Buxusziekte | Symptomen van de buxus schimmel (Wat is de oplossing?)
15 juni 2016 
5 min. leestijd

Buxusziekte | Symptomen van de buxus schimmel (Wat is de oplossing?)

Heb je ook van die leuke buxushaagjes of buxusbollen (wolken) in je tuin? Of misschien wel een fraai gemodelleerd exemplaar in de vorm van een vogel of ander ornament? Waar je jarenlang aan hebt zitten te knippen? En dan opeens worden de blaadjes bleek of bruin en de takken zwart – alles begint dood te gaan. Dan heb je de beruchte schimmelziektes ‘cylindrocladium buxicola’ of  ‘volutella buxi’ in huis gehaald.

Help! Wat moet ik doen?

Ons Paleis Het Loo zat er in 2008 mee opgescheept en moest 27 kilometer buxushaag opruimen. Deze agressieve schimmels helpen de plant binnen enkele dagen om zeep.

Buxus ziekte in de tuin

De eerst genoemde schimmel laat lange zwarte strepen op de takken zien en geeft zwarte tot bruine vlekken op de blaadjes met lichtere kringen eromheen. De tweede soort maakt dat de blaadjes eerst bruin en dan bleek worden. Is dat bij jou ook het geval? Verwijder dan alle zieke blaadjes en takken.

IMG_8335

Ontsmet het gereedschap door het in water met een scheutje chloor te dompelen. Je kunt ook een doekje met alcohol gebruiken. Als de hele plant is aangetast, moet je ze complet verwijderen. Alles wat besmet is, gaat in de GFT-bak. De schimmel verspreidt zich vooral door water, de bodem, dieren en de mens (kleding en de snoeischaar). De sporen zitten vooral onder de blaadjes en kunnen jarenlang doorleven.

Waar komt de buxus ziekte vandaan?

De schimmel sloeg in 1995 in Engeland toe en heeft zich vanaf toen verspreid naar het vaste land. Eerst waren België, Frankrijk, Duitsland en Nederland aan de beurt; nu klaagt heel Europa erover.

De oorzaak ligt vaak in de manier waarop de struikjes zijn opgekweekt. Heeft de kweker ze dicht op elkaar gepropt en met allerlei middeltjes versneld laten groeien, dan worden het zwakke planten. Buxussen die de ruimte hebben gekregen, met de hand worden gesnoeid en waar het snoeisel niet blijft liggen, blijven sterk.

buxusziekte-buxus-schimmel

Hoe ontstaat buxusziekte?

 Infectie gebeurt via sporen van de schimmel. De sporen verspreiden zich van de ene plant naar de andere met de wind, door opspattende regen, en door aanraking met (delen van) een besmette plant  of besmet tuingereedschap, kleding enzovoort.

Hoe herken ik buxusziekte?

De schimmel Cylindrocladium buxicola herken je aan donkerbruin verkleurende blaadjes en zwarte strepen op de takken.

Volutella buxi herken je aan lichtbruin verkleurende, verdrogende blaadjes. Op de onderkant van het blad en op de twijgen zitten roze sporenhoopjes.

(Hoe) voorkom ik verspreiding?

Als je wil proberen om verspreiding van de buxusziekte te voorkomen, verwijder dan aangetaste bladeren en takken van de zieke buxus, of verwijder de hele plant. Stop hem in de GFT-bak en ontsmet alle tuingereedschap en kleding die met de zieke plant in aanraking is geweest.

Houd er rekening mee dat de schimmel meerdere seizoenen kan overleven in afgevallen blad.

Wat kan ik doen om de buxusziekte te voorkomen?

Helaas hebben we de buxusziekte nog niet in de hand. De situatie heeft er echter wel mee te maken hoe snel de schimmel optreedt. Het is dus zeker raadzaam om deze tips en adviezen te gaan toepassen.

