Lavendel snoeien | Wanneer moet je lavendel snoeien?
04 mei 2016 
2 min. leestijd

Lavendel snoeien | Wanneer moet je lavendel snoeien?

Lavendel snoeien | Lavendel is een van de makkelijkste tuinplanten, mits je hem op geschikte momenten snoeit. Het snoeien van lavendel vergt wel wat kennis, het is belangrijk om de snoeibeurt op de juiste tijd te geven. Er zijn veel verschillende soorten lavendel, maar de soort die van vaak snoeien houdt, de Lavendula angustifolia, komt in Nederland het meest voor.

Lavendel snoeien

Wat heel belangrijk is, is dat je lavendel voor het eerst snoeit als de plant nog jong is. Door de plant in het eerste jaar regelmatig te snoeien, ontstaat een mooie volle plant. Dit komt omdat de plant gestimuleerd wordt steeds opnieuw te beginnen met nieuwe scheuten. Zou je niet snoeien, dan ontstaat een plant die binnenin kaal is en kom je daar later, wil je hem uiteindelijk toch snoeien, niet meer goed bij.

Na de eerste snoei is het belangrijk om de nieuwe toppen weg te knippen, dit kan in het eerste jaar gerust minimaal twee keer. Ook na de bloei houdt Lavendel wel van een snoeibeurt. Met een beetje geluk bloeit de plant dan in de herfst nog een keer.

grote-moderne-tuin-schellevis-tegels

Na de vorst een derde van de plant snoeien

Na de vorsttijd moet Lavendula angustifolia rigoureus gesnoeid worden, maar liefst een derde van de plant kan er af geknipt worden. Ongeveer tien tot vijftien centimeter van de plant mag blijven staan. Het is belangrijk om wel wat takken te laten zitten, om te voorkomen dat de plant niet meer uitloopt.

Zodra het najaar in aantocht is, is het belangrijk de lavendel te snoeien in de vorm die je wilt dat hij in de lente weer heeft. Het is de bedoeling dat de plant nog een beetje groeit voor het echt winter wordt, omdat de plant daar wat fraaier van wordt én omdat de plant dan beter bestand is tegen vorst. De najaarssnoei kun je het best uiterlijk begin oktober doen, voor het beste resultaat.

Lavendel vergt weinig onderhoud

Water geven en bemesten in de volle grond, dat heeft de Lavendel niet nodig. Misschien alleen wat water op de grond als de lavendel in heel heet weer geplant wordt. Het is te adviseren de grond waarin de plant geplant wordt vochtig te maken. Staat lavendel in een pot, dan lust hij wel af een toe een scheutje water.

Toedienen van kalk is naast snoeien aan te raden voor een mooie plant. Informeer eerst of het Lavendelsoort dat je in bezit hebt wel van kalk houdt, er zijn cultivars die beter gedijen zonder kalk.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Valina
Door

Valina

op 05 Jun 2018

Ik heb net een appartement gekocht met 2 tuinen. De basis is zeker mooi maar het is wel erg verwaarloosd. Zo heb ik lavendel (geen idee welke) maar die is best kaal. Je schrijft dat ik hem voor begin oktober moet snoeien. Hoe kort kan ik hem snoeien om hem minder kaal te krijgen? Of is het in oktober een beetje eraf (en wat is dat precies?) en pas na de winter veel eraf tot 10 cm?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 05 Jun 2018

Advies is om in oktober enkel de dode bloemstengels te snoeien. In het voorjaar, na de winter snoei je de lavendel tot ca 5 - 10 cm boven de grond af.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!