Wil je graag meer tuinvogels herkennen? Om dat te bereiken is het essentieel dat je ook meer vogels in de tuin gaat lokken, zodat je meer tuinvogels kan bekijken. Tuinvogels kun je zeker zien als gevleugelde vrienden en zullen je graag een handje meehelpen met het onderhouden van je tuin. Het is dan ook zeker goed om je tuin “vogelvriendelijk” te maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je een vogelvriendelijke tuin kan aanleggen en wat de 25 meest voorkomende tuinvogels in Nederland zijn.
Vind je het leuk om vaak vogels op bezoek te hebben in je tuin?
Als jij gastvrij bent zullen je gevleugelde vrienden zeker bij je op bezoek komen.
Je zorgt op deze manier voor veel leven in je tuin door een besje uit je struik te pikken en vrolijk rond te fladderen, maar dat is natuurlijk niet alles.
Ze zullen ook een behoorlijk aandeel leveren in “de huishouding en het onderhoud” van je tuin.
Ze dragen hun steentje bij in de “tuinhouding” door het ongedierte uit je tuin op een zeer efficiënte wijze voor je te verwijderen. Veel vogels houden namelijk, net als jij, van een gevarieerde maaltijd. Naast de eerder genoemde besjes, zullen ze de kans op een hapje ongedierte zeker niet laten lopen. Dit komt goed van pas, rupsen, larven en andere “ongewenst volk” kunnen je tuin flink vernietigen. Vogels kunnen immers bijzonder goed dienen als natuurlijke beschermers. Zie het als een nuttige organische kringloop.
Hoe je tuinvogels beter kan verzorgen
Ik wil niet meteen het karakter van dit artikel een negatieve wending geven, maar ik wil wel even van de gelegenheid gebruik maken om iedere lezer te attenderen op het feit dat ook vogels het soms zwaar hebben.
Uiteraard is dit het geval in de wintermaanden.
Ik heb recentelijk twee artikelen uitgebracht over het voeren van vogels en het maken van een vogelvoer voorziening.
Daarnaast wil ik je er ook op attenderen dat er diverse vogelsoorten zijn die het echt zwaar hebben in z’n algemeenheid. Als we eerlijk zijn weten we allemaal dat menselijk gedrag hieraan ten grondslag ligt. Door onze wens om veel natuurgrond op te offeren voor andere doeleinden, is er minder ruimte voor de bewoners hiervan.
Daarnaast doen we er over het algemeen te weinig om voorzieningen te creëren waar vogels, maar ook vlinders, bijen en andere insecten gebruik van kunnen maken. Dit zie je terug in de afnemende hoeveelheid van deze beestjes die in ons land leven. Helaas realiseren we niet dat deze beestjes een nuttige functie hebben…….
Ik denk dat het goed is om hier wat aan te doen.
Door het zorgen voor goede omstandigheden zorg je dat je er niet alleen voor komt te staan bij het onderhouden van je tuin!
Vogelvriendelijke tuin aanleggen
Je kunt je tuin op een hele eenvoudige manier vogelvriendelijk maken.
Hier hoef je niet veel voor te doen en dit hoeft ook niet veel te kosten.
Lees maar eens de volgende tips hoe je je tuin vogelvriendelijk kunt maken:
- Plaats vogelvoer plekken en presenteer een lekker maaltje voor de vogels;
- Zorg met nestkasten voor een veilige beschutting voor de vogels;
- Leg een vijver, moeras of ander waterpunt aan. Vogels zijn gek op water;
- Zorg voor vogelvriendelijke beplanting in je tuin.
Vogelvriendelijke planten
Als je het echt goed wilt doen (en zoveel mogelijk tuinvogels wilt helpen), zorg je voor variatie in je beplanting. Denk aan hoge en lage beplanting, met en zonder doornen, bloemen en bessen maar ook een mix van zowel bladhoudende- en bladverliezende beplanting.
Waarom dit is, kan ik je héél eenvoudig uitleggen:
De tuinvogels gebruiken jouw beplanting immers voor de voedselvoorziening (daar komt dat lekkere besje weer tevoorschijn), als nestgelegenheid, om te schuilen als veilig heenkomen voor vijanden én als uitkijkpunt.
Wil je weten hoe je een goed beplantingsplan maakt met vogelvriendelijke planten? In mijn e-book leg ik je precies uit hoe je een goed beplantingsplan maakt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Hier kun je de vogelvriendelijke planten goed op toepassen. Download hier het gratis e-book.
Ik zal je even op weg helpen door een aantal planten te benoemen die niet alleen een fleurig karakter geven aan je tuin, maar waar je ook de tuinvogels een groot plezier mee doet.
Laat ik er negen voor je op een rijtje zetten, en hierbij ook de vogels benoemen die je in dat geval in je tuin zou kunnen verwachten:
- De zonnebloem geeft uiteraard een vrolijke, zomerse uitstraling aan de tuin. Daarnaast zijn veel vogels er dol op! De zonnebloem geeft tijdens de bloei zonnebloempitten die niet alleen eetbaar zijn voor mensen, maar ook voor tuinvogels! De mus, specht en de mees zullen hier zeker op af komen.
- De Rozenbottel komt in veel vormen voor. De bekendste rozenbottels zijn de Rosa Canina, de Rosa Rubiginosa, de Rosa Rugosa en de Rosa Gallica. Je kunt ze aantreffen in diverse verschillende kleuren zoals in het rood, paars en zwart. Ook met betrekking tot de vorm zijn er verschillen zichtbaar. Er zijn Rozenbottels in ovale, ronde en iets puntige vormen. Al deze variaties hebben één overeenkomst: koperwieken en de kramsvogel zijn dol op de rozenbottel.