Buxussen houden van kalk, willen geen natte voeten en moet je niet te veel verwennen. Het is een fabeltje dat ze alleen in de volle zon willen staan. Als het een poosje wat droger is, worden de blaadjes donker tot bijna blauw. Dat kan geen kwaad. Alleen als de struik in een pot staat, moet hij regelmatig water krijgen. Giet op de bodem en niet over de hele plant. Ieder jaar verpotten en nieuwe aarde geven, is ook belangrijk.

voortuin-grote-tuin-hoveniersbedrijf-omgeving-hardenberg

Bemesten van buxus

Verder moet de buxus twee keer per jaar mest hebben. Strooi in maart en juli gedroogde koe- of kippenmestkorrels onder de haag. In mei en augustus/september moet je snoeien. Een brede haag blijft van binnen nat en dat verhoogt de kans op schimmels. Als de zomer droog blijft, mag de buxus wel breed uitgroeien.

Dat snoeien doe je trouwens het beste bij donker weer, niet in de zon want anders schrikken de blaadjes die normaal geen licht krijgen. Knip je haagjes als het droog is, leg er een zeiltje onder en gooi het afval weg. Zie je toch tekenen van aantasting verschijnen? Geef dan effectieve micro-organismen (EM) in het water of strooi het op de grond. Ook met Topbuxus Health-Mix, een bladmeststof, worden goede resultaten behaald.

IMG_8066

Heeft de buxusziekte al schade aangericht in jouw tuin? Dan kun deze planten als vervanger gaan gebruiken.

Als de ziekte eenmaal in de plant zit is het eigenlijk al einde verhaal. Er zijn een aantal mooie soorten die niet gevoelig zijn voor de buxusziekte. We zullen er hieronder een aantal noemen:

  • Ilex crenata Convexa
  • Ilex crenata Dark Green
  • Taxus baccata
  • Taxus media hicksii
  • Lonicera nitida

ilex-crenata-convexa-vervanger-voor-buxus


buxusziekte-buxus-rupsBuxusrups (Alert)

Niet alleen de buxusziekte is een grote plaag in ons land. De buxusrups weet ook zijn weg te vinden en richt grote schade aan.

Buxusrups vreet door! De rupsen van de buxusmot vreten momenteel massaal de buxus op in Nederland. Je kan de buxus op de rupsen controleren en verwijderen. Daarmee wordt toename van de rupsen voorkomen in de zomer! Zo ziet de rups er uit.


Deel je ervaring(en) met ons

Als je een specifieke vraag hebt over de buxusziekte of wil je een ervaring delen? Doe dat dan gerust hieronder. We willen graag in kaart brengen hoe groot het probleem is en wat we er samen tegen kunnen doen.

Heb je een vervangende plant gebruikt die niet in deze lijst staat maar denk je dat het een aanvulling is? Deel het dan ook met ons.

Voordat je aan de slag gaat met het bemesten van je buxussen, heb ik nog wel een leuke tip voor je: bekijk eens mijn Tuinideeën Gids met 80 tuinideeën. Je kunt hem hier helemaal gratis downloaden. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Miek Loosveld - Maastricht
Door

Miek Loosveld - Maastricht

op 06 Aug 2016

Ook ik heb de buxusrups in de tuin....Mijn heg zat vol met rupsen en spindraad en bruin blad...hij werd kaal en zag er vies uit....toen ontdekte ik de rupsen...heel veel....ik vond het zo vies en heb alle struikjes eruit getrokken , in zakken gedaan en naar het stort gebracht.Tijdens wandelingen met mijn hond, zie ik allemaal aangetaste buxusplanten. Zo jammer, want sommige struiken zijn zo mooi gesnoeid....Als ik de mensen buiten tref, vertel ik ze van de buxusziektes en de buxusmot. Meestal hebben de mensen het zelf nog niet gezien en schrikken van mijn verhaal. Ik zeg dat ze op internet naar deze ziekten moeten zoeken .....heb ik zelf ook gedaan. Ik ben blij dat ik alle struiken kwijt ben.

Peter
Door

Peter

op 15 Aug 2016

Hoi Miek,Het is inderdaad een vervelend verschijnsel. Eeuwig zonde van alle mooie planten. Goed dat je mensen erover informeert!

