Moderne tuin ontwerpen: met deze ideeën ontwerp je een strakke tuin
17 augustus 2018 
7 min. leestijd

Moderne tuin ontwerpen: met deze ideeën ontwerp je een strakke tuin

Wil je een moderne tuin ontwerpen, maar heb je inspiratie nodig om ideeën op te doen voor jouw droomtuin? Dan raad ik je aan om verder te lezen, want in dit artikel leg ik uit hoe je een moderne strakke tuin kan ontwerpen en waar je op moet letten. Met voorbeelden wil ik je laten zien wat de mogelijkheden zijn voor een kleine en grote moderne tuin.

Een moderne tuin wordt ook wel eens een strakke tuin genoemd. Je kunt een moderne tuin ontwerpen door de juiste beplanting en bestrating toe te passen in de juiste verhouding. Op deze manier kun je een onderhoudsvriendelijke moderne tuin creëren, waar je met plezier in kunt ontspannen.

Een moderne tuin, ik heb een beetje moeite met de term als ik eerlijk ben. Wat is modern in de natuur? Ik kan het ook omdraaien: kan de natuur ouderwets zijn? Wat mij betreft niet, het is de inrichting die een tuin modern of tijdloos maakt.

Alles over het ontwerpen van een moderne tuin

 1. Elementen die passen in een tuinontwerp voor een moderne tuin
 2. Moderne strakke tuin ontwerpen
 3. Beplanting moderne strakke tuin
 4. Moderne tuin met siergrassen
 5. Strakke tuin met gras
 6. Strakke tuin met grind
 7. Moderne tuin met vijver
 8. Moderne overkapping in de tuin
 9. Hoe je het beste een moderne tuin kan ontwerpen


Elementen die passen in een tuinontwerp voor een moderne tuin

Er zijn diverse elementen die uitstekend passen in een tuinontwerp voor een moderne tuin. Welke elementen je daadwerkelijk in je tuin integreert is natuurlijk een persoonlijke keuze. De gouden regel hierbij is eenvoudig: ”maak het vooral persoonlijk”. In deze tuin wil je je immers thuis voelen en moet je je rust kunnen vinden. Laat ik je toch inspireren met het volgende rijtje:

Loungetuin

Moderne strakke tuin


Moderne strakke tuin ontwerpen

Als je voorkeur uitgaat naar een moderne inrichting van je tuin kun je kiezen uit diverse tuinstijlen. Denk hierbij onder andere aan een loungetuin. Een loungetuin is modern ingericht en gericht op de ultieme relaxmomenten in een tuin.

Een loungetuin is een strak tuinontwerp dat ingericht is met moderne accessoires, zoals heerlijke banken, tafels, stoelen en andere tuinelementen. Daarnaast kun je kiezen voor moderne beplanting om het geheel compleet te maken en passen ook zaken als een tuindouche of een zwembad prima in deze stijl. Het zal je ook niet verbazen dat deze tuinstijl steeds populairder wordt.

Lounge in moderne tuin

Waterval in moderne tuin

Meer tips over tuinontwerpen?

In mijn gratis Tuinontwerp Gids vertel ik je alles wat je moet weten voordat je een tuinontwerp maakt of laat maken. Download hier de gratis gids.

Tuinontwerp


Beplanting moderne strakke tuin 

Om een modern tuinontwerp vorm te geven zijn er diverse opties. Je kunt de keuze maken uit diverse tuinstijlen die je modern kunt inrichten. Een moderne tuin is een combinatie van stijlvolle beplanting met mooie elementen. Hieronder laat ik meerdere voorbeelden van planten zien voor een moderne tuin, zodat je inspiratie hebt om een strakke borders in jouw tuin creëren.

Beplanting moderne tuin

Kindvriendelijke tuin

Beplanting moderne tuin


Moderne tuin met siergrassen

Je kunt een moderne tuin met siergrassen voorzien, want deze soort beplanting zorgt voor rust en eenvoud. Het mooiste is om een in één rechte strook de siergrassen te plaatsen, omdat je op deze manier het beste een strakke tuin kan inrichten.

Moderne tuin met siergrassen

Moderne tuin met siergrassen


Strakke tuin met gras 

Om een strakke tuin met gras te krijgen is het belangrijk om het gazon zorgvuldig te onderhouden. Dit doe je door het gras te:

Verder is het belangrijk om kalk te strooien op het gazon en om het gazon bladvrij te houden.

Onlangs heb ik een gloednieuw e-book voor je geschreven, waarin ik je onder meer uitleg hoe je jouw gazon onderhoudsvriendelijk maakt. Met behulp van dit e-book ben je namelijk in staat om minder tuinonderhoud te verrichten dankzij concrete tips en slimme oplossingen. Ideaal toch?

Moderne strakke tuin met gras

Kleine tuin ideeën / kleine tuin ontwerpen


Strakke tuin met grind 

Bij een moderne strakke tuin is het raadzaam om grind te plaatsen, want dit draagt bij aan onderhoudsvriendelijke tuinLet er wel op dat je onder het grind een antiworteldoek plaatst om onkruiden van onderuit te voorkomen.

Moderne tuin met grind

Moderne tuin met grind


Moderne tuin met vijver

Je kunt in jouw moderne tuin meer sfeer aanbrengen met een vijver sfeervoller, zodat je met meer plezier kunt genieten van jouw tuin. Een vijver heeft namelijk een kalmerende en ontspannende werking dankzij de vissen, waar je dan in alle rust naar kunt kijken.

In een ander artikel leg ik uit welke 9 stappen je moet volgen om een vijver aan te leggen in jouw tuin. Wellicht is dit waardevol voor je!

Vijver met vijverplanten


Moderne overkapping in de tuin 

Als je kiest om in een tuinontwerp voor een moderne tuin ook een overkapping te integreren, kan dit natuurlijk. Een veranda past immers prima bij een moderne tuin. Daarnaast maakt een veranda het mogelijk dat je veel langer buiten van je tuin kunt genieten. Als het eigenlijk te warm is om op je terras te zitten, kun je ervoor kiezen om onder je veranda te zitten. Op deze manier kun je toch buiten blijven en hoef je niet noodzakelijk naar binnen te gaan.

Andersom is ook mogelijk. Een moderne overkapping in de tuin geeft immers beschutting tegen de wind en als het een beetje regent, maar wel een goede temperatuur is kun je ook onder de veranda zitten. Een veranda verlengt je seizoen buiten dus! Alleen daarom al zou je voor een tuinontwerp met veranda kiezen!

Moderne overkapping

Moderne overkapping in tuin


Hoe je het beste een moderne tuin kan ontwerpen

Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt.

Tuinontwerp

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!