Rozen snoeien | Tuinonderhoud tips en adviezen (video)
12 mei 2016 
1 min. leestijd

Rozen snoeien | Tuinonderhoud tips en adviezen (video)

Rozen snoeien | Tuinrozen geven een tuin allure. Om ervoor te zorgen dat de struik allure houdt, is het noodzakelijk de rozen goed te onderhouden én te snoeien. Rozen snoeien: het lijkt moeilijk maar met de juiste tips en een scherpe schaar is het goed te doen.

Vorst overdag weg en temperatuur omhoog

Er is maar één moment het beste voor het snoeien van de roos: als de temperaturen na de winter omhoog gaan en de vorst op de dag verleden tijd is. De maanden februari en maart lenen zich er dus het best voor, mits je het weerbericht goed in de gaten houdt. Als je eerder snoeit, wordt de roos gevoelig voor vorst en verschillende ziektes, snoei je later, dan is de bloem niet verloren, maar komt de bloei niet goed op gang. Verschillende rozen vergen een verschillende handelswijze qua snoeien. Zo is het slim om grootbloemige rozen en trosrozen flink kort te snoeien en dient een stamroos een centimeter boven een niet uitgelopen bladknop gesnoeid te worden.

Rozen snoeien

Snoeien is groeien

Omdat het nogal nauw luistert waar rozen precies gesnoeid moeten worden, is het verstandig bijvoorbeeld een filmpje over rozen snoeien te bekijken of het een keer voor te laten doen door een vakman. Het is zonde als een hoognodige snoeibeurt er juist voor zorgt dat de roos er onderdoor gaat. Wat er precies weggesnoeid moet worden is voor elke roos verschillend, maar dode takken en takken die verkeerd groeien kunnen in ieder geval afgeknipt worden.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat wenselijk is over de grootte van de struik, zo is het mogelijk een rozenstruik een gewenste omvang te laten verkrijgen. Bedenk dat voor rozen altijd geldt: snoeien is groeien. Een rozenstruik heeft lucht nodig.

Natuurlijke groei versus snoei

Bij sommige rozen kan het geen kwaad om enkele jaren niet te snoeien. Niet snoeien van rozen betekent wel dat de struik een natuurlijke vorm krijgt. Het grootste nadeel is dan dat het dode hout ervoor zorgt dat de roos toch lelijk wordt. Veel dode takken ofwel verhouten van de plant is gewoonweg niet fraai.

Er zal dus ook bij een natuurlijk ogende tuin altijd een tussenweg gekozen moeten worden: snoeien én de plant zijn eigen weg laten gaan. Voor al het snoeiwerk geldt dat een scherpe schaar zorgt voor de beste snoei. Tot slot een tip voor het vermijden van kapotte kleding door rozensnoei: zorg ervoor dat doorns geen grip krijgen op je kleding, draag gladde kleding en handschoenen.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!