Terras reinigen: zo maak jij jouw terras schoon voor de lente en de zomer  
20 maart 2019 
7 min. leestijd

Terras reinigen: zo maak jij jouw terras schoon voor de lente en de zomer

Heb jij een terras waar allemaal vieze vlekken en groene aanslag op zitten? Je terras schoonmaken is essentieel, zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen. Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Het voorjaar is dé periode om het terras te reinigen. Let even op hoe je dit doet. In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips hoe je jouw terras weer schoon kunt maken voor de lente en de zomer en welke producten je hiervoor het beste kunt gebruiken. Er worden hier in de praktijk vaak verkeerde keuzes in gemaakt…..

Als de voorjaarszon zich laat zien, krijgen veel mensen de kriebels. Hiermee doel ik niet direct op de grote schoonmaak maar op de drang om weer lekker naar buiten te gaan. Toch is er een verband tussen “deze twee kriebels”. Als je tijdens de lente en de zomer weer lekker wilt genieten van je tuin, zul je je privé paradijs eerst even moeten onderhouden. De kans is groot dat het schoonmaken van het terras zeker één van de werkzaamheden is die je moet verrichten.

Terras reinigen: grote voorjaarsschoonmaak in je tuin

Je tuin kan nóg zo goed onderhouden zijn, je zult ook daar af en toe wel even een grote schoonmaak moeten houden. Het voorjaar is hiervoor uiteraard de beste periode. Na de vochtige en koele herfst- en de winterperiode is dit zeker nodig. Er zal wat onkruid tussen de tegels zijn ontstaan, maar dat is vaak niet de grootste ergernis van een tuinbezitter. Dit kun je vrij makkelijk weghalen door een voegenkrabber of een voegenborstel. Groene aanslag is wél een grote ergernis. Vaak is dit hardnekkiger om te verwijderen.

Het terras is vaak wat vuil en glad geworden, mede door de groene aanslag die zich ontwikkeld heeft. Het terras is vaak nog gladder door deze aanslag dan in de winterperiode door sneeuw en ijs. Vaak is deze gladheid (aanslag) slecht zichtbaar en kan dit levensgevaarlijke situaties veroorzaken!

Die groene aanslag kan zich ook makkelijk vormen op de muren, de schuttingen en het tuinmeubilair. Als je dan toch bezig bent met het reinigen van je terras, pak dan deze elementen ook mee in de grote voorjaarsschoonmaak van je tuin. Dit kun je doen op dezelfde manier en met hetzelfde middel als dat je een terras schoonmaakt.

Groene aanslag verwijderen met HG algenreiniger | Terras reinigen & schoonmaken

Waarom je juist in het voorjaar last hebt van groene aanslag

Veel mensen vragen zich af waarom juist in het voorjaar de groene aanslag de kop opsteekt.

Dit is eenvoudig uit te leggen. Groene aanslag is een verzamelnaam voor mossen en algen die groeien op vochtige- en schaduwrijke plaatsen. De aanslag ontstaat door de natuurlijke algen groei. Deze groei ontstaat uit vallend blad, zaden en ander vuil en kan zich ontwikkelen op de donkere plaatsen in je tuin waar de zon zich weinig kan laten zien.

Je snapt dat de groene aanslag dus vooral ontstaat op de momenten dat de dagen korter worden, dus in de herfst en in de winter. Er komt dan minder zonlicht in je tuin en het “vochtgehalte” is hoger! Je ziet je tuin bijna groener worden, maar wel op de verkeerde manier! Dit komt omdat de mossen en algen het vocht vast houden.

Groene aanslag reiniger

Groene aanslag beperken

Als je denkt dat het ontstaan van groene aanslag wordt veroorzaakt door het slecht onderhouden van je terras, heb je het mis. Iedere tuin heeft er wel last van. Uiteraard kun je de overlast beperken op een aantal eenvoudige manieren:

 1. De afwatering van je terras verbeteren. Er blijft dan niet onnodig lang vocht op je terras staan. Dit is een voedingsbodem voor algen.
 2. Hou je terras sneeuwvrij in de winter.
 3. Het snoeien van een dichtbegroeide tuin om zonlicht meer kans te geven je tuin te bereiken. Door de warmte van de zon zal je terras sneller drogen en groene aanslag minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.
 4. Je terras regelmatig vegen om organische resten weg te nemen.
 5. Gooi het warme of koude kookwater van je aardappels over je terras. De aanslag blijft hierdoor langer weg.

Terras reinigen met een hogedrukreiniger?

Veel mensen zien het reinigen van hun terras als een vervelend klusje waar ze zo snel mogelijk vanaf willen zijn. Je zou denken dat het zeer efficiënt is als je tóch je auto met de hogedrukreiniger aan het wassen bent, om meteen even je terras mee te pakken. Lekker makkelijk toch? In eerste instantie lijkt het daar ook op. Je terras knapt er zichtbaar van op en het onkruid tussen de tegels is ook meteen weggewerkt. Snel klaar en genieten maar!

De praktijk wijst helaas anders uit. Het genieten zal van korte duur zijn. Door de hoge druk spuit je niet alleen het onkruid tussen de tegels weg, maar ook je voegzand. Als je hier niets aan doet, zullen je tegels verzakken en ontstaan er ruimtes waar groene aanslag zich heerlijk in kan nestelen. Het probleem zal zich veel sneller weer voordoen!

