Meer vogels in de tuin lokken doe je met deze 9 planten
07 september 2017 
13 min. leestijd

Meer vogels in de tuin lokken doe je met deze 9 planten

Je kunt meer vogels in de tuin lokken door vogelvriendelijke beplanting in de tuin te plaatsen. Als vogelliefhebber wil je natuurlijk dat er geen vogelgeluiden ontbreken, want een mooie tuin is niet compleet zonder het vrolijk stemgeluid van vogels! Daarom hebben wij een selectie van 9 planten waarmee je meer vogels in de tuin kan lokken. Of je nu in stilte aan het genieten bent van uw tuin of met gezelschap in de tuin zit. Het is altijd leuk om vogeltjes te zien die een besje wegpikken en vervolgens weer wegvliegen uit de tuin. Door meer vogels in de tuin fleurt jouw tuin op en vogelvriendelijke beplanting is ook nog eens goed voor de natuur.

Meer vogels in de tuin lokken doe je met deze 9 planten

  1. Zonnebloem
  2. Rozenbottel
  3. Ribus Nigrum
  4. Lampenpoetsergras
  5. Vlier
  6. Braam
  7. Dille
  8. Meidoorn
  9. Aalbes

Hoe combineer je deze planten met andere planten?

Voordat je verder leest heb ik een handige tip voor je! Wil je weten hoe je deze vogel lokkende planten uit dit blog kunt combineren met andere planten in je tuin? Hier heb ik een e-book over geschreven die je gratis kunt downloaden. Download het gratis e-book hier.

Beplantingsplan maken

1.    Zonnebloem

Om meer vogels in de tuin te lokken is de zonnebloem onmisbaar in de tuin. Deze bekende bloem geeft de tuin een vrolijke uitstraling en vogels zijn er ook nog eens dol op! De zonnebloem heeft haar oorsprong in West-,Midden- en Noord-Amerika. Daarnaast is de zonnebloem ook nog eens familie van de Asteraceae (compositae). De bloem kan groeien tot 20 cm in diameter en qua lengte kan de zonnebloem wel zo’n 2 meter hoog worden.

De bloem geeft tijdens de bloei zonnebloempitten en die eetbaar zijn voor vogels maar ook voor mensen. Naast een vrolijke uitstraling voor in de tuin, kun je zonnebloemen cadeau geven. Je kunt verschillende boeketten met de zonnebloem in de winkel kopen of zelf in elkaar knutselen.

Een aantal vogels die zonnepitten eten zijn vooral de mus, specht en mezen.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke zonnebloem je wilt planten. Er zijn namelijk verschillende soorten van de zonnebloem en worden meestal erg groot. Er zijn een aantal soorten die wat minder groot worden zoals de mini zonnebloem. De mini zonnebloem wordt maximaal 1 meter lang en is goed voor een wat kleinere tuin of zelfs om te planten in potten voor op het balkon.

Zonnebloem zaaien

Begin rond mei met het zaaien van de zonnebloempitten. Zoek een plek in de tuin die de gehele dag zon krijgt. Zonnebloemen kunnen erg goed tegen zonlicht dus zoek een plek in de tuin die het meest zonnig is. Houd rekening mee met het uitkiezen van een plek dat de zonnebloemen wel beschermd zijn tegen de wind. Het zaaien op een plek vlakbij een schutting, zijkant van je huis of achter een rij bomen is ook mogelijk. Voordat u begint met het zaaien van de pitten, controleer altijd de PH-waarde van de grond. Zonnebloemen groeien vaak op elk grondsoort maar om de groei goed te laten verlopen hebben ze de voorkeur voor een voedingsbodem met PH-waarde tussen de 6.0 en 7.5.

Als je niet precies weet wat de PH-waarde van de grond is, kun je PH-waarde testjes kopen bij een tuincentra. Komt de PH-waarde onder 6.0 voeg dan kalk aan de grond toe. Indien de pH-waarde boven de 7.5 uitkomt voeg dan wat zure compost of compost van de varen of eikenblad aan de grond toe.