D. van Arkel
Door

D. van Arkel

op 13 Sep 2018

Ik heb Buxusmotten gezien er zaten er enkele in de opgestelde val. Hoe veel tijd na het zien van de motten moet ik beginnen met spuiten, ik gebruik daarvoor Xentari dus tegen de jonge rupsen. Na opspuiten is de werkingstijd van X. niet zo lang

Gerard van den Broek
Door

Gerard van den Broek

op 15 Aug 2016

Mag ik als ik de buxes heb verwijderd die de ziekten heeft en ik do er nieuwe grond in mag ik dan nieuwe buxes planten

Peter
Door

Peter

op 15 Aug 2016

Hallo Gerard,Ik raad je aan om te kiezen voor een vervangend soort, bijvoorbeeld de Ilex crenata. Er zijn wel buxussoorten die minder gevoelig zijn voor de buxusziekte maar ik hou mijn hart vast. Op dit moment is er nog geen concrete oplossing om de ziekte te bestrijden.

Marga Piepers
Door

Marga Piepers

op 23 Apr 2017

Ook mijn buxus planten zijn aangetast door de Buxusmot. Aanvankelijk de rupsen handmatig verwijderd, maar dat werd langzamerhand een dagtaak. Spuiten heeft ook weinig effect omdat je er slechts de kleine rupsen mee doodt. Daarom met pijn in het hart 15 buxusbollen verwijderd, maar 2 30 jaar oude meters hoge tuinbonsais behouden. Dit voorjaar heb ik in een week al over de honderd rupsen verwijderd. Nu controleer ik wekelijks en hoop zo de schade zoveel mogelijk te beperken. Ter vervanging van de buxusbollen heb ik gekozen voor camelias en taxus.

A.E.Zube
Door

A.E.Zube

op 16 May 2017

Ik heb gisteren de buxusrups in mijn buxushaag en een bol ontdekt Als ik alle buxusplanten eruit haal - is dan de bodem nog steeds besmet ?

Peter
Door

Peter

op 16 May 2017

Hele goede vraag. De ziekte zit echt in de planten en niet in de bodem. Zorg dat je de grond zo schoon mogelijk maakt en alle bladeren en wortels verwijdert.

Tineke
Joop
Door

Joop

op 25 May 2017

Ik heb de mot kunnen stoppen met een ecologisch middeltje. De grote rupsen hebben de koolmezen gegeten.

Peter
Door

Peter

op 29 May 2017

Hallo Joop. Dat is een heel mooi bericht. Hou me even op de hoogte hoe de buxus zich in de komende maanden ontwikkelt.Welk middel heb je gebruikt?

m . goutziers
Door

m . goutziers

op 10 Aug 2017

welk middel heb je gebruikt en waar is het te koop

Math
Door

Math

op 17 Jun 2017

Wij hebben twee jaar geleden veel last gehad van de buxusrups, maar gelukkig met een ecologisch middel goed kunnen bestrijden. Praktisch alle plantjes zijn behouden. Wij doen wel ieder jaar preventief spuiten. Maar nu het volgende. Wij hebben de buxus net gesnoeid. Hierbij geconstateerd dat de blaadjes witte puntjes vertonen. Wat zou dat kunnen zijn? Soms ook een vorm van schimmel?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Jun 2017

Hallo Math,Goed te horen dat jullie de rups hebben kunnen bestrijden. Echter bestaat er ook een schimmel die wat lastiger blijkt. Ik weet niet helemaal zeker of de witte puntjes ook verschijnselen zijn. Deze schimmel ontstaat vaak na broei en vertoont reacties zoals in het artikel beschreven.Kan het ook zijn dat, wat jullie nu hebben een reactie is op het snoeien? Bijvoorbeeld dat de blaadjes wat zijn verbrand door de zon.Tip! Als je gaat watergeven zou ik dit alleen bij de wortels doen. Laat het blad zoveel mogelijk droog om broei te voorkomen.

Inge van Bijlevelt
Door

Inge van Bijlevelt

op 24 Jul 2017

ik ben heel benieuwd naar de naam van het eco middel. Aan de ene kant van de tuin zijn ze erg grijs en dor aan het worden, de andere kant is nog onbesmet lijkt het.

Edison La Cruz
Door

Edison La Cruz

op 06 Jun 2018

welke ecologisch middel heb je gebruikt??

haeck marc
Door

haeck marc

op 23 Jul 2017

vraagje mijn buxus is ook aangetast door de rupsen mag ik de plant afknippen tot op de aarde of moet ik de wortel ook verwijderen

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 24 Jul 2017

Het beste kun je hem met wortel en al verwijderen. Dan heb je daarna de vrije hand om nieuwe planten te kiezen.Succes!