- De Ribes Nigrum zul je misschien niet onder deze naam kennen, maar wel onder de naam “Zwarte Bes”. De Zwarte Bes kan wel 2 meter hoog worden en bloeit meestal in april en mei. De bessen zijn echter pas na de zomer rijp. Vooral de merels, kraaien en duiven zullen hier vol ongeduld op wachten en zeker hiervoor in je tuin landen.
- Het lampenpoetsersgras (Pennisetum Alopecuroides) is een siergras die je vaak terugziet in de Nederlandse tuinen. Het is een bron van voeding voor de vogels! Vooral de Europese Kanarie is er dol op! Deze tuinvogel kan er géén genoeg van krijgen en eet het gras net voor- en tijdens de broedtijd.
- De Vlier mag niet in dit rijtje ontbreken! Deze Sambucus kent wel 25 verschillende soorten. De bekendste soort is in de lente te herkennen is aan de witte, crèmekleurige bloemen met rode- of blauwachtige vruchten, maar de vlier komt ook voor met paarse- of roze bloemen. Je ziet deze plant veel in bossen en duinen maar zijn ook zeker geschikt voor in je tuin. De Vlier stelt immers weinig eisen aan zijn standplaats en is hiermee een hele makkelijke plant. Tuinvogels als de spreeuw, lijster, merel, zwartkopmees en de roodborst zullen zeker op deze plant afkomen.
- Ook de Braam is een bekend vogelvoer. De braam geeft pas na augustus vruchten die niet alleen wij allemaal erg lekker vinden, maar de tuinvogels ook! Er zullen diverse vogelsoorten op je braamstruik afkomen. Als je even niet oplet en niet zelf een bakje hebt geplukt, zal het erg druk zijn rond je bramenstruik.
- Dille is niet alleen te koop bij de groenteman maar kun je ook tegenkomen in een siertuin. Sierlijk is deze plant zeker. De plant geeft in juni vaak kleine gele bloemetjes. We zullen deze plant moeten delen, niet alleen de mens eet dille (vaak bij visgerechten), maar ook de tuinvogels zijn dol op deze plant.
- De meidoorn wordt ook wel eens een Haagdoorn of Steendoorn genoemd. Ook hiervan kennen we verschillende soorten. De boom kan behoorlijk de lucht in gaan en zo’n vier tot zelfs negen meter hoog worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze boom de aandacht van veel vogels getrokken heeft. Verschillende vogels zoals lijsters, merels en mezen stoppen hier graag even voor tijdens hun vlucht.
- Last but not least, de Aalbes. Ook deze besjes moeten worden gedeeld. De aalbes bevat veel vitamine C en is ook voor ons eetbaar. Vaak wordt de aalbes verwerkt in chocolade desserts, door het ontbijt met yoghurt of voor huisgemaakte jam. De roodborst, de duif en de mus vinden deze besjes ook erg lekker. Samen delen dus!
De 25 meest voorkomende tuinvogels in Nederland
In het lijstje hierboven heb je al diverse tuinvogels voorbij zien vliegen.
Uiteraard zijn dit niet alle voorkomende vogels in Nederland, de populatie vogels is nét even te groot om ze allemaal op te noemen (laten we dat zo houden).
De vogelbescherming organiseert regelmatig een vogeltelling om een beeld te krijgen van de vogelstand in Nederland. Het is nuttig en leuk om hieraan mee te doen overigens. De resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling vind je hier >>>
Uit de laatste telling bleken dit de meest voorkomende vogels te zijn:
- Huismus
- Koolmees
- Vink
- Merel
- Pimpelmees
- Kauw
- Turkse tortel
- Houtduif
- Roodborst
- Ekster
- Spreeuw
- Heggenmus
- Zwarte kraai
- Kokmeeuw
- Ringmus
- Groenling
- Gaai
- Staartmees
- Stadsduif
- Grote bonte specht
- Winterkoning
- Halsbandparkiet
- Wilde eend
- Keep
- Boomklever
Om er een feest van herkenning van te maken zal ik de top drie even belichten:
- De mus is een familie die je het meest tegenkomt in Nederland. Als je ze niet ziet, hoor je ze wel! Het zijn echte zangvogels. Zoals je ziet is de huismus het meest gezien, maar ook de ringmus komt in dit lijstje voor. Over het algemeen zijn mussen klein van stuk en kun je ze herkennen aan hun vrij dikke snavel.
- Ook de mezen kun je zien én horen. Oom dit zijn kleine vogels en hebben een krachtige snavel. Mezen zijn erg beweeglijk en kunnen goed klimmen. Ook de mezen zijn goed vertegenwoordigd in dit rijtje. Naast de koolmees staat ook de pimpelmees in de top 5. Daarnaast worden de kuifmees, glanskop, zwartkop en de zwarte mees ook regelmatig gesignaleerd. Laat je niet foppen, de staartmees behoort tot de meesachtigen.
- Tot slot een andere grote familie: de vinken. Zij zijn te herkennen aan hun korte sterke snavel. Daarnaast hebben harde schedels en grotere kaakspieren dan vergelijkbare vogels. Zij gebruiken dit om harde zaden te kunnen eten.
Heb je bijzondere vogelsoorten in je tuin gezien en op wat voor manier ben jij gastvrij voor de vogels?
Ik zou het leuk vinden als je dit met mij zou willen delen door een reactie onderaan dit artikel achter te laten. Wellicht kunnen andere lezers hier een idee uit halen en kunnen we met z’n allen de vogels een handje helpen.
Jaap
op 31 Jan 2020