Alternatief voor buxus? Dit zijn dé 6 geschikte buxus vervangers
18 maart 2019 
6 min. leestijd

Alternatief voor buxus? Dit zijn dé 6 geschikte buxus vervangers

De buxus is een zeer populaire haag soort om te gebruiken als erfafscheiding, want ongetwijfeld hoef je niet lang te zoek in de buurt om de eerste buxus te vinden. Misschien heb je zelf ook wel een buxus in de tuin. Dit “succes” heeft ook een keerzijde, waardoor je misschien wel op zoek wilt naar een alternatief voor de buxus. Weet jij wat goede buxus vervangers zijn? Ik zal 6 alternatieven voor de buxus met je delen. Er zijn immers voldoende mooie alternatieven, die net zo onderhoudsvriendelijk zijn. Fijn toch?

Waarom veel mensen voor een buxus als erfafscheiding kiezen

Veel mensen kiezen voor een buxus doordat deze plant een mooie uitstraling heeft én makkelijk te onderhouden is. We hebben het dan over de Buxus sempervirens. Deze plant staat symbool voor degelijkheid, trouw en klasse. Je begrijpt dan ook waarom veel particulieren én bedrijven voor deze plant kiezen als erfafscheiding.

Een buxus blijft het gehele jaar mooi groen en is eenvoudig in diverse vormen te snoeien (in de lente). Deze eigenschap maakt de buxus veelzijdig inzetbaar. De buxus is dan ook veelvuldig te zien in diverse tuinstijlen. Je kunt de plant toepassen in mooie grote siertuinen, maar ook in kleine stadstuinen. In de meeste gevallen wordt de buxus gebruikt als een relatief lage strak gesnoeide haagplant. Dat kan ook zeker, de plant laat zich goed snoeien.

De buxus voelt zich uitstekend thuis in ons koelere klimaat en verdraagt schaduw zonder problemen. De buxus kan bijna op iedere plaats staan. Dat lijkt wat verwonderlijk als je de herkomst van de buxus kent. De buxus komt immers uit de warme zuidelijke gebieden. Het feit dat de buxus groeit op de koelere berghellingen in deze gebieden verklaart dan een hoop.

Buxus planten | Alternatief voor buxus

Buxus als erfafscheiding

Ondergang door eigen succes, buxus vervangers gezocht

Als je het bovenstaande leest, zul je waarschijnlijk concluderen dat de buxus onverwoestbaar is en gezien kan worden als dé ideale groene erfafscheiding. Dit is echter niet helemaal waar. Een toename aan populariteit heeft de plant véél vatbaarder gemaakt voor ziektes en plagen. Eigenlijk kun je dit zien als een ondergang door eigen succes. Doordat er steeds véél meer van deze bomen geplant worden, wordt de kans op een ziekte of plaag uiteraard groter.

Je zult wellicht op zoek moeten naar buxus vervangers. Voordat ik deze buxus alternatieven met je doorneem, geef ik je meer inzichten over de ziektes en bedreigingen van de buxus om je een beeld te vormen van het “gevaar” en de kans op verspreiding hiervan. Er zijn drie belangrijke bedreigingen:

  1. Buxusziekte
  2. Schimmels in de buxus
  3. De buxusmot (buxusrups)

Buxusziekte

Eén van de grootste bedreigingen van de buxus is de Cylindrocladium buxicola, in de volksmond noemen we dit de buxusziekte. Dit is een schimmelziekte die veel voorkomt bij de Buxus sempervirens, maar dat is nu net het soort dat we in onze streek veel toepassen als erfafscheiding. Je herkent deze schimmelziekte direct aan de zwarte takken en de bruine blaadjes. Dit zou bij een wintergroene plant niet mogen gebeuren. Deze ziekte kan zich snel verspreiden en kan tot gevolg hebben dat de plant kan afsterven.

Buxus ziekte

Schimmels in de buxus

Naast de buxusziekte zijn er nog een aantal andere schimmels die een buxus snel kunnen bedreigen. Er zijn twee voorname buxusschimmels actief. Dit zijn de Cylindrocladium buxicola en de Volutella buxi. Als je buxus last heeft van de Cylindrocladium buxicola herken je dit door de bruine- en zwarte vlekken op de blaadjes in combinatie met de zwarte strepen op de takken. De Volutella buxi zal de blaadjes verbleken. Je herkent dit direct bij een plant die groen hoort te zijn.

