Groene aanslag verwijderen met azijn

Ieder voorjaar* moet je weer de strijd aangaan met de groene aanslag die zich in je tuin gevormd heeft. Eén van de methodes om dit te bestrijden is de groene aanslag verwijderen met azijn. Veel mensen gebruiken deze methode, maar dit is zeker niet de beste oplossing.

*Niet alleen in het voorjaar laten algen zich zien. Als het in een langere periode achter elkaar vochtig is buiten vinden algen dat fijn en gaan ze groeien. Vaak zien we dat algen zich ook in het najaar laten zien en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Mijn advies is daarom ook om dit soort onveilige situaties voor te blijven en ook dan een behandeling uit te voeren.

Groene aanslag verwijderen met azijn

Groene aanslag zijn de algen die in de koude regenachtige periode op vochtige en schaduwrijke plaatsen in je tuin ontstaan. Deze algen houden vocht vast en kunnen zich in de winter- en herfsttijd goed ontwikkelen. De groene aanslag kan zich in je hele tuin ontwikkelen zoals op je terras, op je schutting en op je tuinmeubels. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan het ook verraderlijk glad worden en dus gevaarlijk zijn.






Hoe wordt azijn gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag?

Om groene aanslag te verwijderen zul je moeten gaan schrobben. In de meeste gevallen zal een (halfharde) bezem alleen niet genoeg zijn om alles weg te krijgen. Dan zul je wat rigoureuze maatregelen moeten nemen om de groene aanslag te verwijderen.

Veel mensen kiezen voor azijn bij het verwijderen van groene aanslag. Schoonmaakazijn is immers dodelijk voor de algen. Je kunt hiermee je terras besproeien en dit, na even de gelegenheid te hebben gegeven om het te laten inweken en inwerken, wegborstelen.

Voor dit intrekken kun je het beste een paar dagen de tijd nemen. Je zult zien dat de aanslag geel wordt en dan makkelijk weg te vegen is. Dit besprenkelen kun je ook het beste doen op een zonnige dag, zodat het sneller kan drogen, maar ook op een dag dat je niet van plan bent om buiten te eten ‘s avonds. Zoals we allemaal weten heeft azijn een kenmerkende en sterke zure geur.

Zoals je kunt lezen werkt azijn om algen te verwijderen. Maar ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om aan te geven dat ik absoluut geen voorstander ben van deze methode. Simpelweg omdat het slechts is voor je bomen, planten, gazon en al het andere leven in de tuin. Het tast de zuurgraad en het bodemleven aan en het geeft bovendien een vieze lucht. 

Verderop in dit artikel verwijs ik naar een biologische oplossing die nog veel eenvoudiger werkt en bovendien volledig natuurvriendelijk is.



Natuurazijn of schoonmaakazijn tegen groene aanslag? 

Velen vragen zich af of ze beter natuurazijn of schoonmaakazijn kunnen gebruiken tegen groene aanslag. Schoonmaakazijn is op een synthetische wijze gemaakt en bevat vaak methanol producten. Deze azijn bevat zo’n drie keer zo veel azijnzuur als de “natuurlijke oplossing”. Daarom is dit een schoonmaakmiddel en geen consumptieartikel. Natuurazijn zou van bacteriën van natuurlijke producten gemaakt zijn, maar dat is helaas niet altijd het geval.

Let op: Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken is dat je zeker géén schoonmaakazijn moet gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag. Je zult wel de groene aanslag verwijderen maar ook een forse aanslag doen op de rest van je tuin. Het zal je flora en fauna zwaar beschadigen en het bodemleven aantasten.

Daarnaast is het de vraag of het gebruik van natuurazijn wel een juiste methode is en ik zal je ook uitleggen waarom dit eigenlijk niet zo is…

Laat ik deze punten allemaal even met je doorlopen:

De planten en dieren die in je tuin leven, gebruiken de grond als voedingsbodem. Deze grond heeft een bepaalde zuurgraad. Planten en dieren die het goed doen zijn gewend aan deze zuurgraad en zien dit als ideale omstandigheden. Samen vormen ze een natuurlijke kringloop die perfect op elkaar is afgestemd. Daarom leven ze immers in jouw tuin. Als jij dit gaat beïnvloeden, zullen deze planten en dieren beschadigen en sterven. Dit zal een hele andere uitstraling geven aan jouw zorgvuldig ingerichte tuin.

Niet alle tegels zijn bestand tegen schoonmaakazijn. Zeker tegels waar kalk in is verwerkt lopen veel schade op bij het gebruik van azijn voor het verwijderen van groene aanslag. Azijn lost namelijk kalk op. Dit zal niet alleen ten koste gaan de uitstraling van de tegel maar ook ruimte bieden voor nieuwe (en meer) groene aanslag.

Tot slot de geur, de arbeidsintensiteit en de werking. Het gebruik van azijn is een oplossing voor korte termijn. Je bent even van de groene aanslag af, maar als het maar even donker en regenachtig is, is het snel weer terug en dan moet je weer opnieuw beginnen. Daarnaast moet je azijn in laten trekken. Dat kan even duren en daarbij komt een specifieke (vieze) zure azijngeur vrij. Dat is niet lekker voor jezelf, maar ook niet voor je omgeving. Heb je een goede band met je buren?

