Bloembak maken van steen: wat moet je doen? (8-stappenplan)
Tuinaanleg
Peter Mecklenfeld
Tuinaanleg
02/24/2019
3 min
2

Bloembak maken van steen: wat moet je doen? (8-stappenplan)

02/24/2019
3 min
2

Om in jouw tuin meer sfeer en gezelligheid aan te brengen tijdens de tuinaanleg zijn bloembakken ideaal. Je kunt een houten bloembak maken of kopen, maar je kan ook een bloembak maken van steen. Hiervoor heb je géén professional nodig, als je een beetje handige doe-het-zelver bent kun je dit ook zelf. In dit blog vertel ik je er meer over.

Een bloembak van steen kun je zeker wel zelf maken, mits deze border niet hoger is dan 60 centimeter boven de grond. Je kunt hiervoor stapelblokken gebruiken. Dit klinkt een beetje eenvoudig, alsof je gaat spelen met je blokkendoos van vroeger. Eigenlijk is dat ook zo. Ik zal je het laten zien…..

Waarom zou je een stenen bloembak maken voor in de tuin? 

Een stenen bloembak past in vrijwel iedere tuinstijl. Steen heeft immers een mooie tijdloze uitstraling. Zowel in een moderne als klassieke tuinstijl kun je stenen bloembakken inpassen. Het verschil dat gemaakt wordt, zal zitten in de steensoort die gekozen zal worden. Wil je inspiratie opdoen voordat je een stenen bloembak gaat maken? In mijn gratis Tuinideeën Gids staan een aantal mooie voorbeelden. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Je kunt ervoor kiezen om een stenen bloembak aan te schaffen in een tuincentrum of deze te bestellen op internet (daarmee maak je het jezelf nóg makkelijker), maar je kunt dit soort bloembakken ook zelf maken. Hiervoor kun je diverse steensoorten gebruiken. Je hebt hierin een ruime keuze. Je kunt gebruik maken van stapelblokken van natuursteen, authentieke bakstenen of betonblokken. Deze stapelblokken hoeven dus helemaal niet een vaste vormgeving te hebben. Je zit niet vast aan een vierkante of rechthoekige vorm. Jij bepaalt dus zelf de vormgeving van je bloembak!

Daarnaast heeft het zelf maken van een stenen bloembak als groot voordeel dat je deze volledig kunt maken zoals je wenst, met betrekking tot vormgeving en maatvoering. Je zult dit ontdekken in het onderstaande stappenplan! Ontdek het hieronder.

Verhoogde bloembakken in moderne tuin | Bloembak maken van steen

Ilex Crenata Convexa (vervanger voor buxus) | Bloembak maken van steen

Stappenplan voor een stenen bloembak met stapelblokken

Ik heb een stappenplan voor je uitgeschreven om een bloembak te maken van steen. Dit is een algemeen stappenplan, maar ik denk dat je hier zeker verder mee komt.

  1. Bepaal de afmeting van de bloembak in je tuin en zet dit uit.
  2. Meng een emmer met metselmortel. Op de verpakking van de ingrediënten zul je hiervoor de juiste verhouding ontdekken. Er moet een goed bewerkbare elastische mortel ontstaan.
  3. Met behulp van opsluitbanden kun je de fundering aanbrengen. Zorg voor een stevige constructie en let hierbij uiteraard op de ondergrond.
  4. Je kunt de stapelblokken op de fundering metselen. Hierbij kun je zelf de vormgeving bepalen. Je kunt de stenen bijvoorbeeld ook onderling laten verspringen. Verlijm de stapelblokken met de metselmortel. Als je klaar bent met het vervaardigen van de constructie moet deze minimaal twee weken uitharden.
  5. Smeer de binnenkant van de stenen bloembak in met een bitumen coating ter bescherming. Hiervoor kun je een blokkwast gebruiken.
  6. Leg in de binnenkant van de bloembak een anti-worteldoek ter bescherming van de coating.
  7. Als de stenen bloembak volledig droog is, kun je deze verder bewerken en vormgeven. Je kunt je bloembak bijvoorbeeld stuken of schilderen.
  8. Vergeet niet de naden dicht te kitten voordat je de stenen bloembak gaat vullen.

Stenen border zelf maken | Bloembak maken van steen

Zelf een stenen bloembak maken

Zoals je ziet kun je zeker zelf bloembak maken van steen. Je bent er wel even mee bezig maar dan heb je wel een heel gaaf resultaat! Je kunt je dus een ritje naar een tuincentrum of een paar klikken op internet besparen… Althans, de klikken om een kant en klare stenen bloembak te kopen besparen. Het is misschien wel handig om je materialen lekker online te bestellen. Dat scheelt je een hoop tillen en slepen. Gemak dient de mens toch?

Wil je meer tuininspiratie opdoen voordat je een tuin gaat aanleggen? Download hier de gratis Tuinideeën Gids. 

Tuinideeën

Reacties
Categorieën