Karel
Door

Karel

op 23 Jul 2017

buxusziekte

bijs van breda
Door

bijs van breda

op 27 Jul 2017

hallo zou het kwaad kunnen om de buxus in te spuiten met gewoone natuurazyn

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 27 Jul 2017

Ik durf het je niet te zeggen. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Als je het doet raad ik je aan om het plaatselijk te gaan testen. Dan is (als dat het geval is) de gevolgschade beperkt.

Arie Tervooren
Door

Arie Tervooren

op 07 May 2018

Ik heb geprobeerd de rupsen te verbranden met een onkruidbrander, en nu maar wachten of het helpt en de buxus niet dood gaat. Ik heb50. Meter buxushegjes.

Margot
Door

Margot

op 27 Jul 2017

Wat een ramp, ook hier is alles aangetast met rupsen. Eerder begon ik de meest dood uitziende exemplaren te verwijderen. Had geen idee wat de oorzaak was. En nu krioelt het van de larven, rupsen en vliegen er zelfs wat motten in huis; die ik dan weer vrolijk naar buiten loosde....wist niet beter. Ben nu de strijd aangegaan met eco vloeistof om de rupsen te doden. Extra bemesten en over een paar dagen ga ik aan de slag met aaltjes die schijnen de larven op te eten. Ben benieuwd of het me gaat lukken! En anders radicaal alles er uit en nieuw beplanten.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 27 Jul 2017

Wat vervelend Margot. Ik weet er alles van helaas. Kun je ons op de hoogte houden hoe je resultaten zijn? Ik ben erg benieuwd!Misschien leuk om ervaringen met elkaar te gaan delen in mijn nieuwe community. Die staat sinds kort live op http://leden.florum.nl" rel="nofollow">leden.florum.nl

Nannette de Waal-Lugthart
Door

Nannette de Waal-Lugthart

op 27 Jul 2017

Ja hoor hier ook alles echt alles onder de rupsen!!!!!! In Sas van Gent {Zeeland} we zijn 2 weken op vakantie geweest, komen terug en denk;"wat zien de buxusheggen, wolken en bol er slecht uit, bruine takjes, kale takjes, veel blaadjes op de grond," morgen maar eens onderzoeken dacht ik. De volgende dag zag ik meteen rupsen en had al eens iets gelezen hierover en wist het meteen!!!! Normaal doe ik zomers altijd s avonds om de 2 dagen de heggen met een harde straal bespuiten met de waterslang, ze even opfrissen, is 10 jaar lang goed gegaan en nu toch rupsen. Ik ga gewoon door met elke avond de rupsen en larven eruit te spuiten want er vallen veel rupsen uit die ik direct wegveeg en in een boterhamzakje stop, dichtknoop en in de grijze container doe, wie weet, ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen, loopt het slecht af dan zal ik alles eruit moeten trekken, ik hou jullie op de hoogte!!!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 31 Jul 2017

Hoi Nanette,Zeer vervelend! Ik ben benieuwd naar je bevindingen de komende tijd. Omdat we hier niet de mogelijkheid hebben om afbeeldingen te delen heb ik een topic (bord) aangemaakt in mijn nieuwe forum. Ik zou het leuk vinden als je daar in mee gaat praten, delen en denken zodat we elkaar en anderen kunnen helpen en inspireren met goede oplossingen en tips.https://leden.florum.nl/conversations/alles-wat-je-moet-weten-over-de-buxusziekte

marij zomers
Door

marij zomers

op 30 Jul 2017

Heeft het nut om de buxus nu te snoeien ( en niet te wachten tot eind aug begin sept) zodat het bestrijden van de rupsen gemakkelijker gaat?

Peter Mecklenfeld
Moernaut André Buggenhout België
Door

Moernaut André Buggenhout België

op 30 Jul 2017

Tot vorig jaar mooie buxushaagjes en bollen nu in het voorjaarrupsenplaag begonnen. gespoten met Difcor Garden. Dit gaf resultaat tot 14 dagen geleden. nu is alles aangetast. ze vreten alles in een mum van tijd op. ik vrees dat we alles moeten uitdoen en vernieuwen , maar niet meer met buxus. werk van jaren verloren

Peter Mecklenfeld
Gitta Krook
Door

Gitta Krook

op 01 Aug 2017

Ook hier gaan de buxussen dood, niet door rupsen gelukkig.

