Voorkom het uitglijden op een houten vlonder of terras!
29 januari 2019 
6 min. leestijd

Voorkom het uitglijden op een houten vlonder of terras!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat kan letterlijk het geval zijn als je in de tuin valt. Een vlonder of terras kan flink glad worden en tot gevaarlijke situaties leiden! Je kunt hier wat aan doen. Voorkom het uitglijden op een houten vlonder of terras door in eerste instantie dit artikel even door te nemen! Je zult ervaren dat je op een aantal eenvoudige manieren kunt voorkomen dat je uitglijdt in je tuin. In dit artikel geef ik je 5 handige tips hoe je dit kunt doen!

Let op! Uitglijden in de tuin is te voorkomen…

Bij het uitglijden in je tuin denk je in eerste instantie misschien aan winterse omstandigheden. Bij sneeuw, ijzel of vastgevroren plassen kan je houten vlonder of terras inderdaad erg glad worden! Meestal kun je deze situaties wel zien aankomen. De thermometer of de weerberichten zullen je hiervoor wel waarschuwen.

Tuinmeubels winterklaar maken is belangrijk om de levens duur van jouw tuinmeubels met aanzienlijke tijd te verlengen. ook jouw tuinmeubels 'winterproof'?

Helaas zijn de zichtbare en voelbare winterse omstandigheden niet de enige oorzaak van gladde vlonders en terrassen. Ook groene aanslag is een veel voorkomende oorzaak. Dit komt zelfs veel vaker voor dan sneeuw en ijs. Daarnaast is groene aanslag veel verraderlijker! Deze alg groeit juist als het niet zo koud is en is veel minder goed zichtbaar!

Genoeg redenen om wat aan groene aanslag te doen!

Voorkomen is immers beter dan genezen!

Je zult merken dat dit vrij eenvoudig kan.

Ik geef je hieronder diverse eenvoudige tips hoe je uitglijden op een houten vlonder of terras kunt voorkomen.

Wat is groene aanslag?

Voordat ik met je doorneem hoe je het uitglijden op vlonders en terrassen kunt voorkomen, is het misschien verstandig om wat inzicht te krijgen in de oorzaak van gladde situaties op die plekken. Het zijn immers kleine groene algensoorten die voor deze overlast zorgen.

We noemen dit groene aanslag.

Groene aanslag is een verzamelnaam voor mossen en algen die groeien op vochtige- en schaduwrijke plaatsen. Dit geeft meteen aan waarom we hier juist veel last van hebben na de winterse omstandigheden. Dit is het verraderlijke van deze overlast. Dan denk je dat de gladheid weg is gedooid, maar dan is je terras of vlonder net zo glad, of misschien wel gladder!

Groene aanslag verwijderen

Hoe groene aanslag op een houten vlonder of terras ontstaat

Veel mensen denken dat groene aanslag op een houten vlonder of terras ontstaat door een gebrek aan onderhoud in de tuin maar dat is niet helemaal waar. Het heeft er gedeeltelijk mee te maken. Groene aanslag ontstaat door de natuurlijke groei van algen. Dit komt uit vallend blad, zaden en ander vuil. Dit komt gedeeltelijk doordat de tuin niet goed is schoongehouden, maar is niet altijd te voorkomen.

Groene aanslag ontstaat vooral op donkere en vochtige plaatsen in je tuin. Dit zijn de plekken waar de zon lastig kan komen in het najaar en in de winter. Dit hangt uiteraard af van factoren als de ligging van de tuin en de inrichting hiervan.

In de donkere perioden van het jaar wordt je tuin steeds “groener”! Dit komt omdat de mossen en algen het vocht vast houden. Dit zie je dus het snelst op je houten vlonders en je terrassen. Daarnaast is ook je schutting een hele duidelijke indicator. Hoe meer regen, hoe erger het probleem van groene aanslag.

Groene aanslag reiniger

Er zijn een aantal redenen waarom we groene aanslag als een probleem moeten zien:

 • Veiligheid, want groene aanslag kan glad zijn en glijpartijen veroorzaken.
 • Uitstraling, want groene aanslag geeft een onverzorgde uitstraling.
 • Hygiëne, want groene aanslag is de voedingsbodem voor andere bacteriën, gisten en schimmels.
 • Economisch, want groene aanslag kan het licht en de warmte van de zon tegenhouden bij kassen, overdekte terrassen en lichtstraten, waardoor je meer moet stoken en verlichten. Dit kost meer energie dan nodig.

Groene aanslag verwijderen met HG algenreiniger

 5 handige tips om het uitglijden op vlonders en terrassen te voorkomen

Eén van de eerste klussen in het voorjaar is dus het te lijf gaan van groene aanslag.

Hiermee kun je het uitglijden op vlonders en terrassen voorkomen.

Dit kun je op aantal eenvoudige manieren aanpakken:

1: Maak jouw vlonder of terras schoon op een zonnige dag

Laten we beginnen met de basis. Wil je de overlast van groene aanslag zoveel mogelijk voorkomen? Probeer dat je terrassen en vlonders zoveel mogelijk schoon te houden. Dit is zeker van belang bij vlonders met ribbels of tegels met reliëf. Hier gaat de aanslag juist lekker in zitten. Dit is namelijk de ideale plek. Vuil kan zich op deze plaatsen immers makkelijk ophopen én er is schaduw. Gebruik hiervoor niet de hoge druk reiniger. Je zult hiermee de nerven van de planken juist meer openen en hiermee een ideale plek voor aanslag creëren. Het gebruik van een harde bezem in combinatie met water kan wel. Doe dit op een zonnige dag zodat je vlonder of terras goed kan drogen.