Daarnaast zullen sommige soorten tegels door de hoge druk poreus kunnen raken en sneller vuil worden. Hierdoor zullen deze tegels verkleuren, de algengroei terugkeren en gaat dit ten koste van de uitstraling.

Je kunt je terras dus beter niet reinigen met de hogedrukreiniger! Hoewel het gek klinkt bespaar je jezelf werk door deze klus handmatig aan te pakken.

Hogedrukreinigers | Soorten hogedrukreinigers | Florum Tuininspiratie

Groene aanslag verwijderen | Terras reinigen & schoonmaken

De beste manier om het terras te reinigen

Er zijn diverse manieren om je terras te reinigen. Zoals aangegeven kun je voor het onkruid tussen de tegels een voegenkrabber of een voegenborstel gebruiken. Hiermee krijg je de groene aanslag uiteraard niet weg. Om dit te reinigen moet je andere maatregelen nemen. Deze maatregelen moeten effectief zijn, maar géén schade toebrengen aan de omgeving. Dit lijkt logisch maar veel mensen beseffen dit niet en werken wat dat betreft met oogkleppen op.

Op diverse websites krijg je goedbedoelde adviezen over de beste manier om het terras te reinigen en lees je goedbedoelde adviezen over diverse middelen die je kunt gebruiken. Helaas zitten hier ook middelen tussen die je beter niet kunt gebruiken!  Een groene zeep of soda is relatief onschuldig maar waspoeder, een ontvetter of chloor is uiteraard slecht voor je tuin! Daarnaast wordt schoonmaakazijn nog wel eens geadviseerd maar je zult begrijpen dat dit zeker wél invloed heeft op de zuurgraad van de bodem in de directe omgeving van je terras. Daarnaast zijn niet alle tegels bestand tegen schoonmaakazijn en kun je hiermee de beschermende coating laag oplossen.

De beste manier om je terras te reinigen is eigenlijk door de tegels handmatig te borstelen met een schep zand. Hiermee schuur je de tegels schoon.

Nu kan ik me voorstellen dat je niet zich te wachten op deze relatief arbeidsintensieve klus en je je wellicht zult afvragen of er niet een betere mogelijkheid is.

Gelukkig is die er wel.

Er zijn groene aanslagreinigers te koop die een zeer effectieve werking hebben.

Let op! Niet iedere groene aanslagreiniger werkt even goed in je tuin!

Er zijn ook aanslagreinigers met nare bijwerkingen!

Deze reinigers zijn veelvuldig te koop bij de bekende discounters.

De beste middelen om het terras schoon te maken

Als je een groene aanslagreiniger koopt, kun je het beste kiezen voor een biologisch middel. Alle biologische producten zijn ontwikkeld en geproduceerd zonder kunstmatige toevoegingen. Deze oplossingen zijn dus niet schadelijk voor de natuur zoals wel het geval is bij chemische alternatieven. Chemische oplossingen horen wat mij betreft zeker niet thuis in het milieu! Je kunt hierdoor meer schade aan je tuin toebrengen dan je zelf beseft. Hoe nauwkeurig je ook werkt, er komt altijd wat van deze oplossing in je tuin terecht. Daar wordt de natuur in je tuin echt niet blij van!

Het is ook een fabel dat een natuurlijk middel een minder effectieve werking heeft dan een kunstmatig middel. Het omgekeerde is vaak de realiteit. Natuurlijke middelen zorgen voor een snel resultaat en een langere werking dan chemische middelen. Het prijskaartje dat aan deze producten hangt is misschien duurder, maar onderaan de streep ben je voordeliger uit door te kiezen voor een natuurlijke oplossing.

Met betrekking tot de reiniging van je terras kan ik je zeker de groene aanslagreiniger van Floramix adviseren. Floramix heeft de perfecte oplossing om op een biologische manier (dus zonder schade aan planten, gazon of dieren) en zonder intensieve inspanning je groene aanslag te verwijderen. De groene aanslag zal binnen enkele uren verdwijnen en zich een lange tijd niet meer laten zien. Wat mij betreft zijn dit de beste middelen om het terras schoon te maken!

Klik op deze link voor meer informatie over de Floramix groene aanslagreiniger!

Groene aanslag verwijderen met azijn | Floramix

Floramix groene aanslag reiniger

Zo maak jij jouw terras schoon voor de lente en zomer

Je ziet dat er veel manieren zijn om je terras schoon te maken voor de lente en de zomer, maar dat niet iedere methode voor het gewenste resultaat zal zorgen. Als bezemen en poetsen met schoon- of kookwater niet helpt, kun je het beste een biologische manier toepassen om algen te verwijderen. Je doet de natuur geen schade aan, je hoeft je géén zorgen te maken over je kinderen of huisdieren én bent op de meest eenvoudige manier van de groene aanslag af. De keuze is snel gemaakt toch?!

Groene aanslag reiniger

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Paula Ros
Door

Paula Ros

op 23 Mar 2019

Heel erg bedankt voor jullie goede raad, ga ik zeker toepassen

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 26 Jun 2019

Bedankt voor het delen van deze reinigingstips. Heb afgelopen weekend mijn hele huis al schoongemaakt, en nu is mijn tuin en terras aan de beurt! Ik heb ook veel last van groene aanslag op mijn tegels en krijg dat maar lastig weg. Ik ga de tip met het kookwater zeker eens uitproberen.

Jules D'Haese
Door

Jules D'Haese

op 06 Apr 2022

Indien je toch twijfelt om je terras zelf te reigen helpen we ja graag verder. Meer info vind je op www.jetwash.be

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!