Marianne Kole
Door

Marianne Kole

op 13 Oct 2017

Zo te lezen is de buxusrups een groter probleem bij de mensen dan de buxusziekte (de schimmel). Eeen biologisch middel op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis is bijv. Xentari. De rupsen worden hierdoor ziek en sterven. De Buxus kan zich daarna weer goed herstellen. Bij de Buxusziekte door de schimmel is dit lastiger. Daar moet echt al het aangetaste plantmateriaal verwijderd worden en het gereedschap ontsmet.

Lenny van der Zweth
Door

Lenny van der Zweth

op 10 Mar 2018

Goedemiddag! Na de misére met de buxusmot heb is de struikjes heel kort afgeknipt. Gelukkig kwamen er na enige tijd weer groene blaadjes aan de struikjes maar.... tot mijn schrik zag ik dat nu dat er allemaal witte puntjes op de takjes zitten. Is dit schimmel? Op de nieuwe blaadjes zit het niet! Ik heb geen idee wat ik hieraan moet doen en zou dus erg blij zijn met uw advies.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 12 Mar 2018

Dag Lenny, zoals ik het lees is dit geen buxusmot. Dan moet je duidelijk vergelijkingen zien met de foto's uit het artikel. Kan het ook een reactie van de vorst zijn? In geval van schimmel is er ook nog geen man over boord. Je zou daarvoor, straks als de nachtvorsten voorbij zijn de buxus kunnen behandelen met dit middel:https://www.floramix.nl/a-51137111/anti-luis-en-spint/floramix-anti-luis-en-spint/

Helen Nollet
Door

Helen Nollet

op 14 May 2018

Goedemorgen, Ook hier in de tuin aangevreten takjes. Nog geen rupsen gezien wel op sommige plekke. Een soort 'spinnenraggen'. Zit ook op de taxishaag. Heeft dit ook iets te maken met de buxusrups?'

Peter Mecklenfeld
Agnes Woltjes
Door

Agnes Woltjes

op 18 May 2018

Hallo. Heb drie dagen gewerkt....kom in de tuin ..en mijn buxussen zijn voir een derde kaalgevreten lijkt het. Spinnenwebben erin. Losse blaadjes grijzig. Heb zojuist Eminent Garden gespoten..zou dit nog zin hebben? Met vr. Gr. Agnes Woltjes

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 14 Jun 2018

Dag Agnes, Heeft het middel wat je hebt gespoten geholpen?

Simon Gerard Buis
Door

Simon Gerard Buis

op 13 Jun 2018

U vroeg om een beschrijving van de buxus situaties. Ik ben sinds februari bezig met het onderhouden van een buxus perkje. Er was ruim anderhalf jaar niets aan gedaan en het was behoorlijk overwoekerd. Ik heb ongeveer 225 vierkante meter plaggen vrij gemaakt. nu ben ik voornamelijk de opkomende berenklauwen aan het wegsteken. Symptomen van één van de twee schimmel ziektes, die u beschreef, met de foto erbij, waarvan zowat het halve plantje verdord was, ben ik niet tegen gekomen. Onze planten staan er nu mooi bij. Dank u voor het verhaal in uw website en ik zal deze reactive ook doorsturen naar de faculteit plantenziekte van de Landbouw Universiteit in wageningen. Vriendelijke groeten van Simon Buis.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 14 Jun 2018

Goedemorgen,Dank voor je reactie en goed te lezen dat het buxus perk er goed bij ligt.

Luc Stevens
Door

Luc Stevens

op 08 Jul 2018

Kan ik mijn buxus in pot voor 3 weken in mijn donkere garage zetten? Wij onze buxus nog weten te behoeden voor de buxusmot door regelmatig te behandelen. Maar zijn bang dat tijdens de vakantie het noodlot toeslaat net als bij de buren.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 08 Jul 2018

Dag Luc, ik denk niet dat het de oplossing gaat zijn. Ik ben bang dat de buxus behoorlijk schade gaat ondervinden van te weinig daglicht. Ik wens jullie een fijne vakantie.

