Zo maak je zelf een decoratieve vogelvoer voorziening voor in de winter
08 februari 2019 
5 min. leestijd

Zo maak je zelf een decoratieve vogelvoer voorziening voor in de winter

Vogels zijn zéér zelfstandige beestjes die goed voor hun eigen voedselvoorziening kunnen zorgen, maar in de winter hebben ook zij het soms zeer lastig. Het is dan ook nuttig én leuk om ze een handje te helpen. Je kan zelf vogelvoer maken…

In dit artikel leg ik je uit hoe je een decoratieve vogelvoer voorziening voor in de winter zelf kan maken. Combineer het nuttige met het aangename!

Onze gevleugelde vrienden hebben het soms knap lastig tijdens winterse omstandigheden en kunnen dan ook zeker wel een beetje hulp gebruiken. Als dank zullen zij je de rest van het jaar helpen met het onderhouden van je tuin, door als luchtmacht op te treden tegen een aantal minder gewenste gasten als slakken, rupsen en larven. Vogels lusten best een hapje verse insect maar hebben het lastig om deze in de winter te vinden.

Jij kunt ze deze periode goed helpen door voederplaatsen aan te leggen, op te hangen of vrij te maken. Als je kiest voor een mix van gevarieerd voedsel die je op diverse plaatsen in je tuin plaatst, zul je vele soorten vogels in je tuin mogen verwelkomen.

Het beste voedsel om vogels in de winter bij te voeren

Om de vogels zo goed mogelijk te kunnen verzorgen moet je natuurlijk weten wat ze het liefst eten. Ik zal een aantal ideeën voor je op een rijtje zetten waaraan je kunt denken

  • Vetbollen;
  • Zakje met voedermix voor vogels;
  • Ongezouten (dop) pinda’s;
  • Kokosnoot;
  • Zonnepitten;
  • Meelwormen;
  • Ongekookte havermout;
  • Broodkruimels;
  • Onkruidzaden;
  • Gewelde krenten of rozijnen;
  • Fruit (schillen of klokhuizen);

Meidoorn (koperwiek) | Meer vogels in de tuin lokken

Bramen | Meer vogels in de tuin lokken

Het is dus belangrijk dat je géén zaken als margarine of vloeibare vetten voor de vogels neerzet en alleen zoutloos voer aanbiedt. Vogels hebben immers géén urineblaas. Zij kunnen een te grote hoeveelheid aan zout niet afscheiden.

Daarnaast is het fijn als je een schaaltje water voor de vogels klaarzet. Onze gevleugelde vrienden kunnen zich dan wassen (schoon aan tafel) en wat drinken. Ze zullen hierdoor niet bevriezen. De veren van vogels zijn namelijk erg vet. Het water rolt er letterlijk vanaf. Let op, ook nu is het niet goed om zout in het water te doen of warm water aan te bieden. Vogels zullen zelfs uit versnipperd ijs voldoende vocht kunnen halen.

Zelf vogelvoer maken

Als je het bovenstaande “menu” leest zul je merken dat je weinig moeite hoeft te doen om de vogels te kunnen helpen tijdens de winter. Veel voedsel heb je vaak zelf al in huis.

De vetbol is waarschijnlijk het eerste waar je aan zou denken als ik aan jou zou vragen om een “menu voor vogels in de winter” op te stellen. Laat dit nu nét een item zijn die veel mensen niet zomaar in de kast hebben liggen. Je kunt hiervoor naar de winkel gaan, er zijn genoeg winkels die dit verkopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit zelf te maken.

Het zelf maken van een vetbol is leuk om te doen en absoluut educatief voor kinderen. Ze leren meer over de ecologische kringloop als je er wat bij weet te vertellen en als ze uit het raam kijken zullen ze snel de praktijkvoorbeelden erbij zien. Daarnaast kun je er een mooie (originele) winterse tuindecoratie van maken en dit past dan weer prima in een mooie wintertuin.

