6 tips om twee verschillende schuttingen op elkaar af te stemmen
30 mei 2017 
8 min. leestijd

6 tips om twee verschillende schuttingen op elkaar af te stemmen

Het euvel van de twee verschillende schuttingen, 6 tips om dit op te lossen. Veel mensen zullen het herkennen. Je koopt een nieuw huis, met een mooie tuin. Alleen er is een probleem. De schuttingen aan beide kanten zijn verschillend. Veel mensen zal dat niet eens opvallen, maar jou de huiseigenaar wel. En helaas is dat je nou net een doorn in het oog.

Dit komt het meest voor bij schuttingen die nèt niet gelijk zijn. Bijvoorbeeld aan een kant horizontale planken en aan de overzijde verticaal. Of aan een kant rechte bovenzijde, terwijl aan de andere kant ze juist krom lopen.
Of als een de buren een zeer exclusieve schutting heeft geplaatst, waarbij een combinatie is gebruikt van stenen en kunststof, terwijl de andere zijde een kant en klare bouwmarkt uitstraling heeft.

Hoe los je dit probleem op? Er zijn een aantal oplossingen mogelijk, sommige zullen je wat dieper in de buidel doen laten tasten dan anderen.

Tip 1: Ermee leren leven

Het eerste advies. Is het echt zo erg? Vraag gerust eens na als familie en vrienden het nieuwe huisje komen bewonderen of het ze op is gevallen. Vaak is dat niet eens het geval. Zeker niet als het aan beide kanten een houten schutting betreft. Soms kan dit voldoende geruststelling geven, zodat de volgende keer dat je de tuin in loopt je de schouders ophaalt en er niet eens meer bij stil staat.

Maar zelfs als een hele kleine irritatie blijft bestaan, zou ik adviseren er iets mee te doen. Want je voelt je uiteindelijk zoveel lekkerder in een tuin die helemaal naar je zin is.

Tip 2: Bouwen en verbergen

Het tweede advies, voordat je aan de schutting begint, wat wil je eigenlijk met de tuin. Ben je sowieso van plan een mooie schuur te bouwen. Of wil je een leuke zithoek in een hoek van de tuin maken. Heb je misschien zelfs plannen voor een uitbouw op korte termijn?
Misschien dat dit bouwproject al een groot deel van een van de schuttingen aan het zicht onttrekt. Bespaar je dan de centen en zet hier op in.

Of maak gebruik van het feit dat je dan toch aan het bouwen ben. En breid het bouwplan uit door de schutting uit het oog te onttrekken. Ben je toch aan het metselen? Metsel dan een stukje door Of maak het metselwerk enigszins aflopend, waarmee je optisch niet alleen een speels karakter geeft aan de tuin, maar ook nog eens diepte creëert.
Bouw je met hout, maar dan in het verlengde een mooie oppottafel, of gewoon wat planken op hoogte tegen de schutting aan en zet hier mooie plantenbakken op. Verderop staan hier ook nog tips over.

Tip 3: Compleet nieuwe schutting plaatsen

Het plaatsen van een gloednieuwe schutting kan het probleem gemakkelijk oplossen. Kant en klare schuttingdelen zijn te koop bij elke bouwmarkt of tuincentrum. En binnen een dag kun je de schutting van je dromen hebben staan, afhankelijk van hoeveel je er aan uit wil geven.

Het nadeel is dat je een project als dit wel moet afstemmen met de buren. En dit lukt niet altijd, omdat soms het probleem dan een tuin (naar de buren) verplaatst.

Ook zijn de meeste tuinen natuurlijk niet precies even lang als de schuttingdelen. Dus moet er wat kunst- en vliegwerk plaatsvinden. Of je koopt alleen los hout en gaat zelf aan de slag.