Geschikte bodem voor het zaaien

Houd er rekening mee dat de bodem waar je de zonnebloemen wilt planten niet al te nat is. Om er zeker van te zijn dat de bodem niet te vochtig is, kun je de bloemen ook in een verhoogde plantenbak kweken. Om te beginnen met het zaaien heb je een kleine schep nodig. Schep wat aarde opzij maak een gat van ongeveer 3 cm met een diameter van 15 cm. Zorg dat je een tussenruimte bewaard van 40 cm. Doe een aantal zonnebloemzaadjes in de grond en strooi een dunne laag mest over de grond. Besprenkel na het zaaien en bemesten een beetje water over de grond heen. Geef de planten om de dag volgende water.

Zonnebloem oogsten

Als de bloem bruin wordt, is de zonnebloem meestal klaar om geoogst te worden. De oogst van de zonnebloem gaat redelijk makkelijk, het is aan te raden om te wachten totdat de bloem is uitgedroogd. Je kunt de bloem op de stengel laten drogen of afknippen en binnen in huis uitdrogen. Het is ook mogelijk de bloem bij een zonnige dag uit te laten drogen op tafel in de tuin.

Als de bloem gedroogd is kun je de zonnebloempitten makkelijk uit de bloem halen, ze vallen er meestal al bijna vanzelf eruit. Spoel de pitten af met water en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Leg de pitten op een keukendoek en laat ze een aantal uren drogen. Als je de pitten zelf wilt eten kun je deze bereiden met zout of roosteren in de oven. Er zijn verschillende recepten beschikbaar om de pitten te bereiden, om de pitten te bewaren is het aan te raden ze in Tupperware te bewaren.

Zonnebloem | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

2.    Rozenbottel

Om meer vogels in de tuin te lokken is de rozenbottel (Rosa Canina) geschikt. Het is een vrucht uit de rozenfamilie, die groeit in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Er zijn verschillende rozenbottels namelijk de bekende Rosa Canina maar ook de Rosa Rubiginosa, Rosa Rugosa en Rosa Gallica. Rozenbottels zijn te vinden in verschillende kleuren zoals rode, paarse en zwarte rozenbottels. De vorm kan ook verschillen van ovale, ronde vormen tot iets puntige vormen. De rozenbottel geeft een extra mooi aanzicht in je tuin.  De struik kan ongeveer tot 3 meter hoog worden. Vogels die dol zijn op de rozenbottel zijn vooral de koperwieken en de kramsvogel.

Rozenbottel planten 

De rozenbottel kan goed tegen de zon, de twee soorten Rosa Canina en Rosa Rubiginosa zijn goed voor het zelf kweken. Begin met het zaaien van de rozenbottel in mei en zorg dat de grond goed vochtig blijft. De plant hoeft niet gesnoeid te worden. De rozenbottel kun je in het najaar oogsten, draag dan wel handschoenen want de stengels van de plant kunnen gaan irriteren aan de huid of soms zelfs prikken.

Rozenbottel | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

3.    Ribes Nigrum

De Ribes Nigrum, de Nederlandse benaming is de zwarte bes en in het Engels ook wel bekend onder de naam Black Currant. De zwarte bes behoord tot de familie van de Flossulariaceae en komt uit Centraal- en Oost-Europa en komt ook voor in delen van Azië. De struik van de zwarte bes kan wel 2 meter hoog worden en bloeit meestal in april en mei. De bessen zijn na de zomer pas rijp, dit is ook de tijd dat vogels op de bessen af zullen komen. De zwarte bes is geliefd onder de merel maar er zouden ook kraaien en duiven op af kunnen komen.

De zwarte bes kent een aantal verschillende rassen de meest bekende zijn de Akkermans bes, Baldwin, Black Reward, Daniels September, Goliath, Roodknop, Silvergieter’s Zwarte, Tenah en de Wellington XXX.

Hoe plant ik de zwarte bes?

