7 tips en ideeën voor het inrichten van een landelijke tuin
14 december 2017 
10 min. leestijd

7 tips en ideeën voor het inrichten van een landelijke tuin

Als je een mooie landelijke tuin hebt, heb je vaak de beschikking over een grote ruimte waarvan je een fantastisch privé paradijs kunt maken. In dit artikel zal ik je op weg helpen met tips en ideeën voor het ontwerpen en inrichten van een landelijke tuin, die je kunt gebruiken ter inspiratie. Verder beschrijf ik  wat een landelijke tuin kenmerkt en welke elementen zou je kunnen gebruiken bij het inrichten van een landelijke tuin? Daarnaast bied ik je nog een leuk extraatje aan.

Inhoudsopgave

  1. Water
  2. Dieren
  3. Geschikte bomen
  4. Natuurlijke erfafscheiding
  5. Ruim gazon
  6. Het design
  7. Eenvoud

Je hebt zeer veelzijdige mogelijkheden om iets héél moois van een landelijke tuin te maken. Laat ik meteen maar beginnen met een paar voorbeelden om mijn enthousiasme met je te delen:

  • Je kunt een heerlijk terras aanleggen;
  • Een mooie speelplek voor de kinderen realiseren;
  • Heerlijk outdoor cooking door een mooie buitenkeuken te plaatsen;
  • Lekker zelf je groente en fruit kweken in een ecotuin;
  • Zelf honing maken en bijen houden in je tuin;
  • De meest mooie planten en bloemen plaatsen.

De inrichting van een landelijke tuin

De landelijke tuin kenmerkt zich door een natuurlijke uitstraling die stijlvol en tijdloos is. Het is mooi om hier rekening mee te houden bij de inrichting van een landelijke tuin. De tuin zal eenvoud en rust uitstralen dat je kunt creëren door mooie lange lijnen, stijlvolle open vlakken in vorm van gazons, goed gekozen afscheidingen, leuke doorkijkjes en ook een waterpartij is een goede keuze.

Landelijke tuinen zie je vaak in óf een speelse ronde vormgeving, óf met rechte wat strakkere lijnen. Vaak zie je dit ook terug bij de aanplanting. Bij het inrichten van een landelijke tuin wordt vaak gekozen voor groepen van één plantensoort. Deze kunnen bij elkaar aangeplant worden, waarbij de rechte lijnen en de ronde vormen terugkomen. Je kunt hiervoor mooie bomen, struiken of siergrassen gebruiken. Je zult merken dat dit een mooi geheel vormt en dat zo’n strakke landelijke tuin gemakkelijker te onderhouden zal zijn.

Wil je tuininspiratie opdoen? In mijn Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën in verschillende tuinstijlen, waaronder een landelijke stijl. Download hier de gratis gids en laat je inspireren. 

Tuinideeen

Een landelijke tuin voor een ruimtelijk buitenleven

De natuur en omgeving spelen bij deze keuze een belangrijke rol. Het moet één mooi geheel vormen. De tuin moet opgaan in de omgeving zodat het optisch beeld verder reikt dan enkel de kavelgrenzen. Een lang lijnenspel en een eenvoudige inrichting zullen zeer goed bijdragen aan dit beeld. Het belangrijkste hierin is het creëren van rust.

Dit kun je simpel houden door:

  • Dezelfde bomen te gebruiken;
  • Geen harde erfafscheiding gebruiken of gebruik te maken van deels een opening;
  • Veel ruimte creëren met behulp van bijvoorbeeld een mooi gazon;
  • Een heerlijk groot terras plaatsen.

