Hoe moet ik een hortensia snoeien? | Tuinonderhoud tips
10 mei 2016 
1 min. leestijd

Hoe moet ik een hortensia snoeien? | Tuinonderhoud tips

Hortensia is een tuinplant die onder te verdelen is in twee groepen: soorten die wel gesnoeid moeten worden en soorten die niet gesnoeid hoeven te worden. Voor je tot een snoeibeurt overgaat, is het dus belangrijk te weten welk soort hortensia je in de tuin hebt staan. De hortensia is niet moeilijk te onderhouden, water geven is vaak voldoende.

Hoe moet ik een hortensia snoeien? 

De hortensia’s die niet noodzakelijkerwijs gesnoeid moeten worden, zijn hortensia’s die bloeien op oude knoppen. De uitgebloeide bloemen weghalen is voor deze groep voldoende. Natuurlijk is het slim om de struik wel te snoeien als hij eenvoudigweg te groot wordt, maar voor het floreren van de plant is snoeien overbodig. Wil je de struik rigoureus kleiner hebben, snoei dan in delen.

De plant zal beter groeien als eerst de ene helft en na een jaar pas de andere helft gesnoeid wordt. De uitgebloeide bloemen kunnen na de winter uit de struik geknipt worden, dan heeft de plant weer ruimte voor nieuwe knoppen. Bloeit hij eenmaal, dan zal hij maar liefst een half jaar mooi zijn.

Hortensia’s die wel gesnoeid moeten worden

Voor de soorten die bloeien op nieuwe knoppen is snoeien in het voorjaar nodig. Het ene soort waardeert een flinke snoei, voor het andere soort is minimaal snoeien beter. Mocht je willen dat de plant groter wordt, dan kun je er ook voor kiezen alleen de bloemen er af te knippen.

Zo ongeveer een keer per twee à drie jaar kun je de hortensia diep terugsnoeien. Dit maakt dat de struik kleinere bloemen krijgt, maar wel voller en steviger wordt. Zorg er wel voor dat je niet alles weg snoeit. Het zou zonde zijn om een jaar geen bloemen te hebben.

Alleen bij hele oude hortensia’s (met veel dood hout) raden we aan om deze een keer helemaal af te snoeien (tot 10 cm boven de grond). Je hebt dan een jaar geen bloemen maar uiteindelijk zal de plant weer mooier worden.

Het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt!

Hortensia’s hebben weinig onderhoud nodig

Voor alle hortensia’s geldt, dat dood hout wel gesnoeid moet worden. Ook takken die verkeerd groeien, mogen gewoon weggeknipt. Door, ook bij soorten die geen snoeibeurt nodig hebben, toch af en toe wat takken te snoeien, zal de plant verjongen. Dit komt de bloei ten goede. Een hortensia kan gesnoeid worden met een snoeischaar. Grote oppervlakten, bijvoorbeeld bij een klimhortensia, kunnen ook gesnoeid worden met een heggenschaar.

Een hortensia vergt naast snoeien weinig onderhoud, water geven en een beetje bemesten is vaak al voldoende. Mocht je niet weten welke hortensia in jouw tuin staat, neem dan contact op met ons. Wij zullen je dan persoonlijk advies geven.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

vergeet het gratis inspiratiepakket niet...

Een nieuw tuinplan begint met inspiratie en goede ideeën. Maar daarnaast is het extreem belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal belangrijke aspecten die betrekking hebben op het maken van tuinplannen en voorbereiden van een tuinontwerp + de uiteindelijke aanleg. Met dit gratis inspiratiepakket ben je verzekerd dat jij de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten gaat voorkomen en krijg je exclusief toegang tot liefst 80 uitgelichte ideeën voor in de tuin. Als kers op de taart deel ik de 8 tuintrends die het meeste impact hebben op jouw nieuwe tuin en mijn visie hierop.

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!