Buxusmot bestrijden: wat te doen tegen de buxusmot? (6 oplossingen)
Buxusmot bestrijden: wat te doen tegen de buxusmot? (6 oplossingen)
3 september 2018 

Buxusmot bestrijden: wat te doen tegen de buxusmot? (6 oplossingen)

Heb je last van de buxusmot? Grote kans dat de buxusmot plaag alle buxus planten in jouw tuin volledig vernield door alle blaadjes van de buxus planten af te vreten. De rupsen veroorzaken een buxus ziekte waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Hoe kan je de buxusmot herkennen? En wat moet je doen tegen de buxusmot om de rupsen te bestrijden? In dit artikel ga ik deze veelgestelde vragen beantwoorden, zodat je de buxusmot kan bestrijden om een einde te maken aan de buxus ziekte en de vervelende overlast.

Inhoudsopgave

  1. Buxusmot herkennen
  2. Buxus ziekte
  3. Buxusmot bestrijden met 6 verschillende oplossingen
  4. Alternatief voor de buxus

Buxusmot herkennen

De buxusmot is een relatief grote vlinder met een vleugelspanwijdte van ongeveer 4 centimeter. De vleugels zijn witgekleurd met bruine randen en heel soms zijn de vleugels helemaal bruin. Aangezien het om een mot gaan zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief en zullen dan vooral opvallen rond de buxus in jouw tuin.

Buxusmot eitjes

Natuurlijk is de mot zelf niet heel schadelijk voor je buxusplant, het grote gevaar zit ‘m vooral in de buxusrups. De eieren van de buxusmot worden in groepen aan de onderzijde van het buxusblad gelegd. Als de eitjes bijna uitkomen wordt de zwarte kop van de buxusrups al zichtbaar.

De buxusrups is in de eerste fase te herkennen aan de vuilgele kleur en ze zijn dan ongeveer 2 millimeter groot. Binnen enkele dagen groeien ze naar 5 millimeter en krijgen ze bruine strepen over de lengte. Na verloop van tijd wordt het vuilgele kleurtje helder groen en krijgt de rups zwarte stippen en ook lichte lengtestrepen erbij. Ze worden uiteindelijk zo’n 4 centimeter groot. De rupsen zijn vanaf het begin te herkennen aan de gitzwarte kop.

Buxusmot bestrijden (rupsen in buxus)

Hoe herken ik de pop van de buxusmot?

De pop is in het eerste stadium felgroen en heeft donkere en lichte strepen en vlekken, ongeveer net zoals de huid van de volgroeide rups. In het laatste stadium is de pop van 1,7 centimeter crèmekleurig met bruin, omdat de buxusmot door het omhulsel te zien is.

Buxus ziekte

De rupsen van deze vlindersoort vreten binnen no-time ehele buxus planten kaal en verzwakken de buxus zo erg dat deze het zelfs niet altijd overleefd. De buxus wordt bruin en er zijn veel spinsels te zien met geelbruine uitwerpselen die de buxusrups achterlaat. Deze verschijnselen zijn vaak te zien als het al te laat is, want de jonge rupsjes schrapen hun voedsel van de onderkant van het blad.

Buxus ziekte

Buxusmot bestrijden met 6 verschillende oplossingen

Om de buxus ziekte aan te pakke is bestrijding noodzakelijk. Echter is de buxusmot lastig te bestrijden, waardoor de plaag zich snel verspreid over Europa. In Zuid-Duitsland komen er ieder jaar drie generaties buxusmotten voor, in Nederland verwachten we minimaal twee generaties per jaar te krijgen. Hierdoor zijn ze lastig te bestrijden, want iedere keer dat je denkt dat je van ze af bent, komt de nieuwe generatie weer langs. Dit betekent natuurlijk niet dat je er niks tegen kan doen. Je kan de buxusmot op biologische manieren en op chemische manieren verwijderen. In totaal zijn er volgens mij 6 verschillende oplossingen:

1: Huismiddel tegen buxusmot (biologisch)

Je kan de buxusmot bestrijden met azijn of spiritus en groene zeep. Voor dit huismiddel heb je nodig:

  • 20 gram zeep
  • 20 gram azijn of spiritus
  • Plantenspuit

Mix alles door elkaar en doe het in de plantenspuit. Hiermee kan je de rupsen besproeien, waardoor ze dood zullen gaan. Om dit goed te laten werken moet je de plant wel echt van alle kanten besproeien, zodat je alle rupsen in de buxus raakt. Het nadeel aan dit middel is dat je ook andere, onschuldige insecten raakt die dit niet zullen overleven.