Erik Nuyten
Door

Erik Nuyten

op 29 Jul 2018

Bij mij in Hilversum ook 2 grote buxus bollen in pot aangetast door de rupsen/motten. Één is volledig kaal gevreten en de ander is hard bezig hetzelfde lot te ondergaan. Ik heb geprobeerd de rupsen in beide planten met een elektrische verfafbrander te verwijderen, maar voor de eerste buxus was dat te laat en voor de tweede moet ik het nog afwachten. Zou de plant(en) zich nog kunnen herstellen? En ik heb ook ergens gelezen dat de motten worden aangetrokken door tuinverlichting en zo in de buxus terecht komen. En dat je dus beter geen verlichting aan kunt hebben. Klopt dat?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 30 Jul 2018

Er is nog een kans dat de plant zich gaat herstellen. Met een aantal weken zie je of de plant weer opnieuw uitloopt ja of nee. Het is nooit een zekerheid maar weggooien kan altijd nog. Wat betreft rupsen en tuinverlichting heb ik geen ervaring. Ik heb iedere avond mijn verlichting aanstaan aan daar nooit problemen mee gehad. Ook van klanten nooit een dergelijke reactie gehad. Persoonlijk zou ik daar ook niet zo snel gehoor aan geven. Het zou toch jammer zijn als je de tuinverlichting niet meer gebruikt?

Corry van Beusekom
Door

Corry van Beusekom

op 10 Aug 2018

Hallo, ....al enige tijd bekijk ik mijn aangetaste struiken, losstaand in vaste grond, en hoewel ik blijf twijfelen wat het nu is wat de struiken "plaagt" kan ik geen rupsen ontdekken. Beschrijving; blaadjes verdroogd, lichtbruin/geel, hart-blad er veelal uit (gegeten?), wat beschreven staat als ''roze hoopjes'' is hier groen/bruinig poeder, inmiddels halve struiken aangetast. bvd. voor reactie, Corry >> ik houd er rekening mee dat ik alle struiken verwijder en er resistente ervoor terugplaats,.....maar het gaat aan mijn hart en je weet maar nooit.....

Frans
Door

Frans

op 02 Sep 2018

Hallo, Ik heb hier inderdaad ook last van in mijn haagje. De buxusmot heb ik kunnen bestrijden met Pyrytheum van Bayer maar nu heb ik verkleurende en verdorrende bladeren met kleine 'groenige' korreltjes die massaal op de grond vallen bij het schudden aan de takken. Wat kan dit zijn, tochten schimmel. Tot dit jaar nooit ergens last van gehad.........

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 03 Sep 2018

Dag Frans, dit kunnen ook luizen zijn. Lastig in te schatten zonder afbeelding maar je ziet soortgelijk ook bij Lindes optreden.

Frans
Door

Frans

op 02 Sep 2018

Hallo, Ik heb hier inderdaad ook last van in mijn haagje. De buxusmot heb ik kunnen bestrijden met Pyrytheum van Bayer maar nu heb ik verkleurende en verdorrende bladeren met kleine 'groenige' korreltjes die massaal op de grond vallen bij het schudden aan de takken. Wat kan dit zijn, toch een schimmel. Tot dit jaar nooit ergens last van gehad.........

Frans
Door

Frans

op 16 Aug 2018

Ik ontdekte ook pas half juli dat het buxusmot was. Struikjes half of heel kaal met al veel grote rupsen en poppen. Wespen waren bij ons de enigen die probeerden er wat van weg te vangen. Bespoten met natuurlijke pyrethrine in koolzaadolie Spruzit met een hogedruk plantenspuit (pyrethrine is ook veiligste insecticide tegen hoofdluis, als je wat op je huid krijgt, gewoon snel afwassen met zeep is afdoende). Het spul werkte voortreffelijk, rupsen vielen vrijwel meteen dood en zelfs jonge poppen gingen er aan. Meteen daarna eind juli nog de massale mottenvlucht gehad, vooral van onbehandelde planten in de buurt. Nu na ca 3-4 weken pas één jong rupsje kunnen vinden van de volgende generatie. Binnen kort nog maar eens spuiten als dat er meer worden. Grote twijfel over de toekomst. Zonder spuiten ca 3 x per jaar zie ik geen groene buxus meer voor me. Vraag me af of dat de moeite waard is. We gaan het een jaartje aankijken. De struikjes zie ik echt wel herstellen, dus uittrekken lijkt me een onnodige paniekreactie.