De zwarte bes vraagt om een rijke voedingsbodem maar een lichte grond. Het is ook belangrijk dat de grond voldoende water kan vasthouden zonder al te vochtig te zijn. De bes kun je het beste in de maanden oktober tot maart planten.

Het is belangrijk om de zwarte bes te snoeien, dit doordat teveel oude takken kunnen leiden tot groei van minder vruchten en bessen. De oude of zwakke takken kun je gemakkelijk wegknippen. Het is aangeraden om in de maanden juli of ajuugustus de struik te snoeien maar in principe is het gehele jaar door mogelijk.

Let op; de zwarte bes zou ziektes kunnen krijgen zoals de meeldauw. De meeldauw is een meest voorkomende ziekte bij bessenstruiken en is een schimmelziekte. Meeldauw kun je voorkomen door de plant open of luchtig te snoeien. Dit is een vakterm voor de struik ‘’uitdunnen’’.

Ribus Nigrum (zwarte bes) | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

4.    Lampenpoetsergras

Het lampenpoetsergras (Pennisetum Alopecuroides) is een bekend siergras en wordt veel gebruikt in de Nederlandse tuinen. Op het eerste oog niet te zeggen maar het gras is een bron van voeding voor de vogels. Bijvoorbeeld de Europese kanarie eet het gras net voor- en tijdens de broedtijd. De specifieke voedingswaarde van de plant voor vogels is nog niet bekend en wordt nog vandaag de dag nog steeds onderzocht.

Het gras telt zo’n 80 soorten en komt van nature voor in tropische gebieden. De plant kan groeien tot ongeveer 7 meter. Lampenpoetsersgras kun je het beste snoeien na de winter in de maand maart.

Hoe plant ik de lampenpoetsergras?

De lampenpoetsergras kun je in de tuin het beste planten op een zonnige maar redelijk beschutte plek. De grond waar de plant het beste groeit is een grond dat redelijk luchtig is die water goed doorlaat en vochtig blijft. Het gras groeit erg goed maar het beste groeit het gras in een grote ‘’groep’’.

Lampenpoetsergras | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

5.    Vlier

De Vlier, ook wel Sambucus genoemd is een plant die in de lente te herkennen is aan de witte, crèmekleurige bloemen met rode of blauwachtige vruchten. De vlier komt ook voor met paarse of roze bloemen. De vlier is familie van de Muskuskruidfamilie (Axocaceae) en kent 25 verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn: de gewone vlier, peterselievlier, trosvlier en de kruidvlier. De Vlier komt veel voor in Europa, in bossen, heggen en duinen.

Vogels die op de vlier zouden kunnen afkomen zijn spreeuwen, lijsters, merels, zwartkopmees en de roodborst.

Hoe plant ik de vlier?

De vlierbes is een gemakkelijke plant om zelf te planten, ze groeien in de halfschaduw en groeien bijna op elke bodem. De vlier levert bijna geen problemen op en vraagt weinig aandacht. In droge periodes kun je de vlierbes wel extra water geven. Na een eerste oogst is het wel goed om eventuele oude takken weg te snoeien zodat er weer nieuwe vlierbessen kunnen groeien. In een jaar tijd zou je met goed onderhouden, snoeien wel meerdere keren kunnen oogsten.

Vlier | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding 

6.    Braam

De braam (Rubus) groeit in het wild in Nederland. De braam, ook wel cultuurbraam genoemd is ontstaan door het kruisen van verschillende braamsoorten. De gewone braam (Rubus Fruticosus) is een soort die in heel Europa langs bosranden groeit. De plant kan groeien tot wel 6 meter lang. De braam geeft pas na augustus vruchten.

De vogels die de braam eten zijn de goudvinken, vos en das. De braam is niet alleen voor vogels een voedingsbron maar ook voor nachtvlinders. De nachtvlinders die op de braam afkomen zijn de okergele driehoekbladroller (Acleris Comariana), de oranje o-vlinder (Pyrrhia umbra), Acleris Rubivorella (Acleris Rubivorella), Keizersmantel (Arfynnis Paphia) en nog veel meer.

