Buxusmot bestrijden: wat te doen tegen de buxusmot? (zes oplossingen)
03 september 2018 
6 min. leestijd

Buxusmot bestrijden: wat te doen tegen de buxusmot? (zes oplossingen)

Heb je last van de buxusmot? Grote kans dat de buxusmotplaag alle buxusplanten in jouw tuin volledig vernielt door alle blaadjes van de buxusplanten af te vreten. De rupsen veroorzaken een buxusziekte waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Hoe kan je de buxusmot herkennen? En wat moet je doen tegen de buxusmot om de rupsen te bestrijden? In dit artikel ga ik deze veelgestelde vragen beantwoorden, zodat je de buxusmot kan bestrijden om een einde te maken aan de buxusziekte en de vervelende overlast.

Inhoudsopgave

 1. Buxusmot herkennen
 2. Buxus ziekte
 3. Buxusmot bestrijden met zes verschillende oplossingen
 4. Alternatief voor de buxus

Buxusmot herkennen: hoe ziet een buxusmot eruit?

Wat is nu precies een buxusmot? De buxusmot is een relatief grote vlinder met een vleugelspanwijdte van ongeveer 4 centimeter. De vleugels zijn witgekleurd met bruine randen en heel soms zijn de vleugels helemaal bruin. Aangezien het om een mot gaat zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief en zullen dan vooral opvallen rond de buxus in jouw tuin.

Buxusrups

Natuurlijk is de mot zelf niet heel schadelijk voor je buxusplant, het grote gevaar zit ‘m vooral in de buxusrups. De eieren van de buxusmot worden in groepen aan de onderzijde van het buxusblad gelegd. Als de eitjes bijna uitkomen wordt de zwarte kop van de buxusrups al zichtbaar.

De buxusrups is in de eerste fase te herkennen aan de vuilgele kleur en ze zijn dan ongeveer 2 millimeter groot. Binnen enkele dagen groeien ze naar 5 millimeter en krijgen ze bruine strepen over de lengte. Na verloop van tijd wordt het vuilgele kleurtje helder groen en krijgt de rups zwarte stippen en ook lichte lengtestrepen erbij. Ze worden uiteindelijk zo’n 4 centimeter groot. De rupsen zijn vanaf het begin te herkennen aan de gitzwarte kop.

Buxusmot bestrijden (rupsen in buxus)

Hoe herken ik de pop van de buxusmot?

De pop is in het eerste stadium felgroen en heeft donkere en lichte strepen en vlekken, ongeveer net zoals de huid van de volgroeide rups. In het laatste stadium is de pop van 1,7 centimeter crèmekleurig met bruin, omdat de buxusmot door het omhulsel te zien is.

Buxusziekte

De rupsen van deze vlindersoort vreten binnen no-time hele buxusplanten kaal en verzwakken de buxus zo erg dat deze het zelfs niet altijd overleefd. De buxus wordt bruin en er zijn veel spinsels te zien met geel-bruine uitwerpselen die de buxusrups achterlaat. Deze verschijnselen zijn vaak te zien als het al te laat is, want de jonge rupsjes schrapen hun voedsel van de onderkant van het blad.

Buxusziekte | Buxusmot bestrijden

Buxusmot bestrijden: wat te doen tegen buxusmot?

Om de buxus ziekte aan te pakken is bestrijding noodzakelijk. Echter is de buxusmot lastig te bestrijden, waardoor de plaag zich snel verspreid over Europa. In Zuid-Duitsland komen er ieder jaar drie generaties buxusmotten voor, in Nederland verwachten we minimaal twee generaties per jaar te krijgen. Hierdoor zijn ze lastig te bestrijden, want iedere keer dat je denkt dat je van ze af bent, komt de nieuwe generatie weer langs. Dit betekent natuurlijk niet dat je er niks tegen kan doen. Je kan de buxusmot op biologische manieren en op chemische manieren verwijderen. In totaal zijn er volgens mij zes verschillende oplossingen:

1: Huis-, tuin- en keukenmiddel tegen buxusmot (biologisch)

Je kan de buxusmot bestrijden met azijn of spiritus en groene zeep. Voor dit huismiddel heb je nodig:

 • 20 gram zeep
 • 20 gram azijn of spiritus
 • Plantenspuit

Mix alles door elkaar en doe het in de plantenspuit. Hiermee kan je de rupsen besproeien, waardoor ze dood zullen gaan. Om dit goed te laten werken moet je de plant wel echt van alle kanten besproeien, zodat je alle rupsen in de buxus raakt. Het nadeel aan dit middel is dat je ook andere, onschuldige insecten raakt die dit niet zullen overleven.