Is groene aanslag weghalen met azijn een goed idee?

De vraag is of je groene aanslag moet verwijderen met azijn? Wat mij betreft zeker niet. Er is een biologische algenreiniger van Floramix dat zorgt dat je met een minimale inspanning al binnen één dag het gewenste resultaat krijgt, zonder aantasting van de flora en fauna in je tuin.

Discussie over algen verwijderen met azijn.

Deze discussie over algen en azijn voer ik ieder jaar weer opnieuw…

Ieder jaar rond deze tijd laait dezelfde discussie weer op. Of ik nu een mail stuur of een advertentiecampagne op social media opstart over onze oplossing om groene aanslag aan te pakken.

Honderden (ongevraagde) reacties stromen binnen over allerlei oplossingen waarmee de oplossing ook verdwijnt…

Ik ben allang gestopt om in de verdediging te treden maar aan onze volgers wil ik toch graag de moeite nemen om het grote verschil uit te leggen.

Ik ben de laatste die je gaat zeggen dat je iets moet doen. Maar ik vind mezelf wel verplicht om je van eerlijke informatie te voorzien.

Verreweg de meeste reacties gaan over de toepassing met azijn. Anderen gebruiken groene zeep, soda of goedkope chemische middelen.

Maar geen van allen heeft dezelfde werking als de Floramix buitenaanslagreiniger. Dit is namelijk een volledig natuurlijk middel wat geen schade aanbrengt aan flora en fauna. Of vlekken achterlaat op je bestrating, vlonder of andere ondergrond.

Bovendien heeft Floramix een preventieve werking waarbij de biofilm ervoor zorgt dat algen minder snel terugkeren.

Voor behandeling (groene aanslag van algen)

3 dagen na behandeling met Floramix (resultaat + preventieve bescherming)

De verschillen op een rijtje:

Hieronder vind je de verschillen (en nadelen) van groene aanslag verwijderen met azijn. 

Algen verwijderen met azijn:

Veel mensen gebruiken azijn tegen groene aanslag omdat het prijstechnisch interessant is. Azijn is niet duur in de aanschaf en makkelijk te verkrijgen. 

Deze optie heeft echter wel een hoop nadelen:

  • Beïnvloeding PH-waarde van de natuur;
  • Niet alle elementen in de tuin zijn bestand tegen de ingrediënten van azijn;
  • Azijn heeft geen langdurige werking;
  • Het duurt lang voordat groene aanslag echt weg is;
  • Werkt niet preventief;
  • Azijn heeft een specifieke (vieze) geur.

>>> Bekijk deze biologische oplossing (super handig en effectief) op deze pagina.

Wat je doet moet je natuurlijk zelf weten. Maar ik vind het belangrijk om je deze biologische oplossing onder de aandacht te brengen. Het werkt nog simpeler dan je waarschijnlijk verwacht en het resultaat zal je verbazen.

Op deze pagina leg ik je de natuurvriendelijke werking van Floramix zien. Eenvoudig en resultaat in slechts een mum van tijd door het enkel aan te brengen. Vervolgens doen de natuurlijke enzymen de rest van het werk… 

Maak je toch liever gebruik van deze middelen dan ben je daar uiteraard helemaal vrij in. Voor de mensen die liever voor een biologische oplossing kiezen heb ik een kortingscode die je kunt gebruiken bij aankoop van Floramix buitenaanslagreiniger.

Bekijk Floramix buitenaanslagreiniger en ontdek hoe je algen aanpakt zonder hogedrukspuit en in slechts een mum van tijd.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 07 May 2020

Wij hebben ook veel groene aanslag aan de gevel en dak van ons huis. Ik wil eerst zelf proberen om dit te verwijderen voordat ik een bedrijf inschakel. Ik ga kijken of het reinigen met azijn werkt!

Dimitri uit Roosendaal
Door

Dimitri uit Roosendaal

op 25 Jul 2020

Heb je het artikel wel goed gelezen?

Toon
Door

Toon

op 19 Feb 2021

Ik heb mijn (asbest) dak laten ontmossen door een professionele firma. Ze hebben hierbij een hogedrukreiniger gebruikt. Later leerde ik dat hierbij asbestdeeltjes vrijkomen en dat dit absoluut af te raden, zelfs verboden is. Sindsdien doe ik het zelf met azijn. Schrobben is niet nodig. Gewoon besproeien en mettertijd verdwijnt het vanzelf.

Gertjan Schut
Dwayn
Door

Dwayn

op 21 Mar 2022

Werkt gewoon top met schoonmaakazijn, doe het al jaren en het beschadigd je tegels niet, met een hogedrukreiniger spuit je ieder jaar een beetje de kleur van je tegels af+ kan je weer al je voegen met zand vullen. Schoonmaakazijn kost geen drol en werkt super, laat je geen dure producten aansmeren :-)

Mathy
Door

Mathy

op 21 Mar 2024

Inderdaad

Reactie plaatsen