Door zaden, wortelstekken, zomerstekken wordt de braam in een snel tempo vermeerdert. De braam komt zelfs voor in delen van Zuid-Afrika.

Hoe plant ik de braam?

De braam groeit graag op een lichte (zand) grond. Zorg dat de bodem waarop de braam groeit licht vochtig is maar niet teveel. De Braam hoeft u niet te verplaatsen en kunnen ongeveer 10 jaar of meer op dezelfde plek blijven staan. De braamstengels hebben ondersteuning nodig en blijven niet rechtop staan. Het is mogelijk om een rij van palen aan te leggen met draad ertussen. De Braam kan ook prima langs de muur van een huis groeien. Bramen kunnen slecht tegen strenge vorst, dit betekent een aanhoudende vorst van 10 graden onder nul. Tijdens de groei van de braam is het aanbevolen eventuele onkruid weg te halen want dit heeft een nadelig effect op de groei.

Als je de braam wilt vermeerderen kun je gezonde takken afbuigen en deze meer dan 10 cm in de grond zetten. Deze methode wordt in vakkundige termen afleggen genoemd. Er zullen wortels worden gevormd en in de herfst kun je de plant op een andere plaats worden gezet. Er zijn meerdere manieren om de braam te vermeerderen maar dit is de meest gemakkelijke.

Bramen | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

7.    Dille

De Dille (Anethum Graveolens) is familie van de venkel namelijk de schermbloemenfamilie.  De Dille kan een grote plant worden van ruim één meter en is vaak te zien in siertuinen. De plant geeft in juni vaak kleine gele bloemetjes. Naast dat vogels dol zijn op de plant is het voor ons ook een plant die eetbaar is. Het kruid wordt vooral gebruikt bij visgerechten met name met zalm.

Hoe plant ik dille?

Als je dillen wilt zaaien in de tuin kun je hier het beste begin april mee beginnen. De dille groeit goed op een rustige plek met volle zon. De dille is een eenjarig kruid, dit houdt in dat de plant maar één jaar groeit. De plant kan niet goed tegen wind dus zorg ervoor dat de dille op een redelijke beschutte plek staat. De plant groeit vooral in de maanden juli en augustus. Naast het planten in de tuin is dille ook geschikt om in een pot te planten. Het is aangeraden om de dille niet vlakbij een venkelplant te laten groeien. Het is wetenschappelijk bewezen dat de dille plant slechter groeit naast de venkel.

De dille is geen gemakkelijk kruid om te planten, de grond dient een rijke voeding te hebben en waterdoorlatend te zijn. Daarnaast is het aan te raden de dille op een zonnige maar ook beschutte plek te planten (of neer te zetten). Te veel vocht kan er tot leiden dat de plant niet groeit. Als je de bladeren van de dille wilt laten drogen kun je dit het beste doen als de dille al een hoogte heeft bereikt van 30 cm.

Dille kweken | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

8.     Meidoorn

De Meidoorn, de botanische naam is Crataegus Monogyna maar wordt ook weleens haagdoorn of steendoorn genoemd.  Er zijn verschillende soorten van de Meidoorn bekend.

De Meidoorn komt in grote delen van Europa voor maar ook in Noord-Afrika, delen van de V.S en China. In Nederland komt de meidoorn ook voor in de natuur maar voornamelijk in bossen en duinen. Het meidoorngeslacht behoord tot de rozenfamilie (Rosacea). De meidoorn is niet giftig en trekt verschillende vogels aan zoals lijsters, merels en mezen. De meidoorn kan tot vier tot zelfs negen meter hoog worden.

De koperwiek is ook dol op de meidoorn, onderstaand een foto met de koperwiek en de prachtige meidoorn. Andere vogels die op de meidoorn afkomen zijn de kramsvogels, spreeuwen, merels en zanglijsters.

Hoe plant ik de Meidoorn?