Tip 3.5: Alleen extra Schuttingdelen

Als aan een kant van de tuin standaard schuttingdelen zijn aangebracht, dan let je niets om aan de binnenzijde van de bestaande schutting aan de overzijde eenzelfde soort schuttingdeel te schroeven.
Hiermee heb je direct een geheel en omdat er al een bestaande schutting met schuttingpalen hoef je enkel een paar schermen te kopen en klaar. Een vrij simpele en relatief goedkope oplossing.

Voordat je verder leest, heb ik een leuke weggever voor je. Wil je na het lezen van dit blog nog meer tuininspiratie opdoen? In mijn gratis Tuinideeën Gids heb ik 80 tuinideeën voor je gebundeld. Deze ideeën kun je zowel voor een grote als kleine tuin gebruiken. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Tip 4: Verven

Verberg of accentueer het verschil door de schuttingen aan de eigen kant te voorzien van een laagje verf. Hiermee kan je beide kanten dezelfde kleur geven zodat de kleur eruit springt en niet de vorm. Of gebruik twee verschillende kleuren om het verschil juist te benadrukken.

Naast verven kun je er ook voor kiezen om een mooie beits te gebruiken om de houtstructuur te behouden. Of soms kan het genoeg zijn om beide zijden mooi in de olie te zetten. Hiermee verklein je een eventueel kleurverschil al enorm. En het hout gaat ook nog eens langer mee.

Dit is vaak alleen een mogelijkheid met schuttingen van hout. Kunststofschuttingen zijn vaak voorzien van een beschermende coating waar verf niet goed op houdt. En de kans op verwering van de kunststofdelen is aanwezig. Wat de buurman of –vrouw die de schutting heeft geplaatst waarschijnlijk niet op prijs stelt.

Tip: Probeer het eerst op een klein onopvallende plek. Deze oplossing is namelijk behoorlijk permanent.

Tip 5: Planten

Het gebruik van blad houdende planten kunnen een schutting uit het zicht onttrekken. Bladverliezende planten zijn leuk voor de zomer, maar dan zit je in de herfst, winter en het vroege voorjaar nog steeds tegen de schutting aan te staren. Door handig gebruik te maken van groen is de schutting ineens geen doorn in het oog meer. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van doorhoudende planten natuurlijk.

Als je huisdieren hebt, wees dan wel voorzichtig, sommige planten kunnen giftig zijn voor honden, katten of konijnen die lost in de tuin lopen.

Klimplanten

Het gebruik van een trellis kan een klimplant de kans geven om zich langs een gladde schutting omhoog te werken. Het grote voordeel van klimplanten is dat zij vaak een relatief klein grondoppervlak nodig hebben.

Enkele bekende klimmers zijn:

 • de klimop;
 • de (boeren)jasmijn;
 • de passiebloem;
 • de clematis;
 • de wilde wingerd
 • en de kamperfoelie.

Van al deze planten zijn meerdere variëteiten te vinden die volledig winterhard zijn. Ook in vorm, bladgrootte en kleur is er keuze genoeg. Vooral de boerenjasmijn en de kamperfoelie staan ook bekend om de heerlijke geur die zij in de tuin kunnen brengen. Veel van de planten sterven wel af in de winter of verliezen hun blad. Een combinatie van meerdere planten is ook goed mogelijk.

Haagplanten

Een haag van planten kan ook een mooi effect creëren. Een altijd groene conifeer als accent in de tuin doet wonderen. Al neemt een kleine haag al snel veel ruimte van een kleine tuin in. En dit is meestal iets wat mensen juist proberen te vermijden. Een dunne strook bamboe kan ook uitkomst bieden.

Doe vooraf een beetje onderzoek naar de plant of struik waar je oog op valt. Een haag van coniferen moet goed worden bijgehouden. Als je niet heel goed bent met het jaarlijks terugsnoeien kies dan voor een taxus. Deze loopt ook uit op oud hout en kan daardoor ook minder regelmatig worden bijgehouden. Bamboe kan enorm kan woekeren. Daarom is het verstandig te zorgen dat de wortels hier de ruimte niet voor krijgen, dit kun je realiseren met een paar lagen worteldoek of een betonnen border in te graven.

