Zo kies je een boom voor de kleine tuin (tips en adviezen)
Beplantingsplan
Peter Mecklenfeld
Beplantingsplan
06/28/2016
2 min
4

Zo kies je een boom voor de kleine tuin (tips en adviezen)

06/28/2016
2 min
4

Wil je een boom voor een kleine tuin? Bedenk dat de wortels net zo breed worden als de boom hoog is. Dus een boom van 2 meter heeft wortels rondom in een straal van 2 meter. Dat vergeten tuinbezitters vaak. In die cirkel onttrekt de boom voeding en water aan de grond. Het gras wordt snel droog en er groeit weinig onder het schaduwrijke bladerdak.

Alles weten over het selecteren van bomen en planten?

In mijn e-book over beplantingsplannen leg ik je alles uit over het selecteren van de juiste bomen en planten in jouw tuin. Hoe selecteer je en combineer je bomen en planten in een tuin? En hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk onderhoud hebt? Download hier het gratis e-book. 

Beplantingsplan maken

Boom planten in de kleine tuin

Als je een boom plant, houd dan in het achterhoofd hoe hoog en breed hij wordt. Heel veel bomen staan na verloop van tijd te dicht op de muur. Dat zorgt voor veel ellende. Hij moet altijd ver genoeg van de erfscheiding staan. Anders gaan de buren – terecht – klagen. Moet de boom er straks uit, dan heb je problemen met de schutting, je terras en nog veel meer.

smalle-zuilboom-in-een-kleine-tuin

Toch is er genoeg keuze aan bomen voor kleine tuinen. Je zou de boom in een kuip kunnen plaatsen. Die moet dan wel water kunnen doorlaten, anders ‘verzuipt’ de boom. Hele kleine bomen in potten heten ‘bonsai’. De Japanners hebben de snoei van die boompjes tot een kunst verheven. Als je amateur daarin bent, begin er dan liever niet aan.

Voorbeelden van bomen

Heel mooie blikvangers zijn de rode meidoorn, zakdoekjesboom, sierpeer en het krentenboompje. Deze worden zo’n 2,5 meter hoog en hebben opvallende bloemen. Ook de bonte wilg is absoluut een aanrader. Je hoeft niet veel te snoeien en hebt het hele jaar door plezier ervan. Zet onder de boom struiken of planten die schaduw verdragen. Bijvoorbeeld sedum, smeerwortel, longkruid, varens of de bodembedekker waldsteinia.

boom-in-het-gazon-voortuin-kleine-tuin

Leibomen in de kleine tuin

Leibomen bieden ook een prima oplossing. De takken zijn aan een structuur vastgebonden en in die vorm gesnoeid. Je kunt ze langs muren plaatsen en zo een statig beeld creëren. Heel leuk voor fruitbomen!

Wil je weten wanneer je het beste kunt snoeien – in het voor- of najaar? Stel je vraag dan hieronder. Voordat je de boom in de grond zet, moet hij eerst een paar uur in een emmer met water staan. Maak het plantgat groot genoeg, zodat de wortels zich goed ontwikkelen. Geef in het eerste jaar veel water. Veel plezier met het zien opgroeien van je troetelboom!

siergrasse-in-tuin

7 bomen die geschikt zijn voor in de kleine tuin:

Hieronder een aantal mooie soorten die je zou kunnen gebruiken in de kleine tuin. Let wel op dat je regelmatig (ieder jaar) aan begeleiding snoei moet doen om de boom in toom te houden.

  • Meidoorn : Crataegus monogyna
  • Krentenboom : Amalancier lamarckii
  • Ginko : Ginko biloba
  • Fluweel : Rhus glabra
  • Amberboom : Liquidambar styracyflua
  • Beuk/ haagbeuk (zuilvorm) : Fagus sylvatica/ Carpinus betulus
  • Kornoelje : Cornus kousa

Meer weten over het kiezen van een boom?

In mijn e-book over beplantingsplannen vertel ik je nog meer over het selecteren bomen en andere planten voor je tuin. Download het gratis e-book hier. 

Beplantingsplan maken

Reacties
Categorieën