Wanneer moet ik vaste planten snoeien? | Tips en adviezen
03 mei 2016 
2 min. leestijd

Wanneer moet ik vaste planten snoeien? | Tips en adviezen

Wanneer moet ik mijn vaste planten snoeien? Een veel gestelde vraag waar je graag antwoord op wil. In dit artikel geven we je tips en adviezen over hoe en wanneer je het best vaste planten kunt snoeien.

Sommige vaste planten moeten zo af en toe gesnoeid worden, sommige juist weer niet. Zoek voor je met de snoeischaar in de weer gaat op wat het beste is voor de planten die in jouw tuin staan. Ook is het nuttig te kijken wanneer de plant gesnoeid moet worden, in het voorjaar, na de bloei of juist in het najaar.

Wanneer moet ik vaste planten snoeien?

Sommige planten moeten niet of nauwelijks gesnoeid worden
Een Agapanthus (Ridderspoor) is een voorbeeld van een plant die juist niet gesnoeid moet worden. Bij Ridderspoor kun je volstaan met het verwijderen van de dode bloemen, mits je die niet wilt laten zitten voor het oogsten van de zaden. Voor planten die wel gesnoeid moeten worden, geldt meestal dat ze in het voorjaar ontdaan moeten worden van oud hout. Door al het lelijke hout weg te knippen, heeft de plant weer ruimte om te groeien en het nieuwe hout krijgt de kans zich te ontwikkelen.

hoe-moet-ik-vaste-planten-snoeien

Vaste planten snoeien in het najaar?

Vaste planten krijgen in het najaar vaak niet zo’n fraai uiterlijk. De bladeren ogen dor en de plant ziet er niet frisser uit. Toch is het noodzakelijk om deze bladeren te laten zitten. De plant is zich namelijk aan het voorbereiden op de winter, hij heeft de bladeren nodig om zich te beschermen tegen slechte weersinvloeden. Vooral als er een strenge winter verwacht wordt, heeft hij die bladeren echt nodig.

Na de bloei moet je vaste planten flink terugsnoeien

Na het voorjaar, in de zomer, is een vaste plant meestal uitgebloeid. Als de plant na de bloei teruggeknipt wordt, gaat hij vaak opnieuw uitlopen en nog een keer bloeien. Dit mag rigoureus: knip de plant gerust af tot een centimeter of tien boven de grond. Dieper is niet nodig, omdat de plant dan wel heel veel moeite moet doen om zich weer te ontwikkelen. Het zonlicht kan na de snoeibeurt weer overal bij en na een paar weken zie je alweer ontwikkeling in de plant. Vaste planten kunnen het best gesnoeid worden met een heggenschaar of een snoeischaar, afhankelijk van de grootte van de plant.

Vaste planten snoeien

Als uitgebloeide bloemen weggeknipt worden, zorg er dan voor dat de hele bloemstengel verwijderd wordt. Dit om de nieuwe bloei een stimulans te geven. De plant oogt alweer fris om aan het voorjaar te beginnen, alleen al als de bruine bladeren, sprieten of bloemen verwijderd zijn. Let er wel op dat als je de bladeren en bloemen opruimt, je voorzichtig omgaat met nieuwe uitlopers. Zonde als je de plant direct al beschadigd.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!