2: Buxusmot handmatig verwijderen (biologisch)

Wat je ook kan doen is de rups en de eitjes handmatig verwijderen. Je kan de rupsen één voor één van de planten plukken als het er nog niet heel veel zijn. Mocht dat een onmogelijke taak zijn geworden, dan kan je ze er ook vanaf zuigen met je stofzuiger. De buren zullen even raar kijken, maar je buxus is gered! Gooi wel direct de stofzuigerzak in een vuilniszak die je hermetisch kan afsluiten en gooi die dan bij het afval. Alleen dan weet je zeker dat de rupsen niet kunnen ontsnappen.

Je kan ook met een hogedrukspuit in de buxus spuiten en de rupsen opvangen met een stuk plastic die je onder de struik legt. Ook hiervoor geldt dat je de rupsen in een goed afgesloten zak bij het afval zet, anders komen ze weer terug.

Tip: Combineer deze twee methodes, zodat je er echt zeker van kan zijn dat je alle buxusrupsen en -eitjes te pakken hebt!

MaBenodigdheden bestrijding | Buxusmot bestrijden

3: Buxus snoeien (biologisch)

Je kan de buxus ook snoeien tot net in het levende hout, wat kan je herkennen aan de groene snoeiwond. De buxus kan dan weer terug groeien en weer op krachten komen. Dit is natuurlijk zonde, want je wilt dat je buxus mooi bloeit in je tuin. Dit werkt helaas niet ieder jaar, omdat de buxus plant uiteindelijk niet meer bij zal komen. Als je vaker last hebt van de buxusmot moet je dus iets anders proberen.

Om het herstel van een buxus na een buxusmot te bevorderen raad ik je aan om de buxus voldoende voeding te geven. En zorg dat de buxus in een beschutte omgeving staat. Mocht je vaker een buxus moeten snoeien, dan wordt de kans op overleven steeds kleiner.

4: Feromonenval tegen de buxusmot (biologisch)

Je kan ook nog een vaste val in je tuin zetten waar de mannetjes buxusmotten op af komen. Zo’n val heet een Feromonenval en trekt de motten aan met een geurtje. Hiermee hoop je de mannetjes te vangen voor ze de eitjes bevruchten. Preventief bestrijden is een goede oplossing voor de lange termijn en alle beetjes helpen!

Materialen bestrijding | Buxusmot bestrijden

5: Insecticide (biologisch)

Je kan de buxusrupsen ook doden met insecticiden op basis van natuurlijke pyrethrinen. Dit werkt hetzelfde als met het huismiddel en het is dus belangrijk dat je de plant van alle kanten besproeit, zodat je alle rupsen raakt. Het nadeel is natuurlijk ook weer dat je alle andere beestjes in de buxus ook dood. Lees altijd de instructies op de verpakking!

6: Insecticide (chemisch)

Nu gaan we het hardnekkige spul bekijken. Met systemische insecticiden zorg je ervoor dat het gif in de sapstroom van de buxus terecht komt. Hierdoor pak je echt alleen de buxusmot aan, want er zijn geen andere beesten die buxus eten. Ik zou dit zelf niet doen, want volgens een Zeeuwse natuurorganisatie kan het leiden tot de dood van jonge vogeltjes

Lees altijd de instructies op de verpakking!

Materialen bestrijding | Buxusmot bestrijden

Alternatief voor buxusplanten

Één ding is zeker: van de buxusmot gaan we in Nederland niet meer afkomen en waarschijnlijk wordt het de komende jaren alleen maar erger. Het is dus verstandig om alvast een alternatief voor de buxus op het oog te hebben, zodat je een goede vervanger voor de buxus hebt. Inmiddels verspreidt de buxusmot zich namelijk stapsgewijs van Zuid-Nederland naar Midden-Nederland. Het zal naar mijn verwachting ook niet lang meer duren voordat de buxusmot ook aanwezig in Noord-Nederland.

Het kan dus zijn dat je er een enorme dagtaak aan gaat krijgen om de rupsen uit je buxus te verwijderen. Als alternatief voor de buxus kun je denken aan bijvoorbeeld de Liguster, die ook nog eens heel mooi bloeit in de zomer en zo goede insecten als vlinders en bijen aantrekt!

Succes met het bestrijden van de buxusmot!

Helaas is er niet één goed middel tegen de buxusmot en zul je dus zelf moeten uitvinden wat voor jou het beste werkt. Heb je al ervaring met de buxusmot of andere goede tips om ze te bestrijden? Laat dan een reactie achter. Zo helpen we elkaar allemaal een handje!

