Moderne tuin ontwerpen: met deze ideeën ontwerp je een strakke tuin
arrow_drop_up arrow_drop_down
17 augustus 2018 

Moderne tuin ontwerpen: met deze ideeën ontwerp je een strakke tuin

Een moderne tuin wordt ook wel eens een strakke tuin genoemd. Je kunt een moderne tuin ontwerpen door de juiste beplanting en bestrating toe te passen in de juiste verhouding. Op deze manier kun je een onderhoudsvriendelijke moderne tuin creëren, waar je met plezier in kunt ontspannen.

Wil je een moderne tuin ontwerpen, maar heb je inspiratie nodig om ideeën op te doen voor jouw droomtuin? Dan raad ik je aan om verder te lezen, want in dit artikel leg ik uit hoe je een moderne strakke tuin kan ontwerpen en waar je op moet letten. Met voorbeelden wil ik je laten zien wat de mogelijkheden zijn voor een kleine en grote moderne tuin.

Een moderne tuin, ik heb een beetje moeite met de term als ik eerlijk ben. Wat is modern in de natuur? Ik kan het ook omdraaien: kan de natuur ouderwets zijn? Wat mij betreft niet, het is de inrichting die een tuin modern of tijdloos maakt.

Inhoudsopgave

 1. Elementen die passen in een tuinontwerp voor een moderne tuin
 2. Moderne strakke tuin ontwerpen
 3. Beplanting moderne strakke tuin
 4. Moderne tuin met siergrassen
 5. Strakke tuin met gras
 6. Strakke tuin met grind
 7. Moderne tuin met vijver
 8. Moderne overkapping in de tuin
 9. Hoe je het beste een moderne tuin kan ontwerpen


Elementen die passen in een tuinontwerp voor een moderne tuin

Er zijn diverse elementen die uitstekend passen in een tuinontwerp voor een moderne tuin. Welke elementen je daadwerkelijk in je tuin integreert is natuurlijk een persoonlijke keuze. De gouden regel hierbij is eenvoudig: ”maak het vooral persoonlijk”. In deze tuin wil je je immers thuis voelen en moet je je rust kunnen vinden. Laat ik je toch inspireren met het volgende rijtje:

Loungetuin

Moderne strakke tuin


Moderne strakke tuin ontwerpen

Als je voorkeur uitgaat naar een moderne inrichting van je tuin kun je kiezen uit diverse tuinstijlen. Denk hierbij onder andere aan een loungetuin. Een loungetuin is modern ingericht en gericht op de ultieme relaxmomenten in een tuin.

Een loungetuin is een strak tuinontwerp dat ingericht is met moderne accessoires, zoals heerlijke banken, tafels, stoelen en andere tuinelementen. Daarnaast kun je kiezen voor moderne beplanting om het geheel compleet te maken en passen ook zaken als een tuindouche of een zwembad prima in deze stijl. Het zal je ook niet verbazen dat deze tuinstijl steeds populairder wordt.

Lounge in moderne tuin

Waterval in moderne tuin


Beplanting moderne strakke tuin 

Om een modern tuinontwerp vorm te geven zijn er diverse opties. Je kunt de keuze maken uit diverse tuinstijlen die je modern kunt inrichten. Een moderne tuin is een combinatie van stijlvolle beplanting met mooie elementen. Hieronder laat ik meerdere voorbeelden van planten zien voor een moderne tuin, zodat je inspiratie hebt om een strakke borders in jouw tuin creëren.

Beplanting moderne tuin

Kindvriendelijke tuin

Beplanting moderne tuin


Moderne tuin met siergrassen

Je kunt een moderne tuin met siergrassen voorzien, want deze soort beplanting zorgt voor rust en eenvoud. Het mooiste is om een in één rechte strook de siergrassen te plaatsen, omdat je op deze manier het beste een strakke tuin kan inrichten.