Natuurlijke elementen in de landelijke tuin

Een landelijk uiterlijk kun je versterken door het gebruik van verschillende natuurlijke elementen. Je kunt hier creatief mee omgaan om iets héél moois te creëren Natuurlijk help ik je hierbij met het geven van een aantal voorbeelden:

  • Voor privacy kun je denken aan groene erfafscheiding en/ of (lei)bomen;
  • Voor een overkapping kun je een pergola laten begroeien of voor dakbomen kiezen;
  • Een veranda kun je bouwen van inheemse boomsoorten zoals eiken, lariks en douglas.
  • Voor een hemelwaterafvoer kun je een wadi plaatsen;
  • Als windscherm kun je ook groene erfafscheiding en/ of (lei)bomen gebruiken.

7 Tips voor een landelijke tuin

Om je een beetje op weg te helpen bij het bedenken en ontwerpen van jouw landelijke tuin, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips kun je gebruiken als richtlijnen. Je kunt je hierdoor natuurlijk laten inspireren. Het beste is om het door middel van een schets voor jezelf te visualiseren. Dit hoeft géén tekening in detail te worden, maar wél een handig opzetje.

Je kunt je tuin volledig personaliseren op basis van je smaak en wensen. Kijk hierbij naar de gewenste uitstraling van de tuin, maar ook naar de functionaliteit. Het is bijvoorbeeld niet handig om een terras ver van je woning af te plaatsen zodat je steeds een afstandje moet afleggen om iets te pakken. Denk bij je ontwerp ook aan goede verharde paden zodat je het gehele jaar makkelijk, en schoon, je hele tuin kunt bereiken.

Lees voor je begint nog een ander interessant artikel dat ik geschreven heb, hierin beschrijf ik hoe je in 10 stappen een tuinontwerp maakt.

1: Water in de landelijke tuin

Water en natuur gaan heel goed samen. Water brengt leven, beweging en hiermee zul je nóg meer van je tuin genieten. In een landelijke tuin past dan ook uitstekend water en wat mij betreft mag het dan ook eigenlijk niet ontbreken. Het geeft een extra dimensie aan je tuin. Het mooie hiervan is dat je dit op zeer veel verschillende manieren kunt toepassen, zowel groot als kleinschalig.

Wat ik je wel wil aanraden, is om op een natuurlijke, biologische manier water in de tuin te creëren. Dit stijlvolle sfeerelement zal een ontspannende uitstraling op een geraffineerde wijze combineren met een vorm van dynamiek in de landelijke tuin. Daarnaast zul je ook het dierenleven in de tuin te verhogen. Net als wijzelf houden ook veel dieren erg van water.

Bij het integreren van een waterpartij in je tuin kun je denken aan een:

  • Waterloop of stroompje;
  • Beekje;
  • Natuurlijke vijver voor vissen en andere waterdieren;
  • Echte natuur zwemvijver met een mooi terras ernaast;
  • Waterornament van natuurlijke materialen;
  • Kikkerpoel;
  • Plantenvijver.

Ook over dit onderwerp heb ik een artikel geschreven. Lees hier mijn artikel hierover waarin ik 10 ideeën met je deel over hoe je water in je tuin kan integreren.

2: Dieren in een landelijke tuin

In het kader van water en dieren sla ik meteen een bruggetje om over dieren met een paar handige tips mee te geven. Een aantal dieren wil je wél in je tuin verwelkomen, maar je hebt ook minder gewaardeerde gasten. Als je een mooie landelijke tuin hebt voorzien van prachtige kleurrijke bloemen, zullen hier veel vlinders en bijen op af komen. Ze zullen dankbaar gebruik maken van de enkelvoudige bloemen met nectar en stuifmeel. Dit zijn graag geziene gasten.

Dat zal minder van toepassing zijn met betrekking tot slakken. Met een vijver trek je padden en egels aan die ook hun steentje zullen bijdragen in de “huishouding en het onderhoud” door slakken op te eten. De organische kringloop zal z’n werk doen. Daarnaast kun je natuurlijke barrières plaatsen met behulp van gebroken eierschalen.