Bomen

Een strategisch geplaatste boom kan zelfs in een kleine tuin een prachtig aanzicht geven. Een leilinde kan vrij plat langs de schutting geleid worden. Of een mooie wisteria met zijn hangende trossen van kleurrijke bloemen. Ook fruitbomen kunnen relatief klein en vol gehouden worden.

Het nadeel van bomen is wel dat ze groot willen worden. Dus bijhouden is van belang, ook vormen ze vaak dichte bladerdekken en zijn dus minder geschikt voor een reeds schaduwrijke tuin waar je met een boom dat laatste hoekje zon plotseling kwijt raakt.

Plantenbakken.

Mooie plantenbakken die hoog van de grond staan kunnen een laagblijvende plant de kans geven zijn deel bij te dragen aan het verbergen van een schutting. Ook het gebruik van oppottafels of andere ondersteunende stellages kunnen hieraan bijdragen, met het bijkomende voordeel van opbergruimte.

Een ander alternatief is het gebruik van hangbakken. De meeste schuttingen kunnen wel een paar plantenbakken dragen. En hier kan een speels effect mee worden bereikt. Ook hangzakken winnen in populariteit. Met een mooie hangende plant kun je het groen zowel van boven als naar beneden laten groeien.

Tip 6: Afdekken

Natuurlijk materiaal

Naast de eerdergenoemde trellis zijn er ook tal van andere mogelijkheden om de schutting aan één of beide kanten van de tuin af te dekken. Op de foto is gebruik gemaakt van een wilgentenenrol om de schutting aan een zijde van de tuin te bekleden. Voor een lichter effect kan ook gekozen worden een materiaal met een lichtere kleur, bijvoorbeeld riet.

Kunst

Tegenwoordig zijn er tal van webshops, waar je prachtige tuindoeken kunt bestellen. Zelf een mooie foto uitkiezen, printen en ophangen maar. Een slim gekozen foto kan ook een optische illusie creëren van meer diepte in de tuin. Ook zijn in veel tuincentra en op het internet genoeg kant en klare tuinbestendige schilderijen te vinden. Een klein beetje expressie op een schutting trekt het oog automatisch naar zich toe. Zodat de achterliggende schutting al snel niets meer is dan een vage vlek.

Ook een welgeplaatst mozaïek kan wonderen doen. Dit is ook vrij simpel zelf te maken. De handige mens kan hier helemaal los gaan. Maar tegenwoordig zijn in bouwmarkten ook kant en klare mozaïkmatten te koop. Meestal gebruikt in badkamers. Maar in combinatie met een plaat hardhout. Is hier ook zelf een prachtig buitenkuntswerk van te maken, met of zonder patroon.

Alternatieve materialen

Ben je een iets gewaagder type? Laat jezelf eens inspireren door de bouwmarkt, of de meubelzaak. Wat dacht je van bijvoorbeeld een glanzende plaat aluminium op de juiste plek? Bijvoorbeeld naast de barbecue of vuurkuil. Dit voorkomt vettige aanslag op het hout en is eenvoudig schoon te maken met een doekje. Daarnaast is het meteen een mooie aandachtstrekker als je trots bent op de buitenkeuken. En het licht en de warmtevan de vuurkuil wordt weerkaatst.

In een kleine donkere tuin kan met gebruik van spiegels het licht weerkaatst worden om zo een helder effect aan je tuin te geven. De oude Egyptenaren gebruikten deze technieken om grote halen overdag te verlichten door het zonlicht op te vangen. Dus waarom zouden wij dan niet doen? In plaats van het licht op te laten slokken door de donkere schutting.

Vergeten?

Ik weet zeker dat er in heel Nederland genoeg mensen zijn die voor dit probleem mooie en creatieve oplossingen hebben gevonden. De tips die ik in deze blog noem zijn misschien zelf bijna standaard te noemen.

In mijn Tuininspiratie Gids deel ik 80 tuinideeën die je één-op-één kunt gebruiken voor je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!