10 leuke bloembak ideeën voor in de tuin
31 januari 2019 
5 min. leestijd

10 leuke bloembak ideeën voor in de tuin

Hoe groot je tuin ook is, het is altijd leuk om een bloembak neer te zetten. Je kunt kiezen voor een plantenbak van steen, terracotta, hout of kunststof, maar ook een keuze maken die niet iedereen maakt. Laat je inspireren door deze 10 leuke bloembak ideeën voor in de tuin en geef je buitenverblijf een mooie persoonlijke touch.

In iedere tuin hoort mooie beplanting. Je creëert hiermee een mooie natuurlijke uitstraling. Als je deze website vaker hebt bezocht en meerdere artikelen van mij of één van mijn collega’s hebt gelezen, weet je dat je zéér veel keuze hebt in beplanting. We praten hier over groen, maar dat is niet helemaal waar. Beplanting is verkrijgbaar in zeer veel soorten, kleurstellingen en maatvoeringen.

Bloembak in moderne tuin | Leuke bloembak ideeën

Materialen voor een leuke bloembak in de tuin 

Als je op zoek gaat naar mooie plantenbakken, kom je er al snel achter dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Hierbij speelt zowel de uitstraling als de functionaliteit een rol. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een binnenpot en een buitenpot. Hiermee kun je de goede eigenschappen van materialen combineren met een mooie uitstraling.

Veel plantenbakken worden gemaakt van kunststof. Dit materiaal is onderhoudsvriendelijk, duurzaam, stevig, waterdicht, vorstbestendig, niet gevoelig voor verkleuringen en licht van gewicht. Daarnaast zijn dit soort bakken veelvuldig verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Het nadeel van dit materiaal is dat het niet ademt.

Kunststof plantenbakken

Kunststof bloembakken met siergrassen

Ook plantenbakken van keramiek (een vorm van klei) kom je veel tegen. Het voordeel van dit materiaal is dat het zowel binnen- als buiten gebruikt kan worden. Keramiek is vorst en UV bestendig. Keramiek is een duurzaam materiaal waar je lang plezier van zult hebben.

Als je een iets luxueuze uitstraling wilt, kun je kiezen voor polyester. Dit materiaal heeft meer een tijdloze en moderne uitstraling. Polyester heeft een dubbel omgezette bovenrand. Ook dit materiaal is bestendig tegen UV en vorst. Daarom is ook dit een materiaal dat je veel tegenkomt in de diverse tuinen.

Hierboven heb ik zomaar eens drie materialen van plantenbakken beschreven die je veelvuldig zult aantreffen in de diverse tuincentra. Deze bakken staan naast de stenen of de zinken plantenbakken. Dit soort bakken geven een beetje een “13 in een dozijn” gevoel.

Zeer veel mensen hebben dit soort bakken staan. Kijk maar eens om het hoekje bij de buurman, de kans is groot…….

Verhoogde bloembakken in moderne tuin

Originele bloembakken in je tuin

Laat ik één ding voorop stellen…..

Er is niets mis met de bovenstaande opties.

Al deze materialen zijn te verkrijgen in diverse vormgevingen dus je kunt hier zeker wel wat leuks van maken.

Ik ben wel van mening dat je even verder moet kijken als je op zoek bent naar originele bloembakken. Het is zeker de moeite waard om daar naar op zoek te gaan om je tuin (of je balkon natuurlijk) te personaliseren. Je kunt ook zelf aan de gang gaan en een mooie bloembak maken. Hieronder deel ik 10 leuke bloembak ideeën met je, die je kunt toepassen in de tuin. Let wel op, dit zijn soms combinaties van binnen- en buitenbakken.

10 leuke bloembak ideeën voor in de tuin

1: Gevulde autoband

Hang een oude autoband op en vul de onderzijde met aarde. Hierin is genoeg ruimte voor plantjes.

2: Oude groente conservenblikjes

Schilder oude groente conservenblikjes en hang deze op aan een muur. Vul de blikjes met aarde en gebruik ze als bloembak.

3: Fruitkistje

Vul een fruitkistje op met aarde nadat je de bodem hebt dichtgemaakt uiteraard. Je hebt nu een plantenbak waarin voldoende ruimte is voor een leuk groepje plantjes.

4: Oude kinderlaarsjes

Ben je van plan de oude laarsjes van de kinderen weg te gooien? Je zou ze ook kunnen opvullen met aarde en ophangen. Je kunt hiervan dus bloembakjes maken. Als de kinderen in de groei zijn worden je bloembakken steeds groter. Leuk om alle laarsjes op te hangen.

5: Oud tuingereedschap

Het is helemaal leuk om oude materialen een tweede leven te gunnen. Oud tuingereedschap zoals gieters, emmers of een teil kunnen uiteraard nog vele jaren dienen als mooie en vooral passende bloembak. Zelfs je oude klompen gaan op deze manier lang mee. Je klompen zijn immers onverslijtbaar.

6: Pallets

Een pallet biedt zes plekken voor beplanting. Als je de lepel-ingangen onder dicht maakt en vol stopt met aarde, creëer ruimtes waar je bloemen of kruiden in kunt planten. Deze bloembak heeft een mooie industriële uitstraling met een natuurlijke tint.

7: Stapel pallets om kliko heen

Als je de beschikking hebt over meerdere pallets kun je deze ook (op z’n kant) aan elkaar bevestigen. Je kunt dan een rijtje maken en deze om je kliko’s zetten. Als je de bovenste lepel-ingang dicht maakt en in deze ruimte aarde stopt, kun je hier planten in laten groeien. Met deze creatieve bloembak zorg je dat de kliko’s uit het zicht staan.

8: Houten pergola

Je kunt een houten pergola aan een muur bevestigen en hier mooie bloemen tussen planten. Je creëert zo een mooi bloemenparadijs.

9: Houten bloembak

Veel mensen denken aan bestaande spullen om een bloembak van te maken (tot zelfs ladekasten aan toe). Je kunt ook zelf creatief zijn met hout en de mooiste bloembakken maken. Hout is immers goed te bewerken zodat je voor iedere beschikbare ruimte een bloembak kunt maken. Je kunt dan ook bijvoorbeeld driehoekige bloembakken maken voor dat rare hoekje in je tuin waar je eigenlijk niets mee kunt!

Houten plantenbakken | Houten bloembakken

10: Bloembak op wielen

Tot slot een idee wat ik al eerder op deze website heb geplaatst, maar zeker in dit rijtje van leuke bloembak ideeën voor in de tuin past. Wel eens gedacht aan een plantenbak op wielen? Dit heeft diverse voordelen. Deze plantenbak kun je plaatsen waar het je uitkomt, en je bent niet afhankelijk van een vaste plek. De wielen hoeven helemaal niet opvallend te zijn. Een paar kleine wieltjes is vaak voldoende….en vooral heel gemakkelijk.

Nog meer leuke ideeën opdoen voor je tuin? 

Zoals je ziet zijn er diverse mogelijkheden om een mooie bloembak te maken. Je hoeft dus zeker niet te kiezen voor de standaard toepassingen en kunt ook zeker “out of the box” denken, in dit geval bijna letterlijk. Wil je nog meer leuke ideeën bekijken voor je tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 02 Jul 2019

Grote bloembakken vind ik erg mooi staan in tuinen. Heb er laatst ook een paar gekocht die ik in verschillende hoeken wil plaatsen. Ik zoek enken nog geschikte planten die groot genoeg zijn om erin te zetten! Ik ga in ieder geval voor een plant of struik die wat meer volume heeft. Vind het erg mooi staan op de plaatjes.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!