Ook vogels kunnen een goede bijdrage leveren in je tuin. Die vinden een “hapje ongedierte” erg lekker. Als je zorgt voor vogelvoer plekken, heb je niet alleen veel leven in de tuin, maar ook een effectieve natuurlijke opruimingsdienst.

Tot slot een tip voor andere kleine ongewenste dieren. Deze kun je buiten de deur (tuin) houden door een dun laagje gaas in je erfafscheiding te verwerken. Deze dieren zullen hierdoor veel minder snel voor jouw tuin kiezen en een straatje om gaan.

3: Geschikte bomen voor een landelijke tuin

Bomen zijn onmisbaar in de landelijke tuin. Ze behoren tot de belangrijkste elementen van de tuin. Met bomen zorg je voor privacy, diepte en hoogte in de tuin. Je kunt bomen gebruiken om op een natuurlijke wijze schaduwplekken te realiseren. Hiervoor moet natuurlijk even goed de plek van de bomen uitkienen. Daarnaast kun je met bomen de uitstraling van je tuin vormgeven en de eerder genoemde lange lijnen uitzetten, die het ruimtelijke gevoel geven aan je tuin.

Bomen voor landelijke tuin

Er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten:

  • Hoe groot wordt de boom;
  • Hoe snel groeit de boom;
  • Wat voor een soort grond heb je tot je beschikking.

Het soort boom kun je het beste afstemmen op de omgeving. Hierbij zul je snel uitkomen op de inheemse soorten (soorten die afkomstig zijn uit Nederland). Geschikte bomen voor een landelijke tuin zijn bijvoorbeeld de:

  • Eik;
  • Berk;
  • Linde;
  • Es;
  • Els;
  • Krent;
  • Plataan;
  • Wilg.

4: Natuurlijke erfafscheiding voor een landelijke tuin

In de landelijke tuin horen zoveel mogelijk natuurlijk elementen. Ook voor je erfafscheidingen zijn hierin zeer veel opties. Ik raad je daarom aan om hieruit te kiezen om een mooi natuurlijk geheel te vormen. Dat past beter in een landelijke stijl. Met een natuurlijke erfafscheiding zorg je voor eenheid tussen jouw tuin en de omgeving. Zeg nou eerlijk, een betonnen muur als erfscheiding van een mooie landelijke tuin ziet er toch niet uit? Mocht je hiervoor moeten kiezen, zorg dan voor een mooie natuurlijke oplossing en laat er een klimop op los.

Natuurlijke afscheiding bij landelijke tuin

De zichtlijnen zijn doorslaggevend om het ruimtelijke gevoel van diepte te versterken. Deze zichtlijnen kun je eenvoudig bepalen. Begin binnen en bepaal waar jij het verste zicht naar toe wilt hebben, zonder dat het ten koste gaat van de privacy. Op deze plaatsen kun je dan openingen maken in de erfafscheiding.

Om een mooie natuurlijke erfafscheiding te realiseren, is het verstandig om te kiezen voor een:

  • Beuk;
  • Haagbeuk;
  • Esdoorn;
  • Meidoorn;
  • Laurier;
  • Liguster.

Hierbij is het goed om naar de bloeiperiode te kijken en de kleur van de bloemen. Dit kun je dan volledig afstemmen met je andere beplanting om een mooie kleurrijke tuin te krijgen.

Een extra tip voor een zeer duurzame erfafscheiding

Een andere tip die ik je wil meegeven die je kunt overwegen voor een mooie natuurlijke afscheiding is de volgende: een bossingel gemengd met bosplantsoen van onder andere bovengenoemde soorten. Dit kun je aanvullen met inheemse struiken. In deze singel kun je het snoeiafval gaan bergen in een zogeheten houtwal. Het is een extreem duurzame oplossing, een paradijs voor dieren en een prachtige combinatie met het landschap.