De meidoorn is het best geschikt om te planten in de voortuin of tuin. De boom is goed te onderhouden maar let op, het snoeien zou er tot kunnen leiden dat de boom minder groeit en niet zoveel vruchten krijgt. De plant trekt veel dieren aan zoals vogels en bijen. Een meest gunstige tijd is om de meidoorn te planten in het voorjaar.

Het is aan te raden tijdens het planten de grond een beetje te mengen met compost. In de zomer kun je de meidoorn controleren op eventuele plagen, bladluizen en rupsen. Indien nodig kun je de plant behandelen met insecticide. Bij de aankoop van de plant zorg dat je een zo jong mogelijke plant koopt. De reden hiervoor is dat een wat oudere plant al wortels heeft groeien in de pot. Dit zou een probleem kunnen vormen namelijk dat de groei minder soepel zal gaan.

Meidoorn (koperwiek) | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

9.    Aalbes

De aalbes, ook bekend onder de wetenschappelijke naam (Ribes Rubrum) komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. De kans is groot dat je de aalbes in de natuur tegenkomt. In verschillende landen van Europa (Bijvoorbeeld: Nederland, België en Duitsland) groeit de Aalbes in het wild. Een voordeel van de struik is dat deze geen doorns heeft. De struik kan groeien tot wel één meter hoog en bloeit vooral in de maanden april en mei.

De aalbes bloeit in de maanden april en mei. De aalbes bevat veel vitamine C en is ook voor ons eetbaar. Vaak wordt de aalbes verwerkt in chocolade desserts, door het ontbijt met yoghurt of voor huisgemaakte jam.

De aalbes wordt onder de vogels vooral gegeten door de roodborst, de duif en de mus.

Hoe plant ik de aalbes?

Kies allereerst een mooi plekje in de tuin, het liefst een plek in de zon. De aalbes groeit het best in de zon, kijk ook of de grond geschikt is. De grond dient namelijk bestand te zijn tegen een goede regenbui. De bodem dient voedzaam te zijn, bij het tuincentra kun je extra voeding aanschaffen voor de bodem. De tuinplant kun je kopen en is meestal te koop in een standaard pot.

Het is aan te raden om het plantgat groter te maken dan de pot. Qua diepte kun je dezelfde hoogte aanhouden als de gekochte plant in pot. Verwijder de pot van de plant en plaats de tuinplant in het plantgat; schep de aarde erbij en druk dit aan rondom de plant. Geef de plant na het planten direct een beetje water, onderhoud de plant goed en geef regelmatig water vooral bij droog weer. De plant hoeft in het eerste jaar nog niet gesnoeid te worden, pas na een aantal jaar kun je wat oude takken wegknippen. De snoeiperiode van de aalbes valt in de maanden juli en augustus.

Rode aalbes | Meer vogels in de tuin lokken

Bron Afbeelding

In de lente, zomer en het najaar is het voor vogels vrij gemakkelijk voedsel te vinden. In de winter hebben de vogels het vaak erg zwaar. Voor de vogelliefhebber is het aanbevolen om de vogels in de winter bij te voeren om meer vogels in de tuin te lokken. Door bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, appels of broodstukjes neer te leggen. Het is ook aan te raden om een drinkbak voor vogels in uw tuin neer te zetten zodat de vogels in de winter ook genoeg water hebben. In geval je vogels voert in de winter is het belangrijk dit op hetzelfde tijdstip van de dag te doen. Vogels zijn erg loyaal en blijven gewoon wachten totdat je weer een stukje brood of pinda’s neerlegt.

Wil je weten hoe je bovenstaande planten kunt combineren met andere planten in je tuin? 

Download hier mijn gratis e-book over het maken van een beplantingsplan, waarin ik je alles vertel wat je moet over het maken van een goed beplantingsplan. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Rolf
Door

Rolf

op 24 Nov 2020

De zwartkopmees bestaat niet. Wordt de zwartkop, glanskop of matkop bedoeld? En merels zijn trouwens lijsters. Verder zeer vermakelijk artikel.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!