Stappenplan om een decoratieve vogelvoer voorziening voor in de winter zelf te maken

Door het zelf maken van een decoratieve vogelvoer voorziening voor in de winter kun je het nuttige met het aangename combineren.

Hieronder lees je hoe je deze “klus” op een eenvoudige manier zelf kunt aanpakken.

Ik heb hiervoor een handig stappenplan voor je gemaakt. Volg deze stappen en geniet van de dankbaarheid die de vogels je zullen tonen:

  1. Smelt frituurvet in de pan. Maak het warm, maar niet heet. Het moet bewerkbaar zijn.
  2. Voeg al roerend een vogelzaad mengsel toe aan het frituurvet.
  3. Laat het mengsel nu een beetje afkoelen.
  4. Kies een vorm uit. Dit kan een leeg (schoon) blikje zijn, een afgeknipte kartonnen melkpak of zelfs een stevig theeglas.
  5. Leg één (of een paar voor de zekerheid) katoenen draden in de vorm. Deze draden moeten een flink eind uitsteken, zeker als je de voedselvoorziening later wilt ophangen.
  6. Als het mengsel hard is geworden, kun je dit voorzichtig uit de vorm verwijderen. Als dit lastig gaat, zijn er een aantal handige trucjes die je kunt toepassen. Een melkpak kun je uiteraard afknippen maar een theeglas of blik niet. Als je deze in heet water zet, zal de vetbol makkelijk loskomen.
  7. Je kunt nu de vetbol ophangen, in stukjes snijden en op een voedertafel leggen of een combinatie hiertussen maken. Mezen hangen graag aan een vetbol maar vinken en merels halen hun voer het liefst van een voedertafel of van een sneeuwvrij gemaakte grond. Daarnaast zijn er wat schuwe vogelsoorten zoals de heggenmus en de winterkoning. Deze eten hun voer juist het liefst op een beschutte plek, zoals onder de heg.

Mocht je toevallig een halve kokosnoot in huis hebben kun je ook de schil ervan gebruiken om deze te vullen met vogelvoer of een vetbol. De schil van een kokosnoot heeft natuurlijk een leuke uitstraling die uitstekend past in de tuin. Je hoeft de vetbol dan ook niet uit die schil te halen. Kunt de schil immers neerzetten of ophangen.

Slinger van doppinda’s maken

Je kunt natuurlijk ook een slinger van doppinda’s maken. Dit kun je op een eenvoudige manier doen. Je kunt met een scherpe naald en stevig draad een mooie slinger maken van doppinda’s. De dop van de pinda is zacht genoeg om er met een naald doorheen te prikken. Als je een aantal pinda’s aan het draad hebt geregen (pas op dat je jezelf niet prikt) kun je het draad aan weerszijde aan takken van een boom ophangen. De kans is groot dat de vogels al vol ongeduld op de tak zitten te wachten! Je zult snel weer een nieuwe sliert moeten maken.

Ideeën voor het maken van vogelvoer

Zoals je ziet kun je hele leuke combinaties maken van zelfgemaakte tuindecoraties en diervriendelijke voorzieningen. Wil je meer lezen over het maken van leuke tuindecoratie en het aanleggen van een diervriendelijke tuin? Dan verwijs ik je graag door naar een aantal andere interessante artikelen die op deze website te vinden zijn.

Lees hier over 15 tips over vogels voeren.

Lees hier over de aanleg van een diervriendelijke tuinstijl. Hierin vind je diverse voorbeelden hoe het ecologische evenwicht jou kan helpen bij het onderhouden van je tuin.

Lees hier over het zelf maken van tuindecoratie. Er staan zeker tips in die je ook kunt gebruiken om een voedselvoorziening voor dieren van te maken of om voor jezelf mogelijkheden creëren om deze op te hangen. Ontdek dat het niet ingewikkeld en duur hoeft te zijn om iets heel leuks te maken.

Daarnaast heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn Tuinideeën Gids. Blader de gids eens door voor een flinke dosis tuininspiratie. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!