Moderne tuin met siergrassen

Moderne tuin met siergrassen


Strakke tuin met gras 

Om een strakke tuin met gras te krijgen is het belangrijk om het gazon zorgvuldig te onderhouden. Dit doe je door het gras te:

 • Maaien
 • Sproeien
 • Bemesten
 • Verticuteren
 • Beluchten

Verder is het belangrijk om kalk te strooien op het gazon en om het gazon bladvrij te houden.
Onlangs heb ik een gloednieuw e-book voor je geschreven, waarin ik je onder meer uitleg hoe je jouw gazon onderhoudsvriendelijk maakt. Met behulp van dit e-book ben je namelijk in staat om minder tuinonderhoud te verrichten dankzij concrete tips en slimme oplossingen. Ideaal toch?

Hoe maak je jouw tuin onderhoudsarm? (e-book van Peter Mecklenfeld)

Moderne strakke tuin met gras

Kleine tuin ideeën / kleine tuin ontwerpen


Strakke tuin met grind 

Bij een moderne strakke tuin is het raadzaam om grind te plaatsen, want dit draagt bij aan onderhoudsvriendelijke tuin. Let er wel op dat je onder het grind een antiworteldoek plaatst om onkruiden van onderuit te voorkomen.
Moderne tuin met grind

Moderne tuin met grind


Moderne tuin met vijver

Je kunt in jouw moderne tuin meer sfeer aanbrengen met een vijver sfeervoller, zodat je met meer plezier kunt genieten van jouw tuin. Een vijver heeft namelijk een kalmerende en ontspannende werking dankzij de vissen, waar je dan in alle rust naar kunt kijken.

In een ander artikel leg ik uit welke 9 stappen je moet volgen om een vijver aan te leggen in jouw tuin. Wellicht is dit waardevol voor je!

Vijver met vijverplanten


Moderne overkapping in de tuin 

Als je kiest om in een tuinontwerp voor een moderne tuin ook een overkapping te integreren, kan dit natuurlijk. Een veranda past immers prima bij een moderne tuin. Daarnaast maakt een veranda het mogelijk dat je veel langer buiten van je tuin kunt genieten. Als het eigenlijk te warm is om op je terras te zitten, kun je ervoor kiezen om onder je veranda te zitten. Op deze manier kun je toch buiten blijven en hoef je niet noodzakelijk naar binnen te gaan.

Andersom is ook mogelijk. Een moderne overkapping in de tuin geeft immers beschutting tegen de wind en als het een beetje regent, maar wel een goede temperatuur is kun je ook onder de veranda zitten. Een veranda verlengt je seizoen buiten dus! Alleen daarom al zou je voor een tuinontwerp met veranda kiezen!

Moderne overkapping

Moderne overkapping in tuin


Hoe je het beste een moderne tuin kan ontwerpen

Als je een tuinontwerp modern wilt vormgeven, zijn er diverse internetsites om je te inspireren. Natuurlijk zijn er ideeën genoeg, maar is het vaak de vraag hoe je dit in een ontwerp kunt integreren. Hiervoor verwijs ik je graag naar het e-book dat ik hierover geschreven heb over het ontwerpen van een tuin in 10 stappen.

Naast een handig stappenplan vind je hier diverse handige tips hoe je het ontwerpen en het aanleggen van je tuin het beste kunt aanpakken, en…..hoe je dit beter niet kunt doen.

Als je dit stappenplan volgt zul je geen belangrijke stappen vergeten of volledig over het hoofd zien. Dit is dus een onmisbaar document voor iedereen die een tuinontwerp gaat maken om een moderne tuin te creëren. Het mooiste van het verhaal is dat je dit boek volledig gratis kunt downloaden! Wat dat betreft hoef je het zeker niet te laten.

Tuinplannen maken | Tuinontwerp

Tot slot specialiseer ik mij sinds 2009 als eigenaar van hoveniersbedrijf ‘Mecklenfeld Tuinen’ in het ontwerpen en aanleggen van moderne onderhoudsvriendelijke tuinen. In de jaren dat ik hier mee bezig ben, is er op dit gebied ontzettend veel kennis en kunde bijgekomen. Die kennis en kunde gebruik ik dagelijks met mijn hele team om tuinontwerpen te maken.

Maar waarom zou ik die kennis voor onszelf houden, als ik weet dat jij er ook je voordeel mee kunt behalen? Daarom heb ik onderstaande blogs geschreven over:

Reactie plaatsen