Zo kies je een boom voor de kleine tuin (tips en adviezen)
28 juni 2016 
2 min. leestijd

Zo kies je een boom voor de kleine tuin (tips en adviezen)

Wil je een boom voor een kleine tuin? Bedenk dat de wortels net zo breed worden als de boom hoog is. Dus een boom van 2 meter heeft wortels rondom in een straal van 2 meter. Dat vergeten tuinbezitters vaak. In die cirkel onttrekt de boom voeding en water aan de grond. Het gras wordt snel droog en er groeit weinig onder het schaduwrijke bladerdak.

Alles weten over het selecteren van bomen en planten?

In mijn e-book over beplantingsplannen leg ik je alles uit over het selecteren van de juiste bomen en planten in jouw tuin. Hoe selecteer je en combineer je bomen en planten in een tuin? En hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk onderhoud hebt? Download hier het gratis e-book. 

Beplantingsplan maken

Boom planten in de kleine tuin

Als je een boom plant, houd dan in het achterhoofd hoe hoog en breed hij wordt. Heel veel bomen staan na verloop van tijd te dicht op de muur. Dat zorgt voor veel ellende. Hij moet altijd ver genoeg van de erfscheiding staan. Anders gaan de buren – terecht – klagen. Moet de boom er straks uit, dan heb je problemen met de schutting, je terras en nog veel meer.

smalle-zuilboom-in-een-kleine-tuin

Toch is er genoeg keuze aan bomen voor kleine tuinen. Je zou de boom in een kuip kunnen plaatsen. Die moet dan wel water kunnen doorlaten, anders ‘verzuipt’ de boom. Hele kleine bomen in potten heten ‘bonsai’. De Japanners hebben de snoei van die boompjes tot een kunst verheven. Als je amateur daarin bent, begin er dan liever niet aan.

Voorbeelden van bomen

Heel mooie blikvangers zijn de rode meidoorn, zakdoekjesboom, sierpeer en het krentenboompje. Deze worden zo’n 2,5 meter hoog en hebben opvallende bloemen. Ook de bonte wilg is absoluut een aanrader. Je hoeft niet veel te snoeien en hebt het hele jaar door plezier ervan. Zet onder de boom struiken of planten die schaduw verdragen. Bijvoorbeeld sedum, smeerwortel, longkruid, varens of de bodembedekker waldsteinia.

boom-in-het-gazon-voortuin-kleine-tuin

Leibomen in de kleine tuin

Leibomen bieden ook een prima oplossing. De takken zijn aan een structuur vastgebonden en in die vorm gesnoeid. Je kunt ze langs muren plaatsen en zo een statig beeld creëren. Heel leuk voor fruitbomen!

Wil je weten wanneer je het beste kunt snoeien – in het voor- of najaar? Stel je vraag dan hieronder. Voordat je de boom in de grond zet, moet hij eerst een paar uur in een emmer met water staan. Maak het plantgat groot genoeg, zodat de wortels zich goed ontwikkelen. Geef in het eerste jaar veel water. Veel plezier met het zien opgroeien van je troetelboom!

siergrasse-in-tuin

7 bomen die geschikt zijn voor in de kleine tuin:

Hieronder een aantal mooie soorten die je zou kunnen gebruiken in de kleine tuin. Let wel op dat je regelmatig (ieder jaar) aan begeleiding snoei moet doen om de boom in toom te houden.

 • Meidoorn : Crataegus monogyna
 • Krentenboom : Amalancier lamarckii
 • Ginko : Ginko biloba
 • Fluweel : Rhus glabra
 • Amberboom : Liquidambar styracyflua
 • Beuk/ haagbeuk (zuilvorm) : Fagus sylvatica/ Carpinus betulus
 • Kornoelje : Cornus kousa

Meer weten over het kiezen van een boom?

In mijn e-book over beplantingsplannen vertel ik je nog meer over het selecteren bomen en andere planten voor je tuin. Download het gratis e-book hier. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Pieter Ordelman
Door

Pieter Ordelman

op 15 Feb 2017

Mooi

hillefien
Door

hillefien

op 03 Mar 2017

Ginkgo biloba 15-25 meter hoog Liquidambar styraciflua 25-30 meter hoog Hoezo, geschikt voor kleine tuin

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 03 Mar 2017

Je hebt het over volwassen kenmerken van originele soorten. Er zijn varianten die minder groot worden en het is belangrijk hoe de bomen worden gesnoeid. Deze soorten zijn vrij open van structuur en heel eenvoudig door jaarlijks enkele takken te verwijderen in toom te houden waardoor ze prima geschikt zijn voor in de kleine tuin.Als je ze laat groeien gaat het inderdaad veel te gek.

Tuinhappy
Door

Tuinhappy

op 05 Jun 2017

Leuk artikel! Bomen in je tuin zorgen automatisch voor meer vogels om je heen! www.tuinhappy.nl/boom

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!