Houten vlonder met overkapping in moderne tuin | Dakshingles

2: Zand strooien

Het strooien van zand is ook een optie om het uitglijden op vlonders en terrassen te voorkomen. Hiermee maak je de ondergrond wat stroever en glij je niet zo snel uit. Deze optie heeft wel wat nadelen. Je kunt zand makkelijk inlopen en het heeft niet zo’n mooie uitstraling.

3: Antislip mat

Een anti-slipmat werk natuurlijk ook uitstekend. Je kunt deze mat over je vlonder of tegels uitrollen als een soort rode loper. Het voordeel van een anti-slipmat is dat het uiterst effectief werkt en niet zo veel ruimte inneemt in je schuur of garage. Vaak kun je de mat wel in een verloren hoekje zetten. Het nadeel is dat deze mat wel een inbreuk doet op de uitstraling van de tuin.

4: Antislip tape

De volgende optie is alleen geschikt voor je vlonders: je kunt je houten planken ook tapen met antislip tape. Deze tape heeft een ruw oppervlak waardoor je veel minder snel zult uitglijden. De tape kun je op een eenvoudige manier op je vlonders plakken, als het droog is. Je hoeft niet de volledige vlonder dicht te tapen. Je kunt delen doen waardoor je een effect krijgt wat veel weg heeft van een zebrapad. Na het plaatsen kun je direct over de tape lopen. De tape is ook goed te verwijderen als het “slipgevaar” is geweken.

5: Antislip beits

Tot slot wil ik je wijzen op de mogelijkheid om je vlonders te bewerken met antislip beits. In deze beits zitten onzichtbare microbolletjes die voor een antislip laag zorgen. De beits is waterafstotend en goed bestand tegen UV straling. De beits is verkrijgbaar in mooie tuinhoutkleuren dus je verliest niet de gewenste natuurlijke uitstraling van de vlonders. Je kunt de beits aanbrengen op een droge, schone en vetvrije ondergrond. Je hoeft de vlonders niet te schuren.

Voorkom het uitglijden en kies voor de beste manier om groene aanslag te verwijderen

Zoals aangegeven is groene aanslag niet altijd te voorkomen.

Je zult af en toe deze groene aanslag moeten verwijderen.

Hiervoor heb ik zeker ook een hele goede tip.

Laat ik even beginnen met een aantal manieren hoe je dit juist niet moet doen.

Ik geef dit bewust mee want je ziet op internet diverse goedbedoelde tips die eigenlijk alleen maar schade toebrengen aan het milieu. Het is verstandig om alle chemische middelen die overal volop verkrijgbaar zijn te laten staan. Ook groene zeep, schoonmaakazijn, waspoeder of chloor kun je uiteraard beter niet gebruiken. Ook creatieve ideeën als gekookt aardappelwater, het gebruik van een hogedrukspuit of strooizout zijn leuk bedacht, maar niet handig voor in je tuin.

Wat mij betreft is de biologische algenreiniger van Floramix de beste oplossing. Dit middel is gemaakt op natuurlijke basis. Deze reiniger is niet schadelijk voor je flora en fauna, maar wel langdurig effectief tegen groene aanslag. Eerlijk en duurzaam dus. Met dit middel heb je al binnen één dag het gewenste resultaat. Voorkom het uitglijden en kies voor de beste manier om groene aanslag te verwijderen!

Groene aanslag reiniger

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Patrick de Koning
Door

Patrick de Koning

op 19 Aug 2020

Beste Peter, interessant artikel. Floramix heb ik zelf nooit gebruikt. wel diverse andere oplossingen die bij Bouwmarkten zijn te kopen. Helaas allen zonder resultaat. Tot nog toe haal ik met Biomos het beste resultaat om mijn vlonder en tegels te reinigen en te ontdoen van algen. Daarnaast heb ik goede ervaringen met het eens in de twee jaar laten reinigen door De Terraskoning. Je geeft verder aan dat antislip een mogelijke oplossing is voor vlonders. Daarbij weet ik als leverancier van antislipoplossingen dat de juiste kwaliteit wel erg belangrijk. Bovendien hecht tape vaak maximaal twee jaar en omdat hout poreus is waarschijnlijk nog korter. Een andere relatief nieuwe oplossing zijn PolyGrip Vlonderstroken. Dit zijn glasvezelversterkte polyester stoken die zijn voorgeboord en eenvoudig zijn te monteren op vlonderplanken. Duurzaam, antislip, lange garantie en in elk jaargetijde aan te brengen.

Alterwood
Door

Alterwood

op 23 Jan 2021

Wat fijn dat je hier een artikel over geschreven hebt Peter! Vlonders kunnen inderdaad spekglad worden, en als je hier niets aan doet glijd je binnen de kortste keren uit. Bij Alterwood merken we dan ook dan onze klanten vaak twijfelen over vlonders, omdat ze bang zijn om uit te glijden. Groet Carla

Hout in de Tuin
Door

Hout in de Tuin

op 10 Mar 2021

Hout in de tuin is altijd lastig om mee te werken. Vorig jaar hadden wij een klant die uitgleed over een vlonder, heel vervelend. Daarom vind ik het super fijn dat jij advies geeft hoe je dit kan voorkomen. Daarbij zeg je ook dat het er mooier uitziet en daar ben ik het helemaal met je eens!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!