Annie
Door

Annie

op 20 Aug 2018

Bij ons ook de buxesmot,in een paar dagen tijd alles bruin en kaal . Ik had alles gespoten , maar na een week zaten ze er weer .inmiddels 35'oo kwijt, en dit moet je waarschijnlijk twee maal per jaar doen.wij hebben ze erallemaal eruit gehaald . Want jij kan er van alles aan doen , en de buren doen er niks aan, zonde van je geld . De oplossing is ,alles eruit , en nieuwe plantjes erin . Ik heb plantjes gekocht euonymus japoicus green spore . Zeer mooi en lijken op de buxus ..

Nicol
Door

Nicol

op 06 Sep 2018

Hallo! Ik zie opeens dat mijn twee buxus-bollen kaal/geel/dor eruit zien. Als ik naar de foto's kijk lijkt mij het buxus-ziekte. Ik denk dat ik ze als verloren moet beschouwen. Is deze schimmel gevaarlijk voor andere planten/struiken/bomen?

Annemarie Kamphuis
Door

Annemarie Kamphuis

op 10 Sep 2018

Bij ons zijn alle buxus aangetast en we zijn bezig ze te verwijderen, maar tot onze schrik zien we nu ook buxusrupsen die gaten vreten in het blad van de Oost-Indische Kers en van de vele hosta's die we in de tuin hebben. De vraag is natuurlijk of de motten ook op deze planten hun eitjes zullen afzetten of dat alleen de rupsen die nu overal te vinden zijn in de tuin deze bladplanten net zo lekker vinden als buxus. Wie heeft er nog meer gezien dat de buxusrups aan andere planten vreet?

Corry van Beusekom
Door

Corry van Beusekom

op 25 Sep 2018

Hallo, ... ik schreef eerder op 10 aug. dit jaar. De ruspsen ontdekt (...) en inmiddels alle struiken kort gesnoeid en lange scheuten laten staan, dood dun hout weggeknipt. Alle blad is er dus af,....in de hoop dat het voorjaar met wat mest een nieuwe groei gaat laten zien. Vraag, wat kan ik meer doen dan dit? bvd. voor reactie. Corry

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Sep 2018

Hoi Corry, mijn advies is nu al te beginnen met bemesten. Via onderstaande link kom je op een pagina van Floramix waar ik de functies en belangen uitleg van het bemesten van je tuin. In dit geval wil je dat de plant zich sterk voorbereid op de winterperiode. Bekijk het hier:https://florum.nl/floramix-tuinmest/

Jeaninne
Door

Jeaninne

op 09 Oct 2018

Heb geen last van buxusmot..wil zeggen heb een val er zitten er enkele in..maar mij buxus ziet er dit jaar zo schraal uit ..groen maar heel veel dorre punten..nooit eerder gezien..en heb ze al zo lang..wat moet ik doen

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 09 Oct 2018

Dit kan heel goed een reactie zijn op de droge zomer van 2018. Om de buxus een extra boost te geven en om ze goed voor te bereiden op de winter raad ik je aan om te gaan bemesten. Wij gebruiken hiervoor Floramix Tuinmest. Te bestellen via www.floramix.nl

Ieke Nap
Door

Ieke Nap

op 28 Feb 2019

Mijn vraag is, nu ik de buxus die dood gegaan zijn door de mot verwijderd heb. Moet ik dan de aarde vervangen ? Het is de bedoeling gras soorten in deze (grote) bak terug te planten, dus geen buxus meer.

Debbie
Door

Debbie

op 01 May 2019

Vandaag in mijn 3 buxus planten enorm veel spinsels gezien en een aantal rupsen. vrijwel alle 3 mijn buxus zitten helemaal onder het "spint rag"Ik heb Xen Tari besteld via internet en een hogedrukspuit. Ik ga proberen de buxus te redden op deze manier. Is er iemand die ervaring heeft met dit middel ?

Edward Greeven
Door

Edward Greeven

op 03 May 2019

Hoe ziet de vlinder van de buxusrups er uit?

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!