Meer weten over het combineren van buxusplanten met andere planten?

Of wil je toch een alternatief voor een buxusplant gebruiken? In mijn e-book over beplantingsplannen leg ik uit hoe je een goed plan kunt maken voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Je kunt het e-book hier helemaal gratis downloaden. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
I.Bettink
Door

I.Bettink

op 10 Jan 2019

Mijn vraag: As uit de potkachel rond de wortels vd buxus op de aarde strooien om de buxusmot geen kans te geven in he komende voorjaar. Het betreft een buxushaag.

Jan
Door

Jan

op 06 May 2019

Hoge drukspuit op de plant zetten en je maakt alle rupsen / eitjes dood, de plant overleeft het wel

Judith
Door

Judith

op 07 May 2019

Rupsen eenmaal gevangen met kokend water overgieten. Een ranzig werkje. Maar geeft veel voldoening. Gekortwiekte struiken met zelfgemaakt huismiddeltje bespuiten. Er je persoonlijke vendetta van maken. Haha we zullen ze krijgen!

Frans van Gestel
Door

Frans van Gestel

op 10 May 2019

1 x per week de hoge drukspuit op de buxus plant. reeds 3 x gedaan en mijn buxus zijn nog prachtig groen

Anne
Door

Anne

op 13 May 2019

Gebruik nu voor het tweede jaar topbuxus XenTari...biologisch middel dat ook veilig voor is voor andere dieren, zoals (jonge) vogels en bijen etc. Planten bespuiten en na 2 weken herhalen, vorig jaar 3 x gedaan in april, juni en augustus en geen last gehad van de rups en vanwege de preventieve werking dit voorjaar ook geen rupsen in de struiken, wel weer preventief behandeld. Kan het iedereen aanraden, jammer dat in de media vermeld wordt dat er niets aan deze rups te doen is zonder dat er andere dieren aan dood gaan, deze bestrijding spaart zowel de vogels en bijen etc en de buxus!

Christina
Door

Christina

op 13 May 2019

Welk middel is dat dan, hoe heet het en waar kun je het kopen?

Anne
Door

Anne

op 14 May 2019

Staat al in mijn bericht, is van Topbuxus en heet XenTari Te koop bij goede tuincentra of via TopBuxus zelf.

Geert Hendriks
Door

Geert Hendriks

op 01 Jul 2019

S'avonds als het donker word zie je vaak tientallen moties vliegen. Wij meppen ze met een tennisracket en vliegenmepper dood. Iedere avond een 20 minuten en per keer zeker 40 tot 50 motjes. Werkt beter dan de feromonenva die we ook hebben.

Leo Mariën
Door

Leo Mariën

op 08 Jul 2019

Geert Hendriks heeft het helemaal juist. De bevruchte vrouwtjes zitten overdag in de heg te wachten. Ze vallen je buxus aan bij valavond, net als het donker wordt. Ik ga met een fel lampje rond en mep ze dood. Wat opmerkelijk is, na mijn ronde komen er zelden nog bij in de nacht. Het kost je elke dag even van je tijd maar is wel heel efficiënt. In 2017 en 2018 samen heb ik er 6871 doodgemept. Dit jaar slechts 41 en ook dat is opmerkelijk. Blijkbaar verminderd de plaag in omvang of trekt ze door. Velen hebben hun buxus weggedaan, deze van ons staat echter zeer mooi.

Mayke
Door

Mayke

op 12 Jul 2019

Ik krijg hulp van kauwen die de rupsen ontdekt hebben. Iedere dag rond 17 uur komen ze met een aantal aanvliegen en duiken de buxus struiken in. Sindsdien is de overlast afgenomen en komen de struiken weer bij.

Andre Peters Harderwijk
Door

Andre Peters Harderwijk

op 10 Aug 2019

De buxes struik tussen je handpalmen kneuzen en de rops is dood simpel

D. Hermans
Door

D. Hermans

op 04 Sep 2019

Best even de websites sosbuxusmot.be en buxuscare.com raadplegen. Deze websites zijn gebaseerd op onderzoek en geven de juiste feiten weer. De buxusmot is makkelijk aan te pakken maar je moet er wel iets voor doen natuurlijk. Vanzelf gaat deze niet weg alhoewel de druk momenteel sterk afneemt. Behandeling met biologische gewasbescherming, toegelaten in eetbare producten, geeft de beste resultaten. Dit is niet giftig voor vogels en zelfs niet voor bijen, eens opgedroogd. We mogen ook niet vergeten dat de buxusmot een invasieve exoot is. Alle andere invasieve exoten worden wel bestreden.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!