Je kunt hiervoor de volgende soorten gebruiken: de Krent, de Hazelaar, de Hulst, de Appelbes, de Duindoorn, de Sleedoorn, de Lijsterbes, de Pinus, de Rimpelroos, de Ribes, de Kornoelje, de Sneeuwbal, het Sprokkelhout, de Wegedoorn, de Vlier en de Kardinaalsmuts.

Ben je verbaast als ik hier schrijf dat ik ook een artikel heb geschreven over erfafscheidingen? Vast niet, op deze pagina kun je alles lezen over welke mogelijkheden er zijn voor erfafscheidingen.

5: Een mooi ruim gazon voor een landelijke tuin

Met het gazon breng je de balans tussen de ruimte in je tuin en het volume. Een gazon zal je tuin immers optisch nóg groter maken maar ook rust uitstralen. Een gazon is veelzijdig inzetbaar. Je kunt een gazon gebruiken als verlengstuk van het terras, een speelplek voor de kinderen of als zonneweide om heerlijk op te zonnen. In de landelijke tuin kun je onderscheid maken in diverse soorten grasvelden. De meest voorkomende zijn een:

  • Siergazon;
  • Weidemengsel;
  • Weiland;
  • Speelveld.

Het grote verschil zit hem in de uitstraling en de mate van gebruik. Het siergazon wil je in het seizoen minimaal 1x per week strak gemaaid hebben. Dat moet er natuurlijk altijd super mooi bijstaan. Om de onderhoud intensiteit wat te verlagen kun je ook delen waar je minder vaak gebruik van maakt langer later groeien en eventueel aanvullen met een weide- en bloemenmengsel.

6: Het design van je landelijke tuin

Het design van de landelijke tuin zal een combinatie zijn van intensief en extensief. Het zal dus een uitgebalanceerde combinatie moeten worden van volume (praktisch), stijl (esthetiek) en ruimte (vrijheid). Deze verhouding moet in balans zijn om een heerlijk landelijk buitenleven op een geraffineerde wijze vorm te geven. Met betrekking tot het design kunnen de strakke vormen heel goed worden doorgezet van binnenshuis naar buiten. Daarna laat je het in vloeiende lijnen overgaan in organische vormen. Een combinatie is dus prima, maar je kunt ook consequent kiezen voor enkel organische (ronde) of juist strakke lijnen.

Strakke vormen kun je organisch maken met behulp van je beplanting. Als je hierin een mooie mix maakt krijg je een erg fantastisch resultaat. Ook in de landelijke tuin is het beplantingsplan essentieel. In de siertuin is een wintergroene basis belangrijk voor het winterbeeld en vul je deze aan met bloeiende soorten die elkaar afwisselen in bloeitijden, hoogtes en variaties. De kleurkeuze zal erg afhangen van je persoonlijke voorkeuren. Deze wil je er natuurlijk wel in terug zien. Hierover lees je meer in dit artikel, waarin ik je meer inzicht geef over het combineren van kleuren in je tuin.

7: Eenvoud in een landelijk gelegen tuin

Ruimte en gevoel zijn belangrijke uitgangspunten in de landelijke tuin. De tuin moet in balans zijn en een goede verhouding hebben tussen terrassen, functionele bestrating (waaronder bijvoorbeeld een oprit/ parkeerplekken) en mooie planten en gazon. De overgang met de natuur vind je terug in het gebruik van mooie bomen en bijvoorbeeld een bossingel en/ of houtwal. De landelijke tuin is een uitstekende keuze als je het landelijke leven dicht bij huis wilt halen. Het genieten van de rust, de flora en de fauna.

Tips en inspiratie voor het inrichten van een landelijke tuin

Kan ik je verder helpen met inspiratie voor het inrichten van een landelijke tuin en het maken van tuinplannen? Download dan nu gratis mijn Tuinideeën Gids. Hier zul jij zeer inspiratie uit kunnen halen. Als je behoefte hebt aan persoonlijk advies, neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag verder!

Tuinideeen

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!