Groene aanslag verwijderen met chloor

Groene aanslag is een nachtmerrie voor de echte tuinliefhebber. Nou ja, nachtmerrie is misschien een groot woord maar we kunnen gerust stellen dat wij als Nederlanders en Belgen een vrij opgeruimd volk zijn. We willen over het algemeen de boel er netjes bij hebben liggen en kunnen ons snel ergeren aan dit soort situaties. Het is ook zeker geen verkeerde keus om de algengroei te remmen en aan te pakken want het kan door gladheid tot gevaarlijke situaties leiden. Dit wil je voorkomen natuurlijk. 

Kun je groene aanslag verwijderen met chloor is de hoofdvraag in dit artikel? Je zou het kunnen doen, maar of dit is een verstandige keuze is moet nog blijken. Je voelt hem waarschijnlijk al wel aankomen maar ik wil graag onderbouwen waarom het wel of geen goede keuze is. In dit artikel vertel ik je wat je het best kunt doen om algen te verwijderen.


Wat is groene aanslag?

Groene aanslag, we kennen het allemaal. Het is een verzamelnaam voor mossen en algen die een voedingsbodem vormen voor nog meer bacteriën, gisten, schimmels, dode wieren en ander vuil. Groene aanslag ontwikkelt zich gedurende de donkere en vochtige dagen in de herfst en winter op donkere en vochtige plekken.

Je kunt de aanslag dan ook op veel plaatsen terug vinden, op je houten schutting, op je kunststof tuinelementen maar ook op je betegelde of houten terras en zelfs op je tuinpad. Vooral dit laatste is vervelend. De aanslag geeft niet alleen een lelijke uitstraling, maar kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Groene aanslag is bij natte omstandigheden spekglad. Het is dus verstandig om hier wat aan te doen.


>>> Klik hier voor onze tijdelijke aanbieding en ontdek zelf wat Floramix voor jouw tuin kan betekenen


Hoe kun je groene aanslag verwijderen met chloor?

Veel mensen kiezen voor een wat (in mijn ogen) onorthodoxe methode om groene aanslag te verwijderen, namelijk door chloor te gebruiken. Deze keuze is te verklaren. Chloor is immers voordelig in prijs, is makkelijk te verkrijgen en zal snel werken. Chloor kan je verdunnen in water en over de groene aanslag heen sprenkelen met een gieter. Als je dit laat drogen, kun je de groene aanslag wegvegen.

Is het gebruik van chloor een goede keuze tegen groene aanslag?

Natuurlijk krijg je met chloor alles weg en schoon, maar dit is niet zo’n goede methode in een natuurlijke omgeving als je tuin. Chloor komt onvermijdelijk in het grondwater terecht en dit zal schadelijk zijn voor de volledige natuurlijke kringloop in je tuin. Zowel onder- als boven de grond leven zeer veel planten en dieren die afhankelijk van elkaar zijn. Deze flora en fauna kunnen absoluut niet tegen chloor.

Let op: chloor zal zich door het grondwater verspreiden over je gehele tuin en onherstelbare schade aanrichten.

Bovendien heeft chloor een sterk verkleurende werking en zal het ook je tegels en andere tuinelementen verbleken. Wat mij betreft is het gebruik van chloor absoluut geen goede keuze tegen groene aanslag. Je zult merken dat je veel meer schade aanricht dan andere middelen op een natuurlijke basis.



Resultaat na 3 dagen na gebruik van Floramix

Het biologische alternatief voor chloor 

Natuurlijk kan ik je ook een uitstekend alternatief voor chloor adviseren als je groene aanslag gaat verwijderen. Ik zou kiezen voor een biologisch product dat op een natuurlijke basis is samengesteld, zodat je wél het effect hebt, maar niet de schadelijke gevolgen. Dit product zorgt ervoor dat je met een minimale inspanning al binnen één dag het gewenste resultaat bereikt, zonder dat het schade toebrengt aan de omgeving.


Groene aanslag op terrastegels. Zie hieronder het resultaat na behandeling met Floramix buitenaanslagreiniger.



Voorkom onveilige situaties door gladheid van groene aanslag

Merk jij thuis dat bestrating glad begint te worden of is het zelfs al glibberen geblazen? Vaak is dit het gevolg van algengroei die zich vastzetten op de ondergrond. Wil je daar graag iets tegen doen? Lees dan vooral hoe je dat simpel en snel kunt doen met behulp van Floramix buitenaanslagreiniger.

Wat je vooral niet moet doen is de hogedrukspuit voor de dag halen. Hiermee maak je de toplaag alleen maar poreuzer en keren algen sneller terug dan je lief is. Beter is om dit zo zorgvuldig mogelijk aan te pakken en het liefst op een vriendelijke manier.

Met de Floramix buitenaanslagreiniger ben je klaar in een mum van tijd. Je hoeft enkel het product aan te maken op de voorgeschreven sterkte en sprayt daarna de oppervlakte in met bijvoorbeeld een drukspuit. Het product is gebaseerd op natuurlijke enzymen die uitsluitend algen aanpakken. Voor mens, dier en ander groen is het product veilig.

Onder ideale omstandigheden (werking v.a. 5 gr.) zie je binnen 1-3 dagen resultaat. Let er daarbij even op dat het niet te hard moet regenen want dan spoelt het product te snel uit. Een klein beetje motregen is geen probleem.





Marie
Door

Marie

op 30 Sep 2020

Wij hebben ook last van groene aanslag. Niet alleen in onze tuin, maar soms ook in het zwembad. Wellicht moet ik andere onderhoudsproducten gaan gebruiken. Ik ga de opties onderzoeken in ieder geval!

Vincent Rondwijk
Softwashers.nl
Door

Softwashers.nl

op 02 Jan 2022

Dat hier wordt gesteld dat het gebruik van chloor schadelijk is is niet helemaal waar. De werkbare stof in bleek is hypochlorite. Deze stof is in zuivere vorm schadelijk inderdaad maar het wordt alleen verkocht gemengd met zuiver water. In de meest pure vorm verkrijgbaar zit er 15% chloor in het water. Dit zal nog verder verdund moeten worden om groen aanslag aan te pakken. Wilt u meer weten, bekijk dan even onze website softwashers.nl

Reactie plaatsen