2: Handmatig verwijderen (biologisch)

Wat je ook kan doen is de rups en de eitjes handmatig verwijderen. Je kan de rupsen één voor één  van de planten plukken als het er nog niet heel veel zijn. Mocht dat een onmogelijke taak zijn geworden, dan kan je ze er ook vanaf zuigen met je stofzuiger. De buren zullen even raar kijken, maar je buxus is gered! Gooi wel direct de stofzuigerzak in een vuilniszak die je hermetisch kan afsluiten en gooi die dan bij het afval. Alleen dan weet je zeker dat de rupsen niet kunnen ontsnappen.

Je kan ook met een hogedrukspuit in de buxus spuiten en de rupsen opvangen met een stuk plastic die je onder de struik legt. Ook hiervoor geldt dat je de rupsen in een goed afgesloten zak bij het afval zet, anders komen ze weer terug.

Tip: Combineer deze twee methodes, zodat je er echt zeker van kan zijn dat je alle buxusrupsen en eitjes van de buxusmot te pakken hebt!

3: Buxus snoeien

Je kan de buxus ook snoeien tot net in het levende hout, wat kan je herkennen aan de groene snoeiwond. De buxus kan dan weer terug groeien en weer op krachten komen. Dit is natuurlijk zonde, want je wilt Dit werkt helaas niet ieder jaar, omdat de buxus plant uiteindelijk niet meer bij zal komen. Dus als je vaker last hebt van de buxusmot moet je iets anders proberen.

Om het herstel van een buxus na een buxusmot te bevorderen raad ik je aan om de buxus voldoende voeding te geven. En zorg dat de buxus in een beschutte omgeving staat. Mocht je vaker een buxus moet snoeien, dan wordt de kans op overleven steeds kleiner.

4: Feromonenval (biologisch)

Je kan ook nog een vaste val in je tuin zetten waar de mannetjes buxusmotten op af komen. Zo’n val heet een feromonenval en trekt de motten aan met een geurtje.  Hiermee hoop je de mannetjes te vangen voor ze de eitjes bevruchten. Preventief bestrijden is een goede oplossing voor de lange termijn en alle beetjes helpen!

5: Insecticide (biologisch)

Je kan de buxusrupsen ook doden met insecticiden op basis van natuurlijke pyrethrinen. Dit werkt hetzelfde als met het huismiddel en het is dus belangrijk dat je de plant van alle kanten besproeit, zodat je alle rupsen raakt. Het nadeel is natuurlijk ook weer dat je alle andere beestjes in de buxus ook dood. Lees altijd de instructies op de verpakking!

6: Insecticide (chemisch)

Nu gaan we het hardnekkige spul bekijken. Met systemische insecticiden zorg je ervoor dat het gif in de sapstroom van de buxus terecht komt. Hierdoor pak je echt alleen de buxusmot aan, want er zijn geen andere beesten die buxus eten. Ik zou dit zelf niet doen, want volgens een Zeeuwse natuurorganisatie kan het leiden tot de dood van jonge vogeltjes

Lees altijd de instructies op de verpakking!

Alternatief voor buxus planten

Één ding is zeker, van de buxusmot gaan we in Nederland niet meer afkomen en waarschijnlijk wordt het de komende jaren alleen maar erger. Het is dus verstandig om alvast een alternatief voor de buxus op het oog hebt, zodat je een goede vervanger voor de buxus hebt. Inmiddels verspreidt de buxusmot zich namelijk stapsgewijs van Zuid-Nederland naar Midden-Nederland. Het zal naar mijn verwachting ook niet lang meer duren voordat de buxusmot ook aanwezig in Noord-Nederland.

Het kan dus zijn dat je er een enorme dagtaak aan gaat krijgen om de rupsen uit je buxus te verwijderen. Als alternatief voor de buxus kun je denken aan  bijvoorbeeld de Liguster, die ook nog eens heel mooi bloeit in de zomer en zo goede insecten als vlinders en bijen aantrekt!

Succes met het bestrijden van de buxusmot!

Helaas is er niet één goed middel tegen de buxusmot en zul je dus zelf moeten uitvinden wat voor jou het beste werkt. Heb je al ervaring met de buxusmot of andere goede tips om ze te bestrijden? Laat dan een reactie achter! Zo helpen we elkaar allemaal een handje!

Reactie plaatsen