sfeer in de tuin zorgen. De krokus is een zeer bekend knolgewasje dat zich al snel laat zien als de zon dit ook doet. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en ook ’s nachts.

Krokussen zijn (naast de tulpen, hyacinten en narcissen) veelvuldig te zien in Nederlandse tuinen en parken. Ons land is hier in het buitenland door bekend! Letterlijk busladingen vol toeristen komen jaarlijks naar het palet aan kleuren van onze bloemenpracht kijken.

Krokussen planten in gazon

Laten we beginnen met 12 interessante weetjes over de krokus om eens nader kennis te maken met dit kleine bolletje.

De krokus:

  • kennen we al sinds 1847……onze voorouders dan.
  • komt uit de lissenfamilie (Iridaceae).
  • heeft veel soorten. Er zijn minimaal 90 soorten en zeer veel cultivars. Er is genoeg keuze dus.
  • hebben hun roots in het gebied rond de Middellandse zee en klein Azië. De ruim 300 soorten die bij ons worden gekweekt lijken overigens niet veel meer op hun wildere voorvaderen.
  • wordt gemiddeld slechts 15 centimeter hoog.
  • is één van de eerste bloeiers in het voorjaar. Voor de fijnproevers: alleen de Winterakoniet is eerder, maar die komt vrijwel niet voor in de Benelux.
  • is een gevoelig plantje: een temperatuurverschil van slechts 0,2 graden Celsius kan het verschil maken tussen het sluiten of openen van de bloem.
  • is een klein plantje, er zijn zo’n 100 tot 150 bolletjes per vierkante meter nodig om een mooie bloemenzee te krijgen.
  • komt ieder jaar weer tevoorschijn op het moment dat de zon schijnt. Kleine broedbolletjes zullen uit een krokusbol komen en zich door de tuin verspreiden. Krokussen die al langer in de grond staan zullen eerder uitkomen dan de vorig jaar geplante bollen.
  • is de leverancier van saffraan. De saffraankrokus heeft echter slechts 3 meeldraden. Je hebt tussen de 600 en 850 saffraankrokussen nodig om 5 gram saffraan te krijgen. Nu snap je ook waarom dit één van de duurste specerijen is.
  • wordt vaak verward met de Colchicum. Hoewel dit verre familieleden van elkaar zijn, zit er wel een verschil in het aantal meeldraden. De krokus heeft er drie, de Colchicum vijf.
  • is verkrijgbaar in diverse mooie kleuren (geel, wit, paars, gestreept of brons) en daardoor een beroemde verschijning in binnen- en buitenland!

Krokussen planten

De kleurrijkste voorbode van de zomer

Zoals al een beetje aangegeven zijn de krokussen (samen met het sneeuwklokje) de eerste plantjes die hun schoonheid laten zien. Het is de kleurrijkste voorbode van de zomer die je je maar kunt wensen! Als je veel bollen bij elkaar plant, kun je rekenen op een ware kleurexplosie! Naast de mooie kleurstelling van de bloemen hebben krokussen smalle bladeren met een zilvergrijze streep door het midden.

Een krokus is erg gemakkelijk in de omgang. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen vermeerdert deze plant zich van nature doordat de kleine broedbolletjes zich maar al te graag door de tuin verspreiden. De krokus is dan ook veelvuldig te zien in tuinen, borders, onder struiken, heesters en in gazons (op deze laatste plek kom ik onderaan dit artikel terug).

Voordat je verder leest heb ik een leuke weggever voor je zodat je nog meer inspiratie kan opdoen voor je tuin. Download hier de gratis Tuinideeën Gids voor 80 tuinideeën die je ook kunt toepassen op jouw tuin. 

Tuinideeën

Dit zijn de belangrijkste krokus soorten:

  • Crocus ancyrensis
  • Crocus chrysanthus
  • Crocus flavus
  • Crocus sieberi
  • Crocus tommasinianus
  • Crocus vernus

De ideale voedingsbodem voor de krokus

De krokusbolletjes kunnen in de herfst de grond in. Uiteraard moet je dit doen op een plek waar de zon goed kan komen (of eventueel op een lichte schaduw plaats). Je hoeft hiervoor géén hele kuilen te graven om de bolletjes goed toe te dekken. 5 centimeter is een goede diepte om de bolletjes te poten. Plant de bollen in geulen, met een onderlinge afstand van 5 tot 10 centimeter. Plant de bollen met de puntige kant naar boven en de wortel naar beneden. Het is uiteraard raadzaam om dit in een bemeste grond te doen en de bollen na het planten goed water te geven.