Het gevaar van schimmels in de buxus is niet alleen dat de buxus hieraan ten onder kan gaan, maar ook dat de kwaadaardige schimmels zich makkelijk kunnen verspreiden. Niet alleen de weersomstandigheden zoals wind en regen kunnen hier debet aan zijn maar ook jijzelf via aanraking of je tuingereedschap. Je kunt zelfs via je kleding de sporen van schimmels overdragen.

Buxusmot (buxusrups)

De Cydalima perspectalis is één van de grootste vijanden van de buxus soort die wij gebruiken. In de volksmond noemen we de Cydalima perspectalis de buxusmot. Het is een felgroen rupsje dat zij roots heeft in Oost-Azië maar de laatste jaren ook veelvuldig in onze buurt komt tafelen. Veel beesten blijven ver uit de buurt van een buxus maar de rupsen van de buxusmot vormen een uitzondering op deze regel. Zij vreten de buxus binnen een korte tijd leeg, en hierbij laten ze een soort spinnenweb achter in de boom. Dit neemt alle twijfel weg wie een bezoek heeft gebracht aan je buxus.

Een buxusmot legt eieren op de bladeren van de buxus. De rupsjes eten zich letterlijk een weg naar buiten en laten weinig van je buxus heel. Op deze manier werkt de familie B. Mot de hele buurt af.

Het is een hele uitdaging om een buxusmot te bestrijden, maar gelukkig is het mogelijk. Benieuwd hoe?

In dit artikel ga ik dieper in op de buxusmot en geef ik 6 tips hoe je deze plaag kunt proberen te bestrijden.

Buxusmot bestrijden (rupsen in buxus)

Alternatief voor buxus planten

Zoals ik je al een beetje heb aangeven zijn er een aantal factoren die het bestaan van een buxus bedreigen. Het bestrijden is best lastig, zeker omdat er tegenwoordig zeer veel buxussen te vinden zijn en de schimmels en de mot-familie zich snel kan uitbreiden. Als de aantasting té groot is, zal de buxus afsterven. Uiteraard kun je dan kiezen voor een nieuw exemplaar, maar je kunt ook kiezen voor een alternatief voor de buxus planten. Hiermee hou je de ongewenste bezoekers letterlijk buiten je erfgrenzen.

Er zijn uiteraard genoeg alternatieven te vinden voor buxussen. Deze planten worden vaak aangeboden als buxus vervangers. Deze planten hebben overeenkomstige kenmerkende eigenschappen met de buxus. Ze zijn uiteraard wintergroen, hebben net als de buxus een klein, ovaal of rond blad, hebben weinig onderhoud nodig (groeien relatief langzaam), zijn geschikt voor vormsnoei en doen het op vrijwel iedere grond erg goed. Wil je weten hoe je alternatieven van de buxus met elkaar combineert voor een mooie border? Download hier gratis mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’, waarin ik je precies uitleg hoe je planten combineert. 

Beplantingsplan maken

Voorbeelden van een goed alternatief voor de buxus

Als je mij vraagt naar voorbeelden van een goed alternatief voor de buxus kom je al snel op de Japanse hulst uit. Hierin zijn diverse soorten te onderscheiden die zeker in aanmerking komen:

  1. Japanse hulst dark green, (Ilex crenata ‘Dark Green’®)
  2. Japanse hulst Convexa, (Ilex crenata ‘Convexa’)
  3. Japanse hulst ‘Green Hedge’, (Ilex crenata ‘Green Hedge’)
  4. Japanse hulst ‘Blondie’, (Ilex crenata ‘Blondie’®)
  5. Struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida)
  6. De Japanse Kardinaalsmuts, Euonymus fortunei ‘Vegetus’)

Ben je géén liefhebber van de Japanse hulst en wil je op zoek naar een ander goed alternatief voor de buxus? Denk dan eens aan de Taxus Baccata en de liguster.

Japanse hulst | Ilex Crenata (alternatief voor buxus)

Japanse hulst | Ilex Crenata (alternatief voor buxus)

Zoals je merkt word je soms eigenlijk gedwongen om te kiezen voor een buxusvervanger, maar hoeft dit je niet te beperken in je mogelijkheden om een mooie erfafscheiding of hagenrij in je tuin te hebben staan.

Wil je weten hoe je een buxus of een buxusvervanger combineert met andere planten? 

Download het gratis e-book over het maken van een beplantingsplan. Hierin vertel ik je alles over het combineren van planten in jouw tuin. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!