Hortensia snoeien | Hoe moet ik mijn Hortensia's snoeien?
03 mei 2016 
2 min. leestijd

Hortensia snoeien | Hoe moet ik mijn Hortensia's snoeien?

Hortensia snoeien | Hortensia is een tuinplant die onder te verdelen is in twee groepen: soorten die wel gesnoeid moeten worden en soorten die niet gesnoeid hoeven te worden. Voor je tot een snoeibeurt overgaat, is het dus belangrijk te weten welk soort hortensia je in de tuin hebt staan. De hortensia is niet moeilijk te onderhouden, maar zorg ervoor dat je het wel op de goede manier doet.

Hortensia snoeien is niet altijd nodig

De hortensia’s die niet noodzakelijkerwijs gesnoeid moeten worden, zijn hortensia’s die bloeien op oude knoppen. De uitgebloeide bloemen weghalen is voor deze groep voldoende. Natuurlijk is het slim om de struik wel te snoeien als hij eenvoudigweg te groot wordt, maar voor het floreren van de plant is snoeien overbodig. Wil je de struik rigoureus kleiner hebben, snoei dan in delen. De plant zal beter groeien als eerst de ene helft en na een jaar pas de andere helft gesnoeid wordt. De uitgebloeide bloemen kunnen na de winter uit de struik geknipt worden, dan heeft de plant weer ruimte voor nieuwe knoppen. Bloeit hij eenmaal, dan zal hij maar liefst een half jaar mooi zijn.

4

Hortensia’s die wel gesnoeid moeten worden

Voor de soorten die bloeien op nieuwe knoppen is snoeien in het voorjaar nodig. Het ene soort waardeert een flinke snoei, voor het andere soort is minimaal snoeien beter. Mocht je willen dat de plant groter wordt, dan kun je er ook voor kiezen alleen de bloemen er af te knippen. Snoei je te veel van een plant, houd er dan wel rekening mee dat de bloemen te zwaar kunnen zijn voor de struik en hij door kan hangen, vooral na een regenbui. Zo ongeveer een keer per twee à drie jaar kun je de hortensia diep terugsnoeien. Dit maakt dat de struik kleinere bloemen krijgt, maar wel voller en steviger wordt.

Hortensia’s hebben weinig onderhoud nodig

Voor alle hortensia’s geldt, dat dood hout wel gesnoeid moet worden. Ook takken die verkeerd groeien, mogen gewoon weggeknipt. Door, ook bij soorten die geen snoeibeurt nodig hebben, toch af en toe wat takken te snoeien, zal de plant verjongen. Dit komt de bloei ten goede. Een hortensia kan gesnoeid worden met een snoeischaar. Grote oppervlakten, bijvoorbeeld bij een klimhortensia, kunnen ook gesnoeid worden met een heggenschaar. Een hortensia vergt naast snoeien weinig onderhoud, water geven is voldoende. Mocht je niet weten welke hortensia in jouw tuin staat, neem dan contact op met een specialist, hij zal je altijd kunnen vertellen wat de handelswijze is voor jouw struik.

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!