Je moet na het planten van de bollen wel even de eekhoorns in de gaten houden, zij vinden een vers bolletje heerlijk en willen hier best voor graven! Je kunt de bolletjes het beste beschermen met gaas.

Een krokus kan zich het beste ontwikkelen op een gedraineerde grond. Vooral de bollen kunnen een natte grond lastig verdragen. Deze zouden dan kunnen gaan rotten. Dit is essentieel voor een kleurrijk resultaat!

Als je een (matig) voedselrijke, humusrijke en waterdoorlatende losse grond hebt, zul je in het voorjaar kunnen genieten van een maximaal resultaat. Het beste is geestgrond, maar dit is niet noodzakelijk. Krokussen doen het immers vrijwel overal goed.

Krokussen in het gazon

Wat is geestgrond?

Veel mensen zullen de term geestgrond misschien niet direct kennen.

Geestgrond is eigenlijk het beste grond om bollen in te kweken.

In Nederland wordt dit soort grond al een zeer geruime tijd gebruikt om onze vaderlandse trots op te kweken. Het principe van geestgrond is dat je een ideale voedingsbodem creëert voor bollen. Dit wordt ook wel een cultuurgrond genoemd.

In geval van krokussen is zandgrond de meest ideale bodemsoort.

Deze grond voldoet aan alle bovengenoemde eisen.

Vooral het waterdoorlatende karakter is uitermate geschikt voor krokussen.

Deze zandgrond wordt vermengd van klei- of veen dat van elders is aangevoerd.

Het bemesten is niet essentieel maar als de grond in de winter toegedekt wordt met een mulch laag zullen de bollen zeker “een hapje mee eten ”en hiervan profiteren.

Daarnaast is een kalkrijke grond zeker géén probleem. Je snapt nu direct waarom de Bollenstreek in Nederland juist in dat specifieke gebied te vinden is.

Krokussen planten in het gazon

Krokussen planten in het gazon: wanneer en hoe moet dit?

Wil je je gazon een mooi vrolijk karakter geven in het voorjaar?

De krokus is, net als de narcis, uitstekend geschikt om in het gazon te planten.

Je kunt dit ook combineren en er een kleurrijk geheel van maken!

Je gazon wordt op deze manier een prachtige bloemenweide!

Je moet wel even wachten met de eerste maaibeurt van het gras maar dat is zeker de moeite waard! Je hoeft het blad ook niet af te knippen. Integendeel zelfs! Laat het blad gerust vergelen en afsterven. Dit is de voedingsbodem voor de knolletjes die het volgend seizoen letterlijk de kop zullen opsteken voor een nieuwe kleurrijke bloemenzee.

Ook als je de krokussen in het gazon wilt planten, kun je dit het beste in de herfst doen.

Je kunt hiervoor het beste je gazon met een spade wat optillen en de grond onder het gazon wat losser maken voordat je de bollen in symmetrische lijnen in de grond plaatst. Het is belangrijk dat je het gazon na het planten goed water geeft, maar het is herfst. Misschien helpen de weergoden je wel een handje. Deze beregening is wel belangrijk. Het gras kan zich opnieuw wortelen en de bollen kunnen zich nestelen.

Het resultaat zie je vanzelf…. als de zon in het voorjaar begint te schijnen hoef je hiervoor weinig geduld op te brengen!

Krokussen planten in gazon

Meer tuininspiratie opdoen voordat je je tuin gaat aanleggen? Download hier mijn gratis Tuinideeën Gids. 

Tuinideeen

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
jan postma
Door

jan postma

op 17 May 2021

kan je na het uitbloeien van tete a tete Narcis deze in het gazon planten. En het loof daar laten afsterven.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!